Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Komut setleri farklı o yüzden çektikleri güç ve sıcaklık değerleri farklı.
Yaklaşık bir haftadır stres testteyim, en son attığım zentimings görüntüsündeki gibi bıraktım şu anlık. Zaten bsod çökme donma hiçbir şey olmuyor, adamlar bu işi yapmış sanırım. Artık x870'in bir nimeti mi bu yoksa işlemcinin mi bilemiyorum. Stabil mi değil mi anlamak güç. Test programları yanıltıcı aşırı absürt değer yoksa.

Benim için tek fark latency oldu, o da ne kadar önemli bilemedim. Fps olarak katkı neredeyse yok, 5080 5090 olsa belki olurdu. 3d işlemcide ram ile oynamak çok saçmaymış onu öğrendim. Alt zamanlamalar girmesen olduğu gibi expoda bıraksan bile fps aynı. 3d çip latency ram latency'den daha düşük sanırım o yüzden. Ama olur da 5090 gibi bir kart alırsan belki o zaman fark eder bilemiyorum oyun için konuşuyorum sadece. Günlük kullanımda ne denli hissedilir yoksa bilemedim.

Komut setleri farklı o yüzden çektikleri güç ve sıcaklık değerleri farklı. En az 15-16 saat test etmeden bilemezsin :D 3 saat test hiçbir şey stabilite için aklında bulusun o yüzden bu kadar fazla kurcalamak yerine 1 kere kurcala ve 15-16 saat test yap.
Aslında şu son attığım zentimings en az 3-4 gün y cruncher p95 ve testmem kombosuyla ettim total. y cruncher 6 7saati geçti p95 15saati geçti testmem zaten hiç hata vermiyor absürt bir şey yoksa. Ama emin olamıyorum işte. Niye dersen 100 fps alıyorken 110 alsam emin olurdum ama 0 etki. 3d çip yüzünden büyük ihtimal. Anlamış değilim

@deadfellow bu ram zamanlamalarını, voltajlarını expo profili aktif olan ram üzerine uygulamanın herhangi bir sakıncası yok değil mi? İlla elle manuel olarak ayrı ayrı gırmeye gerek var mı, zaten mhz ve voltajlar her türlü değişiyor expo profili üstünden de olsa da olmasa da.

Forumlarda çok saçma sapan şeyler görüyorum çünkü. Expo açık olan ramin mhz voltaj zamanlamaları değişince hiçbir türlü stabilite yakalayamamış, illa manuel olarak elle girmesi gerekmiş falan. Ne alaka yani bu insanlar bu kadar saçmalıyor anlamıyorum. Çok yalan yanlış bilgi kirliliği var ya da bilinçli yapıyorlar. Gerçekten var mı böyle bir durum, ben hiç yaşamadım çünkü.

@deadfellow prime95 large mi daha mantıklı yoksa blend mi hata bulma açısından sizce?

Son düzenleme:
Ben genelde Karhuu ve Memtestpro kullanıyorum diğer programları cok kullanmadım. EXPO açıldıktan sonra istediğin gibi değiştirebilirsin hiçbir sorun olmaz.

Ben genelde Karhuu ve Memtestpro kullanıyorum diğer programları cok kullanmadım. EXPO açıldıktan sonra istediğin gibi değiştirebilirsin hiçbir sorun olmaz.

Anladım sağ ol tekrardan. Şimdi 1.6vdd 1.45vddq 1.4vddio denedim teste de aldım kısa, hata çıkmadı. Oyunları kıyasladım FPS farkı var mı 1.55'e falan göre diye, aynı FPS verdi. Buradan hareketle 1.55vdd stabil diyebilir miyiz? Yani bir takılma atma vesaire zaten olmadı. Fclk stabil mi emin değilim ama bu linpackte benchmark 3GB'ta 472 470 469 471 falan oynadığı da oldu, 472 471 sabit verdiği de oldu. RAM stabil değilse de bu gflops belki etkilenir ya da Curve Optimizer stabil değilse degil mi? 2133 umarım stabildir. Zaten 2000FCLK 6000 CL30 denedim onda da gflops oynuyordu. Linpackten hangisiniyapmak lazım stres test mi yoksa benchmark mı? 3GB 10GB vesaire versiyonlar da var. Teşekkürler.
Bu m-die zaten 1.46vdd 6200 CL28'de stabildi bu arada onu da 3-4gün aynı şekil test etmiştim. 1.55vdd 6400 CL28 stabil olabilir yani sadece 200 MHz oynuyor arada ama 1.6'ya göre bir artısı eksisi olmadı, onu da denedim. Vsoc 1.2 problem çıkarttı sadece onu 1.25 geri çektim. 1.22 dolaylarında stabil büyük ihtimal ama o kadar uğraşmaya gerek yok bence.
Sadece CL26'ya çok yüksek voltaj istiyor bu kit. 1.55 civarı istiyor 6000 CL26 için. 1.5'te direk saniye 1'de hata verdi. CL26 bu kit için saçma olur o yüzden.

Son düzenleyen: Moderatör:
VDDQ'nun pek bir etkisi yok çiplerdeki sıcaklığa çünkü VDDIO=VDDQ mantığı sinyal voltajı ikisi de IC'lerle pek işi yok. AGESA şu anda maksimum stabil düzeyde zaten o yüzden update almıyor. Evet maalesef ki herkes 1:2 kullanıyor ve 7200 MHz alıyorlar durmadan ama anlatmak çok güç bu cahil topluma :D Nebi'yi ben de izledim birkaç hatasını düzelttirdim hatta videoda :D
Çok sevindim katkıda bulunduğunuza. Kendi adıma konuşursam vddq 1.45 yapmak bile 0.5 civarı artırdı ram sıcaklıklarını aynı oda sıcaklığında, sebebi çektiği watt artırdı çünkü hwinfodan eş zamanlı takip ettim. Çok çok önemli bir artış değil ama o yüzden hissedilecek bir şey değil. Asıl sıcaklığı belirleyen her zaman vdd. Ben de ram konusunda akıllandım artık bir daha 16 gb ram almadan 10 kere düşüneceğim. A die çıkar dedik m die çıktı. 24gb m die olsa yine olurdu 8000 üstü deneyecektim. 6000 CL26 ram alacaktım aslında piyasadan da onu da yapsan yapsan 6400 cl26 yaparsın 1.55 1.6vdd de oluyor, 8000 üstü denemek için çok iyi olurdu o ramler. 8000 cl32 cl34 stabil yakalanırdı büyük ihtimal. 6400 cl28'de çok kötü değil stabil olduğu sürece tabi. Zaten her anakart işlemci kombinasyonu 1:2 modda iyi performans göstermiyor. İşlemcin 1:1 6600 açar ama 1:2 8000 açamıyor. Böyle vakalar da var. Artık sebebi her neyse hiç bilmiyorum.

Şeyi de eklemek istiyorum mesela siz aktif olarak oyun oynuyor olsaydınız bu özellikle vddq ve io voltajları cok etki ediyor stabiliteye. Mesela 1.35 vddio vddq hiçbir test programında hata vermeyip bazı oyunları tekletiyor, böyle olaylar da var. Aslında oyun oynayanların direk expoyu açıp geçmesi lazım en mantıklı olan bu bana göre ama alt zamanlamaları da ayarlamazsan bazı oyunlarda takılma stutter mevzusu oluyor. En mantıklısı voltajları biraz yüksek verip stabil alt zamanlamaları ayarlamak. Ciddi zaman alan bir işlem aslında bilmiyorum. Oyunlar ddr5 platformunda ilginç davranıyor. Ddr4'te böyle sıkıntılarım yoktu.

Ayrıca windows 11'de çok rezalet durumda oyun performansı konusunda. Tüm gamerlerin dikkat ettiği en önemli şey %1 lowlar. Ve çok kötü win11'de bu. Win10'da olması gerektiği gibi. Fakat bazı oyunlar daha çok win11 optimize olduğundan 5 10 fps fazla veriyor tek eksisi bu. Ben ölene kadar 10 kullanmaya devam edeceğim ama sanırım bilmiyorum. Win11 24h2 versiyonu hiç düzelecek gibi durmuyor çünkü.

VDDQ'nun pek bir etkisi yok çiplerdeki sıcaklığa çünkü VDDIO=VDDQ mantığı sinyal voltajı ikisi de IC'lerle pek işi yok. AGESA şu anda maksimum stabil düzeyde zaten o yüzden update almıyor. Evet maalesef ki herkes 1:2 kullanıyor ve 7200 MHz alıyorlar durmadan ama anlatmak çok güç bu cahil topluma :D Nebi'yi ben de izledim birkaç hatasını düzelttirdim hatta videoda :D
Core tuning legacy deneyim dedim. Sadece aida latency 58 59 yaptı, geri kalan şeyler değişmedi. Oyunlardaki fps falan da aynıydı sadece random çökmeler donmalar oldu oyunda. Legacy instabilite yaratıyor sanırım emin değilim ya da legacy yaptıktan sonra tekrardan mı timingler ayarlanması lazım? Bu da işlemci ramle alakalı bir ayar sonuçta. Auto level 2 sanırım şu an orada bıraktım da bu tarz bir instabilite yaratacağını çok düşünmemiştim.

@deadfellow Biraz araştırdığımda aslında bu tarz instabilite yaşayanlar olduğunu gördüm. Kimse adamakıllı da açıklamamış bu core tunings olayını artık marketing midir nedir bilemedim. 5 ns düşecek diye instabilite yaratacaksa ne diye koymuşlar o ayarı oraya anlamış değilim. Adamlar iadaya özel latency düşürmüş sadece geri kalan her şey aynı, clam da falan bandwith 2 3 gb düşürüyormuş bir de legacy. Oyunda çökme yapmasa dururdum legacyde benim için farkı yok zaten de bu ayarları değişince tüm testleri falan baştan mı yapmak lazım onu tam çözemedim. Yaptığım gibi çökertti çünkü 15 20dk sonra oyundayken.

@deadfellow trdrdscl ve wrscl 5-5 yapınca 2/3 gb read write veriyor. Bu değerler 5-5'te kalması sıkıntı yaratır mı sizce? 4 yapamıyorum zaten trdrdscl'yi. Gdm açıkken 4 oluyor.

6000 ve 6200'de 4-4 gdm offken oluyordu da 6400'te sıkıntı yaratıyor bu timingler.

Trp ve trcd 37'ye tekrar zorlamam mantıklı olur mu? Birinden biri 37'de stabil değil ama emin değilim. Performans getirisi olur mu 38'e göre? Biraz daha fazla vdd ile stabilite yakalanır mı bu iki değerde ya da, teşekkürler.

Trp, trcd bir miktar vdd istediğini biliyorum ama bu 2 timing de hangisi stabil değil yakalaması zor. Uğraşmalı mıyım bilemedim. M die kit zaten bu kadar tight primary bu kitler yemiyor.

Son düzenleme:
AIDA ile alakası yok Core tuning'in AIDA gelişmiş cache ve prefetch özelliklerini okuyamıyor işlemcinin o yüzden yanlış bilgi veriyor her zaman verdiği gibi. 37'ye zorlamanın hiçbir mantığı olmaz. Bench yapmıyorsun ve sana getirisi minimaldan de minimal olacak trp/trcdrd'nin. Twrwr ve rdrd'yi deneme yanılmayla bulman lazım her kitin farklı kapasitesi.

AIDA ile alakası yok Core tuning'in AIDA gelişmiş cache ve prefetch özelliklerini okuyamıyor işlemcinin o yüzden yanlış bilgi veriyor her zaman verdiği gibi. 37'ye zorlamanın hiçbir mantığı olmaz. Bench yapmıyorsun ve sana getirisi minimaldan de minimal olacak trp/trcdrd'nin. Twrwr ve rdrd'yi deneme yanılmayla bulman lazım her kitin farklı kapasitesi.
Aidayı tamamen salmıştım zaten de bu core tunings legacy aida için yapılmış 5 6ns azaltıyor diye okudum, denedim gerçekten azalttı fakat başka hiçbir şeyi değiştirmedi, ne fps ne stabilite. Hatta stabiliteyi bozdu, yukarda anlattığım uzere legacy yaptıgım gibi 30 dk içinde crash yedim. Şu an autoda büyük ihtimal auto level 2 olması lazım.

Trp trcd ellemeyeceğim evet, 6. saatte hata verdi çünkü hangisi verdi bilmiyorum o yüzden. scl'ler 5-5 şu anda teste aldım 5saattir vt3 hata vermedi. Bu arada co -15 yapıp teste aldım vt3'ü, core 0 ve core 6 hata verdi klasik olarak. 0 benim en iyi cekirdek, 6 en kötü cekirdek. Onları -10'a çektim diğerleri -15'te şu an. vt3 6. saatine girecek hata yok. 5-5 scl'leri yeni teste aldım umarım stabildir. 4-4'de stabil değil gdm offken.

6400'de stabilite yakalamak da zorladı. Benim işlemci -15 -20'de bile aslında 6000 cl30'da bu denli sıkıntı cıkartmıyordu. 1:1 oranı arttıkça co negatif değer fazla veremiyoruz demekki bilmiyorum sizin tecrübeniz ne yönde bu konuda, teşekkürler tekrardan.

CO'dan değil bellekten yiyorsun hatayı bellek stabiliten olmadığı zaman VT3 genelde hata verir. CO zaten çok agresif değil o ayarlarda yemen de imkansıza yakın.

CO'dan değil bellekten yiyorsun hatayı bellek stabiliten olmadığı zaman VT3 genelde hata verir. CO zaten çok agresif değil o ayarlarda yemen de imkansıza yakın.
Olabilir. Bir daha hata verirse 1.6vdd çıkıp tekrar teste alıcam. 1.6 ile 1.55 arasında uçurum yok, 1 2 derece oynuyor zaten aralarında baktım. Bence de bellekten ama özellikle 0 ve 6 verdiği için emin olamıyorum. co zamanında tüm pc crashlettiği oldu bana -15 -20'de. O yüzden 0 ve 6. cekirdekler de çok masum değil, vt3 bu cekirdekler o değerde stabil olmasa da hata vermez mi memoryden hariç? Tesekkürler.

Ben mesela -25 falan hiç yapamıyorum islemciyi, undervolt olayı iyi değil. +200 verdim bu arada, belki de stokta -20 versem stabil olacak. Onu da hesaba katmak lazım.

-25 direk windowsa boot etmiyor, bir program açınca mavi ekran veriyor mesela. -20 de de oyun tekletiyordu arada, o yüzden bilmiyorum. Çok iyi test etmek lazım. Aslında keşke co kapalıyken düz ramleri test etseydim. Şimdi işler iyice karıştı.

Bu arada co ayarlarını amd advanced yerine ai tweakerden yapıyorum. Ai tweaker sanırım amd ye göre daha agresif. Amd kısmından hiç denemedim. 2 tarafın da - 20'si sanırım birebir aynı değil. Birinin -20'si diğerinin -15 veya -25'i oluyor sanırım. Bunu araştırmıştım zamanında. Limitleri de farklı zaten. Biri 0-50 arasında izin veriyor biri 0-100 mesela şu an rastgele söyledim. Co siz ai tweakerden mi yaptınız?

Son düzenleme:
AI Tweaker altından yapıyorum hangisinin offseti daha fazla bilimoyorum.
@deadfellow trfc 480 deneyeceğim, sizce iyi bir değer mi m die için ? Bu değerin trefi gibi voltajla alakası yok diye biliyorum. Kit ya yapabiliyordur ya yapamıyordur değil mi? Sıcaklıkla alakası var diye biliyorum trefi ve trfc nin. 6400 cl30 A die kitlerim vardı mesela. 400 trfc stabildi ama 372 trfc 10. dakikadan sonra hata veriyordu, sıcaklık 40'ı hiç geçmiyordu. Bu kit yapamıyor anlamına mı geliyor ne olursa olsun ? Tesekkürler.

Ek olarak şeyi de sormak istiyorum. Son 2-3 ay içerisinde çok fazla clear cmos yaptım clrtc pinleri üzerinden. Tornavidayla bu 2 pine dokunarak tabi ki fakat arada tornavidanın sürttüğü de oluyor bu pinlere eğik açıyla yaptığım için. Ve 2 3 kere anakarta değdi tornavida dik konumda nuvoton çipine vs ya da anakartın üstündeki boş lehimlere. Tabi tüm bu işlemler olurken anakartta hiç elektrik yoktu, power switch kapalıydı ve power kord çekiliydi. Bu bahsettiğim olayın anakarta ve pinlere bir zararı olur mu işlev açısından sizce, bu 2 pin ayrıca ciddi anlamda renk değiştirmiş. Cltrc pinleri beyazdan kahverengiye dönmüş renkleri, kısa devre yaptırdığımız için mi böyle oluyor yoksa tornavida ister istemez sürtünce pinlerin cilasını mı soyuyor, teşekkürler.

trfc 480 1.5saat sonunda error verdi tm5'te error kodu 4 olarak. Bu sıcaklıkla alakalı anlamına mı geliyor redditte öyle demişler. Kitler max 44 oldu gerçi. Robust training açmak fayda sağlar m, auto enable mi geliyor bilginiz var mı, ya da siz enable kullanıyor musunuz? Teşekkürler.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.