29

Üstün
Makaleler
23
Selamlar. Kafamdan ve yari dumenden bir sistem topluyorum ve hedefim gerceklesirse mumkun oldugunca dusuk bir butceyle DDR5 toplamak ve evdeki 1650'yi takmak.

Bilgisayar muhendisiyim ve modern oyunlardan oynamak istiyorum fakat grafik takintim vs yok. 16 istememe sebebim ileride multitaskte yetmemesinden korkmam fakat su anda bile fazlasiyla kafi. tek ust donanim takarsam RAM takacagim.

Simdi soyle bir secenegim var ki, 16 ya da 24 takip yetmediginde 32 cift kanal yapabilirim ya da 24 pasa pasa yetmis olur.

Sorum su, AMD sistemler icin vardi bu geyik ben hala baktigimda, Inteller uzerinde de devam ediyor mu?

AMD sistemlerde de öyle bir şey yok. Tek modül hâlâ 64 bit, çift modül hâlâ 128 bit çalışıyor. Dual Channel ve Single Channel arasında hâlâ fark var.
Peki, fazla bellek genisligi kullanmayan bir is yapiyorum diyelim, tek bir programdan degil de cok sayida programla beraber calisiyorum desek (bir editor bir ide bir vm iki tarayici veasir) diyelim. O bant genisligi bana ne kadar yarar?

Oyun su anda cok cok ust bir planda degil cunku evdeki DDR3 kasa bile (imparator 3770 var kasada) benim oyunuma yetiyor. Belki GPU alirsam yanina cekerim diye cesitli deluzyonlar yasiyorum.

Peki, fazla bellek genisligi kullanmayan bir is yapiyorum diyelim, tek bir programdan degil de cok sayida programla beraber calisiyorum desek (bir editor bir ide bir vm iki tarayici veasir) diyelim. O bant genisligi bana ne kadar yarar?

Oyun su anda cok cok ust bir planda degil cunku evdeki DDR3 kasa bile (imparator 3770 var kasada) benim oyunuma yetiyor. Belki GPU alirsam yanina cekerim diye cesitli deluzyonlar yasiyorum.

Bant genişliği farkı daha çok render alırken, işleme yaparken fark ettirir muhtemelen. Dediğin şekilde pek bir fark oluşacağını sanmam ama işlemciye yoğun yük bindiren bir işlem yaparsan fark oluşacaktır. Oyunlarda da etkisi var ama oyunlar genelde gecikmeden daha çok etkileniyor.

Bant genişliği farkı daha çok render alırken, işleme yaparken fark ettirir muhtemelen. Dediğin şekilde pek bir fark oluşacağını sanmam ama işlemciye yoğun yük bindiren bir işlem yaparsan fark oluşacaktır. Oyunlarda da etkisi var ama oyunlar genelde gecikmeden daha çok etkileniyor.
O zaman mevzu hayal ettigim gibiymis. Zaten modern bir GPU almadan da lokal ai kullanmam, o sebeple duruma gore belki tek slot 16 ya da 24 yetebilir gibi gelmeye devam ediyor.
Hele bi param olsun da o zaman sallayayim iki.
Sistem hakkinda yorumunuz var mi acaba. DDR4 ile daha guzel sistemler toplaniyor ama ucundan bi 5 6 sene gecirsin istiyorum.

O zaman mevzu hayal ettigim gibiymis. Zaten modern bir GPU almadan da lokal ai kullanmam, o sebeple duruma gore belki tek slot 16 ya da 24 yetebilir gibi gelmeye devam ediyor.
Hele bi param olsun da o zaman sallayayim iki.
Sistem hakkinda yorumunuz var mi acaba. DDR4 ile daha guzel sistemler toplaniyor ama ucundan bi 5 6 sene gecirsin istiyorum.

GTX 1650 de idare eder bir miktar AI konusunda. Şimdiden kullanmaya alışman daha iyi olur aslında kurulum sürecinde 40 farklı hatayla uğraşıyorsun.

8400F alma önbelleği küçük onların. 7400F veya 7500F bakabilirsin. Anakart için daha düzgün bir marka tercih et bence. Kasa konusunda şu kasa daha iyi olabilir ama 1 tane fan eklemen gerekir.

GTX 1650 de idare eder bir miktar AI konusunda.
8Blik model denedigimde hunharca bayılmıştı, 2Blik model ve kod tamamlamada vs iyi iş yapabilir ama.
GTX 1650 de idare eder bir miktar AI konusunda. Şimdiden kullanmaya alışman daha iyi olur aslında kurulum sürecinde 40 farklı hatayla uğraşıyorsun.
Linux üzerinde CUDA + Docker ile halledebilmistim, o konuda sorun yok cok sukur.
8400F alma önbelleği küçük onların. 7400F veya 7500F bakabilirsin.
Ya normalde olsa tenezzul etmem de essoluessek AMD yarisini koymus. Onu bunu gectim PCI E 4... Iyi dediniz hocam sag olun, kazanilan fark 1000den fazla.
Anakart için daha düzgün bir marka tercih et bence.
Dogrudur, beni idare eder diye dusunmustum ama 2 M2 girisli ve ucuz bir model tavsiyeniz varsa dusunebilirim acikcasi.
2 adet M2 fantazim ise Dual Boot sebebiyetiyle geliyor.
Kasa konusunda şu kasa daha iyi olabilir ama 1 tane fan eklemen gerekir.

Kasa isinde masrafa giresim yok ya cok, donanimlar 80 ustu gormesin kafi ama aklimda tesekkur ederim.
Edit: Sizin kasa daha ucuzmus, harikayim.
Edit:2 Ben bunu neden secmedigimi hatirladim, tepesinde Type C yok. Neyse zaten PCde telefon sarj etmiyorum.

Kod:
Kasa, 2.6K
https://www.akakce.com/bilgisayar-kasasi/en-ucuz-corsair-3000d-rgb-cc-9011255-ww-fanli-atx-oyuncu-kasasi-fiyati,275417615.html

7400F, 6K
https://www.akakce.com/islemci/en-ucuz-amd-ryzen-5-7400f-alti-cekirdek-3-70-ghz-fiyati,930276796.html

Asus B650, 4,6K
https://www.akakce.com/anakart/en-ucuz-asus-prime-b650m-r-amd-am5-ddr5-micro-atx-fiyati,520840753.html

Enflasyonla mucadele kapsaminda 24GB, 2.4K
https://www.akakce.com/ram/en-ucuz-g-skill-ripjaws-s5-24-gb-5200-mhz-cl40-f5-5200j4040a24gx1-rs5k-ddr5-fiyati,714921894.html

SSD, belki SN580 falan takarim da minimal en ucuz kullanilabilir bu imparator var, 1.2K
https://www.akakce.com/ssd/en-ucuz-kioxia-exceria-g2-lrc20z500gg8-pci-express-3-0-500-gb-m-2-fiyati,497380750.html

Total 17

Boyle bi sivadim, nasil olmus hocam?

Son düzenleme:
8Blik model denedigimde hunharca bayılmıştı, 2Blik model ve kod tamamlamada vs iyi iş yapabilir ama.

Linux üzerinde CUDA + Docker ile halledebilmistim, o konuda sorun yok cok sukur.

Ya normalde olsa tenezzul etmem de essoluessek AMD yarisini koymus. Onu bunu gectim PCI E 4... Iyi dediniz hocam sag olun, kazanilan fark 1000den fazla.

Dogrudur, beni idare eder diye dusunmustum ama 2 M2 girisli ve ucuz bir model tavsiyeniz varsa dusunebilirim acikcasi.
2 adet M2 fantazim ise Dual Boot sebebiyetiyle geliyor.

Kasa isinde masrafa giresim yok ya cok, donanimlar 80 ustu gormesin kafi ama aklimda tesekkur ederim.
Edit: Sizin kasa daha ucuzmus, harikayim.
Edit:2 Ben bunu neden secmedigimi hatirladim, tepesinde Type C yok. Neyse zaten PCde telefon sarj etmiyorum.

Zamanında 5600G ile ben düşmüştüm o tuzağa sen düşme. :) Anakart konusunda pek tavsiye veremem bilgim yok çünkü. Fena değil ama ikinci el düşünürsen 7500F'i 5000 TL bandında alabilirsin gibi. Bulunduğun şehirde varsa sistemi topladıktan sonra alıp test edebilirsin.

Zamanında 5600G ile ben düşmüştüm o tuzağa sen düşme. :) Anakart konusunda pek tavsiye veremem bilgim yok çünkü. Fena değil ama ikinci el düşünürsen 7500F'i 5000 TL bandında alabilirsin gibi. Bulunduğun şehirde varsa sistemi topladıktan sonra alıp test edebilirsin.
Istanbul ama ikinci elden gercekten korkuyorum. Korkma demeyin cok korkuyorum :hehehe:
Zamanında 5600G ile ben düşmüştüm o tuzağa sen düşme :)
Rem mem hikaye, Allah korusun dusuk onbellekten.