@Ayhan Dönmez, hocam şu anlık stabil diyebilirim en azından işlemciye biraz daha V verdim ve 30dk kadar dayandı VT3'de. Şu haliyle bile XMP haline göre +50 FPS'e varan kazanclarim oldu.

Haftaya daha detaylı denemelere başlayabilirim hafta içi çok yoğun.

Tekrardan teşekkürler. Ama default haline göre bile bayağı ilerledik bence.

Tek pişmanlığım biraz daha kaliteli anakart almamak.

@Ayhan Dönmez, hocam şu anlık stabil diyebilirim en azından işlemciye biraz daha V verdim ve 30dk kadar dayandı VT3'de. Şu haliyle bile XMP haline göre +50 FPS'e varan kazanclarim oldu.

Haftaya daha detaylı denemelere başlayabilirim hafta içi çok yoğun.

Tekrardan teşekkürler. Ama default haline göre bile bayağı ilerledik bence.

Tek pişmanlığım biraz daha kaliteli anakart almamak.
1 DPC almadıkça 8000 üzeri zor olur. VT3 imc'yi zorluyor, undervolt kaynaklı da patlar, çip stokta iken bakmak lazım. CL34 istiyorsan 1.68-1.72 vdd dene bence @Mithat Berhan subtimingleri de girdin zaten, tcwl ve primary timingler hariç o ss'tekileri geçirebilirsin, sıcaklık kaynaklı hata almamak için 65k kalsın trefi, ama gaming'de 130k iken hata alacağını zannetmem, 250k'da patlar patlarsa.

naked pcb falan düşünmüyorsun zaten direkt fan üfletiyorsundur, fclk tarafından limitli değilsin am5'teki gibi o sebepten daha fazla ısınıyordur bir de 3gbit m-die o yüzden de sıcaklık yüksek.

@Ayhan Dönmez, işlemcide UV+OC var aaslinda onun etkisi de olabilir dediğiniz gibi.

Bundan sonra hiçbir şey ilerlemezse bile tREFI arttırıp kullanmayı düşünüyorum. CS'de subtiming ve tRFC çok önemli onları da olabildiğince düşürdük zaten.

@Ayhan Dönmez hocam merhaba, dün ve bugün sistem açılırken arada bir Memory OC Failed diyor ve bugün ilk defa mavi ekran yedim. Voltaj mıa z sizce yoksa sıcaklıktan mı patlıyoruz. Sıcaklıktan patlasak açılırken hata vermez diye düşünüyorum.

Şu an 1.68V 8000 MHz CL34-48-46-102 ve 642 tRFC şeklinde.

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez, işlemcide UV+OC var aaslinda onun etkisi de olabilir dediğiniz gibi.

Bundan sonra hiçbir şey ilerlemezse bile tREFI arttırıp kullanmayı düşünüyorum. CS'de subtiming ve tRFC çok önemli onları da olabildiğince düşürdük zaten.

@Ayhan Dönmez hocam merhaba, dün ve bugün sistem açılırken arada bir Memory OC Failed diyor ve bugün ilk defa mavi ekran yedim. Voltaj mıa z sizce yoksa sıcaklıktan mı patlıyoruz. Sıcaklıktan patlasak açılırken hata vermez diye düşünüyorum.

MEM VDD-Q az geliyor olabilir. Senin kartta 8000 stabil tutmak da zor gibi, en son stabildi diye hatırlıyorum. İyi test etmek lazım, tREFI 65K kalsın mümkünse. tRFC açısından problem olmaması lazım 160 ns'te. En kötü 1.65 VDD CL36 kalıp öyle kullan bir müddet, sonra daha detaylı uğraşırsın, test işi de çok uzun sürüyor çünkü, doğrulamak zaman alacaktır.

Aktif soğutmanı öneririm bir de tabi, tREFI+tRFC için ekstra önemli bu durum, 1.65-1.7 arası aktif soğutma ihtiyaç duyar, uzun vade daha sağlıklı olacaktır stabilite açısından.

Zaten 2:1 modda CL aşırı önemli değil, 1.65 VDD'ye CL36 daha mantıklı olur gibi senin kite. Eğer sorun buysa tabi.

tRCD-tRP özellikle sinsi olabiliyor, late error verebiliyor ya da boot failure neden olabiliyor, ona dikkat et.

@Mithat Berhan Bir de H16M+H24M 1.65-1.75 arasında scale olmama ihtimali, potansiyeli var, bir diğer sorun o olabilir. Mesela 1.66'da duruyor olabilir scaling, boot to boot negatif etkiliyor olabilir training'i, o açıdan H16A'ya kaydı herkes zaten, en stabili o çünkü. Eğer böyle bir durum mevcut ise 1.65 VDD kalıp CL36 test etmen daha iyi olacaktır stabilite adına. Bu tarz şeylere de bakmak lazım ekstra, M-Die ile alakalı bu tarz problemler mevcut, o kısım şansa kalıyor, silikon ile alakalı tamamen.

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez, ben de anakarttan şüpheleniyordum ama o şikayetleri okuyunca anakartı boşuna dövdüm dedim. :D

1.65V düz CL 36 düşürüyorum. Yaklaşık 1 aydır sorunsuzdu zaten, bakalım.
H16A harici 1.65 üzerinin garantisi yok, kit bozulacak ya da patlayacak değil, scaling duruyor. 2.07v vermedikçe kolay kolay patlamaz, 2v direkt insta kill atıyor ambient'te, o acımıyor sadece, zaten 1.8 üzeri XOC giriyor. M-Die için max limit, o da good valid stick'lerde 1.7-1.75 aralığı, bendeki 1.75'te patlıyor scaling duruyor, 1.74'te max stabil mesela, Bu tarzda bulabilirsin ama çok sağlıklı olmaz, genel olarak 1.7 üzeri daily önerilmiyor H24+H16M için, 1.8'e kadar sadece H16A'yı kullanabilirsin, o da aktif soğutma ile. Bu durumun sana kaybı ne olur CL34 yerine 36 kalırsın, ama aradaki farka değmeyecektir, 2:1 modda aşırı önemli değil. Daha detaylı bakmak lazım senin durumunda, 1.65 VDD'ye göre oturtmak daha sağlıklı olur. tRCD-tRP kısmı da her türlü problem yaratabiliyor, timing işi ve VDD tamamen şans, silikon ve binning ile alakalı.

@Ayhan Dönmez, aslında tRP 46 şüpheli duruyor bence. O 47 ya da 48 iken hiç sorun yaşamadım diye hatırlıyorum. Düşürmeye ondan başlayacağım.

@Ayhan Dönmez, ek olarak MEM VDDQ 1.58 kalmış en son. Ona ellemedim ama o da dikkatimi çekti.
Problem o kaynaklı değildir, 1.65 VDD 1.55 VDDQ bakabilirsin, aktif soğutma yoksa tREFI+tRFC problem yaratıyor, aklında olsun. RAM'lerin dibine iyi kötü 12 CM bir fan yanaştırsan yeterli geliyor zaten. Diğer türlü aparat alman lazım.

@Ayhan Dönmez, aslında tRP 46 şüpheli duruyor bence. O 47 ya da 48 iken hiç sorun yaşamadım diye hatırlıyorum. Düşürmeye ondan başlayacağım.

@Ayhan Dönmez, ek olarak MEM VDDQ 1.58 kalmış en son. Ona ellemedim ama o da dikkatimi çekti.

tREFI de 262140 😂
Eğer aktif soğutma yoksa çok zor, 130K kullanırken 40 geçirtmiyor tester, 65K harici sende patlar muhtemelen sıcaklık kaynaklı. 3Gbit IC bir tık daha sıcak çalışıyor zaten.