Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ben 6400 CL26 kullanmak istesem 1.65 1.75 arası vermem gerekecek. Bu kitler 1.55vdd 6000 C26 stabil çünkü. Bir anlık gaflete düşüp 6400 C26 1.55vdd denemiştim bir ara boot edecek mi diye, direk trainlerken çat diye PC gitti sonra açıldı CPU kırmızı ışık yaktı 5 dakika sonra CMOS sıfırlayınca kendine geldi, o derece sevmiyor CL26'yı. Voltaj az geldi ondan kilitlendi büyük ihtimal de yine de 1.7 1.75 vermek mantıklı değil uzun vadede bence bilmiyorum 1.6'nın üstüne çok çıkmakta mantık görmüyorum. 1.6 ile 6400 C28 yapıyorsun zaten en kötü ya da 6200 CL26. ona bakarsan 1.9 verip CL24 de yapabiliriz bence :D gdm off evet vsoc bırak vdd bile belki fazla ister ama ben boot edemiyorum 4 4 le ondan 6 6 verdim SCLleri gdm offken. Trfc biraz düşürmeye çalışıyorum şu anda 480 1.5saatin sonunda hata verdi de artık kit mi stabil değil yoksa RAM sıcaklığından mı bilmiyorum. M die 500 altını çok sevmez malum. 496 deniyorum şu anda trfc. Hata vermezse bu şekilde devam ederim.

Sizin vsoc o kadar düşük bırakma sebebi nedir tam olarak onu merak ettim. Ben de gdm offken 1.2 ile stabil çalıştırabiliyorum 6200'ü de, 1.25vsoc versem de çok düşünmezdim. @deadfellow vsoc fclk etkilemiyor diyor. Ben eskiden beridir buildzoid vesaire izlerim, overclock forumlarda da dolaşmışlığım oldu çok denk gelmedim hep vsoc düşük tutmak daha önemli diye düşünüyordum. Ama bende de vsoc 1.2 ya da 1.25 çekmek herhangi bir fark yaratmadı, idledaki sıcaklığın 2 3 derece düşmesi benim açımdan çok önemli değil zaten boşta 40 derece işlemci, global C state açık kullanıyorum onu kapatırsam boşta 43 44. sizde o ayar açık mı?

@11115 yani bence gdm kapatıp latency bir test edebilirsiniz ne kadar fark olduğu açısından. Zaten vdd 1.62'de 6200 CL26'a die kitler için yeterli olacaktır bence Dual rank olsa da. Sadece bazı alt zamanlamalar ve dediğiniz gibi bir tık fazla voltaj isteyebilir. Şu an sizin SoC sanırım 1.19, onun yerine 1.22 olması çok büyük bir dezavantaj oluşturmayabilir. Vsoc ile de fclk bağlantısı yokmuş zaten o açıdan öyle bir problem de görünmüyor.

Şu TM5'te absolut profilini yapıyordum bir ara aslında da işlemci 95'te bile frenlemiyor 180 185W çektirtiyor uzun vadede işlemcinin içinden geçer bu test büyük ihtimal. Uzun süreli yüksek watt çektiriyor. Extreme profil böyle değildi absolut ayrı bir olay. Gerek var mı bu teste bilmiyorum. Kendim temp limit 90 ayarladım öyle frenledim anca ama yine 180W çektirtiyor aralıksız.

Trfc 496 da hata verdi maalesef. Büyük ihtimal 35-40 arası kalması lazım belleklerin test esnasında ki hata vermesin. Alttaki fan 10 15 derece zaten düşürdü sıcaklığı bir de o fanın üstüne ekstra fan takviyesi lazım, başka türlü 35'e inmez. Oyunda Max 38 40 oluyor oyunda hata vermez belki de testte hata veriyor işte 45 civarı olunca 2 saat sonra.

Trefi hata vermeyip de trfc bu denli hata vermesi şaşırttı. Direk bellek mi yapamıyor acaba emin değilim. 45 derece trefi stabil çünkü.

O kadar takılmıyorum. Gdm off yapsam ne işime yarayacak ki. Zaten şu an EXPO profilinden kat kat daha iyi performans alıyorum. Yani bu kadar kasmaya her performans damlasının peşine düşmeye gerek yok.
Neden gdm off kullanmıyorum çünkü gdm açıkken o testleri yaptım ve 3-4 günümü aldı. 3-4 gün boyunca PC'yi kullanamadım. Yani sırf şu an gdm off yapmak için uzun teste bırakamam. Kaldı ki bence günlük kullanım için gdm off çok da gerekli değil. Eğer dünya sıralakmasına girme hedefiniz varsa o ayrı tabii.

Hocam, bu kadar emek harcayıp kafa patlatıyorsunuz, eğer maddi imkan varsa yeni çıkan G.Skill RAM'lerine geçin 6000 C26 EXPO kitler. Düşük mem vdd ile kullanabilirsiniz.

Bu arada gdm off test ettim. Pypprime da neredeyse hiçbir fark olmadı. Belki farklı iş yüklerinde fark ortaya çıkar ancak dediğim gibi çok gerek görmüyorum.

Ekleme: Gdm off yapınca stutter hata alma ihtimaliniz daha çok artıyor. Bir de Dual Rank'te işlemci imc ye Single ranke göre daha çok yük bindiriyor. Bu da daha fazla test demek ve benim o kadar vaktim yok. Vaktim var ama uğraşamam.
Dün Last of Us part 1 bitirdim. Bugün Last of Us part 2'ye başladım. Oyun yağ gibi akıyor. Hiçbir stutter vs yaşamadım. Sadece oyun ilk açıldığında birkaç dk stutter oldu (shader compileing) sonra geçti.

O kadar takılmıyorum. Gdm off yapsam ne işime yarayacak ki. Zaten şu an EXPO profilinden kat kat daha iyi performans alıyorum. Yani bu kadar kasmaya her performans damlasının peşine düşmeye gerek yok.
Neden gdm off kullanmıyorum çünkü gdm açıkken o testleri yaptım ve 3-4 günümü aldı. 3-4 gün boyunca PC'yi kullanamadım. Yani sırf şu an gdm off yapmak için uzun teste bırakamam. Kaldı ki bence günlük kullanım için gdm off çok da gerekli değil. Eğer dünya sıralakmasına girme hedefiniz varsa o ayrı tabii.

Hocam, bu kadar emek harcayıp kafa patlatıyorsunuz, eğer maddi imkan varsa yeni çıkan G.Skill RAM'lerine geçin 6000 C26 EXPO kitler. Düşük mem vdd ile kullanabilirsiniz.

Bu arada gdm off test ettim. Pypprime da neredeyse hiçbir fark olmadı. Belki farklı iş yüklerinde fark ortaya çıkar ancak dediğim gibi çok gerek görmüyorum.

Ekleme: Gdm off yapınca stutter hata alma ihtimaliniz daha çok artıyor. Bir de Dual Rank'te işlemci imc ye Single ranke göre daha çok yük bindiriyor. Bu da daha fazla test demek ve benim o kadar vaktim yok. Vaktim var ama uğraşamam.
Dün Last of Us part 1 bitirdim. Bugün Last of Us part 2'ye başladım. Oyun yağ gibi akıyor. Hiçbir stutter vs yaşamadım. Sadece oyun ilk açıldığında birkaç dk stutter oldu (shader compileing) sonra geçti.
Anladım hangi ayarlarda stabilite yakalandıysa o şekilde devam etmek mantıklı tabi. Bende 6400 cl30 kitler vardı gskill royal neo, bir salaklık yapıp onu iade ettim ve pişmanım fiyatı yüksek diye. Sonrasında ucuza aldıgım 4000 TL gskill ramler arızalandı nedense ve garantiye yolladım oradan ücret iadesi geldi. Sonradan 6000 TL bayılıp gskill aldım trident z5 neo expo ramler, onlar da m die geldi. Ben aslında expo bile açmayacağım da sinirden neyse artık böyle oldu diyip kabullendim. Şanssızlık üstüne şanssızlık yaşadım pc işinde, hala daha öyle devam ediyor.
Yeni çıkan kitleri ben de düşündüm ama fiyatı çok tuzlu, yapacağım en iyi şey 6400 cl26 1.6v civarı olur o kitlerde, cl28'e göre çok da bir fark bence hissettirmez dediğiniz gibi. Cl28 tabi 1.45 belki 1.5lerde bile stabil açabilir o kit orası doğru, hatta 8000 denemek mantıklı olacaktır onla. Overclock yapacak adamın m die ile işi olmaz zaten de eldeki şu an bu o yüzden bunun üstünden ilerledim. 10 bin tl de şu anlık veresim yok. İleride kafayı bozarsam alacağım olmazsa. cl26 için çok değmez benim için şu anlık. 8000 denemek için değer ama hatta çok mantıklı olur, 4 slotlu anakart olduğu için 8000 ve üstünü stabil açar mı ondan da emin değilim gerçi bilmiyorum.
Trfc dediğim gibi 480 496 denedim de 45 oluyor ramler testte artık sıcaklıktan mı yoksa gerçekten ram mi açamıyor bilmiyorum stabil değil yani. Belki de oyunda error vermez oyunda max 40'ı görüyor çünkü sıcak havada. Ekstra 1fan daha koyarsam 5 derece daha düşürecektir öyle yapacağım olmazsa. Ama 512 trfc ve 65535 trefi hata vermedi hiç max 45 derecede.

Anladım hangi ayarlarda stabilite yakalandıysa o şekilde devam etmek mantıklı tabii. Bende 6400 CL30 kitler vardı G.Skill royal Neo, bir salaklık yapıp onu iade ettim ve pişmanım fiyatı yüksek diye. Sonrasında ucuza aldıgım 4000 TL G.Skill RAM'ler arızalandı nedense ve garantiye yolladım oradan ücret iadesi geldi. Sonradan 6000 TL bayılıp G.Skill aldım Trident Z5 Neo EXPO RAM'ler, onlar da m die geldi. Ben aslında EXPO bile açmayacağım da sinirden neyse artık böyle oldu deyip kabullendim. Şanssızlık üstüne şanssızlık yaşadım PC işinde, hala daha öyle devam ediyor.
Yeni çıkan kitleri ben de düşündüm ama fiyatı çok tuzlu, yapacağım en iyi şey 6400 CL26 1.6v civarı olur o kitlerde, CL28'e göre çok da bir fark bence hissettirmez dediğiniz gibi. CL28 tabii 1.45 belki 1.5'lerde bile stabil açabilir o kit orası doğru, hatta 8000 denemek mantıklı olacaktır onunla. Overclock yapacak adamın m die ile işi olmaz zaten de eldeki şu an bu o yüzden bunun üstünden ilerledim. 10 bin TL de şu anlık veresim yok. İleride kafayı bozarsam alacağım olmazsa. CL26 için çok değmez benim için şu anlık. 8000 denemek için değer ama hatta çok mantıklı olur, 4 slotlu anakart olduğu için 8000 ve üstünü stabil açar mı ondan da emin değilim gerçi bilmiyorum.
Trfc dediğim gibi 480 496 denedim de 45 oluyor RAM'ler testte artık sıcaklıktan mı yoksa gerçekten RAM mi açamıyor bilmiyorum stabil değil yani. Belki de oyunda error vermez oyunda Max 40'ı görüyor çünkü sıcak havada. Ekstra 1fan daha koyarsam 5 derece daha düşürecektir öyle yapacağım olmazsa. Ama 512 trfc ve 65535 trefi hata vermedi hiç Max 45 derecede.

Hocam G.Skill'in 6000 CL26 RAM'lerini 6400 CL26 1.45-1.50 ile yapabiliyorsunuz. O RAM'ler çok manyak. Çok iyi binlenmişler. Ama dediğiniz gibi alan insanlar genelde 8000 2:1 modda C32 kullanıyor hatta yanlış hatırlamıyorsam bz 1.75 vererek CL30 yapmıştı 8000 de.

Sizin şanssızlık biraz kötü olmuş. Keşke biraz araştırma yapıp alsaydınız şu anki kitleri. Genelde internette bulabiliyorsunuz M ya da A die olduğunu. Ama dediğim gibi Hynix'a ile arasında oyunlarda ve gerçek dünyada çok fark olduğunu sanmıyorum.

Trfc konusuna gelecek olursak, hocam cidden 512 trfc ile 480 trfc arasında ne oyunlarda ne gerçek dünyada hiçbir fark göremeyeceksiniz. Bırakın 512 de kalsın vaktinize emeğinize değmez cidden. Voltajı da 1.65 verin kafanız ağrımasın, 1.60 yerine 1.65 vermennin size hiçbir zararı yok faydası var. Voltaj kaynaklı olası hataların önüne geçmiş olursunuz. Benim kitler 46 dereceye kadar çıkıyor şu anda ve 1.62 volt. Çok uzun süre 1.60 da kullandığım için eminim 1.60 yeterli. O yüzden 1.62 verdim. Eğer bir hata vesaire alırsam 1.70 veririm timingleri değiştirmeden önce.

Velhasıl kitleriniz kötü değil. İşlemciniz dünyanın en iyi oyun işlemcisi varin keyfini sürün...

Hocam G.Skill'in 6000 CL26 RAM'lerini 6400 CL26 1.45-1.50 ile yapabiliyorsunuz. O RAM'ler çok manyak. Çok iyi binlenmişler. Ama dediğiniz gibi alan insanlar genelde 8000 2:1 modda C32 kullanıyor hatta yanlış hatırlamıyorsam bz 1.75 vererek CL30 yapmıştı 8000 de.

Sizin şanssızlık biraz kötü olmuş. Keşke biraz araştırma yapıp alsaydınız şu anki kitleri. Genelde internette bulabiliyorsunuz M ya da A die olduğunu. Ama dediğim gibi Hynix'a ile arasında oyunlarda ve gerçek dünyada çok fark olduğunu sanmıyorum.

Trfc konusuna gelecek olursak, hocam cidden 512 trfc ile 480 trfc arasında ne oyunlarda ne gerçek dünyada hiçbir fark göremeyeceksiniz. Bırakın 512 de kalsın vaktinize emeğinize değmez cidden. Voltajı da 1.65 verin kafanız ağrımasın, 1.60 yerine 1.65 vermennin size hiçbir zararı yok faydası var. Voltaj kaynaklı olası hataların önüne geçmiş olursunuz. Benim kitler 46 dereceye kadar çıkıyor şu anda ve 1.62 volt. Çok uzun süre 1.60 da kullandığım için eminim 1.60 yeterli. O yüzden 1.62 verdim. Eğer bir hata vesaire alırsam 1.70 veririm timingleri değiştirmeden önce.

Velhasıl kitleriniz kötü değil. İşlemciniz dünyanın en iyi oyun işlemcisi varin keyfini sürün...
Sizin 6400 stabilleştirememe sebebiniz neydi, bunu da çok merak ettim çünkü aynı sıkıntı bende var. 1 hafta hiçbir program 1.25 soc'ta hata vermedi, hatta 1.2 1.22 falan da yaptım soc'u. Ama oyuna giriyorsun tekliyor. Nasıl bir error correction var bilmiyorum gerçekten. Soc 1.28 çektim öyle deneyeceğim. Bu takılma olduğunda 1.6 vdd de yaptım yine oldu, yani büyük ihtimal sorun ya 2133 fclk stabil değil ya da 1.25 soc stabil değil ama bu stabil olmama anlık oluyor 1 hafta test et stabil yani ben de bunu çözemedim. Prime95 large, vt3, testmem5 de dandik programlar değil ki, bunlarda günlerce hata vermeyip de ansızın oyunda teklemesi canımı sıkıyor, direk gpu kullanımı %0 yani. Dün bu olduğunda 6200 cl28 profile geçtim düzeldi hatta ondaki soc'u 1.25'e çektim garanti olsun diye, belki 1.2'de de o stabil değil. Artık test programlarına güvenmiyorum, bilmiyorum napacağım. İstersen 1 ay açık tut yani. 1.2 soc 6400'ü 8 saat test ettim hata vermemişti. Sonraki gün dk 1'de vermişti, o tarz bir error correction mevcut ve çok can sıkıyor. Ne stabil ne değil anlayamayacağız sanırım. O anlık ya da o günlük stabil çünkü. 1.25 soc'u da 1haftadır test ediyorum yani ona rağmen tekliyor.

1.6vdd yapmak da işe yaramadı 6400 c28'e de 1.65 vdd vermek bence gereksiz olur, 1.6 da az voltaj değil ve onda da tekleme yaptı. Vdd ile alakalı değil kesinlikle ya da alt zamanlamayla. Ya soc ya fclk stabil değil uzun vadede benim işlemcide.

Zaten 2200 fclk açamamasından ve undervolt performansı kötü olmasından belli, sp puanı da 113. Bu işlemciyi alacaksan takıp kullanacaksın direk, dandik silikon denk geldi bana her zamanki gibi. Ne undervolt ve expo açmayacaksın dümdüz oynayacaksın. Zaten karşılaştırdım 3d cache yüzünden fps katkısı olmadı bana oynadığım oyunlarda hep ekran kartı %99 çünkü. 5080 5090 alacaksam faydalı olurdu. Latency isterse 7 den 4'e düşsün gerçek hayatta ne işe yarıyor ki latency. Fps falan artırdığı yok yani %1 artırıyorsa artırıyordur onu da çok gözlemlemedim. Ekran kartı %100 kullandığı senaryoda bunlar önemsiz onu anladım.

3d cache amacı zaten rami aradan çıkarmak ramden daha az latency si . O yüzden oyunlarda daha hızlı, daha fazla fps veriyor vesaire. Ama ram mevzusu çok can sıktı tüm voltajları yüksekten vermek lazım demek ki 1 ay hata vermese bile program çünkü vermiyor yani. 1.25 soc 1 haftadır stabil ama dün sıkıntı çıkardı 15 saattir pc açıkken mesela. Aynı sıkıntıyı çok sıcak havada falan da yapabilir bilmiyorum. Artık imc sıcaklığa dayanmayıp pes mi ediyor o anlık sonra silkelenip kendine mi geliyor bilemedim.

2200 fclk aslında yapıyor ama stabil değil büyük ihtimal. O da çok tekleme yaptı masaüstü ve oyunda. Her zamanki gibi piyango yani. Amd de tanıdığın olacak verecek 2233 açan 6600 1:1 1.25 socta açan işlemci öyle kullanılır yoksa 4800 mhz yeterli bu işlemciye :D

@11115 Bu arada iyi dilekleriniz için ve ilgilendiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Zaten bu konu hakkında bilgi sahibi olan 3-5 insan var adamakıllı, onlardan birkaçının da bu tarz forumlarda olması çok sevindirici. Dediğiniz gibi bahsi geçen işlemci dünyanın en iyi oyun işlemcisi fakat bendeki ekran kartı dünyanın en kötü ekran kartı. Gainward bir de utanmadan tr hesabı falan açmış instagram, onları bir dürteceğim ordan kardeşim çıkın gidin ülkeden diye. Beni yaktılar diğer insanları yakmasınlar. Bu kadar kalitesiz kart üreten firma görmedim hayatımda. Şu anda gainward 5090 verecek olsalar almam o derece. Ne adamakıllı overclock potansiyeli var, ne power limiti artırabiliyorsun, ne ekran kartına undervolt yapabiliyorsun, kartta direk error correction devreye giriyor ya oyun çöküyor ya da donuyor. Vbiosları çok kötü muhtemelen kendin editlemen lazım ya da başka kartın biosunu yazman lazım. Kullandıkları termal çözümler de çok kötü metal yerine plastik kullanıyorlar. En önemlisini eklemeyi unutmuşum. Bir de olmazsa olmaz gainward kartlarda traktör sesi coil whine var onu unutmayalım. Nvidia en kötü silikonları bu arkadaşlara yolluyor sanırım ya da bunların kullandıkları mosfetler vrm'ler çok kalitesiz artık bilmiyorum.

Ondan sonra bendeki sıvı soğutmaya gelince thermalright frozen horizon 360 almıştım uygun fiyatlı diye yine. Ondan sonrasında amerikadan arkadaşım geliyordu bana hem klevv 2x16gb a die ram kiti getirdi hem de noctua fanlar getirdi tanesi 30 dolar 3000 rpm. Bu fanları bu sogutucuya taktım ve ciddi şekilde cızırtı sesi spamladı, bundan öncesinde arctic p12 max takılıydı onda da uğultu spamlıyordu ve bunun tek çözümü fanları %60 hıza sabitlemek o da evde uçak kalkıyormuş gibi oluyor, yanımdaki pc 6 aydır uçak pistinde gibi yani öyle düşünün ve başka çözümü yok bu olayın, sıvı soğutucuyu değiştirmek dışında ya da kendi fanlarını takıcaksın. Bu soğutucuyu alanlar kimisi bu sıkıntıyı demiş kimisi hiç dememiş. İnsanlar sağır sanırım bilmiyorum kulak tırmalayan bir ses varsa nasıl duymuyorlar bilmiyorum. Sadece kendi fanlarına mı optimize etmişler yani bu radyatör yapraklarını başka fan takınca uğultu cızırtı mı olmak zorunda? Bundan öncesinde cooler master sıvı sogutma vardı ve bunda öyle bir sıkıntı yoktu istediğin fanı tak yani.

Her neyse asıl büyük sıkıntı da şu, gelen klev ramlerden bir tanesi ne yaptıysam expoda çalıştıramadım. Occt cpu+ram large testte direk error verdi. expodayken 5200 5600 mhz falan da denedim yine error verdi. Çalışsaydı ne güzel a die ramlerdi. 4800 mhz denedim expo kapalıyken hata vermedi. Yani neden o 1 tane ram expo açamıyor da diğeri açıyor anlayamadım gitti, tek tek denedim bu arada yine expo açamadı direk occt hata verdi saniye 1de yani. Elle 1.5v falan mı girmeliydim napmalıydım, 1.35v'ta 5200 de açamadı yani. Anlayacağın o ramler de çöpe gitti.

Son düzenleme:
Sizin 6400 stabilleştirememe sebebiniz neydi, bunu da çok merak ettim çünkü aynı sıkıntı bende var. 1 hafta hiçbir program 1.25 SoC'ta hata vermedi, hatta 1.2 1.22 falan da yaptım SoC'u. Ama oyuna giriyorsun tekliyor. Nasıl bir error correction var bilmiyorum gerçekten. SoC 1.28 çektim öyle deneyeceğim. Bu takılma olduğunda 1.6 vdd de yaptım yine oldu, yani büyük ihtimal sorun ya 2133 fclk stabil değil ya da 1.25 SoC stabil değil ama bu stabil olmama anlık oluyor 1 hafta test et stabil yani ben de bunu çözemedim. Prime95 large, VT3, TestMem5 de dandik programlar değil ki, bunlarda günlerce hata vermeyip de ansızın oyunda teklemesi canımı sıkıyor, direk GPU kullanımı %0 yani. Dün bu olduğunda 6200 CL28 profile geçtim düzeldi hatta ondaki SoC'u 1.25'e çektim garanti olsun diye, belki 1.2'de de o stabil değil. Artık test programlarına güvenmiyorum, bilmiyorum ne yapacağım. İstersen 1 ay açık tut yani. 1.2 SoC 6400'ü 8 saat test ettim hata vermemişti. Sonraki gün dk 1'de vermişti, o tarz bir error correction mevcut ve çok can sıkıyor. Ne stabil ne değil anlayamayacağız sanırım. O anlık ya da o günlük stabil çünkü. 1.25 SoC'u da 1haftadır test ediyorum yani ona rağmen tekliyor.

1.6vdd yapmak da işe yaramadı 6400 C28'e de 1.65 vdd vermek bence gereksiz olur, 1.6 da az voltaj değil ve onda da tekleme yaptı. Vdd ile alakalı değil kesinlikle ya da alt zamanlamayla. Ya SoC'ya fclk stabil değil uzun vadede benim işlemcide.

Zaten 2200 fclk açamamasından ve undervolt performansı kötü olmasından belli, sp puanı da 113. bu işlemciyi alacaksan takıp kullanacaksın direk, dandik silikon denk geldi bana her zamanki gibi. Ne undervolt ve EXPO açmayacaksın dümdüz oynayacaksın. Zaten karşılaştırdım 3D cache yüzünden FPS katkısı olmadı bana oynadığım oyunlarda hep ekran kartı %99 çünkü. 5080 5090 alacaksam faydalı olurdu. Latency isterse 7'den 4'e düşsün gerçek hayatta ne işe yarıyor ki latency. FPS falan artırdığı yok yani %1 artırıyorsa artırıyordur onu da çok gözlemlemedim. Ekran kartı %100 kullandığı senaryoda bunlar önemsiz onu anladım.

3D cache amacı zaten RAM'i aradan çıkarmak RAM'den daha az latency si. O yüzden oyunlarda daha hızlı, daha fazla FPS veriyor vesaire. Ama RAM mevzusu çok can sıktı tüm voltajları yüksekten vermek lazım demek ki 1 ay hata vermese bile program çünkü vermiyor yani. 1.25 SoC 1 haftadır stabil ama dün sıkıntı çıkardı 15 saattir PC açıkken mesela. Aynı sıkıntıyı çok sıcak havada falan da yapabilir bilmiyorum. Artık imc sıcaklığa dayanmayıp pes mi ediyor o anlık sonra silkelenip kendine mi geliyor bilemedim.

2200 fclk aslında yapıyor ama stabil değil büyük ihtimal. O da çok tekleme yaptı masaüstü ve oyunda. Her zamanki gibi piyango yani. AMD de tanıdığın olacak verecek 2233 açan 6600 1:1 1.25 SoC'ta açan işlemci öyle kullanılır yoksa 4800 MHz yeterli bu işlemciye :D

@11115 bu arada iyi dilekleriniz için ve ilgilendiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Zaten bu konu hakkında bilgi sahibi olan 3-5 insan var adamakıllı, onlardan birkaçının da bu tarz forumlarda olması çok sevindirici. Dediğiniz gibi bahsi geçen işlemci dünyanın en iyi oyun işlemcisi fakat bendeki ekran kartı dünyanın en kötü ekran kartı. Gainward bir de utanmadan TR hesabı falan açmış Instagram, onları bir dürteceğim oradan kardeşim çıkın gidin ülkeden diye. Beni yaktılar diğer insanları yakmasınlar. Bu kadar kalitesiz kart üreten firma görmedim hayatımda. Şu anda Gainward 5090 verecek olsalar almam o derece. Ne adamakıllı overclock potansiyeli var, ne Power limiti artırabiliyorsun, ne ekran kartına undervolt yapabiliyorsun, kartta direk error correction devreye giriyor ya oyun çöküyor ya da donuyor. Vbiosları çok kötü muhtemelen kendin editlemen lazım ya da başka kartın BIOS'unu yazman lazım. Kullandıkları termal çözümler de çok kötü metal yerine plastik kullanıyorlar.

Ondan sonra bendeki sıvı soğutmaya gelince Thermalright frozen Horizon 360 almıştım uygun fiyatlı diye yine. Ondan sonrasında Amerika'dan arkadaşım geliyordu bana hem klevv 2x16 GB'a die RAM kiti getirdi hem de Noctua fanlar getirdi tanesi 30 dolar 3000 RPM. Bu fanları bu sogutucuya taktım ve ciddi şekilde cızırtı sesi spamladı, bundan öncesinde Arctic P12 Max takılıydı onda da uğultu spamlıyordu ve bunun tek çözümü fanları %60 hıza sabitlemek o da evde uçak kalkıyormuş gibi oluyor, yanımdaki PC 6 aydır uçak pistinde gibi yani öyle düşünün ve başka çözümü yok bu olayın, sıvı soğutucuyu değiştirmek dışında ya da kendi fanlarını takacaksın. Bu soğutucuyu alanlar kimisi bu sıkıntıyı demiş kimisi hiç dememiş. İnsanlar sağır sanırım bilmiyorum kulak tırmalayan bir ses varsa nasıl duymuyorlar bilmiyorum. Sadece kendi fanlarına mı optimize etmişler yani bu radyatör yapraklarını başka fan takınca uğultu cızırtı mı olmak zorunda? Bundan öncesinde Cooler Master sıvı sogutma vardı ve bunda öyle bir sıkıntı yoktu istediğin fanı tak yani.

Her neyse asıl büyük sıkıntı da şu, gelen klev RAM'lerden bir tanesi ne yaptıysam EXPO'da çalıştıramadım. OCCT CPU+RAM large testte direk error verdi. EXPO'dayken 5200 5600 MHz falan da denedim yine error verdi. Çalışsaydı ne güzel a die RAM'lerdi. 4800 MHz denedim EXPO kapalıyken hata vermedi. Yani neden o 1 tane RAM EXPO açamıyor da diğeri açıyor anlayamadım gitti, tek tek denedim bu arada yine EXPO açamadı direk OCCT hata verdi saniye 1'de yani. Elle 1.5v falan mı girmeliydim ne yapmalıydım, 1.35V'ta 5200 de açamadı yani. Anlayacağın o RAM'ler de çöpe gitti.

6400 de timingleri EXPO da olmasına rağmen ve vsoc 1.30'a kadar denememe rağmen karhuda 3-4 saat sonunda hep hata aldım. Denerken fclk 2000 de denemiştim bir de. Yok yani ne yaparsam yapayım 6400 sevmiyor benim CPU. Sizin gibi oyunlara hiç bakmadım ben. Sadece stabilite testi yaptım onda da tek bir hata bile kabul edilemez. Ve dediğim gibi hep karhuda hata aldım. Maksimum hatasız 6400 de 8 saat dayanmıştı.

Şu an 6200C26 ve 2200 fclk ile 48 saat karhu da hatasız çalıştırdım. Kafam rahat. Size tavsiyem oyunlarda stutter arayarak hata bulmaya çalışmayın çok mantıksız. Gidin 72 saat karhu yapın çok emin olmak istiyorsanız ya da Prime 95 yapın 24 saat. VT3 yapın 12 saat. Ama oyunlarda stutter aramayın aşırı mantıksız.

Benim sp puanımda 113 bu arada. Siz 2200 fclk ile boot alamıyor musunuz? Hiç görmedim çünkü 9800X3D de. Stabil olmayan gördüm ancak herkes 2200 boot edebiliyordu.

Ramlere fazladan voltaj vermekten de korkmayın. 1.80 mem vddye kadar yolu var. Soğutabildiğiniz sürece sorun yok. 60 dereceyi geçmediği sürece yine sorun yok. Tekrar dediğim gibi fazla volt vermekten RAM'lerin yandığını ya da degrade olduğunu görmedim. Tabii ki karar merci sizsiniz. Ben 1.62 mem vdd ile daily kullanıyorum aylardır. Bozulursa da sıkıntı değil gider yenisini alırım. Çok pahalı değiller.

Karhu sağ olsun sadece PayPal koymuş niyeyse alamıyoruz ki. Deadfellow gerçi yardımcı olurum dedi sağ olsun da VT3 TestMem5 P95 large hiçbiri hata vermedi 1.25'te o da ilginç yani. İlla karhu yapacağız sanırım bu SoC stabilitesi için.

6400 de timingleri EXPO da olmasına rağmen ve VSOC 1.30'a kadar denememe rağmen karhuda 3-4 saat sonunda hep hata aldım. Denerken FCLK 2000 de denemiştim bir de. Yok yani ne yaparsam yapayım 6400 sevmiyor benim CPU. Sizin gibi oyunlara hiç bakmadım ben. Sadece stabilite testi yaptım onda da tek bir hata bile kabul edilemez. Ve dediğim gibi hep karhuda hata aldım. Maksimum hatasız 6400 de 8 saat dayanmıştı.

Şu an 6200C26 ve 2200 FCLK ile 48 saat karhu da hatasız çalıştırdım. Kafam rahat. Size tavsiyem oyunlarda stutter arayarak hata bulmaya çalışmayın çok mantıksız. Gidin 72 saat karhu yapın çok emin olmak istiyorsanız ya da Prime 95 yapın 24 saat. VT3 yapın 12 saat. Ama oyunlarda stutter aramayın aşırı mantıksız.

Benim sp puanımda 113 bu arada. Siz 2200 FCLK ile boot alamıyor musunuz? Hiç görmedim çünkü 9800X3D de. Stabil olmayan gördüm ancak herkes 2200 boot edebiliyordu.

Ramlere fazladan voltaj vermekten de korkmayın. 1.80 mem vddye kadar yolu var. Soğutabildiğiniz sürece sorun yok. 60 dereceyi geçmediği sürece yine sorun yok. Tekrar dediğim gibi fazla volt vermekten RAM'lerin yandığını ya da degrade olduğunu görmedim. Tabii ki karar merci sizsiniz. Ben 1.62 mem vdd ile daily kullanıyorum aylardır. Bozulursa da sıkıntı değil gider yenisini alırım. Çok pahalı değiller.

2200 boot ediyorum oyun oynayabiliyorum ama bir müddet sonra masaüstü ve oyunda takılmalar yaşadım o yüzden stabil olmadığını anladım. Linpack benchmark da yapmıştım hızlı, o da gflops 485 482 480 falan diye gidiyordu saçma sapan.

Ekstra vddg vddp falan ayarlamadım tabii, tek derdim şu RAM'ler 6400 de stabil olsun ama o da olmayacak gibi. En kötü 6200 devam edeceğim kafa rahat eder orada. 1.5vdd ve 1.25SoC fazlasıyla yeter çünkü 6200'e.

@11115 ben gdm off yaparak mı hata yaptım acaba, fazla VSOC istiyorsa o da sıkıntı yapabilir. Gerçi testleri hep gdm off yaptım da işte bilmiyorum.

Son düzenleme:
Karhu sağ olsun sadece PayPal koymuş niyeyse alamıyoruz ki. Deadfellow gerçi yardımcı olurum dedi sağ olsun da VT3 TestMem5 P95 large hiçbiri hata vermedi 1.25'te o da ilginç yani. İlla karhu yapacağız sanırım bu SoC stabilitesi için.

2200 boot ediyorum oyun oynayabiliyorum ama bir müddet sonra masaüstü ve oyunda takılmalar yaşadım o yüzden stabil olmadığını anladım. Linpack benchmark da yapmıştım hızlı, o da gflops 485 482 480 falan diye gidiyordu saçma sapan.

Ekstra vddg vddp falan ayarlamadım tabii, tek derdim şu RAM'ler 6400 de stabil olsun ama o da olmayacak gibi. En kötü 6200 devam edeceğim kafa rahat eder orada. 1.5vdd ve 1.25SoC fazlasıyla yeter çünkü 6200'e.

@11115 ben gdm off yaparak mı hata yaptım acaba, fazla VSOC istiyorsa o da sıkıntı yapabilir. Gerçi testleri hep gdm off yaptım da işte bilmiyorum.

Gdm off kullanmayın hocam. CAS latency düşürün 6200C26 için 1.65 yetecektir. VSOC 1.20 yeterli olur ama garanti olsun derseniz 1.25 yapın. Karhu açın 48 saat bırakın PC'yi. Sonra Prime95 large ffts 24 saat. 6 saat de VT3 yapsanız yeterli. Eğer hiç hata almazsanız super.

Sonrasında FCLK stabilitesi için denemeler yapabilirsniz.

Gdm off kullanmayın hocam. Cas latency düşürün 6200C26 için 1.65 yetecektir. Vsoc 1.20 yeterli olur ama garanti olsun derseniz 1.25 yapın. Karhu açın 48 saat bırakın pc yi. Sonra prime95 large ffts 24 saat. 6 saat de vt3 yapsanız yeterli. Eğer hiç hata almazsanız super.

Sonrasında fclk stabilitesi için denemeler yapabilirsniz.
Karhu şu anlık yok satın alınmıyor. Gdm off sistem stabilken sonradan stabiliteyi bozduğu oluyor mu acaba bilmiyorum ki, belki de soc yetmeme sebebi o, sizde de fazla soc istediğine göre. Vt3 benim pcyi inletiyor biraz, coil whine tarzı ses cıkıyor vrm mosfetlerden, reddite baktım bazı kişilerde de olmuş bu sorun, bir sıkıntı olmayacaktır büyük ihtimal tabii de.

@11115 Siz ek olarak soc uncore oc mode açtınız mı? Nitroda robust enable mi auto mu, burstler 8x'tir sanırım. Global c state enable yaptınız mı ? Bu ayarlar da stabilite etkiliyormuş çünkü baktığım kadarıyla. Ben soc oc mode enable yaptım, robust şu an autoda, burstler 8x'te, c state de enable yaptım.

@11115
1745338882797.webp

Bir süre de böyle kullanacağım bir deneyelim. Bir ara her şeyi remount edeceğim zaten termal bakımlarını yapınca da en son 7800x3d x870 tomahawk remount ettiğimde işlemcinin arkasında griye çalan renk değişiklikleri mevcuttu, discoloration oxidation bir sürü şey yazmışlar forumlarda bilmiyorum. @deadfellow belki biliyordur. 3 4 ay boyunca 15 beta bios görmüş, x870 tomahawk anakartta 1.3 soc voltajla kullanılmış 7800x3d arkasında benim fark ettiğim 2 bölgede yoğunlaşmış renk değişiklikleri olması normal mi?

Dikkatli ışık altında bakarsan görünüyordu bu arada, normal bakarsan görülmüyor aslında. Az daha siyahlaşsa yanık işlemci diyecektim zaten. x870 tomahawk kaç 3d yaktı acaba piyasada bununla ün saldı. Bir de millet yanlış mount etmiş diyorlar, salaktı millet de işlemciyi yanlış takacak zaten. Hiçbir zaman suç msi ya da asus da olmaz, ne zaman oldu ki.

@11115 Siz +200 -10 all core denediniz mi hiç, sizde stabil miydi? Corecycler kullanımı hoşuma gitmedi doğru dürüst rehber de yok, mantığını pek sevmedim. Pbo stabilliğini 7800x3d'de occt de deniyordum ve 10 numara sonuç veriyordu. 9800X3D de malesef occt hiçbir işe yaramıyor niye bilmiyorum. P95 small fft ya da y cruncher sftv4 falan mı kullanmak mantıklı olur?

Bu procodt sizde 240 bende 25.3. Nitroyla mı alakalı acaba bu? Bu da stabilliği etkiliyor diye biliyorum siz elle değişmediniz dimi bu değerleri? @deadfellow Sizce değişmeye gerek var mı bu değerleri, teşekkürler.

Son düzenleme:
Karhu şu anlık yok satın alınmıyor. Gdm off sistem stabilken sonradan stabiliteyi bozduğu oluyor mu acaba bilmiyorum ki, belki de SoC yetmeme sebebi O, sizde de fazla SoC istediğine göre. VT3 benim PC'yi inletiyor biraz, coil whine tarzı ses cıkıyor VRM MOSFET'lerden, Reddit'e baktım bazı kişilerde de olmuş bu sorun, bir sıkıntı olmayacaktır büyük ihtimal tabii de.

@11115 siz ek olarak SoC uncore OC mode açtınız mı? Nitro'da robust enable mi Auto mu, burstler 8X'tir sanırım. Global C state enable yaptınız mı? Bu ayarlar da stabilite etkiliyormuş çünkü baktığım kadarıyla. Ben SoC OC mode enable yaptım, robust şu an Auto'da, burstler 8X'te, C state de enable yaptım.

@11115 Eki Görüntüle 142809
Bir süre de böyle kullanacağım bir deneyelim. Bir ara her şeyi remount edeceğim zaten termal bakımlarını yapınca da en son 7800X3D X870 Tomahawk remount ettiğimde işlemcinin arkasında griye çalan renk değişiklikleri mevcuttu, discoloration oxidation bir sürü şey yazmışlar forumlarda bilmiyorum. @deadfellow belki biliyordur. 3 4 ay boyunca 15 beta BIOS görmüş, X870 Tomahawk anakartta 1.3 SoC voltajla kullanılmış 7800X3D arkasında benim fark ettiğim 2 bölgede yoğunlaşmış renk değişiklikleri olması normal mi?

Dikkatli ışık altında bakarsan görünüyordu bu arada, normal bakarsan görülmüyor aslında. Az daha siyahlaşsa yanık işlemci diyecektim zaten. X870 Tomahawk kaç 3D yaktı acaba piyasada bununla ün saldı. Bir de millet yanlış Mount etmiş diyorlar, salaktı millet de işlemciyi yanlış takacak zaten. Hiçbir zaman suç MSI'ya da ASUS da olmaz, ne zaman oldu ki.

@11115 siz +200 -10 all Core denediniz mi hiç, sizde stabil miydi? Corecycler kullanımı hoşuma gitmedi doğru dürüst rehber de yok, mantığını pek sevmedim. PBO stabilliğini 7800X3D'de OCCT de deniyordum ve 10 numara sonuç veriyordu. 9800X3D de maalesef OCCT hiçbir işe yaramıyor niye bilmiyorum. P95 small fft ya da y cruncher sftv4 falan mı kullanmak mantıklı olur?

Bu procodt sizde 240 bende 25.3. Nitro'yla mı alakalı acaba bu? Bu da stabilliği etkiliyor diye biliyorum siz elle değişmediniz değil mi bu değerleri? @deadfellow sizce değişmeye gerek var mı bu değerleri, teşekkürler.

+200 -10 all Core bende stabil değil. 95 dereceye dayanıyor freeze oluyor eğer ppt limiti vermezsem.
SoC uncore mode Auto da bıraktım çünkü testleri Auto'dayken yapmıştım. Farklı bir değişken demek testleri yeniden yapmak demek.
Nitro rebust enabled da yanlış hatırlamıyor isem. Burst ayarları 8X. Global C-SATA'te Auto'da, Auto zaten enabled.
Onun dışında SVM kapalı, iGPU disabled.

Mail adresinizi özelden yazarsanız karhu ve kendi BIOS ayarlarımı txt olarak atabilirim size. Karhu'da herhangi bir koruma lisans vs yok direkt kullanabilirsiniz.

+200 -10 all Core bende stabil değil. 95 dereceye dayanıyor freeze oluyor eğer ppt limiti vermezsem.
SoC uncore mode Auto da bıraktım çünkü testleri Auto'dayken yapmıştım. Farklı bir değişken demek testleri yeniden yapmak demek.
Nitro rebust enabled da yanlış hatırlamıyor isem. Burst ayarları 8X. Global C-SATA'te Auto'da, Auto zaten enabled.
Onun dışında SVM kapalı, iGPU disabled.

Mail adresinizi özelden yazarsanız karhu ve kendi BIOS ayarlarımı txt olarak atabilirim size. Karhu'da herhangi bir koruma lisans vs yok direkt kullanabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim memnun olurum gerçekten. Svm ben kapatmıştım da sonra cmos reset yapınca unuttum, ayreten bank swap apu ayarı da var, onu yaptınız mı swap apu olarak? Karhu nasıl dırekt kullanılıyor bu arada paypaldan almamı ıstedı oyuzden onu düşünmedim şu anlık diğer testlerden geçtiğim için. Bu arada şeyi fark ettim, sizin twtrl=trrdlx2 şeklinde değil mi ? Bu mantıkla ben trrdl 12 yerıne 8 düşürünce oyunlarda aynı sahnede yaklaşık 2 fps arttığını fark ettim. Normalde trrdl 12 twtrl 16 idi bende, teşekkürler tekrardan.

Ayrıca trc 58'de de 68'e göre 2 3 fps düştü bende aynı sahnede. Bu şekilde kıyasladım. Bu ayarlar stabil bu arada trc 58 ve trrdl 12 ama oyun için kötü performans verdiler, nedenini bilmiyorum.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.