Bu son ayarlarda nitro mode 1 2 0 mı kullandınız? 1-2-0 8x 8x yapmıştım dediğiniz gibi sistem boot olmadı. CMOS resetledim.Eki Görüntüle 143619
@11115 bir yerde hata mı yapıyorum emin değilim, böyle görünüyor. Sizi uğraştırdıysam kusuruma bakmayın lütfen.
İstekleri mi kapatmışım acaba yıllar önce bir kurcalayım bir dakika
@11115 Sanırım istek atmayı kapatmışım yıllar önce. Kaç yıldır dc kullanmıyorum şu an aktifleşmiş olması gerek.
Ben sizi eklerdim aslında, sizi uğraştırmış oldum böyle boş yere, bu discordu değiştirdiler seneler önce eskiden böyle değildi nick olayı. Şimdi herkes aynı nicki almış.
Aggressive kalabilir hangi ayarda stabilse o şekilde bırakın. Nitro 1/2/0 1/2/1 deneseniz yeterli hangisi stabilse. Ekstra ayarlara gerek yok. Burstleri 8x yapın robust training enable olabilir ama autosu zaten enabledir bence.
Bahsettiğiniz ek ayarı bilmiyorum araştırmak lazım ram ve cpu üzerine çok fazla ince ayar var. Ama bunların etkisi tartışılır.
@behramabi Bahsettiğiniz ayar hakkında eğer enable yaparsanız boot süresini uzattığını ama stabilite artırdığını söylemişler. Kıyaslama yapmanız mantıklı enable ve disable şeklinde.
Belki autosu enabledir bilemeyiz, robust da autosu enable olduğunu düşünüyorum 6000'in üstünde.
Asus x870e hero kullanıcısı da bu ayardan bahsetmiş, asrocka özel değildir.
Eki Görüntüle 143813Eki Görüntüle 143814
24 saatlik karhu test sonuçları. @deadfellow @11115 Çok teşekkürler. Fanlar %20'de, o yüzden sıcaklıklar fazla görünüyor.
Eki Görüntüle 143816
- Durum
- Mesaj gönderimine kapalı.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 14 Eylül 2024
- Makaleler
- 1
@behramabi Boot ediyor bende, 1 günlük testte de hata vermedi. 1 haftadır da vermiyor zira. Şans işi sanırım nitro. 1-2-1 dene.
Sistem auto 2-3-1 yapar en kötü 1-3-1 yaparsın, 1-2-1 dene 1-2-0 olmadıysa.
@behramabi Sonucu iletirsin merak ettim. Eğer sende de tekleme olursa soc 1.29 1.3 yapmak gerekecek gibi duruyor. Ya da gdm off iken nitro gevşetmeyi deneyeceğim ben de. Her şey çok iyi görünüyorken anlık stabilite sorunu oluşturuyor çünkü.
Yüzde 500 soc bu sorun ya. Ama test programları ne işe yarıyor işte kaç haftadır ediyoruz. Bir oyun kadar olmuyor hiçbiri. Gdm enabled hiçbir sıkıntı yok, onda da 1.25soc'ta sıkıntı olmuştu. 6400 açmak çok zor o yüzden socu fullemen lazım onu anlamış olduk.
İşlemci 2200 yapsa 6200 kullancaktım. 2200'de de facia yaşandı, oyun çöktü direk 5dk içinde ve ciddi stutter takılma yaptı. Sen de dene istersen 2200 oyunlarda ve linpack extreme yap 10 gb. Gflops takip et işlemciyi stoğa al. 2 3 saparsa sıkıntı yoktur ciddi sapma varsa değerlerde problemi anlarsın.
1.0 socta 1.1 socta 8000 açıyorsun, şu 6400 bize yaşattıklarına bak
@behramabi sana da kolay gelsin eğer gerçekten stabilse merak ediyorum, bahsettiğim şekillerde deneyip sonucu iletirsen sevinirim.
Gdm offken oyunlarda tekleme, %0 gpu'ya anlık düşme gibi sıkıntıların oldu mu ? Benim soc 1.28 ve bu zamanlamalar hiçbir test programda hata vermezken oyun oynatmıyor bir müddet sonra. Büyük ihtimal soc sınırda kalıyor 1.29 1.3 denemem lazım. Gdm açınca tolere ediyor sıkıntıyı. Bir dener misin sende oyunlarda, 30dk 1saat yaklaşık gdm off olarak. Oyunda tekleme anlık donma olacak mı?Bu son ayarlarda nitro mode 1 2 0 mı kullandınız? 1-2-0 8x 8x yapmıştım dediğiniz gibi sistem boot olmadı. CMOS resetledim.
@behramabi Sonucu iletirsin merak ettim. Eğer sende de tekleme olursa soc 1.29 1.3 yapmak gerekecek gibi duruyor. Ya da gdm off iken nitro gevşetmeyi deneyeceğim ben de. Her şey çok iyi görünüyorken anlık stabilite sorunu oluşturuyor çünkü.
Yüzde 500 soc bu sorun ya. Ama test programları ne işe yarıyor işte kaç haftadır ediyoruz. Bir oyun kadar olmuyor hiçbiri. Gdm enabled hiçbir sıkıntı yok, onda da 1.25soc'ta sıkıntı olmuştu. 6400 açmak çok zor o yüzden socu fullemen lazım onu anlamış olduk.
İşlemci 2200 yapsa 6200 kullancaktım. 2200'de de facia yaşandı, oyun çöktü direk 5dk içinde ve ciddi stutter takılma yaptı. Sen de dene istersen 2200 oyunlarda ve linpack extreme yap 10 gb. Gflops takip et işlemciyi stoğa al. 2 3 saparsa sıkıntı yoktur ciddi sapma varsa değerlerde problemi anlarsın.
1.0 socta 1.1 socta 8000 açıyorsun, şu 6400 bize yaşattıklarına bak
Son düzenleme:
Hocam bende durumlar baya kötü, aslında konuda birisi yazmıştı bu konuda bide farklı bi forum konusunda gördüm 6400 de nitro 1/2/0 stabil değil ve bazı sistemlerde boot etmiyormuş 1/2/1=6400 1/2/0 6200 stabil oluyormuş. Birde senin işlemci 9800xd, benimki 7800x3d 8x 8x yap demiştin, burstleri 1/2/0 8x 8x yaptım boot etmedi sonra 6400 1/2/0 burstleri 8x den autoya çektim gene boot etmedi, senin ayarlar işlemciden dolayı bana yüksek geldi, sistem kaldırmadı aslında sendede 7800x3d olsaydı tam bir karşılaştırma olabilirdi, şuan PC açılmıyor ramleri öldürdüm galiba, pert oldu. İlk boot olmayınca CMOS reset yaptım açıldı, sonra burstleri auto ile deneyip 1/2/0 yaptım boot olmadı gene bios pili çıkardım bu sefer bilgisayar açılmamaya başladı fanlar dönüyor görüntü gelmiyor. Acaba pili çıkarırken bir şeye mi zarar verdim yoksa pil gitmiş olabilir mi baya yordum pili, biraz daha uğraşıp açılmazsa, anlayan birisine göstereceğim maalesef durumlar vahim bende, bu arada siz yukarıdaki karhu ile errosuz geçti ve zentimings attığınızda ben istediğiniz stabilitiye ulaştınız sandım, hala gdm offta tekleme oluyormu sizde? ? Ben şu PC açılma sorununu çözene kadar gdm offta en iyi timinglere ulaştığınızi düşündüğünüz anda paylaşırsanız makbule geçer, ama sizinki 9800x3x olduğu için dediğim gibi bazı timing ayarları benimle uyuşmuyor heralde, sizde 6400 1/2/0 açarken bende açmıyor işlemci bazlı olabilir belki çok bilgim yok o konuda.@behramabi Boot ediyor bende, 1 günlük testte de hata vermedi. 1 haftadır da vermiyor zira. Şans işi sanırım nitro. 1-2-1 dene.
Gdm offken oyunlarda tekleme, %0 gpu'ya anlık düşme gibi sıkıntıların oldu mu ? Benim soc 1.28 ve bu zamanlamalar hiçbir test programda hata vermezken oyun oynatmıyor bir müddet sonra. Büyük ihtimal soc sınırda kalıyor 1.29 1.3 denemem lazım. Gdm açınca tolere ediyor sıkıntıyı. Bir dener misin sende oyunlarda, 30dk 1saat yaklaşık gdm off olarak. Oyunda tekleme anlık donma olacak mı?
1.0 socta 1.1 socta 8000 açıyorsun, şu 6400 bize yaşattıklarına bak@behramabi sana da kolay gelsin eğer gerçekten stabilse merak ediyorum, bahsettiğim şekillerde deneyip sonucu iletirsen sevinirim.
- Makaleler
- 1
Sizin sorununuz basit ve 2 çözüm yolu var, bios piliyle işiniz yok. Birincisi ve en kolayı anakart üzerinde clrtc pinleri olur 2 tane, anakarttaki tüm elektriği kestikten sonra power kord power switch kapat ve fişten çek her şeyi. Sonrasında power tuşu kasanın 5 10sn basılı tut anakarttaki tüm elektriği alsın. Sonra bir tornavida yardımıyla bu bahsettiğim 2 pini birbirine dokundurt 15 20sn. Bu bios ayarlarını sıfırlar, üşenip yapamazsan ramlerin ikisini de söküp tekrar a2 ve b2 yuvalarına tak bu da çözüm olur genelde ama ilk dediğimi yap, bios piliyle elleşme o eskide kaldı artık. Dediğim pinleri bul anakartında. Googleda arat clrtc pin diye çıkar resmi, neye benzediğini anlarsın. Bu 2 pini birbirine değdirip kısa devre yaptırcaksın ve çözülecek iş ama dediğim yöntemle yap, anakartta elektrik sıfır olsun.Hocam bende durumlar baya kötü, aslında konuda birisi yazmıştı bu konuda bide farklı bi forum konusunda gördüm 6400 de nitro 1/2/0 stabil değil ve bazı sistemlerde boot etmiyormuş 1/2/1=6400 1/2/0 6200 stabil oluyormuş. Birde senin işlemci 9800xd, benimki 7800x3d 8x 8x yap demiştin, burstleri 1/2/0 8x 8x yaptım boot etmedi sonra 6400 1/2/0 burstleri 8x den autoya çektim gene boot etmedi, senin ayarlar işlemciden dolayı bana yüksek geldi, sistem kaldırmadı aslında sendede 7800x3d olsaydı tam bir karşılaştırma olabilirdi, şuan PC açılmıyor ramleri öldürdüm galiba, pert oldu. İlk boot olmayınca CMOS reset yaptım açıldı, sonra burstleri auto ile deneyip 1/2/0 yaptım boot olmadı gene bios pili çıkardım bu sefer bilgisayar açılmamaya başladı fanlar dönüyor görüntü gelmiyor. Acaba pili çıkarırken bir şeye mi zarar verdim yoksa pil gitmiş olabilir mi baya yordum pili, biraz daha uğraşıp açılmazsa, anlayan birisine göstereceğim maalesef durumlar vahim bende, bu arada siz yukarıdaki karhu ile errosuz geçti ve zentimings attığınızda ben istediğiniz stabilitiye ulaştınız sandım, hala gdm offta tekleme oluyormu sizde? ? Ben şu PC açılma sorununu çözene kadar gdm offta en iyi timinglere ulaştığınızi düşündüğünüz anda paylaşırsanız makbule geçer, ama sizinki 9800x3x olduğu için dediğim gibi bazı timing ayarları benimle uyuşmuyor heralde, sizde 6400 1/2/0 açarken bende açmıyor işlemci bazlı olabilir belki çok bilgim yok o konuda.
Gdm offken soctan bağımsız olarak yine tekleme oluyor, çözülmez bu sorun mümkünatı yok malesef. Tek tek zaman gevşetip denemen lazım, bu kadar uğraşırsan bilim adamı olursun.
Dediğim şekilde yap sistemini kurtar, sonrasında 1/2/1 nitro ya da 1/3/1 nitro dene, burstları auto yapmanın bir alakası yok auto 4x ya da 8x falandır zaten, 8x kalsın garanti olsun mantığı o. Senin sistem direk nitroyu açamamış, 7800x3d ile 9800x3d memory controlleri aynı fark yok. Aynı olmasaydı şu 6400'ü 1.25 soc'ta adam gibi açardım gördüğün üzere acı cektiriyor, gdm off zaten imkansız. Test programları hata vermese de oyun oynatmıyor çözemedim. A die ram olsa daha kolay olurdu işler.
Bu clrtc pinlerini başka pinlerle karıştırma, altında yazar ne olduğu asrock anakartta da zaten. Başka bir şey yazıyorsa o pinlere kısa devre yaptırma. Dediğim pinlere yaptırcaksın ki biosun fabrika ayarlarına dönsün.
7800x3d ile 9800x3d eşit bir farkları yok memory konusunda. Benim işlemci de tırt soc dayadım en sona yine tekliyor gdm off. Yapacak bir şey yok. Hangi timing sıkıntılıysa da tek tek gevşetip denemek lazım. Test programının hata vermediği bir timing bu. Gdm enableyken saatlerce sıkıntı yok.Hocam bende durumlar baya kötü, aslında konuda birisi yazmıştı bu konuda bide farklı bi forum konusunda gördüm 6400 de nitro 1/2/0 stabil değil ve bazı sistemlerde boot etmiyormuş 1/2/1=6400 1/2/0 6200 stabil oluyormuş. Birde senin işlemci 9800xd, benimki 7800x3d 8x 8x yap demiştin, burstleri 1/2/0 8x 8x yaptım boot etmedi sonra 6400 1/2/0 burstleri 8x den autoya çektim gene boot etmedi, senin ayarlar işlemciden dolayı bana yüksek geldi, sistem kaldırmadı aslında sendede 7800x3d olsaydı tam bir karşılaştırma olabilirdi, şuan PC açılmıyor ramleri öldürdüm galiba, pert oldu. İlk boot olmayınca CMOS reset yaptım açıldı, sonra burstleri auto ile deneyip 1/2/0 yaptım boot olmadı gene bios pili çıkardım bu sefer bilgisayar açılmamaya başladı fanlar dönüyor görüntü gelmiyor. Acaba pili çıkarırken bir şeye mi zarar verdim yoksa pil gitmiş olabilir mi baya yordum pili, biraz daha uğraşıp açılmazsa, anlayan birisine göstereceğim maalesef durumlar vahim bende, bu arada siz yukarıdaki karhu ile errosuz geçti ve zentimings attığınızda ben istediğiniz stabilitiye ulaştınız sandım, hala gdm offta tekleme oluyormu sizde? ? Ben şu PC açılma sorununu çözene kadar gdm offta en iyi timinglere ulaştığınızi düşündüğünüz anda paylaşırsanız makbule geçer, ama sizinki 9800x3x olduğu için dediğim gibi bazı timing ayarları benimle uyuşmuyor heralde, sizde 6400 1/2/0 açarken bende açmıyor işlemci bazlı olabilir belki çok bilgim yok o konuda.
@behramabi Bu işlere gireceksen clrtc pinlerden nasıl bios sıfırlanır önce onu öğrenmelisin. Bios pili 15 20 yıl öncesinin bilgisi. Pil öldürme diye bir şey yok ama kısa devre falan her şey olabilir bilmiyorum statik elektrik sonuçta elleştiğin her yer. Anakartta elektriğin sıfırlandığından emin olacaksın bios sıfırlamadan önce, nasıl sıfırlarsan sıfırla işini garantiye almak açısından. Sisteminde fanların dönüp boot etmemesinin sebebi, loopa girmiştir sarı ışık yakar sonsuza kadar, ramleri sök tak a2 b2'ye ve dediğim şekilde pinlerden yıldız tornavida yardımıyla sıfırlamayı öğren.
Debug led, anakart sağ üstündeki 4 ışık, sarı dram ışıkta mı takılı kalıyor, resmini paylaş yardımcı olurum. Asrock anakartta dediğim pinleri bul yerini iyice öğren, anakartın powerle ilişkisini kesip kasa power tuşu 5 10sn basılı tut elektriği sıfırla ve bios sıfırlama için tornavidayla dokundur bu dediğim 2pini 10 15sn.
Ek olarak, bios flashback özelliği varsa anakartında, usb belleğe fat32 şeklinde biçimlendirip asrock en son biosu at ve nasıl isimlendirmen gerekiyorsa o şekilde isimlendirip ilgili bios flashback portuna o usbyi takarsan, bu da kalıcı ve kesin çözüm olacaktır. Direk o biosun üstüne usbdeki biosu yazarsın bios flashback tuşu varsa anakartında, anakartın manualinden incele bunları sitesinde, uğraşırsan çözersin. Önce clrtc pininden sıfırlamayı dene olması lazım.
Pcni kimseye götürüp emanet etme. Bu işten anlamak diye bir şey yok gayet basit. Yazdığım şeyleri tane tane ve sakince okursan yapacaksın. Bu ramler kolay kolay uçmaz kaliteli ramler, sadece m die olması dezavantaj. Heatsinki de dandik değil ısınan ramler değil yani 1.62 vdd verdim hatta 1.63, yine yük altında oyunda 37 derecede durdu. Stres testte tüm kasa fanlarını %20'ye kıstım , max 54 gördü bahsettiğim voltajda. Başka ram olsa 70'i görürdü.Hocam bende durumlar baya kötü, aslında konuda birisi yazmıştı bu konuda bide farklı bi forum konusunda gördüm 6400 de nitro 1/2/0 stabil değil ve bazı sistemlerde boot etmiyormuş 1/2/1=6400 1/2/0 6200 stabil oluyormuş. Birde senin işlemci 9800xd, benimki 7800x3d 8x 8x yap demiştin, burstleri 1/2/0 8x 8x yaptım boot etmedi sonra 6400 1/2/0 burstleri 8x den autoya çektim gene boot etmedi, senin ayarlar işlemciden dolayı bana yüksek geldi, sistem kaldırmadı aslında sendede 7800x3d olsaydı tam bir karşılaştırma olabilirdi, şuan PC açılmıyor ramleri öldürdüm galiba, pert oldu. İlk boot olmayınca CMOS reset yaptım açıldı, sonra burstleri auto ile deneyip 1/2/0 yaptım boot olmadı gene bios pili çıkardım bu sefer bilgisayar açılmamaya başladı fanlar dönüyor görüntü gelmiyor. Acaba pili çıkarırken bir şeye mi zarar verdim yoksa pil gitmiş olabilir mi baya yordum pili, biraz daha uğraşıp açılmazsa, anlayan birisine göstereceğim maalesef durumlar vahim bende, bu arada siz yukarıdaki karhu ile errosuz geçti ve zentimings attığınızda ben istediğiniz stabilitiye ulaştınız sandım, hala gdm offta tekleme oluyormu sizde? ? Ben şu PC açılma sorununu çözene kadar gdm offta en iyi timinglere ulaştığınızi düşündüğünüz anda paylaşırsanız makbule geçer, ama sizinki 9800x3x olduğu için dediğim gibi bazı timing ayarları benimle uyuşmuyor heralde, sizde 6400 1/2/0 açarken bende açmıyor işlemci bazlı olabilir belki çok bilgim yok o konuda.
Anakart üreticileri şu anakartların I/O kısmına arka portlara bir clear cmos tuş koysalar çok makbule geçecek ama yok illa x870e carbon, x870e hero, x870e taichi, x870e aorus master alman lazım yoksa tornavida sürtmen gerekiyor
Son düzenleme:
Öyle bi anlattın ki üstad, okurken yoruldum dediğin clrtc pin muhabbetini. Ben bu işin hiç teknik kısmında yokum, sadece bios üzerinden timing ayarlamak çok kolay geliyordu bana eğlenceli geliyordu binevi şimdi bu boot olmama sorunu tad kaçırdı buzdağının görünmeyen kismini görmüş oldum. Elimi uzatıp bios pili tak çıkar yapıyordum, ctrltc pin neymiş ya aldım başıma belayı, bana böyle mala anlatır gibi anlatan videolu anlatım lazım anca öyle sifirlarim onu, Anakart :Asrock X670 PRO RS bu arada ve dediğiniz gibi flashback tuşu var.Sizin sorununuz basit ve 2 çözüm yolu var, bios piliyle işiniz yok. Birincisi ve en kolayı anakart üzerinde clrtc pinleri olur 2 tane, anakarttaki tüm elektriği kestikten sonra power kord power switch kapat ve fişten çek her şeyi. Sonrasında power tuşu kasanın 5 10sn basılı tut anakarttaki tüm elektriği alsın. Sonra bir tornavida yardımıyla bu bahsettiğim 2 pini birbirine dokundurt 15 20sn. Bu bios ayarlarını sıfırlar, üşenip yapamazsan ramlerin ikisini de söküp tekrar a2 ve b2 yuvalarına tak bu da çözüm olur genelde ama ilk dediğimi yap, bios piliyle elleşme o eskide kaldı artık. Dediğim pinleri bul anakartında. Googleda arat clrtc pin diye çıkar resmi, neye benzediğini anlarsın. Bu 2 pini birbirine değdirip kısa devre yaptırcaksın ve çözülecek iş ama dediğim yöntemle yap, anakartta elektrik sıfır olsun.
Gdm offken soctan bağımsız olarak yine tekleme oluyor, çözülmez bu sorun mümkünatı yok malesef. Tek tek zaman gevşetip denemen lazım, bu kadar uğraşırsan bilim adamı olursun.
Dediğim şekilde yap sistemini kurtar, sonrasında 1/2/1 nitro ya da 1/3/1 nitro dene, burstları auto yapmanın bir alakası yok auto 4x ya da 8x falandır zaten, 8x kalsın garanti olsun mantığı o. Senin sistem direk nitroyu açamamış, 7800x3d ile 9800x3d memory controlleri aynı fark yok. Aynı olmasaydı şu 6400'ü 1.25 soc'ta adam gibi açardım gördüğün üzere acı cektiriyor, gdm off zaten imkansız. Test programları hata vermese de oyun oynatmıyor çözemedim. A die ram olsa daha kolay olurdu işler.
Bu clrtc pinlerini başka pinlerle karıştırma, altında yazar ne olduğu asrock anakartta da zaten. Başka bir şey yazıyorsa o pinlere kısa devre yaptırma. Dediğim pinlere yaptırcaksın ki biosun fabrika ayarlarına dönsün.
7800x3d ile 9800x3d eşit bir farkları yok memory konusunda. Benim işlemci de tırt soc dayadım en sona yine tekliyor gdm off. Yapacak bir şey yok. Hangi timing sıkıntılıysa da tek tek gevşetip denemek lazım. Test programının hata vermediği bir timing bu. Gdm enableyken saatlerce sıkıntı yok.
@behramabi Bu işlere gireceksen clrtc pinlerden nasıl bios sıfırlanır önce onu öğrenmelisin. Bios pili 15 20 yıl öncesinin bilgisi. Pil öldürme diye bir şey yok ama kısa devre falan her şey olabilir bilmiyorum statik elektrik sonuçta elleştiğin her yer. Anakartta elektriğin sıfırlandığından emin olacaksın bios sıfırlamadan önce, nasıl sıfırlarsan sıfırla işini garantiye almak açısından. Sisteminde fanların dönüp boot etmemesinin sebebi, loopa girmiştir sarı ışık yakar sonsuza kadar, ramleri sök tak a2 b2'ye ve dediğim şekilde pinlerden yıldız tornavida yardımıyla sıfırlamayı öğren.
Debug led, anakart sağ üstündeki 4 ışık, sarı dram ışıkta mı takılı kalıyor, resmini paylaş yardımcı olurum. Asrock anakartta dediğim pinleri bul yerini iyice öğren, anakartın powerle ilişkisini kesip kasa power tuşu 5 10sn basılı tut elektriği sıfırla ve bios sıfırlama için tornavidayla dokundur bu dediğim 2pini 10 15sn.
Ek olarak, bios flashback özelliği varsa anakartında, usb belleğe fat32 şeklinde biçimlendirip asrock en son biosu at ve nasıl isimlendirmen gerekiyorsa o şekilde isimlendirip ilgili bios flashback portuna o usbyi takarsan, bu da kalıcı ve kesin çözüm olacaktır. Direk o biosun üstüne usbdeki biosu yazarsın bios flashback tuşu varsa anakartında, anakartın manualinden incele bunları sitesinde, uğraşırsan çözersin. Önce clrtc pininden sıfırlamayı dene olması lazım.
Dosya Ekleri
- Makaleler
- 1
O zaman adım adım ve basitçe anlatıyorum. Prizden fişi çek pcyi kapattıktan sonra. Ondan sonra power kablosu çek kasanın arkasından ve power 0 ve 1 yazan tuş var onu 0'a getir. Ondan sonra kasanın power tuşuna güç tuşuna yani üstündeki kasanın, 10 sn basılı tut iyice ki anakartta elektrik kalmasın kapasitörlerde falan sıfırlansın mantığında. Sonra eline yıldız tornavida al, bu bahsettiğim 2 pini anakartında bul ve o tornavidayı bu 2 pinin arasına sok değdirt birbirine 10 15 saniye iyice aşağı yukarı sürtmene gerek yok sadece bu 2 tane yanyana olan pin birbirine değecek, sonra yeniden başlat pcni, bios sıfırlanıp amerikan megatrends reis çıkacak yine amerikanın oyunları diyip F1 basacaksın hop biostasın. Daha iyi nasıl anlatırım bilemedim.Öyle bi anlattın ki üstad, okurken yoruldum dediğin clrtc pin muhabbetini. Ben bu işin hiç teknik kısmında yokum, sadece bios üzerinden timing ayarlamak çok kolay geliyordu bana eğlenceli geliyordu binevi şimdi bu boot olmama sorunu tad kaçırdı buzdağının görünmeyen kismini görmüş oldum. Elimi uzatıp bios pili tak çıkar yapıyordum, ctrltc pin neymiş ya aldım başıma belayı, bana böyle mala anlatır gibi anlatan videolu anlatım lazım anca öyle sifirlarim onu, Anakart :Asrock X670 PRO RS bu arada ve dediğiniz gibi flashback tuşu var.
O clrtc pinleri bahsettiğim, anakartın en alt köşesinde olur, anakartın en alt kenarında ama sen 3 tane fan döşemişsin. Onlara ulaşman zor olacak ama imkansız değil, anlattığım şekilde yap. Sana pro rs fotosunu bulursam atayım.
@behramabi Okun ucundaki bahsettiğim yanyana duran iki pin bak. Clear cmos yazıyor gördün mü. Senin işin burayla her zaman ama dediğim yöntemle eksiksiz yap sıkıntı çıkmasın.
Telefonun flaşıyla ancak görürsün o alttaki 3 fan sana mani olacaktır bir şekilde hallet zor değil dikkatli ol başka yerlere değdirme tornavida ucunu. Benim gibi anakartı delersin yoksa. Ya da anakartta elektrik geziyorsa kısa devre yaptırırsın. Anakartta elektrik sıfır olacak. Dediğim şeyleri adım adım yap.
Bu yöntemi öğrenmek zorundasın, usb belleğe devamlı bios dosyası atıp bios yazamazsın en pratik yol bu. Arkada clear cmos tuş varsa o da olur varsa anakartının arkasında bak.
Sadece bios flashback tuşu var. Dediğim tornavida yöntemini öğren ve uygula.
Son düzenleme:
İşe koyuluyorum şimdi ağzına sağlık hocam, Allah utandırmasın. Bu arada o pinleri bulurken kasada herhangi bir şey çıkartmiyorum değilmi, birde bu bios pilini çıkarttığımda o powerin orda 1 0 tuşu 1 deydi büyük ihtimal o 1 de iken ben bios pilini Tak çıkar yapmam sebep oldu, Clear cmos var mıymış benim anakartta?O zaman adım adım ve basitçe anlatıyorum. Prizden fişi çek pcyi kapattıktan sonra. Ondan sonra power kablosu çek kasanın arkasından ve power 0 ve 1 yazan tuş var onu 0'a getir. Ondan sonra kasanın power tuşuna güç tuşuna yani üstündeki kasanın, 10 sn basılı tut iyice ki anakartta elektrik kalmasın kapasitörlerde falan sıfırlansın mantığında. Sonra eline yıldız tornavida al, bu bahsettiğim 2 pini anakartında bul ve o tornavidayı bu 2 pinin arasına sok değdirt birbirine 10 15 saniye iyice aşağı yukarı sürtmene gerek yok sadece bu 2 tane yanyana olan pin birbirine değecek, sonra yeniden başlat pcni, bios sıfırlanıp amerikan megatrends reis çıkacak yine amerikanın oyunları diyip F1 basacaksın hop biostasın. Daha iyi nasıl anlatırım bilemedim.
O clrtc pinleri bahsettiğim, anakartın en alt köşesinde olur, anakartın en alt kenarında ama sen 3 tane fan döşemişsin. Onlara ulaşman zor olacak ama imkansız değil, anlattığım şekilde yap. Sana pro rs fotosunu bulursam atayım.
@behramabi Okun ucundaki bahsettiğim yanyana duran iki pin bak. Clear cmos yazıyor gördün mü. Senin işin burayla her zaman ama dediğim yöntemle eksiksiz yap sıkıntı çıkmasın.
Eki Görüntüle 143971
Telefonun flaşıyla ancak görürsün o alttaki 3 fan sana mani olacaktır bir şekilde hallet zor değil dikkatli ol başka yerlere değdirme tornavida ucunu. Benim gibi anakartı delersin yoksa. Ya da anakartta elektrik geziyorsa kısa devre yaptırırsın. Anakartta elektrik sıfır olacak. Dediğim şeyleri adım adım yap.
- Makaleler
- 1
Clrtc pin var o 2 pinin altında clear cmos yazıyor fotoğrafta işaretledim tel flaşıyla bak görürsün. Tornavidayı dediğim gibi ucunu 2 pine dokundurtcaksın 10 15 20sn yeter. Bios pili çıkartırken de anakarttaki elektriği sıfırlaman gerekiyordu o yüzden işlem başarısız olmuştur. Power kablosunu çıkartcaksın pcyi prizden çektikten sonra, sonrasında power şarteli var sıfır ve bir yazıyor, sıfıra getirceksin ki akım geçmesin. Sonra kasa güç tuşu 10 15sn basılı tut ki anakartın depoladığı elektrik de sıfırlansın adımlar bunlar. Bu adımlardan sonra artık anakartla nasıl bir ilişki yaşamak istiyorsan yaşarsın ama bunları yapmadan risk altında.
Ya da işlem başarısız olur yani illa bir şeyi bozacaksın diye bir şey yok, 8 layer pcb bunlar kolay bozulmaz dandik anakartlar gibi ama gerek yok.
İyice oku öğren bios sıfırlama işini adımları aksatma, sonrasında ramlere istediğini yaparsın bu ramlere fan üfletmesen bile kasa akımın iyiyse 45 50 arası olur oyunda trefi 65535 55 60tan sonra hata verir verirse. Trfc zaten 512 de bıraktın. 160 ns'te hata vermez 45 50 arasında.
Ya da işlem başarısız olur yani illa bir şeyi bozacaksın diye bir şey yok, 8 layer pcb bunlar kolay bozulmaz dandik anakartlar gibi ama gerek yok.
İyice oku öğren bios sıfırlama işini adımları aksatma, sonrasında ramlere istediğini yaparsın bu ramlere fan üfletmesen bile kasa akımın iyiyse 45 50 arası olur oyunda trefi 65535 55 60tan sonra hata verir verirse. Trfc zaten 512 de bıraktın. 160 ns'te hata vermez 45 50 arasında.
Clrtc pin var o 2 pinin altında clear CMOS yazıyor fotoğrafta işaretledim tel flaşıyla bak görürsün. Tornavidayı dediğim gibi ucunu 2 pine dokundurtcaksın 10 15 20sn yeter. BIOS pili çıkartırken de anakarttaki elektriği sıfırlaman gerekiyordu o yüzden işlem başarısız olmuştur. Power kablosunu çıkartcaksın PC'yi prizden çektikten sonra, sonrasında Power şarteli var sıfır ve bir yazıyor, sıfıra getirceksin ki akım geçmesin. Sonra kasa güç tuşu 10 15sn basılı tut ki anakartın depoladığı elektrik de sıfırlansın adımlar bunlar. Bu adımlardan sonra artık anakartla nasıl bir ilişki yaşamak istiyorsan yaşarsın ama bunları yapmadan risk altında.
Ya da işlem başarısız olur yani illa bir şeyi bozacaksın diye bir şey yok, 8 layer PCB bunlar kolay bozulmaz dandik anakartlar gibi ama gerek yok.
İyice oku öğren BIOS sıfırlama işini adımları aksatma, sonrasında RAM'lere istediğini yaparsın bu RAM'lere fan üfletmesen bile kasa akımın iyiyse 45 50 arası olur oyunda trefi 65535 55 60tan sonra hata verir verirse. tRFC zaten 512 de bıraktın. 160 Ns'te hata vermez 45 50 arasında.
Hocam Allah razı olsun, şimdi açıldı BIOS o kadar gözümde büyütmüştüm ki sadece o iki PIN'i bulmak bir 10 dakika mi aldı hiç belli olmuyor fanlardan dolayı CMOS yazısı da çok silikti. Tornividayi ikisinin arasına koydum birbirleriyle hafiften temas ettirdim tornividayi bu sırada BIOS pilini de garanti olsun diye tekrar çıkardım çalıştı, belki sadece 20 saniye elektrik yokken Power tuşuna basmam bile bunun çözümü olmuş olabilir, çok sağ olun tekrardan siz olmasaydiniz hem vakitten hem nakitten olacaktım.
- Makaleler
- 1
@behramabi bir de böyle dene biraz gevşettim. Nitro 1-2-1 dene olmazsa 1-3-1 yap. Test et Nitro 1-2-1'i.
Önemli değil, ne demek. ZenTimings atacağım öyle dene bir de gevşettim az daha. Nitro 1-2-1 dene önce boot etmezse yine sıfırlarsın artık öğrendin. Boot edip PC açılırsa test et Nitro'dan dolayı hata yeme 1-2-1 stabilse orada kal. Olmazsa 1-3-1 dene o olacaktır. BIOS pilini çıkarttıysan PC kapalıyken geri tak, BIOS pili takılı kalmazsa BIOS ayarları sıfırlanır devamlı.
Hocam Allah razı olsun, şimdi açıldı BIOS o kadar gözümde büyütmüştüm ki sadece o iki PIN'i bulmak bir 10 dakika mi aldı hiç belli olmuyor fanlardan dolayı CMOS yazısı da çok silikti. Tornividayi ikisinin arasına koydum birbirleriyle hafiften temas ettirdim tornividayi bu sırada BIOS pilini de garanti olsun diye tekrar çıkardım çalıştı, belki sadece 20 saniye elektrik yokken Power tuşuna basmam bile bunun çözümü olmuş olabilir, çok sağ olun tekrardan siz olmasaydiniz hem vakitten hem nakitten olacaktım.
Önemli değil, ne demek. ZenTimings atacağım öyle dene bir de gevşettim az daha. Nitro 1-2-1 dene önce boot etmezse yine sıfırlarsın artık öğrendin. Boot edip PC açılırsa test et Nitro'dan dolayı hata yeme 1-2-1 stabilse orada kal. Olmazsa 1-3-1 dene o olacaktır. BIOS pilini çıkarttıysan PC kapalıyken geri tak, BIOS pili takılı kalmazsa BIOS ayarları sıfırlanır devamlı.
- Durum
- Mesaj gönderimine kapalı.
Yeni konular
-
-
HP Victus'taki SSD Casper Excalibur G770'e uyar mı?
- BirForumcuKişi
-
-
-
-
-