deadfellow
Üstün
Error kodunun hiçbir bağlantısı yok DDR5 için. Tornavida ile bir zarar vermen imkansıza yakın renk değiştirse de bir şey olmaz iletken olduğu sürece.
Anakartta elektrik olsa statik elektrikten kısa devre vesaire olmuş bazılarında araştırdım da. Hep elektriği kesip zaten bu işlemleri yapıyoruz. Renk değiştirmesi de cilası soyuldu büyük ihtimal dediğiniz gibi iletken olduğu sürece işlevini yerine getirir bence de.Error kodunun hiçbir bağlantısı yok DDR5 için. Tornavida ile bir zarar vermen imkansıza yakın renk değiştirse de bir şey olmaz iletken olduğu sürece.
SoC ve FCLK'nın bağlantısı yok Zen4/5'te. sorunun nerede bilmiyorum ben bile bu kadar düşünmüyorum çünkü zamanlamalar üstünde bu kadar takma bence. 1/2/1 8/8 kullanıyorum.
@11115 Sizden de bir yanıt bekliyordum, yazdığınıza çok mutlu oldum. Bu stutter sorunu malesef aylardır var bende, bahsettiğiniz gibi özellikle bazı oyunlarda. Chivalry 2'de oluyor genelde, rdr2'de de olduğu oluyor. Artık ram ayarlarından mı yoksa bu oyunların kendisi mi problemli 3d işlemcilerle gerçekten çözebilmiş değilim. Ben 1.55-1.56vdd ile 6400 c28 yapmayı başardım ama stabilliğinden emin olamıyorum. Günlerce test yaptım hata vermedi, testmem5 anta777 ryzen3d profili var yeni çıkarttığı onunla yapıyorum testleri. Prime95 large ile yapıyorum tüm gün. Bir de y cruncher vt3 ile yaptım hep. Şimdi 6400 c28'de all core -15 ve pbo +200 verdiğimde malesef core 0 ve core 6, 2. 3. saatlerden sonra hata veriyor, onların eksi değerini -10'a çekip geri kalanı -15'te bıraktığımda 8 saat test ettim hata vermedi. Sonra 6200 cl28 1.5 vdd denedim, all core -15 hiçbir şekilde 10 saat hata vermedi vt3. O yüzden bilemiyorum hata veren ram mi yoksa 6400'e çıkınca bazı çekirdekler eksi değeri çok kabul etmiyor mu bilemiyorum. Dediğim gibi onları -10'a çektiğimde hata vermiyor, o çekirdekler de core 0 en hızlı çekirdek, core 6 en kötü çekirdek. Oyunlarda fps ve %1 değerleri 6200 cl28 ve 6400 cl28 arasında farksız bu arada. Sadece latency düşüyor, 6200 ve 6400'ü 1-2-0 nitroda açabiliyorum bu da etki ediyor. 6400 soc voltaj 1.25, 6200 soc voltaj 1.2'de stabilite yakaladım, 2 tane ayrı profilim var o yüzden. Mesela bazen hep stutter var bazen hiç yok, 1.6 vdd deneyebilirim 6400 cl28, hatta bir müddet öyle kullandım ama bir değişiklik fark edemedim. cl26 yapmak bu kitler açısından mantıksız niye derseniz 6000 cl26 bile 1.55 vdd civarı istiyor, 1.5vdd direk saniye 1'de hata verdi. Vddq 1.4-1.45 arası hiçbir değişiklik oluşturmadı ek olarak. O yüzden kararsızım. 6200 cl28 deneyeceğim biraz da, belki fclk 2133 stabil değil gflopslar çok hoşuma gitmedi çünkü, yukarıya atmıştım. Fclk 2200 zaten stabil değil, donmalar oldu oyunda ve masaüstünde bir şeye tıklarken ordan anladım. Vddg ve vddp ile oynayacak kadar da tecrübeli değilim, gaming açısından da gerekli olduğunu düşünmüyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum, teşekkür ederim. Ek olarak söylemem gerekirse intel 14700k sistemim vardı. RAM ile hiç oynamayıp düz xmp açıp geçiyordum 6000 cl30 ve hiçbir oyunda stutter takılma donma hiçbir şey yoktu, yağ gibi akıyordu. Sadece 95 dereceye anlık fırlayıp crash instabilite sorunu vardı, herkes de bu yüzden iade etti zaten bu işlemciyi. Ne zaman ki bu 7800x3d ve 9800x3d belasına bulaştım, bazı oyunları oynayamaz oldum. Artık ram training midir bunu kaynağı nedir bilemiyorum. x870 tomahawkı değişip x870 tuf aldım yine bir şey değişmedi, başlarda iyiydi sonradan tekrarladı bu sorun söylediğim oyunlarda. Ramlerle çok oynadığımdan da bazı şeylerin farkındayım. Örnek vermem gerekirse soc voltaj 1.23 6400 denedim, hiçbir test programı hata vermedi ilk gün, ama sonraki gün oyunlarda ciddi takılmalar yaşadım, 1.25'e geri çekince düzeldi. Ramler şu anlık hynix m-die var, tras değeri de düşük geldiğinde anlık takılma stutter çok yapıyor. Yani aşırı faktör var. Benim ekran kartı da biraz sıkıntılı, gainward 4070 super. Onla da biraz oynadım sorunun kaynağı o mu diye, core ve memory bir miktar overclock yapınca o da stutter yapmaya başlıyor bir müddet sonra, power limit %70 sabitleyip denedim ekran kartı aradan çıksın diye, yine bir süre sonra bahsettiğim oyunlarda takılmalar oluyor. Ama aşırı rahatsız edici veya oynamanızı engelleyecek bir durum yok. Sadece tras 30 40 50 ve soc 1.25 in altına düştüğünde, test programı hata vermese de oyunda saniye başı stutter oluyor bir müddet sonra bunu keşfettim. Teşekkür ederim tekrardan desteklerinize. Dediğim gibi 6400 c28 ve 6200 cl28 deneyeceğim şu anlık 2 ayrı stabil olduğunu düşündüğüm profil var. 6400lük profili vdd 1.56'da denedim, 1.6'da denedim. Bir şey değiştiğini düşünmüyorum, günlerce test ettim bu test programları hiçbir şekilde hata vermiyor ciddi bir instabilite yoksa. Mesela trp 36 yapamıyorum m die olduğu için o direk saniye 1 de hata veriyor tm5 ryzen3d profili.Eki Görüntüle 142369
İki aydır bu şekilde kullanıyorum. Geçenlerde mavi ekran hatası aldım kasayı temizledikten sonra. ( Traning'e girdi) tam train edemedi mi bilmiyorum. Memory ile ilgili bir şeyler yazıyordu. Sonrasında CMOS sıfırlayıp mem Vdd'yi 1.60'dan 1.62'ye aldım düzeldi.
Şu an 1 haftadır 7/24 oyun oynuyorum arkada YT videosu ve Spotify açık. Discord'dan da yayın veriyorum sürekli.
Her şey yolunda. %1 FPSlerim bazen düşüyor ve stutter oluyor ama çok nadir. Oyun motorundan mı yoksa benim ayarlardan mı bilemiyorum. Mesela GTA 5 Legacy de sürekli stutter olurken, GTA 5 Enhanced da hiç stutter olmuyor. Bugün Last of Us bitirdim oyun Total 15 saatte bitti. Birkaç saatte bir stutter yaşadım ama çok nadir. Onun dışında Overwatch 2 de hiç stutter yaşamıyorum sabit monitor FPS'i alıyorum.
PBO -10 ile -20 arasında ve +125 MHz verdim. +200 MHz verince oyunlardaki sıcaklık ve güç tüketimi gereksiz artıyor. Benim için sweetspot +125 MHz. Fmax 5.375 MHz Total'de.
@11115 sizden de bir yanıt bekliyordum, yazdığınıza çok mutlu oldum. Bu stutter sorunu maalesef aylardır var bende, bahsettiğiniz gibi özellikle bazı oyunlarda. Chivalry 2'de oluyor genelde, RDR2'de de olduğu oluyor. Artık RAM ayarlarından mı yoksa bu oyunların kendisi mi problemli 3D işlemcilerle gerçekten çözebilmiş değilim. Ben 1.55-1.56vdd ile 6400 C28 yapmayı başardım ama stabilliğinden emin olamıyorum. Günlerce test yaptım hata vermedi, TestMem5 ANTA777 Ryzen3D profili var yeni çıkarttığı onunla yapıyorum testleri. Prime95 large ile yapıyorum tüm gün. Bir de y cruncher VT3 ile yaptım hep. Şimdi 6400 C28'de all Core -15 ve PBO +200 verdiğimde maalesef Core 0 ve Core 6, 2. 3. saatlerden sonra hata veriyor, onların eksi değerini -10'a çekip geri kalanı -15'te bıraktığımda 8 saat test ettim hata vermedi. Sonra 6200 CL28 1.5 vdd denedim, all Core -15 hiçbir şekilde 10 saat hata vermedi vt3. o yüzden bilemiyorum hata veren RAM mi yoksa 6400'e çıkınca bazı çekirdekler eksi değeri çok kabul etmiyor mu bilemiyorum. Dediğim gibi onları -10'a çektiğimde hata vermiyor, o çekirdekler de Core 0 en hızlı çekirdek, Core 6 en kötü çekirdek. Oyunlarda FPS ve %1 değerleri 6200 CL28 ve 6400 CL28 arasında farksız bu arada. Sadece latency düşüyor, 6200 ve 6400'ü 1-2-0 Nitro'da açabiliyorum bu da etki ediyor. 6400 SoC voltaj 1.25, 6200 SoC voltaj 1.2'de stabilite yakaladım, 2 tane ayrı profilim var o yüzden. Mesela bazen hep stutter var bazen hiç yok, 1.6 vdd deneyebilirim 6400 CL28, hatta bir müddet öyle kullandım ama bir değişiklik fark edemedim. CL26 yapmak bu kitler açısından mantıksız niye derseniz 6000 CL26 bile 1.55 vdd civarı istiyor, 1.5vdd direk saniye 1'de hata verdi. Vddq 1.4-1.45 arası hiçbir değişiklik oluşturmadı ek olarak. O yüzden kararsızım. 6200 CL28 deneyeceğim biraz da, belki fclk 2133 stabil değil gflopslar çok hoşuma gitmedi çünkü, yukarıya atmıştım. Fclk 2200 zaten stabil değil, donmalar oldu oyunda ve masaüstünde bir şeye tıklarken oradan anladım. Vddg ve vddp ile oynayacak kadar da tecrübeli değilim, gaming açısından da gerekli olduğunu düşünmüyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum, teşekkür ederim. Ek olarak söylemem gerekirse Intel 14700k sistemim vardı. RAM ile hiç oynamayıp düz XMP açıp geçiyordum 6000 CL30 ve hiçbir oyunda stutter takılma donma hiçbir şey yoktu, yağ gibi akıyordu. Sadece 95 dereceye anlık fırlayıp crash instabilite sorunu vardı, herkes de bu yüzden iade etti zaten bu işlemciyi. Ne zaman ki bu 7800X3D ve 9800X3D belasına bulaştım, bazı oyunları oynayamaz oldum. Artık RAM training midir bunu kaynağı nedir bilemiyorum. X870 Tomahawk'ı değişip X870 TUF aldım yine bir şey değişmedi, başlarda iyiydi sonradan tekrarladı bu sorun söylediğim oyunlarda. Ramlerle çok oynadığımdan da bazı şeylerin farkındayım. Örnek vermem gerekirse SoC voltaj 1.23 6400 denedim, hiçbir test programı hata vermedi ilk gün ama sonraki gün oyunlarda ciddi takılmalar yaşadım, 1.25'e geri çekince düzeldi. RAM'ler şu anlık Hynix m-die var, tras değeri de düşük geldiğinde anlık takılma stutter çok yapıyor. Yani aşırı faktör var. Benim ekran kartı da biraz sıkıntılı, Gainward 4070 Super. Onunla da biraz oynadım sorunun kaynağı o mu diye, Core ve Memory bir miktar overclock yapınca o da stutter yapmaya başlıyor bir müddet sonra, Power limit %70 sabitleyip denedim ekran kartı aradan çıksın diye, yine bir süre sonra bahsettiğim oyunlarda takılmalar oluyor. Ama aşırı rahatsız edici veya oynamanızı engelleyecek bir durum yok. Sadece tras 30 40 50 ve SoC 1.25'in altına düştüğünde, test programı hata vermese de oyunda saniye başı stutter oluyor bir müddet sonra bunu keşfettim. Teşekkür ederim tekrardan desteklerinize. Dediğim gibi 6400 C28 ve 6200 CL28 deneyeceğim şu anlık 2 ayrı stabil olduğunu düşündüğüm profil var. 6400'lük profili vdd 1.56'da denedim, 1.6'da denedim. Bir şey değiştiğini düşünmüyorum, günlerce test ettim bu test programları hiçbir şekilde hata vermiyor ciddi bir instabilite yoksa. Mesela tRP 36 yapamıyorum m die olduğu için o direk saniye 1 de hata veriyor TM5 Ryzen3D profili.
Mavi ekran sorunu henüz yaşamadım, sadece oyundan atma vesaire oldu o da Curve Optimizer -15'teyken oldu. Geri kalan sorunlar hep stutter spamladı arada Chivalry 2 falan özellikle. SoC yükseltince ve tras değerini o sorun düzelmişti. Ama genel anlamda sistemde arada bir stutter oluyor. Stokta ya da düz EXPO profilinde de denedim çünkü olduğu oluyor arada, artık böyle kabul ettim. Ekran kartı belki suçlu burada ama RAM'le işlemciyle vs. uğraşınca işin içinden çıkmak mümkün değil. CL26 stabil etmesi zor bir değer, çok voltaj istiyor. Stabil sanıyorsunuz ama sonradan kararsızlaşıyor, mavi ekran vs. sorunlar oluyor. Ben dediğim gibi 2 profil yaptım 6200 CL28 ve 6400 CL28. arada latency harici hiçbir fark yok oyun açısından. İkisiyle deneyeceğim bir onu bir onu. Fclk da stabil değilse stutter yapıyor oyunlarda bu arada, illaki sound crackling vesaire olmasına gerek yok. 2133 fclk da stabil olmayabilir benim için gflops çok beğenmedim dediğim gibi. Bir gün çok iyi bir gün bozuluyor gibi hissettim, gün aşırı linpack yaptım 10 GB versiyonlarını çünkü. Bu işe girdiysek ciddi anlamda profesyonellik lazım sanırım, osiloskop alıp işlemciyi ölçeceğiz stabil mi değil mi? Buna da kim uğraşacak, 2200 stabil olmadığı aşikardı ama benim açımdan, anlattığım sebeplerden ötürü.
GTA 5 Legacy oyun motorundan ötürü stutter oluyor bir müddet sonra, ya mod yapmanız lazım ya da FPS sabitlemeniz lazım 120-144 arasına. O yüzden ben de enhanced oynuyorum şu anda. Sizinle anakartımız aynı sayılır segment olarak yakın anakartlar BIOS olarak da öyle zira. Ben mcr Auto bıraktım şimdilik Power down disabled. Yani mcr enabled Power down disabled diye düşünüyorum şu anda çünkü 10 saniyede açılıyor sistem. Her PC açılışta 30 40 saniye beklemek ekstra bir şey kazandırmadı bana, öyle de denedim. Stabiliteye ciddi anlamda etki ediyor mu emin değilim. ASUS çünkü mcr enabled ve Power down disabled sorununu çözmüş, mavi ekran vermiyor şu anda eskiden veriyordu. Mcr Auto'da kalabiliyor şu anda sıkıntısız. Robust enabled ve Auto denedim o da herhangi bir şeye etki etmedi. Burst lengthleri 8X tutuyorum ama o etki ediyor. Auto 4X büyük ihtimal yarı yarıya düşüyor training çünkü. Yani benim işlemci 6400 açabiliyor ama stabilliğinden emin değilim, RAM stabil ama sistem kararsız olabilir arada oyunlarda stutter vesaire yaşadım. 4 5 gün test ettim belki fclk stabil değil o yaptırtıyor bilemiyorum. Vddp vddg vesaire oralara da hiç girmeye niyetim yok, anakart Auto ne veriyorsa o ayarlarla stabil bir RAM profili şu anlık yeterli olacaktır. Bu ayarların üstü için profesyonel olmak gerekir. Zaten 4 slotlu anakart zar zor trainlettiriyoruz. 2 slotlu olsaydı işler çok daha kolay olurdu, stabilite yakalaması train etmesi daha kolay.
6200 CL28 4saatlik VT3 ve ZenTimings bu şekilde.
Eki Görüntüle 142380
Bu da 6400 CL28 stabilite yakaladığım değerler. 6400'ü all Core -10'da kullanabiliyorum, -15 Core 0 ve Core 6 hata veriyor, oyunda çökme yaşadım. 6200 CL28 all Core -15 stabil. PBO +200'de.
Eki Görüntüle 142381
Destekleriniz için tekrardan çok teşekkür ediyorum. @deadfellow'a verdiği emeklerden ve bilgilerden ötürü ayrıca teşekkür ediyorum.
Elimde aktif kullandığım 2 profil var. İkisini de uzun vadede deneyeceğim, hangisi daha stabilse onunla devam etmeyi düşünüyorum. Gaming açısından hiçbir fark yok, sentetik testlerde bandwith ve latency farkı var sadece.
@11115 gün içinde -15 all Core stabildi 6200 CL28'de. Ama sonradan yine sıkıntı çıkarttı, bahsettiğim Core 0 ve Core 6 -10 verince düzeliyor bu durum. Siz corecycler hangi Config'i kullanmıştınız? Ben Ryzen Config'i kullanayım dedim y cruncherli olanını, o da -50 per Core başlatıyormuş, tüm PC'yi dondurmuştu 5 dakika sonra maalesef. -50'den de başlatmasaydı keşke, sonra editledim -25'ten başlattım bir sonuç elde edemedim. Sft, fft kullanıyordu sanırım da çekirdek başı test süresi kısa geldi, 6 dakika test ediyor her çekirdeği iteration başına sanırım. Bu Ryzen Config'i, normal Config'e copy paste yapmıştım ama editlemek lazımmış. Doğru düzgün bir rehber de bulamadım forumlarda. All Core yüklerde de bu tekli çekirdeklerdeki sıkıntıyı bulmak güç.