VDDQ'nun pek bir etkisi yok çiplerdeki sıcaklığa çünkü VDDIO=VDDQ mantığı sinyal voltajı ikisi de IC'lerle pek işi yok. AGESA şu anda maksimum stabil düzeyde zaten o yüzden update almıyor. Evet maalesef ki herkes 1:2 kullanıyor ve 7200 MHz alıyorlar durmadan ama anlatmak çok güç bu cahil topluma
Nebi'yi ben de izledim birkaç hatasını düzelttirdim hatta videoda
Çok sevindim katkıda bulunduğunuza. Kendi adıma konuşursam vddq 1.45 yapmak bile 0.5 civarı artırdı ram sıcaklıklarını aynı oda sıcaklığında, sebebi çektiği watt artırdı çünkü hwinfodan eş zamanlı takip ettim. Çok çok önemli bir artış değil ama o yüzden hissedilecek bir şey değil. Asıl sıcaklığı belirleyen her zaman vdd. Ben de ram konusunda akıllandım artık bir daha 16 gb ram almadan 10 kere düşüneceğim. A die çıkar dedik m die çıktı. 24gb m die olsa yine olurdu 8000 üstü deneyecektim. 6000 CL26 ram alacaktım aslında piyasadan da onu da yapsan yapsan 6400 cl26 yaparsın 1.55 1.6vdd de oluyor, 8000 üstü denemek için çok iyi olurdu o ramler. 8000 cl32 cl34 stabil yakalanırdı büyük ihtimal. 6400 cl28'de çok kötü değil stabil olduğu sürece tabi. Zaten her anakart işlemci kombinasyonu 1:2 modda iyi performans göstermiyor. İşlemcin 1:1 6600 açar ama 1:2 8000 açamıyor. Böyle vakalar da var. Artık sebebi her neyse hiç bilmiyorum.
Şeyi de eklemek istiyorum mesela siz aktif olarak oyun oynuyor olsaydınız bu özellikle vddq ve io voltajları cok etki ediyor stabiliteye. Mesela 1.35 vddio vddq hiçbir test programında hata vermeyip bazı oyunları tekletiyor, böyle olaylar da var. Aslında oyun oynayanların direk expoyu açıp geçmesi lazım en mantıklı olan bu bana göre ama alt zamanlamaları da ayarlamazsan bazı oyunlarda takılma stutter mevzusu oluyor. En mantıklısı voltajları biraz yüksek verip stabil alt zamanlamaları ayarlamak. Ciddi zaman alan bir işlem aslında bilmiyorum. Oyunlar ddr5 platformunda ilginç davranıyor. Ddr4'te böyle sıkıntılarım yoktu.
Ayrıca windows 11'de çok rezalet durumda oyun performansı konusunda. Tüm gamerlerin dikkat ettiği en önemli şey %1 lowlar. Ve çok kötü win11'de bu. Win10'da olması gerektiği gibi. Fakat bazı oyunlar daha çok win11 optimize olduğundan 5 10 fps fazla veriyor tek eksisi bu. Ben ölene kadar 10 kullanmaya devam edeceğim ama sanırım bilmiyorum. Win11 24h2 versiyonu hiç düzelecek gibi durmuyor çünkü.
VDDQ'nun pek bir etkisi yok çiplerdeki sıcaklığa çünkü VDDIO=VDDQ mantığı sinyal voltajı ikisi de IC'lerle pek işi yok. AGESA şu anda maksimum stabil düzeyde zaten o yüzden update almıyor. Evet maalesef ki herkes 1:2 kullanıyor ve 7200 MHz alıyorlar durmadan ama anlatmak çok güç bu cahil topluma
Nebi'yi ben de izledim birkaç hatasını düzelttirdim hatta videoda
Core tuning legacy deneyim dedim. Sadece aida latency 58 59 yaptı, geri kalan şeyler değişmedi. Oyunlardaki fps falan da aynıydı sadece random çökmeler donmalar oldu oyunda. Legacy instabilite yaratıyor sanırım emin değilim ya da legacy yaptıktan sonra tekrardan mı timingler ayarlanması lazım? Bu da işlemci ramle alakalı bir ayar sonuçta. Auto level 2 sanırım şu an orada bıraktım da bu tarz bir instabilite yaratacağını çok düşünmemiştim.
@deadfellow Biraz araştırdığımda aslında bu tarz instabilite yaşayanlar olduğunu gördüm. Kimse adamakıllı da açıklamamış bu core tunings olayını artık marketing midir nedir bilemedim. 5 ns düşecek diye instabilite yaratacaksa ne diye koymuşlar o ayarı oraya anlamış değilim. Adamlar iadaya özel latency düşürmüş sadece geri kalan her şey aynı, clam da falan bandwith 2 3 gb düşürüyormuş bir de legacy. Oyunda çökme yapmasa dururdum legacyde benim için farkı yok zaten de bu ayarları değişince tüm testleri falan baştan mı yapmak lazım onu tam çözemedim. Yaptığım gibi çökertti çünkü 15 20dk sonra oyundayken.
@deadfellow trdrdscl ve wrscl 5-5 yapınca 2/3 gb read write veriyor. Bu değerler 5-5'te kalması sıkıntı yaratır mı sizce? 4 yapamıyorum zaten trdrdscl'yi. Gdm açıkken 4 oluyor.
6000 ve 6200'de 4-4 gdm offken oluyordu da 6400'te sıkıntı yaratıyor bu timingler.
Trp ve trcd 37'ye tekrar zorlamam mantıklı olur mu? Birinden biri 37'de stabil değil ama emin değilim. Performans getirisi olur mu 38'e göre? Biraz daha fazla vdd ile stabilite yakalanır mı bu iki değerde ya da, teşekkürler.
Trp, trcd bir miktar vdd istediğini biliyorum ama bu 2 timing de hangisi stabil değil yakalaması zor. Uğraşmalı mıyım bilemedim. M die kit zaten bu kadar tight primary bu kitler yemiyor.