Kalıbınızı basıyormuşsunuz ya, gelin kanıtlayayım. İddianızın aksine çıkarsa ne yapacaksınız? Nasıl isterseniz o şekilde kanıtlayalım, isterseniz gelin kahve ısmarlayayım oturalım konuşalım. Fakat her iddianın bir sonucu olmalı, o kadar kolay "kalıbımı basarım" diyememelisiniz her şeye. İddianızın sonucunda ne koyuyorsunuz ortaya?
Hayır birde şunu anlamıyor, meslek lisesine giden öğrencilerin çoğu ders çalışmadığı için meslek lisesinde. Meslek lisesinde kaç tane öğrenci var eve gidince ders çalışan? Kaç tane öğrenci var hedefi yüksek puanlı bir üniversitede güzel bir bölüm okumak olan? Çoğusu zaten derslerle arası kötü olduğu için meslek lisesine gidiyor. Anadolu lisesindeki öğrencilerin çoğunun üniversite hedefi var, bu yüzden meslek lisesindeki öğrencilere kıyasla daha fazla çalışıyorlar ve bu sayede YKS başarı oranları daha yüksek.
Ona kalırsa anadolu liselerinin hepsi için tek 1 müfredat var. Tüm anadolu liseleri aynı dersleri aynı süre işliyor. Peki sorarım, neden yüksek puanlı okullarda başarı oranı daha yüksek? Ortalama bir anadolu lisesinde, 20 bin sıralama başarı sayılırken, kaliteli anadolu liselerinde hep derece yarışları oluyor. Bu aradaki fark okulun kalitesi değil, öğrencinin çalışmasıdır.
Ben size söyleyeyim, ben ortalama bir anadolu lisesinden açık liseye geçip mezun oldum. Bu sene sınava hazırlanıyorum. Büyük kardeşim Türkiyenin en yüksek puanlı anadolu liselerinden birinde okudu. Benim kardeşimde, arkadaşları da okul zamanı günde 6 saat aşağısı ders çalışmıyordu. Okuldan çıkıp dershaneye gidip orada çalışıyorlardı, gelince evde devam ediyorlardı. Sonucunda da sınavda çok başarılı oldular. Meslek liselerinde kaç tane öğrenci bu rutinde çalışıyor? Hadi meslek liselerini boşverin, ortalama bir anadolu lisesinde kaç tane öğrenci bu rutinde çalışıyor? Bakın tüm anadolu liseleri aynı müfredatı görürken, yüksek puanlı okullardan her yıl ortalama 10 derece öğrencisi çıkarken, diğer ortalama okullardan neden çıkmıyor?
Burada keramet okulda değil, yüksek puanlı okullarda okuyan öğrenciler, diğer öğrencilere kıyasla çok daha fazla çalıştıkları için daha başarılı oluyorlar. Zaten en başta yüksek puanlı okullarda okumalarının sebebide daha fazla çalışmaları. Meslek lisesinde, 9. sınıfta çalışmaya başlayan birisi elbette ki derece yapabilir. Önemli olan bu farkındalığın olması ve öğrencinin çalışması. Okul zaten sınav anlamında öğrenciyi tam olarak hazırlasa, herkes 1 - 2 saat çalışıp başarılı olabilirdi. Hiçbir okul müfredat gereği öğrenciyi tam olarak hazırlamıyor. Her şey öğrencinin kendi çalışmasında bitiyor.