Bu arkadaşın 18 yaşının altında olduğunu ve sınav senesinde olmadığını bilerek bu mesajı ona özel olarak attığınızı iddia ediyorsunuz doğru mu anladım? Kaldı ki yukarıdaki paragrafımı okusaydınız zaten benim meslek liseleri hakkında yorumumu görürdünüz.

Uğraşamayacağım artık. Hala "çalışan yapar hacım" bölümünden ileri gidemiyorsunuz. Yeterince uğraşan yapar ise o zaman sınava Arap alfabesi ile hazırlanalım üstüne sadece 1993 yılında basılmış test kitaplarını kullanalım ve bütün şartları zorlaştıralım. Neden ? Çünkü çalışan yapar. Böyle bir mantık mı var ? Yoldan geçen adama sorsan anadolu lisesindeki imkanlar mı üniversite sınavı için daha iyidir yoksa alelade bir meslek lisesinin mi o bile anadolu lisesi der ama siz hala aksini iddia ediyorsunuz. Bu arkadaşımız anadolu lisesine gitme imkanına sahip iken niye meslek lisesine gidip sınavda çıkmayacak onlarca ders+staj ile uğraşsın ? Anadolu lisesine gidip hem 6 saat İngilizce hem de AYT'de karşısına çıkacak dersleri görmek varken ?

Uğraşamayacağım artık. Hala "çalışan yapar hacım" bölümünden ileri gidemiyorsunuz. Yeterince uğraşan yapar ise o zaman sınava Arap alfabesi ile hazırlanalım üstüne sadece 1993 yılında basılmış test kitaplarını kullanalım ve bütün şartları zorlaştıralım. Neden ? Çünkü çalışan yapar. Böyle bir mantık mı var ? Yoldan geçen adama sorsan anadolu lisesindeki imkanlar mı üniversite sınavı için daha iyidir yoksa alelade bir meslek lisesinin mi o bile anadolu lisesi der ama siz hala aksini iddia ediyorsunuz. Bu arkadaşımız anadolu lisesine gitme imkanına sahip iken niye meslek lisesine gidip sınavda çıkmayacak onlarca ders+staj ile uğraşsın ? Anadolu lisesine gidip hem 6 saat İngilizce hem de AYT'de karşısına çıkacak dersleri görmek varken ?
İki mesaj arasındaki alaka muhteşem ötesi. Kaldı ki ben "meslek lisesinde durun, anadoluya geçmeyin" gibi bir şey söylemedim. Söylediysem buyrun çıkartın özür dileyeyim. Yoldan geçen adamın fikri sizin için çok önemliyse buyrun sorun. Aynı şekilde siyasi, dini, ideoloji olarak da bu fikirleri örnek alırsınız, "yoldan geçen adamın fikirleri" önemli sonuçta. Kaldı ki dediğiniz şekilde sınav olsa, ülkedeki herkes o sınava yabancı olacağı için gene çalışan yapar. Sınavı fuller demiyorum, rakipleri arasında daha başarılı olur. Bu arada hangi anadolu lisesinde hem 6 saat İngilizce hem de AYT dersleri bir arada görülüyor merak ettim doğrusu. Her söylediğinizi uyduruyorsunuz bilmiyorum farkında mısınız?

He bu arada şimdi gidip "2 sene mezunla giremeyeceğiniz üniversite yok" mesajımı alıntılayıp "burada meslek lisesinde kal" demişsin demeyin. Orada açığın ne kadar sürede kapanacağını sorduğu için öyle cevap verdim. Sizde böyle diyecek potansiyel gördüm şahsen.

Konudaki bazı arkadaşlar kendimce mantıksız konuşmuş.

Meslek lisesi mezunuyum. Meslek okuyorum diye çalışmamazlık etmedim. Evet, bazı dersleri almıyor veya AYT görmüyorduk ama zaten günde 1-2 saat kısa bir çalışmayla tüm eksiklerini kapatabileceğin, ekstrem bir zorluğu olmayan sınav YKS. Ben 4 yıllık kazandım, gidebilirdim istesem ama istediğim bölüm 2 yıllık diye 2 yıllığa girdim. TYT 80 civarı AYT 40 civarı net yapmıştım yanlış hatırlamıyorsam. Üstelik 11’in ikinci dönemi başlamıştım çalışmaya.

İstersen bir yıl mezuna bırak. O süreçte 12 saat ders çalışacak değilsin. Gir bir işe, bulabilirsen yarı zamanlı bir işte çalışırsın. Arta kalan 1-2 saatini ders çalışmaya ayırsan yeter.

Bu arada bu öneriyi verimli çalışabileceğine güvenerek veriyorum. Ha bide, 2 yıl istersen mühendis olup işe gir 2 yıl çalışıp kazandığın paradan tek kuruş harcamasan bile yurtdışında okuyamazsın. Okusan bile niteliksiz göstermelik bir üniversite okursun. Konudaki bazı şahısların sırf yazmak icin yazdıklarını düşünüyorum.

Kısacası ekstra olarak başlığa göre yazacak olursam, evet düşersin. İlla düşersin. Ama bu eksik kapatılamayacak bir şey değil. En kötü mezuna bırakırsın.

Meslek lisesi mezunuyum. Meslek okuyorum diye çalışmamazlık etmedim. Evet, bazı dersleri almıyor veya AYT görmüyorduk ama zaten günde 1-2 saat kısa bir çalışmayla tüm eksiklerini kapatabileceğin, ekstrem bir zorluğu olmayan sınav YKS. Ben 4 yıllık kazandım, gidebilirdim istesem ama istediğim bölüm 2 yıllık diye 2 yıllığa girdim. TYT 80 civarı AYT 40 civarı net yapmıştım yanlış hatırlamıyorsam. Üstelik 11'in ikinci dönemi başlamıştım çalışmaya.

İstersen bir yıl mezuna bırak. O süreçte 12 saat ders çalışacak değilsin. Gir bir işe, bulabilirsen yarı zamanlı bir işte çalışırsın. Arta kalan 1-2 saatini ders çalışmaya ayırsan yeter.

Bu arada bu öneriyi verimli çalışabileceğine güvenerek veriyorum. Ha bir de, 2 yıl istersen mühendis olup işe gir 2 yıl çalışıp kazandığın paradan tek kuruş harcamasan bile yurt dışında okuyamazsın. Okusan bile niteliksiz göstermelik bir üniversite okursun. Konudaki bazı şahısların sırf yazmak icin yazdıklarını düşünüyorum.

Kısacası ekstra olarak başlığa göre yazacak olursam, evet düşersin. İlla düşersin. Ama bu eksik kapatılamayacak bir şey değil. En kötü mezuna bırakırsın.

Günde 1-2 değil hafta içi 3-4 hafta sonu 6-7 saat düşünüyorum. Yazılımlardan sonra başlayacağım çalışmaya, yani ara tatilde. OBP şu an 87.

Meslek lisesi mezunuyum. Meslek okuyorum diye çalışmamazlık etmedim. Evet, bazı dersleri almıyor veya AYT görmüyorduk ama zaten günde 1-2 saat kısa bir çalışmayla tüm eksiklerini kapatabileceğin, ekstrem bir zorluğu olmayan sınav YKS. Ben 4 yıllık kazandım, gidebilirdim istesem ama istediğim bölüm 2 yıllık diye 2 yıllığa girdim. TYT 80 civarı AYT 40 civarı net yapmıştım yanlış hatırlamıyorsam. Üstelik 11’in ikinci dönemi başlamıştım çalışmaya.

Bu arada bu öneriyi verimli çalışabileceğine güvenerek veriyorum. Ha bide, 2 yıl istersen mühendis olup işe gir 2 yıl çalışıp kazandığın paradan tek kuruş harcamasan bile yurtdışında okuyamazsın. Okusan bile niteliksiz göstermelik bir üniversite okursun. Konudaki bazı şahısların sırf yazmak icin yazdıklarını düşünüyorum.

İşin özeti budur. Her şey tamamen öğrencide bitiyor. Okulların çok bir etkisi yok.
Altını dolduramayacağınız boş iddialar atıp sonrasında sherlockluk oyanayacağınıza şu gerçekleri kabul edin. Sonra gülünç duruma düşüyorsunuz, yazık oluyor.

Yani siz iyi bir sonuç yapmamışsınız yani yanlış anlamayın tabi ki istediğiniz bölümü kazandıysanız o sizin için iyi bir sonuçtur ama yaptığınız bütün netleri sayısal derslerden yaptığınızı hesaba katsak ve üstüne çok iyi bir OBP'niz olduğunu varsaysak bile 100.000 barajını anca geçiyorsunuz demektir. Tabi Türkçe'den 0 net yapıp matematiği fulleyip hiç sosyal çözmediğiniz de ihtimal dahilinde olmadığı için böyle olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca söylediğim gibi 2 yıllık bir bölüm hedefleyip 2 yıllık bölüm kazanmışsınız. Bunun dışında meslek lisesi öğrecilerinin diğer öğrencilere göre eksikliklerini kapatmak için ekstra çalışmaları gerektiğini söylemişsiniz, en kötü eksiklerini kapatmak için 1 yıl mezuna kalırsınız demişsiniz. Kısaca eksik kalacağını kabul etmişsiniz. Ben meslek lisesinde okuyan kimse hiçbir yer kazanamaz, hiçbir şey beceremez falan mı demişim ? Arkadaşın anadolu lisesine gidip o dersleri görme ve direkt sınav odaklı bir eğitim görme ihtimali varsa daha avantajına olacağını söylemişim. Haklı olduğumu kanıtladığınız için teşekkür ederim.

Ayrıca 2 yıl asgari maaş ile çalışan birisi €600*24= €14.400 ediyor. İtalya'da bir üniversite için bankanızda bulunması gereken miktar €6.500 civarında. Okul zaten ücretsiz ayrıca lisans öğrencilerine de burs verildiğinden dolayı sürekli bir para akışına da ihtiyaç duymuyorsunuz. Başta dediğim parayı biriktirmenizin asıl sebebi ise vizede hesabınızda para olması istenmesi, burstan gelecek parayı vizede saymıyorlar. Yani 2 yıl asgari maaş ile para biriktirip sonra İtalya'da bir mühendislik bölümünde okumak gayet mümkün. Örneğin bu şekilde İtalya'nın en iyi okulu Milano Polytechnic'e girebilir ya da hayat şartlarının daha ucuz olduğu Güney İtalya'da yine dünyanın en iyi 200 üniversitesi olan üniversitelerden bazılarında eğitim görebilirsiniz.

Sizde diğer arkadaşlar gibi olayı şahsi algılayıp savunmaya geçmişsiniz ama hiçbiriniz aynı insanı aynı şartlarda birisini meslek lisesine öbürünü anadolu lisesine koysak normal şartlarda anadolu lisesine gidenin daha başarılı olacağı gerçeğini kabul etmemeye ant içmişsiniz ilginç bir şekilde. Tabi hepinizin sebebi farklı siz meslek liseli olduğunuzdan dolayı diğer bir arkadaş ise "okullar hiçbir işe yaramıyor açık liseye geçtim daha başarılı olacağım" düşüncesine sahip olduğu ve ben okul önemli diyerek kendi tercihini yanlışladığım için karşı çıkıyor.

Çok çalışan her yerde başarılı olur tabi ki ama o çok çalışan insanı anadolu lisesine koyarsan daha başarılı, fen lisesine koyarsan çok daha başarılı olur. Bu 100 kişinin 99'unda böyledir. Zaten tam da bu sebeple okulların sıralaması böyle ilerlemekte.

Son düzenleme:
Yani siz iyi bir sonuç yapmamışsınız ve söylediğim gibi 2 yıllık bir bölüm hedefleyip 2 yıllık bölüm kazanmışsınız.
4 yıllık kazandım. 80/40 gayet iyi bir sonuç. İstesem mezuna bıraksam veya erken çalışmaya başlasam rahat daha fazlasını yapardım belki TIP fakültesini kazanırdım (istemediğim bir bölüm, sadece söylüyorum.)
Ben meslek lisesinde okuyan kimse hiçbir yer kazanamaz, hiçbir şey beceremez falan mı demişim?
Yalnız meslek lisesi okuyan birisinin zaten öyle iyi bir derece yapayım 4 yıllık güzel bir okul kazanayım hedefi olmamalı
Meslek lisesinde kalacağım diyorsanız maksimum 2 yıllık bir bölüm veya MTOK bölümleri hedeflemelisiniz.
Evet, demişsiniz. Resmen "4 yıllık hedefi unut" demişsiniz. Bende bunun yanlış olduğunu, 11. Sınıfın ikinci döneminde çalışmaya başlayan ve günlük sadece 1, en fazla 2 saat ayıran yine ben 80/40 sonuç yaptım. YKS sandığınız kadar zor bir sınav değil. Kasmamanız gerekiyor sadece.

YKS'yi gözünüzde büyütmeyin. Derslerde uyuyordum ben. Öğlen araları geçim için aromali sigara satar, arta kalan vakitte bazen 20-25 dakika ders çalışırdım. Öğleden sonra bir saat çalışır, eve gidince bir saat tekrarlardım ve emin olun zor bir tarafı yok. Ayrıca bunları yaparken araya 30 dakikada bir 10 dakika mola koyarak yani ortalama 20 dakika mola vererek yapardım.

Sadece verimli bir çalışma şartıyla günlük 2 saat maksimum çalışsanız belki benim aldığım sonuçtan daha fazlasını alırsınız.

Ben size "art niyet" ile yaklaşmıyorum. Yanlış anlamayın, forumda bir istisna dışında kimseye yaklaşmadım, yaklaşmamda.

Sizin düşüncelerinize göre Meslek okuyan birisi ya okuduğu dala odaklanmalı ya da hedefini fazla büyütmemeli. Ama bu yanlış bir bakış açısı. Kendimden örnek veriyorum, isterseniz geçmiş Meslek Lisesi öğrencilerden örnek verebilirim. Mesela Mühendis olup Savunma Sanayide çalışan var iyi bir derece yapmıştı veya TIP kazanan. Her yıl mezun olduğum liseden böyle yüksek dereceli bölüm mezunları geliyordu ve sizin söylediğinizin aksine öyle günde saatlerce çalışmıyordu bu kişiler. Ek kurs, dershane, ek kitap gibi yardımcı etkenlerle çalışıyorlardı. Ha, aklıma gelmişken ben devletin verdiği kaynaklarla çalıştım. Sadece bir kere özel kaynak aldım.

4 yıllık kazandım. 80/40 gayet iyi bir sonuç. İstesem mezuna bıraksam veya erken çalışmaya başlasam rahat daha fazlasını yapardım belki TIP fakültesini kazanırdım (istemediğim bir bölüm, sadece söylüyorum.)

Evet, demişsiniz. Resmen "4 yıllık hedefi unut" demişsiniz. Bende bunun yanlış olduğunu, 11. Sınıfın ikinci döneminde çalışmaya başlayan ve günlük sadece 1, en fazla 2 saat ayıran yine ben 80/40 sonuç yaptım. YKS sandığınız kadar zor bir sınav değil. Kasmamanız gerekiyor sadece.

YKS'yi gözünüzde büyütmeyin. Derslerde uyuyordum ben. Öğlen araları geçim için aromali sigara satar, arta kalan vakitte bazen 20-25 dakika ders çalışırdım. Öğleden sonra bir saat çalışır, eve gidince bir saat tekrarlardım ve emin olun zor bir tarafı yok. Ayrıca bunları yaparken araya 30 dakikada bir 10 dakika mola koyarak yani ortalama 20 dakika mola vererek yapardım.

Sadece verimli bir çalışma şartıyla günlük 2 saat maksimum çalışsanız belki benim aldığım sonuçtan daha fazlasını alırsınız.

Ben size "art niyet" ile yaklaşmıyorum. Yanlış anlamayın, forumda bir istisna dışında kimseye yaklaşmadım, yaklaşmamda.

Sizin düşüncelerinize göre Meslek okuyan birisi ya okuduğu dala odaklanmalı ya da hedefini fazla büyütmemeli. Ama bu yanlış bir bakış açısı. Kendimden örnek veriyorum, isterseniz geçmiş Meslek Lisesi öğrencilerden örnek verebilirim. Mesela Mühendis olup Savunma Sanayide çalışan var iyi bir derece yapmıştı veya TIP kazanan. Her yıl mezun olduğum liseden böyle yüksek dereceli bölüm mezunları geliyordu ve sizin söylediğinizin aksine öyle günde saatlerce çalışmıyordu bu kişiler. Ek kurs, dershane, ek kitap gibi yardımcı etkenlerle çalışıyorlardı. Ha, aklıma gelmişken ben devletin verdiği kaynaklarla çalıştım. Sadece bir kere özel kaynak aldım.

"Ben 4 yıllık kazandım, gidebilirdim istesem ama istediğim bölüm 2 yıllık diye 2 yıllığa girdim."

4 yıllık kazanmamışsınız 2 yıllık bölüm kazandığınızı kendiniz söylemişsiniz. O zaman 2 milyon sıralamayı geçen ve %0 burslu özel okul kazanan veya boş anadolu üniversitelerinde Uygur Dili ve Edebiyatı kazanan herkes ben 4 yıllık kazandım ama onun yerine 2 yıllık peynircilik bölümüne gittim(çok iyi bölüm bu arada) desin. Öyle bir dünya yok maaleesef.

Abiciğim bak hala anlamıyorsunuz ben meslek lisesinden kimse 4 yıllık bir bölüm kazanamaz, 4 yıllık bölümler imkansızdır. Demiyorum demişim ki meslek lisesi eğitim müfredatından ve öğretim-öğrenci kadrosu bakımından üniversiteyi hedeflemeyen ya da maksimum 2 yıllık okumak isteyen öğrenciler için tasarlanmıştır. Tabi ben ekstra çalışarak, eksiklerini tamamlayarak ya da MTOK kontanjanlarını kullanarak 4 yıllık hedefleyebilirsin. Konuyu açan arkadaş ise anadolu lisesinde okuyabilecek ama "ben bir sertifika alacağım çok işime yarayacak" diye bir algıya takılıp meslek lisesine geçmiş bir arkadaş. Kısaca meslek lisesinde kalmak zorunda değil. Sizin yaptığınız rus ruletine katılıp şansa bala hayatta kalıp sonra herkese rus ruletinin çok güvenli olduğunu önermek. Değil abi, istatistikler konuşuyor meslek liselerinin başarı oranı imam hatiplerin bile gerisinde, başarılı olan öğrenci oranı çok az. Öğrencileri gereksiz müfredat ile uğraştırıyorlar. Öğretmenlerde sizin sınava hazırlanmanıza anadolu liseleri kadar saygı göstermiyor.

Bana şunu söyleyin o çok başarılı olan arkadaşlarınız meslek lisesinde değil de anadolu lisesinde veya fen lisesinde olsaydı daha da başarılı olur muydu olmaz mıydı ? Buna 100 kişiye sor 99'u olurdu der. Sizde evet olurdu diyeceksiniz. Çünkü hayatın gerçekleri budur. Veya meslek lisesinde o dediğin bölümler için çalışan arkadaşlara desen ki seni X anadolu lisesine ya da Y fen lisesine transfer edelim ister misin diye hayır ben istemem meslek lisesi daha iyi eğitim veriyor daha iyi hazırlanıyorum diyen olur muydu ? Yine olmazdı. Ee o zaman niye uzatıyoruz bu konuyu hala ?

@588 Hocam araştırmanızı öneririm 4 yıllık kazanmadınız (!). Dün bana 1 kişinin yazdığı "zorlandım" mesajını istatistik olarak sunan eleman şimdi meslek lisesinden çıkmış birine "yanlış biliyorsun öyle değil" demeye getiriyor lafı. Kendi dediklerini inkar eden, mitomani hastalığıyla mücadele eden birisi ile sohbet ediyoruz muhtemelen. "Ben öyle demedim" diyor, sonra söylediğini gösteriyorsunuz cevap yok.
Kendi Sherlock Holmes'luk oynayıp, koskoca paragrafta önemi olmayan bir detaydan bir şeyi kapıp lafı çarpıtıp yırtma peşine düşüyor. Bu önemsiz bir detay olduğu için cevap vermeyince de "kaçıyorsunuz, açıklayamıyorsunuz" diyor. Cevabı veriyorsunuz bu sefer sizin yanlış bildiğinizi falan iddia ediyor.

Gerçekten kendisiyle bu kadar çelişen başka birisini görmedim. Anlama bozukluğu deseniz had safhada. Burada kimse "meslek liselerinden çıkanlar akademik açıdan daha başarılı" demiyor. Herkes burada olayın öğrencide bittiğini anlatmaya çalışıyor, siz 3. kişisiniz fakat bu arkadaş anlamamaya diretiyor.

Kaldı ki karşısındaki kişinin, kendisini ilgilendirmeyen detaylarıyla meşgul olurken kendisi hakkında en ufak bilgi vermiyor farkındaysanız. Kendi üniversitesine girenlerin hangi okullardan mezun olduğunu gösteren bir resim atıyor ama üniversitenin adını yazmıyor. Attığı görsellerin bu şekilde bir geçerliliği olmadığının farkında bile değil.

Bu arada şunu söylemeden geçemeyeceğim, ortaya bir iddia attı. Bu iddiayı 3 kere sormama rağmen cevap veremedi. Sonrasında iddiayı çarpıtmaya çalışmak aklına gelince cevap vermeye çalıştı. Döndürmeye çalıştığı tarafın ne kadar saçma olduğunu yüzüne vurunca da hemen konuyu değiştirdi.

Normalde kimse hakkında bu kadar yazmam fakat konu sahibi arkadaş belki kararını buraya göre şekllendirir. Bu arkadaşın ne kadar boş, söylediğinin kıymetsiz olduğunu farkedip bunun dediği yöne gitmez umarım. Muhtemelen 12 - 13 yaşında sınavdan bi' haber bir çocuk veya mitomani ile boğuşan birisi. İkisi de olabilir bilmiyorum.