@TechMad Buradan Active Memory Timings-SPD Timings kısmından tRCD CTRL Manuel dedikten sonra WR-RD ayrı ayrı yazacaksın. Hex değer ise ona göre yazarsın, ondalık değer ise ona göre yazarsın. Ben sana iki değeri de vereyim, hangi değeri istediğini bulursun. tRCD WR-16 ve RD-37'nin Hex değer karşılıkları WR-10, RD-25.
Hex değerlerini nereye giriyoruz hocam? Bu arada tRFC1 için 1 giremiyoruz. Daha doğrusu tıkladığımda sayı listesi çıkıyor ve onlardan birini seçmek zorunda kalıyorum. O yüzden otomatikte bıraktım. Görsellere onu da ekledim. Bununla birlikte daha önceki konuda verdiğiniz ekstra ayarları da yaptım.

• Integrated Graphics: Disabled
  • SVM Mode: Enabled (Bunu Enanle yaptım çünkü VirtualBox çalışmıyor)
  • IOMMU: Disabled
  • SMEE: Disabled
  • TSME: Disabled
  • Bank Swap Mode: Swap APU
  • SoC Uncore OC Mode: Enable
  • FCLK VDCI Mode: Predictive (2200 FCLK yapıp bu ayarı aktif et, tekrardan RTP ile teste al.)
  • Data Scramble: Disabled (Stabil ise Disabled kalsın.)
  • Address Hash Bank: Enabled
  • Power Supply Idle Control: Typical Current Idle
  • Global C-State Control: Enabled
  • DF C-States: Disabled

Tüm ayarları sanırım yaptım. Kontrol edebilir misiniz?

Dosya Ekleri

• IMG_1091.webp
    IMG_1091.webp
    5,6 MB · Görüntüleme: 43
  • IMG_1082.webp
    IMG_1082.webp
    5 MB · Görüntüleme: 37
  • IMG_1083.webp
    IMG_1083.webp
    5,1 MB · Görüntüleme: 42
  • IMG_1084.webp
    IMG_1084.webp
    5 MB · Görüntüleme: 34
  • IMG_1090.webp
    IMG_1090.webp
    5,5 MB · Görüntüleme: 36
  • IMG_1098.webp
    IMG_1098.webp
    5 MB · Görüntüleme: 42
  • IMG_1097.webp
    IMG_1097.webp
    5,5 MB · Görüntüleme: 34
  • IMG_1099.webp
    IMG_1099.webp
    5,1 MB · Görüntüleme: 37
  • IMG_1089.webp
    IMG_1089.webp
    5,5 MB · Görüntüleme: 38
  • IMG_1087.webp
    IMG_1087.webp
    5,4 MB · Görüntüleme: 45
  • IMG_1094.webp
    IMG_1094.webp
    5,1 MB · Görüntüleme: 37
  • IMG_1093.webp
    IMG_1093.webp
    5,5 MB · Görüntüleme: 37
  • IMG_1092.webp
    IMG_1092.webp
    5,4 MB · Görüntüleme: 37
  • IMG_1096.webp
    IMG_1096.webp
    5,6 MB · Görüntüleme: 41
Hex değerlerini nereye giriyoruz hocam? Bu arada tRFC1 için 1 giremiyoruz. Daha doğrusu tıkladığımda sayı listesi çıkıyor ve onlardan birini seçmek zorunda kalıyorum. O yüzden otomatikte bıraktım. Görsellere onu da ekledim. Bununla birlikte daha önceki konuda verdiğiniz ekstra ayarları da yaptım.

• Integrated Graphics: Disabled
  • SVM Mode: Enabled (Bunu Enanle yaptım çünkü VirtualBox çalışmıyor)
  • IOMMU: Disabled
  • SMEE: Disabled
  • TSME: Disabled
  • Bank Swap Mode: Swap APU
  • SoC Uncore OC Mode: Enable
  • FCLK VDCI Mode: Predictive (2200 FCLK yapıp bu ayarı aktif et, tekrardan RTP ile teste al.)
  • Data Scramble: Disabled (Stabil ise Disabled kalsın.)
  • Address Hash Bank: Enabled
  • Power Supply Idle Control: Typical Current Idle
  • Global C-State Control: Enabled
  • DF C-States: Disabled

Birazdan ilgileneceğim.

tRFC1 minimum kaç oluyorsa öyle dene.

• Data Scramble: Auto
  • Address Hash Bank: Auto
@TechMad Bu iki ayar Auto kalsın şu anlık, Auto karşılıkları zaten Enabled. Data ayarı için Disabled şart değil, IMC zorluyor biraz.

Son düzenleme:

• Integrated Graphics: Disabled.
  • SVM mode: Enabled (bunu enanle yaptım çünkü VirtualBox çalışmıyor)
  • IOMMU: Disabled.
  • Smee: Disabled.
  • TS'me: Disabled.
  • Bank swap mode: Swap APU.
  • SoC uncore OC mode: Enable.
  • FCLK vdcı mode: Predictive (2200 FCLK yapıp bu ayarı aktif et, tekrardan rtp ile teste al.)
  • Data scramble: Disabled (stabil ise disabled kalsın.)
  • Address hash bank: Enabled.
  • Power Supply idle Control: Typical current idle.
  • Global C-state Control: Enabled.
  • Df C-states: Disabled.

Bu ayarlar ileri seviye. @Ayhan Dönmez ekletmemi ister misiniz?

1769422343749.webp

1769422415652.webp

1769422478250.webp

@TechMad tRFC1 en düşük kaç izin veriyorsa öyle kalsın, tRFC1=50, Bank Refresh Mode=Mixed Mode.

1769422528420.webp

1769422565244.webp

1769422601083.webp

@TechMad CPU VCore LLC ayarını da Turbo yap, sonrasında -15 UV yerine -20 UV için VT3 testine al. Turbo ile -20 tutabilir. SoC zaten Turbo kalacak. 1.28 sabitlemesi önemli yük altında.

1769422668726.webp

@TechMad tRFC1 değeri 50 kalsın. Mixed Mode aktif iken uygun.

1769422731414.webp

@TechMad Geri kalanlar uygundur, Predictive ayarı 2200 FCLK için açık kalması iyidir. VDDG CCD ve IOD 1050 mV olması yeterli gelir. Çipin 2233 FCLK açabiliyor mu, onu da bu ayarları kaydettikten sonra ayreten denersin. 2233 FCLK Ryzen 9000 limitidir, açan işlemci sayısı çok sınırlı. Silikonla alakalı.

Bu ayarlar ileri seviye. @Ayhan Dönmez ekletmemi ister misiniz?

@ggbye Ekleyebilirsin, sorun yok. @LH44 ve @Bandırmalı1965 'yı da etiketlemeyi unutma. Onlar da destek olurlar.

Son düzenleme:
@TechMad BIOS ayarların ileri seviye, bu ayarları eklemen daha düşük latency ve daha fazla performans verecektir. Render işlemine uygun değildir. @LH44 @Bandırmalı1965
UCL dıv1 mode: [UCLK=MEMCLK]
Clock spread Spectrum: [Disabled]
Legacy USB Support: [Auto]
Native aspm: [Disabled]
CPU PCI-e aspm mode Control: [Disabled]
PCI-e X16(G5) bandwidth bifurcation Configuration: [PCIe X16 Mode] (GPU göre değişir.)
HD Audio Controller: [Disabled]
Wi-Fi Controller: [Disabled]
Bluetooth Controller: [Disabled]
USB Power delivery in soft off state (S5): [Disabled]
PCI-e X16(G5) link mode: [GEN 5] (GPU göre değişir.)
Integrated Graphics: [Disabled] (APU kullanıyor isen karışma.)
Global C-state Control: [Disabled]
IOMMU: [Disabled]
Power Supply idle Control: [Typical Current Idle] (iyi bir PSU varsa uygundur.)
Smee: [Disabled]
Df C-states: [Disabled]
TS'me: [Disabled]
Prochot VRAM throttling: [Disabled]
Pss: [Disabled]
App compatibility database: [Disabled]
ECC: [Disabled]

@TechMad BIOS ayarların ileri seviye, bu ayarları eklemen daha düşük latency ve daha fazla performans verecektir. Render işlemine uygun değildir. @LH44 @Bandırmalı1965
PCI-e X16(G5) bandwidth bifurcation Configuration: [PCIe X16 Mode] (GPU göre değişir.)

Ek olarak undervolt için global C state disabled ve enabled denemen gerekir. Teecihim disabled.

Ek olarak undervolt için global C state disabled ve enabled denemen gerekir. Teecihim disabled.

Valorant oynamıyor isen, güvenlik bölümünden belek bütünlüğünü kapat. Güç ayarlarından hızlı başlatma ve USB seçmeli askıya alama ayarını kapat.

@ggbye Bazılarına ekleme yapayım.

Bu ayar ECC RAM olmadığı için AM5'te etkisiz. Modüllerde On-die ECC bulunmaktadır, bu kavram ayrıdır.

PSS: [Disabled]
App Compatibility Database: [Disabled]

Bunların Auto kalması taraftarıyım. Prochot ve VRM Throttling VRM'ler 100 dereceyi görmediği sürece etkisiz.

Power Supply idle Control: [Typical Current Idle]

Bu ayarın Auto'su da Typical zaten. Low olursa PC boştayken donmalara sebep oluyor, onu düzelttiler. Typical almak iyidir genel anlamda UV, PBO+CO ayarları ile birlikte.

ErP ayarını S4+S5 ayarlamanız yeterli, bunu ayreten değişmeye gerek yok.

Bu ayarı AM5 sistemlerde PBO ile beraber Enabled kalmasını öneriyorlar. Statik OC yapıp voltaj ve frekansı sabitliyorsanız Disabled kalmasında sakınca yok. Hatta statik OC için Global C-State ve Clock Spread Spektrum, VRM Spread Spektrum ayarları stabilite için Disabled kalmalıdır. Aynı şekilde VCore LLC Level 8 alınmalıdır voltaj droplarının önüne geçmek için. Statik OC haricinde PBO ayarları aktifken VCore LLC ayarlarına dokunmanıza gerek yok. Agresif UV profillerde ihtiyaç vardır.

Aynı mantıkta Windows güç planı eğer PBO+CO kullanılıyor ise Dengeli ayarda kalacak, yoksa oyunlarda droplara sebep oluyor. Güç planı ayarlarından minimum işlemci yüzdesi %0 yerine %100 olarak ayarlanabilir ekstra. Eğer statik OC uygulamışsanız Global C-State Disabled ve Ultime Performance güç planı kullanmakta sakınca yoktur.

Bu 2 ayar Power Saving ile alakalıdır, Auto kalabilir ya da Disabled çekilebilir. PCIE hattı ile alakalıdır. Windows güç planından PCIE Link Power State-Bağlantı durumu güç yönetimi ayarı Normal yerine devre dışı konumda tutulmalıdır. Aynı şekilde USB seçmeli askıya alma ayarı da devre dışı kalmalıdır.

Bu ayar agresif OC profillerde Disabled kalmalıdır, şart değildir ama BCLK oynamasına mani olur. Stabilite için önemli bir ayar.

Bu Auto kalsın.

@ggbye Bunları rehberine ilave et. Bizleri de etiketlersin, insanlar faydalanır ekstra. Eline sağlık, ayarlar gayet yerinde.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 221416

Eki Görüntüle 221417

Eki Görüntüle 221418

@TechMad tRFC1 en düşük kaç izin veriyorsa öyle kalsın, tRFC1=50, Bank Refresh Mode=Mixed Mode.

Eki Görüntüle 221419

Eki Görüntüle 221420

Eki Görüntüle 221421

@TechMad CPU VCore LLC ayarını da Turbo yap, sonrasında -15 UV yerine -20 UV için VT3 testine al. Turbo ile -20 tutabilir. SoC zaten Turbo kalacak. 1.28 sabitlemesi önemli yük altında.

Eki Görüntüle 221422

@TechMad tRFC1 değeri 50 kalsın. Mixed Mode aktif iken uygun.

Eki Görüntüle 221423

@TechMad Geri kalanlar uygundur, Predictive ayarı 2200 FCLK için açık kalması iyidir. VDDG CCD ve IOD 1050 mV olması yeterli gelir. Çipin 2233 FCLK açabiliyor mu, onu da bu ayarları kaydettikten sonra ayreten denersin. 2233 FCLK Ryzen 9000 limitidir, açan işlemci sayısı çok sınırlı. Silikonla alakalı.

@ggbye Ekleyebilirsin, sorun yok. @LH44 ve @Bandırmalı1965 'yı da etiketlemeyi unutma. Onlar da destek olurlar.
Tamamdır hocam. Şimdilik FCLK 2200’de deneyeceğim. CPU için daha önce iki kez ardı ardına VT3 testi yapmıştım. İki test de iki saat yaptım yani toplamda dört saat yaptım. Beşinci çekirdek -20, yedinci çekirdek -25’te sorunsuz çalışmıştı. Geriye kalan çekirdekler -30’da hatasız çalıştı. Bir önceki BIOS sürümüyle yapıldığı için VT3 testini tekrardan mı almak gerekiyor yani?

Tamamdır hocam. Şimdilik FCLK 2200’de deneyeceğim. CPU için daha önce iki kez ardı ardına VT3 testi yapmıştım. İki test de iki saat yaptım yani toplamda dört saat yaptım. Beşinci çekirdek -20, yedinci çekirdek -25’te sorunsuz çalışmıştı. Geriye kalan çekirdekler -30’da hatasız çalıştı. Bir önceki BIOS sürümüyle yapıldığı VT3 testini tekrardan mı almak gerekiyor yani?

Evet, Refresh Mode değiştiği için tekrarlayacaksın. SoC ile beraber VCore kısmını da Turbo moda alıp All core +100/-20 denersin, stabilse öyle kalır. Zen görselini iletirken Tools sekmesinden AGESA versiyonunu göstertme ayarını açıp öyle görsel at. Daha iyi olur o şekilde.

RTP ile de teste alacaksın yine aynı şekilde. İlk etapta PBO Auto kalacak. RTP yeni Mixed Mode'da stabil ise PBO+CO ayarları için VT3 2 saat yeterli.

@LH44 @Bandırmalı1965 @ggbye Aynı şekilde 9700X + Force için bir konu daha var, oraya da destek atarsınız. @demjr konusunda gerekli detayları ilettim, BIOS görselleri @TechMad 'ın ilettikleri uygundur, ileri düzey ayarları uygulayabilir. Hynix için güvenlidir. A-Die olursa daha da sıkı ayarlarsınız.

Mixed Mode için @TechMad gibi M-Die olması tRFC kısmında daha iyi, Zen görseli atabilirse daha net anlaşılır.

@ggbye Bank Swap Mode=Swap APU ayarını da ekstra ekle. Performans artırıyor bu ayar AM5'te ama bellek ve bellek kontrolcüyü bir miktar zorlar. Stabilliğinden emin olunmalı.

Son düzenleme:
Evet, Refresh Mode değiştiği için tekrarlayacaksın. SoC ile beraber VCore kısmını da Turbo moda alıp All core +100/-20 denersin, stabilse öyle kalır. Zen görselini iletirken Tools sekmesinden AGESA versiyonunu göstertme ayarını açıp öyle görsel at. Daha iyi olur o şekilde.

RTP ile de teste alacaksın yine aynı şekilde. İlk etapta PBO Auto kalacak. RTP yeni Mixed Mode'da stabil ise PBO+CO ayarları için VT3 2 saat yeterli.

@LH44 @Bandırmalı1965 @ggbye Aynı şekilde 9700X + Force için bir konu daha var, oraya da destek atarsınız. @demjr konusunda gerekli detayları ilettim, BIOS görselleri @TechMad 'ın ilettikleri uygundur, ileri düzey ayarları uygulayabilir. Hynix için güvenlidir. A-Die olursa daha da sıkı ayarlarsınız.

Mixed Mode için @TechMad gibi M-Die olması tRFC kısmında daha iyi, Zen görseli atabilirse daha net anlaşılır.
O halde ilk olarak PBO varsayılan ayarlardayken RTP testi yapmak gerekiyor. Sonrasında VT3’e geçmek daha mantıklı geldi. Stabil kalırsa PBO için -25 ve -30 denesek olur mu?