Hiç uğraşmam hocam onlarla artık Memory kısmından secip gecerim.
ASUS'taki hazır profiller gereksiz voltaj basıyor, 1.5 VDDIO, 1.15 VDDP gibi, her türlü manuel girmek zorundasın voltajları, fan üfletmeyeceksen 1.5 VDD-VDDQ ve 1.45 VDDIO üzerine çıkma, bir sıkıntı olmaz. 2.07v vermişsin VDD-VDDQ-VDDIO, LN2'de bile patlıyor bu voltajlar, 2v kaldırmaz hiçbir RAM şu anda, max kaldıracağı güvenli voltaj 1.8, o da uzun vade degredasyon yapar 30-40 aralığı tutamazsan.

M-Die zaten 1.65v üzeri lottery, silikon piyangosu yani, benim M-Die 1.75 patlıyor ama bozulmadı, negatif scaling mevcut. 1.85 versem anında patlar. M-Die voltaj tolerasyonu yok, A-Die öyle değil ama limitleri bilmen lazım.

ASUS'taki hazır profiller gereksiz voltaj basıyor, 1.5 vddıo, 1.15 vddp gibi, her türlü manuel girmek zorundasın voltajları, fan üfletmeyeceksen 1.5 vdd-vddq ve 1.45 vddıo üzerine çıkma, bir sıkıntı olmaz. 2.07v vermişsin vdd-vddq-vddıo, LN2'de bile patlıyor bu voltajlar, 2V kaldırmaz hiçbir RAM şu anda, Max kaldıracağı güvenli voltaj 1.8, o da uzun vade degredasyon yapar 30-40 aralığı tutamazsan.

M-die zaten 1.65v üzeri lottery, silikon piyangosu yani, benim m-die 1.75 patlıyor ama bozulmadı, negatif scaling mevcut. 1.85 versem anında patlar. M-die voltaj tolerasyonu yok, a-die öyle değil ama limitleri bilmen lazım.

O zaman CL30 alıp geçeyim hocam CL28 almaya gerek yok galiba?

O zaman CL30 alıp geçeyim hocam CL28 almaya gerek yok galiba?
CL28-30-32 çok fark etmiyor, diğer tRCD-tRP ve secondary-tertiary timing'ler önemli, tRFC+tREFI özellikle önemli. A-Die için 120 ns tRFC + 65535 tREFI yapmak istiyorsan fan üfleteceksin, yoksa BSOD sebebi.

Asıl fark eden şey 6400 1:1 mod, yani frekans + olarak CL harici diğer tüm parametreler, Nitro, FCLK, ikincil-üçüncül zamanlamalar. Liste uzun. Hazır profiller ile bir yere varamazsın.

CL28-30-32 çok fark etmiyor, diğer tRCD-tRP ve secondary-tertiary Timing'ler önemli, tRFC+trefı özellikle önemli. A-die için 120 ns tRFC + 65535 trefı yapmak istiyorsan fan üfleteceksin, yoksa BSoD sebebi.

Asıl fark eden şey 6400 1:1 mod, yani frekans artı olarak CL harici diğer tüm parametreler, Nitro, FCLK, ikincil-üçüncül zamanlamalar. Liste uzun. Hazır profiller ile bir yere varamazsın.

Anladım hocam o zaman a die CL30 bir RAM bulup alacağım.

@muhammetaktas122 Şu konuda paylaştığım rehberleri ve görselleri takip et.

CL30 A-Die olmayabilir, CL28 daha yüksek ihtimal ya da 6400 CL30, ya da 7600 MT/s ve üzeri 2x16 herhangi bir kit.

CUDIMM vesaire olabilir, UDIMM olması şart değil, Clock driver bypass mode desteği var AM5 kartlarda, henüz CUDIMM desteği gelmedi yani.

@muhammetaktas122 şu konuda paylaştığım rehberleri ve görselleri takip et.

CL30 a-die olmayabilir, CL28 daha yüksek ihtimal ya da 6400 CL30, ya da 7600 MT/s ve üzeri 2x16 herhangi bir kit.

Bakacağım hocam hâlâ araştırıyorum.

Bakacağım hocam hâlâ araştırıyorum.
1764787292026.webp

Böyle bir şey ayarla, aksi taktirde aparat gerekecek aktif soğutma için, aparata gerek yok.