Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Error kodunun hiçbir bağlantısı yok DDR5 için. Tornavida ile bir zarar vermen imkansıza yakın renk değiştirse de bir şey olmaz iletken olduğu sürece.

Error kodunun hiçbir bağlantısı yok DDR5 için. Tornavida ile bir zarar vermen imkansıza yakın renk değiştirse de bir şey olmaz iletken olduğu sürece.
Anakartta elektrik olsa statik elektrikten kısa devre vesaire olmuş bazılarında araştırdım da. Hep elektriği kesip zaten bu işlemleri yapıyoruz. Renk değiştirmesi de cilası soyuldu büyük ihtimal dediğiniz gibi iletken olduğu sürece işlevini yerine getirir bence de.
Trfc 480 yemedi malesef bellekler. 44 derece oldu max ve 1.5 saatin sonunda hata verdi.

Evet sonraki adımda öyle yapacağım sanırım. Şimdi alttan üflüyor da testte Max 44'ü görüyor. O fan hiç olmasa zaten 50 60 olur. 480 sıcaklıktan dolayı mı error verdi acaba stabil olduğu halde? Benim dediğim gibi a die kit vardı tRFC 372 dk 10'dan sonra hata veriyordu 40 dereceyi geçmiyordu kitler. Teşekkürler.

@deadfellow son olarak bu şekilde bıraktım, 1 gündür error yok. Trdds-trrdl-tfaw 8-8-32 yaptım, 6-6-24 boot etmez büyük ihtimal denemedim. Twrrdscl ve wrscl 6-6'da bıraktım, 5-5'te de stabildi ama. Sizce bu haliyle iyi midir, latency pyprime hep yakın değerler zaten, 6.7 civarı bir şeyler veriyor. Teşekkürler.

1745084926636.webp

@deadfellow FCLK 2133 sanırım stabil değil, 6200 CL28 2067'ye mi düşmek mantıklı ne yapmalıyım? Linpack 10GB yaptım dalgalı sonuçlar böyle mi olmalı, all Core -10'da şu an onun stabilliğinden eminim. Lanet edesim geldi AMD'ye. En üstteki sonuç 485 en alttaki 480. stabil deyip dememek için neye bakmamız lazım tam olarak? Bandwithi de throttle ediyordur bu stabil değilse.

1745087599518.webp

@deadfellow bir konuda daha bilgi vermenizi rica edeceğim. Sizin kullandığınız 6400 C28 profilde acaba robust training ve burst Length'ler Auto'da mı yoksa enable ve 8X olarak mı değiştirdiniz? FCLK için 1.23 VSOC deneyeceğim belki stabilite yakalar. Robust ve burst length Auto bıraktım, tras 50 deneyim dedim oyun oynatmadı bana yine. Sıkıntı tras mı yoksa bunları Auto bırakmak mı bilmiyorum ama Auto'dayken train süresi yarı yarıya düşüyor. Anakart kesin robustu kapatıp burst lengthleri 4X'te bırakmıştır yarı sürede train ettiğine göre bilmiyorum. Bu tras ne lanet bir zamanlama, m die RAM almamaya yemin ettim bu ayar yüzünden. Ne tavsiye edersiniz, teşekkürler.

Son düzenleme:
Soc ve FCLK'nın bağlantısı yok Zen4/5'te. Sorunun nerde bilmiyorum ben bile bu kadar düşünmüyorum çünkü zamanlamalar üstünde bu kadar takma bence. 1/2/1 8/8 kullanıyorum.

SoC ve FCLK'nın bağlantısı yok Zen4/5'te. sorunun nerede bilmiyorum ben bile bu kadar düşünmüyorum çünkü zamanlamalar üstünde bu kadar takma bence. 1/2/1 8/8 kullanıyorum.

Sorunum aslında yoktu, 1 gündür error vermedi ciddi test yaptım attığım ZenTimings'teki ayarları fakat gflops oynak niye bilmiyorum. Linpackte sıkıntı var yani. FCLK stabil olmayabilir. Burst ve robust Auto bıraktım, tras 50 denedim yine oyun oynayamadım takılmaktan dolayı. Ya tras buna sebep oluyor ya da robust ve burst ayarları emin değilim. Tek tek denemek de çok uğraştırıcı hangisi sebep oluyorsa. Bu robust önemli bir ayar mı latency ya da bandwith azaltmaz değil mi, sizde enable mi yoksa Auto mu? TUF anakarta hiç güvenmiyorum, burst ve robust Auto bırakınca training yarıya düştü çünkü. Hangisini kısıyor bilmiyorum. Teşekkürler.

Her yerde bas bas bağırıyorlar buildzoid dahil bu FCLK ve VSOC ters orantılı diye. O yüzden hep VSOC düşürmeye niyet ettim. Siz harici kimsenin alakası yok dediğini duymadım. Tecrübeniz bu yöndeyse benim için kötü oldu o zaman bu olay. VSOC düşürüp FCLK stabil etmeyi düşünüyordum çünkü.

@deadfellow demek ki piyasada çok yanlış bilgi dolaşıyor. Deneyim edip öğrenmek lazım tabii en iyi yöntem o olur. VSOC 1.25 iyidir o zaman değil mi?

Zaten eskiden 1.35 falan yapılabiliyordu bu 1.3 SoC limitini yeni koydular. Bu adamlar 1.4 1.5 soclara spikelattırıp öyle yakmıştı işlemciyi sanki öyle hatırlıyorum. 1.35 çok riskli bir değer olmamalı bence.

O zaman benım garantı olsun diye VSOC ve vdd bir tık artırmam mantıklı olacaktır sanırım. Vddıo ve vddq 1.4 üstü işe yaramıyor şu anlık çünkü. Tekrardan teşekkür edıyorum zaman ayırıp ılgılendıgınız ıcın.

Çok ciddi bir error corecctıon var hem FCLK'da hem de imc de. Hata vermıyor test programları o anlık ıdare edıyor absurt bir şey yoksa. 2 gün aralıksız falan test etmek lazım demek kı 9800X3D'yi.

Son düzenleme:
1745185208043.webp

İki aydır bu şekilde kullanıyorum. Geçenlerde mavi ekran hatası aldım kasayı temizledikten sonra. ( Traning'e girdi) tam train edemedi mi bilmiyorum. Memory ile ilgili bir şeyler yazıyordu. Sonrasında CMOS sıfırlayıp mem Vdd'yi 1.60'dan 1.62'ye aldım düzeldi.
Şu an 1 haftadır 7/24 oyun oynuyorum arkada YT videosu ve Spotify açık. Discord'dan da yayın veriyorum sürekli.
Her şey yolunda. %1 FPSlerim bazen düşüyor ve stutter oluyor ama çok nadir. Oyun motorundan mı yoksa benim ayarlardan mı bilemiyorum. Mesela GTA 5 Legacy de sürekli stutter olurken, GTA 5 Enhanced da hiç stutter olmuyor. Bugün Last of Us bitirdim oyun Total 15 saatte bitti. Birkaç saatte bir stutter yaşadım ama çok nadir. Onun dışında Overwatch 2 de hiç stutter yaşamıyorum sabit monitor FPS'i alıyorum.

PBO -10 ile -20 arasında ve +125 MHz verdim. +200 MHz verince oyunlardaki sıcaklık ve güç tüketimi gereksiz artıyor. Benim için sweetspot +125 MHz. Fmax 5.375 MHz Total'de.

Eki Görüntüle 142369

İki aydır bu şekilde kullanıyorum. Geçenlerde mavi ekran hatası aldım kasayı temizledikten sonra. ( Traning'e girdi) tam train edemedi mi bilmiyorum. Memory ile ilgili bir şeyler yazıyordu. Sonrasında CMOS sıfırlayıp mem Vdd'yi 1.60'dan 1.62'ye aldım düzeldi.
Şu an 1 haftadır 7/24 oyun oynuyorum arkada YT videosu ve Spotify açık. Discord'dan da yayın veriyorum sürekli.
Her şey yolunda. %1 FPSlerim bazen düşüyor ve stutter oluyor ama çok nadir. Oyun motorundan mı yoksa benim ayarlardan mı bilemiyorum. Mesela GTA 5 Legacy de sürekli stutter olurken, GTA 5 Enhanced da hiç stutter olmuyor. Bugün Last of Us bitirdim oyun Total 15 saatte bitti. Birkaç saatte bir stutter yaşadım ama çok nadir. Onun dışında Overwatch 2 de hiç stutter yaşamıyorum sabit monitor FPS'i alıyorum.

PBO -10 ile -20 arasında ve +125 MHz verdim. +200 MHz verince oyunlardaki sıcaklık ve güç tüketimi gereksiz artıyor. Benim için sweetspot +125 MHz. Fmax 5.375 MHz Total'de.
@11115 Sizden de bir yanıt bekliyordum, yazdığınıza çok mutlu oldum. Bu stutter sorunu malesef aylardır var bende, bahsettiğiniz gibi özellikle bazı oyunlarda. Chivalry 2'de oluyor genelde, rdr2'de de olduğu oluyor. Artık ram ayarlarından mı yoksa bu oyunların kendisi mi problemli 3d işlemcilerle gerçekten çözebilmiş değilim. Ben 1.55-1.56vdd ile 6400 c28 yapmayı başardım ama stabilliğinden emin olamıyorum. Günlerce test yaptım hata vermedi, testmem5 anta777 ryzen3d profili var yeni çıkarttığı onunla yapıyorum testleri. Prime95 large ile yapıyorum tüm gün. Bir de y cruncher vt3 ile yaptım hep. Şimdi 6400 c28'de all core -15 ve pbo +200 verdiğimde malesef core 0 ve core 6, 2. 3. saatlerden sonra hata veriyor, onların eksi değerini -10'a çekip geri kalanı -15'te bıraktığımda 8 saat test ettim hata vermedi. Sonra 6200 cl28 1.5 vdd denedim, all core -15 hiçbir şekilde 10 saat hata vermedi vt3. O yüzden bilemiyorum hata veren ram mi yoksa 6400'e çıkınca bazı çekirdekler eksi değeri çok kabul etmiyor mu bilemiyorum. Dediğim gibi onları -10'a çektiğimde hata vermiyor, o çekirdekler de core 0 en hızlı çekirdek, core 6 en kötü çekirdek. Oyunlarda fps ve %1 değerleri 6200 cl28 ve 6400 cl28 arasında farksız bu arada. Sadece latency düşüyor, 6200 ve 6400'ü 1-2-0 nitroda açabiliyorum bu da etki ediyor. 6400 soc voltaj 1.25, 6200 soc voltaj 1.2'de stabilite yakaladım, 2 tane ayrı profilim var o yüzden. Mesela bazen hep stutter var bazen hiç yok, 1.6 vdd deneyebilirim 6400 cl28, hatta bir müddet öyle kullandım ama bir değişiklik fark edemedim. cl26 yapmak bu kitler açısından mantıksız niye derseniz 6000 cl26 bile 1.55 vdd civarı istiyor, 1.5vdd direk saniye 1'de hata verdi. Vddq 1.4-1.45 arası hiçbir değişiklik oluşturmadı ek olarak. O yüzden kararsızım. 6200 cl28 deneyeceğim biraz da, belki fclk 2133 stabil değil gflopslar çok hoşuma gitmedi çünkü, yukarıya atmıştım. Fclk 2200 zaten stabil değil, donmalar oldu oyunda ve masaüstünde bir şeye tıklarken ordan anladım. Vddg ve vddp ile oynayacak kadar da tecrübeli değilim, gaming açısından da gerekli olduğunu düşünmüyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum, teşekkür ederim. Ek olarak söylemem gerekirse intel 14700k sistemim vardı. RAM ile hiç oynamayıp düz xmp açıp geçiyordum 6000 cl30 ve hiçbir oyunda stutter takılma donma hiçbir şey yoktu, yağ gibi akıyordu. Sadece 95 dereceye anlık fırlayıp crash instabilite sorunu vardı, herkes de bu yüzden iade etti zaten bu işlemciyi. Ne zaman ki bu 7800x3d ve 9800x3d belasına bulaştım, bazı oyunları oynayamaz oldum. Artık ram training midir bunu kaynağı nedir bilemiyorum. x870 tomahawkı değişip x870 tuf aldım yine bir şey değişmedi, başlarda iyiydi sonradan tekrarladı bu sorun söylediğim oyunlarda. Ramlerle çok oynadığımdan da bazı şeylerin farkındayım. Örnek vermem gerekirse soc voltaj 1.23 6400 denedim, hiçbir test programı hata vermedi ilk gün, ama sonraki gün oyunlarda ciddi takılmalar yaşadım, 1.25'e geri çekince düzeldi. Ramler şu anlık hynix m-die var, tras değeri de düşük geldiğinde anlık takılma stutter çok yapıyor. Yani aşırı faktör var. Benim ekran kartı da biraz sıkıntılı, gainward 4070 super. Onla da biraz oynadım sorunun kaynağı o mu diye, core ve memory bir miktar overclock yapınca o da stutter yapmaya başlıyor bir müddet sonra, power limit %70 sabitleyip denedim ekran kartı aradan çıksın diye, yine bir süre sonra bahsettiğim oyunlarda takılmalar oluyor. Ama aşırı rahatsız edici veya oynamanızı engelleyecek bir durum yok. Sadece tras 30 40 50 ve soc 1.25 in altına düştüğünde, test programı hata vermese de oyunda saniye başı stutter oluyor bir müddet sonra bunu keşfettim. Teşekkür ederim tekrardan desteklerinize. Dediğim gibi 6400 c28 ve 6200 cl28 deneyeceğim şu anlık 2 ayrı stabil olduğunu düşündüğüm profil var. 6400lük profili vdd 1.56'da denedim, 1.6'da denedim. Bir şey değiştiğini düşünmüyorum, günlerce test ettim bu test programları hiçbir şekilde hata vermiyor ciddi bir instabilite yoksa. Mesela trp 36 yapamıyorum m die olduğu için o direk saniye 1 de hata veriyor tm5 ryzen3d profili.

Mavi ekran sorunu henüz yaşamadım, sadece oyundan atma vesaire oldu o da curve optimizer -15'teyken oldu. Geri kalan sorunlar hep stutter spamladı arada chivarly 2 falan özellikle. Soc yükseltince ve tras değerini o sorun düzelmişti. Ama genel anlamda sistemde arada bir stutter oluyor. Stokta ya da düz expo profilinde de denedim çünkü olduğu oluyor arada, artık böyle kabul ettim. Ekran kartı belki suçlu burada, ama ramle işlemciyle vs. uğraşınca işin içinden çıkmak mümkün değil. cl26 stabil etmesi zor bir değer, çok voltaj istiyor. Stabil sanıyorsunuz ama sonradan kararsızlaşıyor, mavi ekran vs. sorunlar oluyor. Ben dediğim gibi 2 profil yaptım 6200 cl28 ve 6400 cl28. Arada latency harici hiçbir fark yok oyun açısından. İkisiyle deneyeceğim bir onu bir onu. Fclk da stabil değilse stutter yapıyor oyunlarda bu arada, illaki sound crackling vesaire olmasına gerek yok. 2133 fclk da stabil olmayabilir benim için gflops çok beğenmedim dediğim gibi. Bir gün çok iyi bir gün bozuluyor gibi hissettim, gün aşırı linpack yaptım 10 gb versiyonlarını çünkü. Bu işe girdiysek ciddi anlamda profesyonellik lazım sanırım, osiloskop alıp işlemciyi ölçeceğiz stabil mi değil mi. Buna da kim uğraşacak, 2200 stabil olmadığı aşikardı ama benim açımdan, anlattığım sebeplerden ötürü.

Gta 5 legacy oyun motorundan ötürü stutter oluyor bir müddet sonra, ya mod yapmanız lazım ya da fps sabitlemeniz lazım 120-144 arasına. O yüzden ben de enhanced oynuyorum şu anda. Sizinle anakartımız aynı sayılır segment olarak yakın anakartlar bios olarak da öyle zira. Ben mcr auto bıraktım şimdilik power down disabled. Yani mcr enabled power down disabled diye düşünüyorum şu anda çünkü 10 saniyede açılıyor sistem. Her pc açılışta 30 40 saniye beklemek ekstra bir şey kazandırmadı bana, öyle de denedim. Stabiliteye ciddi anlamda etki ediyor mu emin değilim. Asus çünkü mcr enabled ve power down disabled sorununu çözmüş, mavi ekran vermiyor şu anda eskiden veriyordu. Mcr autoda kalabiliyor şu anda sıkıntısız. Robust enabled ve auto denedim o da herhangi bir şeye etki etmedi. Burst lengthleri 8x tutuyorum ama o etki ediyor. Auto 4x büyük ihtimal yarı yarıya düşüyor training çünkü. Yani benim işlemci 6400 açabiliyor ama stabilliğinden emin değilim, ram stabil ama sistem kararsız olabilir arada oyunlarda stutter vesaire yaşadım. 4 5 gün test ettim belki fclk stabil değil o yaptırtıyor bilemiyorum. Vddp vddg vesaire oralara da hiç girmeye niyetim yok, anakart auto ne veriyorsa o ayarlarla stabil bir ram profili şu anlık yeterli olacaktır. Bu ayarların üstü için profesyonel olmak gerekir. Zaten 4 slotlu anakart zar zor trainlettiriyoruz. 2 slotlu olsaydı işler çok daha kolay olurdu, stabilite yakalaması train etmesi daha kolay.

6200 cl28 4saatlik vt3 ve zentimings bu şekilde.
1745193757332.webp

Bu da 6400 cl28 stabilite yakaladığım değerler. 6400'ü all core -10'da kullanabiliyorum, -15 core 0 ve core 6 hata veriyor, oyunda çökme yaşadım. 6200 cl28 all core -15 stabil. PBO +200'de.

1745193843535.webp

Destekleriniz için tekrardan çok teşekkür ediyorum. @deadfellow 'a verdiği emeklerden ve bilgilerden ötürü ayrıca teşekkür ediyorum.
Elimde aktif kullandığım 2 profil var. İkisini de uzun vadede deneyeceğim, hangisi daha stabilse onunla devam etmeyi düşünüyorum. Gaming açısından hiçbir fark yok, sentetik testlerde bandwith ve latency farkı var sadece.

@11115 Gün içinde -15 all core stabildi 6200 cl28'de. Ama sonradan yine sıkıntı çıkarttı, bahsettiğim core 0 ve core 6 -10 verince düzeliyor bu durum. Siz corecycler hangi configi kullanmıştınız ? Ben ryzen configi kullanayım dedim y cruncherli olanını, o da -50 per core başlatıyormuş, tüm pcyi dondurmuştu 5 dakika sonra malesef. -50'den de başlatmasaydı keşke, sonra editledim -25'ten başlattım bir sonuç elde edemedim. Sft,fft kullanıyordu sanırım da çekirdek başı test süresi kısa geldi, 6 dakika test ediyor her çekirdeği iteration başına sanırım. Bu ryzen configi, normal confige copy paste yapmıştım ama editlemek lazımmış. Doğru düzgün bir rehber de bulamadım forumlarda. All core yüklerde de bu tekli çekirdeklerdeki sıkıntıyı bulmak güç.

Son düzenleme:
@11115 sizden de bir yanıt bekliyordum, yazdığınıza çok mutlu oldum. Bu stutter sorunu maalesef aylardır var bende, bahsettiğiniz gibi özellikle bazı oyunlarda. Chivalry 2'de oluyor genelde, RDR2'de de olduğu oluyor. Artık RAM ayarlarından mı yoksa bu oyunların kendisi mi problemli 3D işlemcilerle gerçekten çözebilmiş değilim. Ben 1.55-1.56vdd ile 6400 C28 yapmayı başardım ama stabilliğinden emin olamıyorum. Günlerce test yaptım hata vermedi, TestMem5 ANTA777 Ryzen3D profili var yeni çıkarttığı onunla yapıyorum testleri. Prime95 large ile yapıyorum tüm gün. Bir de y cruncher VT3 ile yaptım hep. Şimdi 6400 C28'de all Core -15 ve PBO +200 verdiğimde maalesef Core 0 ve Core 6, 2. 3. saatlerden sonra hata veriyor, onların eksi değerini -10'a çekip geri kalanı -15'te bıraktığımda 8 saat test ettim hata vermedi. Sonra 6200 CL28 1.5 vdd denedim, all Core -15 hiçbir şekilde 10 saat hata vermedi vt3. o yüzden bilemiyorum hata veren RAM mi yoksa 6400'e çıkınca bazı çekirdekler eksi değeri çok kabul etmiyor mu bilemiyorum. Dediğim gibi onları -10'a çektiğimde hata vermiyor, o çekirdekler de Core 0 en hızlı çekirdek, Core 6 en kötü çekirdek. Oyunlarda FPS ve %1 değerleri 6200 CL28 ve 6400 CL28 arasında farksız bu arada. Sadece latency düşüyor, 6200 ve 6400'ü 1-2-0 Nitro'da açabiliyorum bu da etki ediyor. 6400 SoC voltaj 1.25, 6200 SoC voltaj 1.2'de stabilite yakaladım, 2 tane ayrı profilim var o yüzden. Mesela bazen hep stutter var bazen hiç yok, 1.6 vdd deneyebilirim 6400 CL28, hatta bir müddet öyle kullandım ama bir değişiklik fark edemedim. CL26 yapmak bu kitler açısından mantıksız niye derseniz 6000 CL26 bile 1.55 vdd civarı istiyor, 1.5vdd direk saniye 1'de hata verdi. Vddq 1.4-1.45 arası hiçbir değişiklik oluşturmadı ek olarak. O yüzden kararsızım. 6200 CL28 deneyeceğim biraz da, belki fclk 2133 stabil değil gflopslar çok hoşuma gitmedi çünkü, yukarıya atmıştım. Fclk 2200 zaten stabil değil, donmalar oldu oyunda ve masaüstünde bir şeye tıklarken oradan anladım. Vddg ve vddp ile oynayacak kadar da tecrübeli değilim, gaming açısından da gerekli olduğunu düşünmüyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum, teşekkür ederim. Ek olarak söylemem gerekirse Intel 14700k sistemim vardı. RAM ile hiç oynamayıp düz XMP açıp geçiyordum 6000 CL30 ve hiçbir oyunda stutter takılma donma hiçbir şey yoktu, yağ gibi akıyordu. Sadece 95 dereceye anlık fırlayıp crash instabilite sorunu vardı, herkes de bu yüzden iade etti zaten bu işlemciyi. Ne zaman ki bu 7800X3D ve 9800X3D belasına bulaştım, bazı oyunları oynayamaz oldum. Artık RAM training midir bunu kaynağı nedir bilemiyorum. X870 Tomahawk'ı değişip X870 TUF aldım yine bir şey değişmedi, başlarda iyiydi sonradan tekrarladı bu sorun söylediğim oyunlarda. Ramlerle çok oynadığımdan da bazı şeylerin farkındayım. Örnek vermem gerekirse SoC voltaj 1.23 6400 denedim, hiçbir test programı hata vermedi ilk gün ama sonraki gün oyunlarda ciddi takılmalar yaşadım, 1.25'e geri çekince düzeldi. RAM'ler şu anlık Hynix m-die var, tras değeri de düşük geldiğinde anlık takılma stutter çok yapıyor. Yani aşırı faktör var. Benim ekran kartı da biraz sıkıntılı, Gainward 4070 Super. Onunla da biraz oynadım sorunun kaynağı o mu diye, Core ve Memory bir miktar overclock yapınca o da stutter yapmaya başlıyor bir müddet sonra, Power limit %70 sabitleyip denedim ekran kartı aradan çıksın diye, yine bir süre sonra bahsettiğim oyunlarda takılmalar oluyor. Ama aşırı rahatsız edici veya oynamanızı engelleyecek bir durum yok. Sadece tras 30 40 50 ve SoC 1.25'in altına düştüğünde, test programı hata vermese de oyunda saniye başı stutter oluyor bir müddet sonra bunu keşfettim. Teşekkür ederim tekrardan desteklerinize. Dediğim gibi 6400 C28 ve 6200 CL28 deneyeceğim şu anlık 2 ayrı stabil olduğunu düşündüğüm profil var. 6400'lük profili vdd 1.56'da denedim, 1.6'da denedim. Bir şey değiştiğini düşünmüyorum, günlerce test ettim bu test programları hiçbir şekilde hata vermiyor ciddi bir instabilite yoksa. Mesela tRP 36 yapamıyorum m die olduğu için o direk saniye 1 de hata veriyor TM5 Ryzen3D profili.

Mavi ekran sorunu henüz yaşamadım, sadece oyundan atma vesaire oldu o da Curve Optimizer -15'teyken oldu. Geri kalan sorunlar hep stutter spamladı arada Chivalry 2 falan özellikle. SoC yükseltince ve tras değerini o sorun düzelmişti. Ama genel anlamda sistemde arada bir stutter oluyor. Stokta ya da düz EXPO profilinde de denedim çünkü olduğu oluyor arada, artık böyle kabul ettim. Ekran kartı belki suçlu burada ama RAM'le işlemciyle vs. uğraşınca işin içinden çıkmak mümkün değil. CL26 stabil etmesi zor bir değer, çok voltaj istiyor. Stabil sanıyorsunuz ama sonradan kararsızlaşıyor, mavi ekran vs. sorunlar oluyor. Ben dediğim gibi 2 profil yaptım 6200 CL28 ve 6400 CL28. arada latency harici hiçbir fark yok oyun açısından. İkisiyle deneyeceğim bir onu bir onu. Fclk da stabil değilse stutter yapıyor oyunlarda bu arada, illaki sound crackling vesaire olmasına gerek yok. 2133 fclk da stabil olmayabilir benim için gflops çok beğenmedim dediğim gibi. Bir gün çok iyi bir gün bozuluyor gibi hissettim, gün aşırı linpack yaptım 10 GB versiyonlarını çünkü. Bu işe girdiysek ciddi anlamda profesyonellik lazım sanırım, osiloskop alıp işlemciyi ölçeceğiz stabil mi değil mi? Buna da kim uğraşacak, 2200 stabil olmadığı aşikardı ama benim açımdan, anlattığım sebeplerden ötürü.

GTA 5 Legacy oyun motorundan ötürü stutter oluyor bir müddet sonra, ya mod yapmanız lazım ya da FPS sabitlemeniz lazım 120-144 arasına. O yüzden ben de enhanced oynuyorum şu anda. Sizinle anakartımız aynı sayılır segment olarak yakın anakartlar BIOS olarak da öyle zira. Ben mcr Auto bıraktım şimdilik Power down disabled. Yani mcr enabled Power down disabled diye düşünüyorum şu anda çünkü 10 saniyede açılıyor sistem. Her PC açılışta 30 40 saniye beklemek ekstra bir şey kazandırmadı bana, öyle de denedim. Stabiliteye ciddi anlamda etki ediyor mu emin değilim. ASUS çünkü mcr enabled ve Power down disabled sorununu çözmüş, mavi ekran vermiyor şu anda eskiden veriyordu. Mcr Auto'da kalabiliyor şu anda sıkıntısız. Robust enabled ve Auto denedim o da herhangi bir şeye etki etmedi. Burst lengthleri 8X tutuyorum ama o etki ediyor. Auto 4X büyük ihtimal yarı yarıya düşüyor training çünkü. Yani benim işlemci 6400 açabiliyor ama stabilliğinden emin değilim, RAM stabil ama sistem kararsız olabilir arada oyunlarda stutter vesaire yaşadım. 4 5 gün test ettim belki fclk stabil değil o yaptırtıyor bilemiyorum. Vddp vddg vesaire oralara da hiç girmeye niyetim yok, anakart Auto ne veriyorsa o ayarlarla stabil bir RAM profili şu anlık yeterli olacaktır. Bu ayarların üstü için profesyonel olmak gerekir. Zaten 4 slotlu anakart zar zor trainlettiriyoruz. 2 slotlu olsaydı işler çok daha kolay olurdu, stabilite yakalaması train etmesi daha kolay.

6200 CL28 4saatlik VT3 ve ZenTimings bu şekilde.
Eki Görüntüle 142380

Bu da 6400 CL28 stabilite yakaladığım değerler. 6400'ü all Core -10'da kullanabiliyorum, -15 Core 0 ve Core 6 hata veriyor, oyunda çökme yaşadım. 6200 CL28 all Core -15 stabil. PBO +200'de.

Eki Görüntüle 142381

Destekleriniz için tekrardan çok teşekkür ediyorum. @deadfellow'a verdiği emeklerden ve bilgilerden ötürü ayrıca teşekkür ediyorum.
Elimde aktif kullandığım 2 profil var. İkisini de uzun vadede deneyeceğim, hangisi daha stabilse onunla devam etmeyi düşünüyorum. Gaming açısından hiçbir fark yok, sentetik testlerde bandwith ve latency farkı var sadece.

@11115 gün içinde -15 all Core stabildi 6200 CL28'de. Ama sonradan yine sıkıntı çıkarttı, bahsettiğim Core 0 ve Core 6 -10 verince düzeliyor bu durum. Siz corecycler hangi Config'i kullanmıştınız? Ben Ryzen Config'i kullanayım dedim y cruncherli olanını, o da -50 per Core başlatıyormuş, tüm PC'yi dondurmuştu 5 dakika sonra maalesef. -50'den de başlatmasaydı keşke, sonra editledim -25'ten başlattım bir sonuç elde edemedim. Sft, fft kullanıyordu sanırım da çekirdek başı test süresi kısa geldi, 6 dakika test ediyor her çekirdeği iteration başına sanırım. Bu Ryzen Config'i, normal Config'e copy paste yapmıştım ama editlemek lazımmış. Doğru düzgün bir rehber de bulamadım forumlarda. All Core yüklerde de bu tekli çekirdeklerdeki sıkıntıyı bulmak güç.

1. bu konuya bir göz atın. Core hormonizasyon diye bir şey var. Her çekirdek ayrı davranışa sahip. Bu rehber sayesinde bütün çekirdekler idle ve yük altında yakın voltaj çekiyorlar ve daha uyumlu çalışıyorlar. Ben bu rehbere göre per Core ayarladım.
2. +200 veremedim. Çünkü AIDA64 direkt patlıyor. CPU, fpu, cache seçip teste soktuğunuzda eğer undervolt stabil değilse direkt hata veriyor. 30 dk içinde hata almazsanız yolunuza devam edebilirsiniz. Çünkü ben denemelerimde -30 da ilk 6 saniyede hata aldım. Sonrasında kademeleri olarak düşürerek 5 dk, 10 dk 30 dk ye kadar gidebildim ve şu an -10 ile -20 arasında bütün çekirdeklerim. Her hata verdiğinde bütün coreları 2 değer düşürerek aynı Volta sabitleyerek denedim. Core voltu içinde statuscore programını kullandım ki rehberde var.
3. RAM'lerin volltunu mem vddyi 1.65'e alın. Ben 1.60 da 48 saate yakın test yaptım. Hata vermedi. Ama yukarıda yazdığım gibi temizlik yaptıktan sonra hata verdi. Yani yüksek tutun ki garanti olsun.
4. şu an benim RAM'ler Hynix'a dye ortalama Dual rank 64 GB 6400 C32 RAM'ler. 6200 CL26 da çalıştırıyorum 1.62 vdd ile. Vddgler 1050'de. Bazı anakartlar otomatik 1050 mv ayarlıyormuş ancak ben garanti olsun diye manuel ayarlamıştım. 2200 fclk için.

1745219936045.webp

Galeriden bulduğum bir fotoğraf. Şu an farklı olarak vsoc 1.19 da ve mem vdd 1.62'de. Ha unutmadan gflops testi yaparken manuel çekirdekleri 4.7 GHz'e sabitlemiştim. O yüzden skorlar da düşük biraz. Ancak burada amacımız PBO algoritmasının oynama yapmasından kaçınmak ve fclk stabilitesini ölçmek.

Son olarak ben CPU load line calibration'u level 5 de kullanıyordum. Ancak sonradan fark ettim ki Auto'da daha stabil çalışıyor. (Auto = level 7'ye denk geliyor ASUS moboda )

Ekleme: Nitro ayarı tamamen CPU ile alakalı ve biraz silikon şansı içeriyor.
6400 de ben 1/2/0 ile boot edebiliyorum anında hata veriyor. Bence riske atmayıp 1/2/1 deneyin. Ya da benim gibi 6400 sevdasından vazgeçip 6200 devam edin. Stabilleştirmesi çok daha kolay. Ben öyle yaptım, 6200'e çekip CAS latency minimuma düşürdüm. 2 tane mini fan ekledim altına da. Şu an İzmir'de hava 26 27 derece gündüzleri. Oyundayken 42-43 derece ye çıkıyor idle da 35-36 derece.
Umarım degrade olur da yeni G.Skill RAM'lere geçerim :D

IMG_2314.webp

Bu şekilde gözüküyor. İkinci fan hemen yanında ama çıkmamış fotoda.
@deadfellow gelip benle dalga geçer birazdan :D

Son düzenleme:
Bu arada unutma Kitten 64GB yani Dual-Rank kullanıyor, senin zamanlamaların ona göre daha sıkı ve daha az voltaj verilerek yapılabilir.

Ayrıca ç*k kadar 2 tane fan kullanacağına 1 tane 120mm kullan çok daha iyi.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.