Bu iki ilaç muadil ilaç değil. Muadil ilaç, aynı etken maddeye sahip iki farklı firmadan çıkmış ilaçlara denir.
Örneğin, Misol ve Lustral. İkisinin de etken maddesi sertralindir. Bu iki ilaç birbirine eşdeğerdir ve farkı yoktur.

Fakat Aircomb 10 mg montelukast ve 5 mg desloratadin içerirken Fludalt, 500 mcg Flutikazon + 50 mcg Salmeterol içeren bir ilaçtır.
Yani bu iki ilaç eşdeğer muadil değildir.

E-nabız'da son reçetelere bakıp doktorun ne yazdığına bakman gerekiyor. Çünkü eczacı kafasına göre muadil ilaç veremez. İstese de veremez, eğer doktor Misol yazıp eczacı Lustral verebiliyorsa bu Medula sistemi onay verdiği içindir. Yani doktorun en başta sana ne yazmış ona bir bak derim.

Bu iki ilaç muadil ilaç değil. Muadil ilaç, aynı etken maddeye sahip iki farklı firmadan çıkmış ilaçlara denir.
Örneğin, misol ve lustral. İkisinin de etken maddesi sertralindir. Bu iki ilaç birbirine eşdeğerdir ve farkı yoktur.

Fakat aircomb 10 mg montelukast ve 5 mg desloratadin içerirken fludalt, 500 mcg flutikazon + 50 mcg salmeterol içeren bir ilaçtır.
Yani bu iki ilaç eş değer muadil değildir.

e-Nabız'da son reçetelere bakıp doktorun ne yazdığına bakman gerekiyor. Çünkü eczacı kafasına göre muadil ilaç veremez. İstese de veremez, eğer doktor misol yazıp eczacı lustral verebiliyorsa bu medula sistemi onay verdiği içindir. Yani doktorun en başta sana ne yazmış ona bir bak derim.

Vermesi gerekeni yazmış, Fludalt.

Tamam, sorun yok o zaman. Çünkü yukarıda "Aircomb yerine Fludalt vermiş" demişsin.
Eczacı aynısı derken, kastettiği büyük ihtimal, yaptığı etki aynıdır demek istemiş. Yoksa bu iki ilaç muadil değil. Reçetede ne yazıyorsa onu verir.
Uykusuzluktan yukarıya yanlış yazmışım, Fludalt yerine Aircomp vermiş olacaktı.

Birebir klonu olmak yerine aynı işlevi gören farklı etken maddelere de muadil denebilir. Muadil tamamen aynısı değil yerine geçebilen demek, senin profesör hastayken yerine geçici olarak gelen asistan gibi. Bence şu anlık bir şeyler deyip uğraşmak yerine ilaç işe yaramazsa uğraşmak daha mantıklı, belki de iş görecek.

Vermesi gerekeni yazmış, Fludalt.

Elinde mi yoktu, bu ara çok fazla mı sattı, kendince diğerinin daha iyi olduğunu mu düşünüyor vb. bilmiyorum fakat ben olsam diğer verileni denerdim başka işlere girmeden önce. Etken madde açısından bakınca diğerini deneyip fayda gördüğün için daha mantıklı geliyor fakat doğada aynı görevi gören birden fazla madde ya da kombinasyon çoğu zaman var.

Kimyacı gözüyle bakınca jelatin yerine yosun özü, nişasta yerine pektin vesaire kullanmak o kadar alışıldık bir şey oluyor ki amacı aynı olan maddeleri birbirinin yerine kullanmak normalleşiyor.

Uykusuzluktan yukarıya yanlış yazmışım, Fludalt yerine Aircomp vermiş olacaktı.
Bundan emin misin? Çünkü böyle bir şey mümkün değil. Son reçeteni e-nabız'dan kontrol et. Tarihe bir bak. Çünkü bazı reçeteler sisteme işlemiyor, bug oluyor. Yani geçen ayki reçeteni yeni sanmışsındır diye diyorum.

Eğer son yazılan reçeteni görüntüleyebiliyorsan ve doktor Fludalt yazmasına rağmen Aircomb vermisşe SABİM'e (184) ulaş ve durumu anlat. Belki benim bilmediğim bir durum vardır. Onlar doğru bilgiyi vereceklerdir ve gerekirse işlem başlatılır.

Çünkü ikisi de aynı etkiye sahip olsalar da her ne kadar, sistem onaylamaz diye biliyorum. Yani etken maddeleri farklı.

Birebir klonu olmak yerine aynı işlevi gören farklı etken maddelere de muadil denebilir. Muadil tamamen aynısı değil yerine geçebilen demek, senin profesör hastayken yerine geçici olarak gelen asistan gibi. Bence şu anlık bir şeyler deyip uğraşmak yerine ilaç işe yaramazsa uğraşmak daha mantıklı, belki de iş görecek.
Bu böyle "bence şöyle" denebilecek bir durum değil. Muadil ilaç tanımı etki değil, madde odaklıdır.
Yani Sertralin ile Paroksetin ikisi de seçici serotonin geri alım inhibitörüdür. Etki mekanizması aynı. Ama ikisi eşdeğer (muadil) ilaç kapsamında değerlendirilmez.

Muadil ilaç tanımı etki değil, madde odaklıdır.

Yönetmelikteki tanım öyle olabilir de ülkede hiçbir şey mutlak yönetmeliği takip etmiyor zaten bildiğin üzere. Bir de eczacılar depodan çıkan en ufak şeyi bile göstermeye acayip dikkat ediyor, başına dert alma ihtimali olsa hayatta yapmaz. Ben olsam yapmazdım. Fen fakültesi kimya mezunu arkadaş vardı şimdilerde eczanesi var, istesem ben bile (kimya mühendisliği) ne olduğunu tam bilmediğim ek bir şeyler yapıp eczane açabiliyormuşum. Herhangi bir şikayetin de işlenmesi asırlar sürüyor, gidip eczacıyla konuşmak ve durum çözülmezse geri kalanını üründen fayda görmedikten sonra yapmak mantıklı geliyor, sence?

Yönetmelikteki tanım öyle olabilir de ülkede hiçbir şey mutlak yönetmeliği takip etmiyor zaten bildiğin üzere.
Bu ciddi bir konu ve bu şekilde varsayımlara göre yorum yapmak pek doğru değil. Ki emin olun cezayı yer.
Bir kere ilacın fiyatı Medula sistemi üzerinden görüntüleniyor. Devlet ilaçların %80'ini ödüyor, bu sisteme göre ödüyor. İlaçların üzerinde karekod vardır. O karekodu okuttuğunda eczacının sistemi hata verir zaten. Ki eğer eczacı kasıtlı kasıtsız hata yapmışsa SABİM'e bildirildikten sonra işlem başlatılır.

Elinde mi yoktu, bu ara çok fazla mı sattı, kendince diğerinin daha iyi olduğunu mu düşünüyor vb. bilmiyorum fakat ben olsam diğer verileni denerdim başka işlere girmeden önce. Etken madde açısından bakınca diğerini deneyip fayda gördüğün için daha mantıklı geliyor fakat doğada aynı görevi gören birden fazla madde ya da kombinasyon çoğu zaman var.

Hocam asıl ilaçta fotoğraftakine benzer bir şey var, onunla içime çekmem lazım ilacı. Adamın yazdığı hap gibi yutuyorum. Hiç güven vermedi, 2 yıl boyunca işe yaramış ilaç bulmuşken farklı ilaca bulaşmak hiç istemiyorum.

Bundan emin misin? Çünkü böyle bir şey mümkün değil. Son reçeteni e-nabız'dan kontrol et. Tarihe bir bak. Çünkü bazı reçeteler sisteme işlemiyor, bug oluyor. Yani geçen ayki reçeteni yeni sanmışsındır diye diyorum.

Eğer son yazılan reçeteni görüntüleyebiliyorsan ve doktor Fludalt yazmasına rağmen Aircomb vermisşe SABİM'e (184) ulaş ve durumu anlat. Belki benim bilmediğim bir durum vardır. Onlar doğru bilgiyi vereceklerdir ve gerekirse işlem başlatılır.

Çünkü ikisi de aynı etkiye sahip olsalar da her ne kadar, sistem onaylamaz diye biliyorum. Yani etken maddeleri farklı.

Bu böyle "bence şöyle" denebilecek bir durum değil. Muadil ilaç tanımı etki değil, madde odaklıdır.
Yani Sertralin ile Paroksetin ikisi de seçici serotonin geri alım inhibitörüdür. Etki mekanizması aynı. Ama ikisi eşdeğer (muadil) ilaç kapsamında değerlendirilmez.
Gittim iade ettim. Adam "kusura bakma arkadaş yeni işe başlamış" diye bişeyler dedi. Açıkçası pek tekin değiller gibi tipleri madde bağımlılarına benziyor, bulaşmak istemiyorum.

Dosya Ekleri

• images (4).webp
    images (4).webp
    3,6 KB · Görüntüleme: 47