Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bende neden olmadı acaba bilmiyorum ki. 1.25 bende SoC. Sizin 1.2'de de belki stabildir ama. 1.22 olması daha iyi olur tabii. Bende fclk ters etkiliyor sadece, sizde durum farklı. Bu hatayı bende bir daha verdi 6200 profilindeyken, gdm enable yapıp devam edeceğim umarım bir daha vermez.

Siz Dual rank RAM'leri 8000 2:1 yapmayı hiç denediniz mi bu arada? Dual rank 8000 zor olabilir tabii de belki sistem açıyorsa güzel olurdu. Piyasaya yeni G.Skill RAM'ler çıkacak sanırım 8400 mt's 2x64 GB o açıdan sordum, demek ki yapılabiliyor. Bunu belki de Intel Core ultralar için çıkartıyor olabilirler tabii.

BIOS'ta 1.2 üstü mü veremiyorsunuz yoksa 1.25 falan verince ZenTimings 1.2 mi gösteriyor? Kötü olmuş bu durum gerçekten. BIOS yapmayı beceremiyorlar bir türlü, ben de gıcık oldum. Bugün 6000 profili denedim fclk için o da yarıda kaldı, yeni bir şeyler deneyim demiştim, trrds 4 ve tfaw 20 boot etmedi 6000 CL30 da ilginç şekilde, vsoc 1.15'teydi acaba ondan mı dedim de, 1.15'te önceki BIOS'ta boot ettiğimi hatırlıyorum ve gdm enableddi.

@11115 X870e Hero'lu arkadaşa yükledim son BIOS'u şimdi, onda vsoc 1.22 verebildim. Neye göre bug oluyor ki acaba, ZenTimings 1.22 gösteriyor vsocu baktım.

Eki Görüntüle 145468
Apex'te yapmışlar gerçi, 1 DPC board lazım 8000 üstüne de siz en azından 8000 tam tutturabilirseniz güzel olur diye demiştim. 1 ccd var gerçi aşırı fark yaratmaz 2 ccdlere kıyasla.

@11115 ciddi stutter yaptı ama X870 Hero son BIOS, ASUS mühendisleri derhal istifa etsin harbi ya. Bende öyle bir problem yok gibi şu an da, arada fark ettim gerçi saçma sapan. Ama ben bu BIOS'ta kalmak zorundayım diğerlerinde training 15 saniye, rezillik diz boyu gerçekten.

@11115 benim 2133 fclk stabil değil bu arada sanırım 1.26 SoC 6400 deniyordum. Steel nomad + P95 large açtım. YouTube müzik çalıyordu, Afterburner'le takip ediyordum Steel nomadı. Anlık ses cızırdadı GPU %0 oldu, anlık stutter oldu yani, ses gitti sonra geri geldi. P95 tüm RAM'i çekiyor o yüzden midir yoksa gerçekten sound cut out mu oldu? 2133 bile stabil değil yani şu işlemcide nasıl oluyor bilmiyorum. Böyle anlık gitmesi stabil olmadığını mı gösteriyor yoksa o anlık RAM'i mi çok çekti acaba bilmiyorum ki.

Vddg ccd ve iod aynı olmak zorunda değil değil mi, iod 950 ccd 1050 deneyeyim olmazsa.

1. vsocu BIOS'tan ne ayarlarsam ayarlayayım HWiNFO ve ZenTimings'de 1.20 gözüküyor.
2. 6200'de 1.20 benim için sorun değil ama bu Bug'ın olması bile kullanmamak için bir sebep. Olmaması gereken bir bug. Stabilitesinden emin olamayacağım bir bug. Tamam yahu 6200'de 1.20 vsoc yeterli zaten deyip kullanamam.
3.Dual rank 6400 üzeri çalıştırabilen ben görmedim. Birinden duymuştum, 7200'de çalıştıranlar var mış 2:1 modda. Ancak 7600 ve üzeri görmedim. Zatem 8000 yapamadığın sürece 2:1 modda çalıştırmanın mantığı yok. 6400 1:1 ve 8000 2:1 hemen hemen aynı performansı veriyorlar.
4. P95 large fft ve Steel nomad görmedim duymadım ve saçmalık. P95 RAM'in tamamını allucate ediyor. Yani stutter yapmadan açabilmeniz bile mucize. Eğer fclk test etmek istiyorsanız ya linpack Extreme açıp gflops karşılaştırması yapacaksınız, latency moon açıp 10 dk YT videosu izleyeceksiniz. Eğer drop girerse görürsünüz programda. Ama en mantıklısı linpack süreleri. Çünkü RAM ve imc arasında sürekli bir veri trafiği oluşturuyor. Eğer error corraction devreye girerse veri kaybı oluyor ve linpack süresi uzamış oluyor. 0.100 ms ye kadar kabul edilebilir. O da zaten 2-3 Gflops'a denk geliyor.

Çok emin olmak istiyorsanız 10 GB data set ile 30 kez tekrarlatın. Sıcaklığa bağlı ilk runlarda varient olabilir. Son 20 Run'a bakıp bir bilgi edinebilirsiniz.

Ekleme: Ccd ve iod aynı olmak zorunda değil. Ama aralarında 100mv fark koyan görmedim. Genelde iod 1030 ise ccd 1050 gibi olur. Reddit'e bakabilirsiniz. Bir de voltaj ayarlama tamamen deneme bulma işi. Deneyip gözlemlemeden en iyi voltaj hangisi bilemezsınız.
Benchmate'de bulunan y-cruncher ve pyprime testlerini yapa yapa ayarlamıştım ben kendi voltajlarımı. 1000Mv'dan 1080'e kadar denemiştim. En iyi kombinasyon benim için 1050 - 1050 olmuştu.

Her voltaj değiştirdiğimde ilk başta pyprime, sonra y-cruncher en son linpack atıyordum. Linpack direkt yüklendiği için en sona bırakıyordum.
Ve her testin sonunda soğumasını bekleyip PC'yi kapatıp cold boot atıp yeni voltaj değerini giriyordum. Size boşuna demedim hocam ben aylarca uğraştım diye :D

Son düzenleme:
1. vsocu BIOS'tan ne ayarlarsam ayarlayayım HWiNFO ve ZenTimings'de 1.20 gözüküyor.
2. 6200'de 1.20 benim için sorun değil ama bu Bug'ın olması bile kullanmamak için bir sebep. Olmaması gereken bir bug. Stabilitesinden emin olamayacağım bir bug. Tamam yahu 6200'de 1.20 vsoc yeterli zaten deyip kullanamam.
3.Dual rank 6400 üzeri çalıştırabilen ben görmedim. Birinden duymuştum, 7200'de çalıştıranlar var mış 2:1 modda. Ancak 7600 ve üzeri görmedim. Zatem 8000 yapamadığın sürece 2:1 modda çalıştırmanın mantığı yok. 6400 1:1 ve 8000 2:1 hemen hemen aynı performansı veriyorlar.
4. P95 large fft ve Steel nomad görmedim duymadım ve saçmalık. P95 RAM'in tamamını allucate ediyor. Yani stutter yapmadan açabilmeniz bile mucize. Eğer fclk test etmek istiyorsanız ya linpack Extreme açıp gflops karşılaştırması yapacaksınız, latency moon açıp 10 dk YT videosu izleyeceksiniz. Eğer drop girerse görürsünüz programda. Ama en mantıklısı linpack süreleri. Çünkü RAM ve imc arasında sürekli bir veri trafiği oluşturuyor. Eğer error corraction devreye girerse veri kaybı oluyor ve linpack süresi uzamış oluyor. 0.100 ms ye kadar kabul edilebilir. O da zaten 2-3 Gflops'a denk geliyor.

Çok emin olmak istiyorsanız 10 GB data set ile 30 kez tekrarlatın. Sıcaklığa bağlı ilk runlarda varient olabilir. Son 20 Run'a bakıp bir bilgi edinebilirsiniz.

Ekleme: Ccd ve iod aynı olmak zorunda değil. Ama aralarında 100mv fark koyan görmedim. Genelde iod 1030 ise ccd 1050 gibi olur. Reddit'e bakabilirsiniz. Bir de voltaj ayarlama tamamen deneme bulma işi. Deneyip gözlemlemeden en iyi voltaj hangisi bilemezsınız.
Benchmate'de bulunan y-cruncher ve pyprime testlerini yapa yapa ayarlamıştım ben kendi voltajlarımı. 1000Mv'dan 1080'e kadar denemiştim. En iyi kombinasyon benim için 1050 - 1050 olmuştu.

Her voltaj değiştirdiğimde ilk başta pyprime, sonra y-cruncher en son linpack atıyordum. Linpack direkt yüklendiği için en sona bırakıyordum.
Ve her testin sonunda soğumasını bekleyip PC'yi kapatıp cold boot atıp yeni voltaj değerini giriyordum. Size boşuna demedim hocam ben aylarca uğraştım diye :D
Aylarca değil yıllarca uğraşsam da bu cpu adam olmaz gibi. Bir şeylere elledikçe daha da kötüleşiyor, şu swap apu tavsiye edip duruyorlar onu yaptım karhu 245'ten 230'a düştü niye bilmiyorum. Vddgler fayda etmedi gibi bana da, 950 iod 1050 ccd daha kötü oldu gibi 1050 1050'ye göre, karhuya göre karşılaştırdım. Linpack stabil gibi gözüküyordu 2133 en başından beri zaten. Steel nomad ve p95 large if stabilitesi için önermişler de ramın tamamını aldığı vakte denk geldim büyük ihtimal sound cut yaptı, fclkdan da olabilir rami ful çektiğinden de olabilir o an bilmiyorum, sistem cızlayıp 1 sn dondu sonra devam etti arkada müzik açıkken. Nitro 1-3-1 aldım, belki nitro yapıyor instabilite bilmiyorum.

Bu bahsettiğim anlık sound cut olmuştu vsoc arttırdıkça işte, o yüzden şimdi 1.26 socta steel nomad p95'te olunca mantıklı geldi, mantıksız değil yani. Rami ful kullanmasa aslında daha mantıklı tabi. Fclk trafiği fullemek adına gpuyu da kullandırtıyorlar arkada ya da vramı fulleyecek bir program da oluyor occt vram gibi.

Yanlış anlamadıysam x870 apexte dual rank 8400 açmışlar, demek ki mümkün ama extrem bir şey tabi ki, 1:1 daha mantıklı.

Cold bootda tam olarak voltajları tekrar girmenin nasıl bir faydası var, bu konuda bilgim yok. Cold boot hataya her zaman daha meyilli oluyor bu yüzden mi?

@11115 6400'de 1-2-0 1-2-1 nitro facia, 1-3-1'de imc nefes almaya başlıyor. 6200'de 1-2-0 nitro facia, 1-2-1 iyi gibi. Madem böyle bir durum var, neden testlerde sıfır hata onu anlamıyorum ben. Niye hep error correctiona gidiyor her şey. Bu dediğim sound cut out, anlık sistemin gitmesi de nitrodan kesin, artık vsoc mu yetmiyor o anlık bilmiyorum ama hata falan yok yani, fclk mevzusuna da çok benziyor anlattığım konu o yüzden karışıyor. Linpack zaten yapmıştım en başlarda da dahi, stabil gösteriyor 2133 ama 1.25soc'ta. 1.26 ve üstü o da facia. Anlık yavaşlama bile gördüm oyun oynarken zaman geriye gitti gibi oldu. Hepsini yapıyor bu fclk malesef. Nitro ile fclknın nasıl bir bağlantısı olabilir ama anlamış değilim, nitro gevşetince sistem nefes alıyor çünkü. 6200'de de 1-2-0 aynı problem var. Mevzu soc çok sınırda ve artırınca da fclk mevzusu başlıyor. Nitronun kendisi direk instabilite ama bilsem 2-3-1'de bırakırdım. Boot etmesi bir şey ifade etmiyor çünkü. Hata niye vermiyor acaba bu çok ilginç.

Her şeyin sınırda olduğu bir cpu yani. Hata vermemesi anlam ifade etmiyor. Anca çok deneyimli birisi bu işin altından kalkar o da ben değilim. Çok ince ayar lazım her şeyin denenmesi lazım ki stabil profil yakalansın. Dümdüz ayarlanıcak işlemci kesinlikle değil. Sizinki ama 1.22'de bile 2200 yapıyor 1.25'te de yapacağına eminim. Deadfellow 1.35'te 2200 yapıyor. İmc'niz çok kuvvetli bana göre büyük ihtimal. Benimki tırt. Ama hata vermeyerek tırtlığını gizliyor çok iyi gerçekten.

Yani 6400 1-2-0 stabil açan bir işlemci nasıl 1.3soc'ta 2200 fclk yapamıyor, 2233 yapması lazım bunun ama yok 2100 yapıyor adamakıllı 1.3soc veririm dersen. Bildiğin üretim hatası dümdüz.

@11115 6400'deyken pbo +100 -10 da stabil değil... Dün 4. saatin sonunda gpu ve ram testi kombinasyonunda crashleyecek gibi olmasının sebebi o da olabilir. Ama hangi corelar sıkıntılı bulamıyorum çünkü en az 3 4 tanesi -10 kabul etmiyor 6400 açarken.-5'te bile fark etmiştim. Ram için işlemciyi stoğa çekmek mecburiyetindeyim sanırım. Memory controller stabilitesini çok etkiliyor cünkü co ayarları.

6000deyken bile adamakıllı co açamıyorum ben niye bilmiyorum, hep stutter atıyor bir süre sonra. Ai tweakerdekinin offseti fazla artık ondan mı bilmiyorum, çünkü -10 girmeme rağmen sıcaklıklar düşük yani hep.

@11115 Slow motion fark ediyorum arada umarım infinity fabricden değildir :D Valla yazık şu işlemciye. Soc 1.25'ten aşağı yukarı oynatamıyorum bu arada onu da denedim çok sınırda kalıyor. 1.24 yaparsam 6400 için sıkıntı, 1.26 yaparsam i.f tekliyor. Benim yapacağım 6200 c26 i.f 2067 mi olacak yani aylarca uğraştan sonra? Bu fclk stabilleştirmek için hiç mi bir yol yok vsoc azaltmak dışında anlamadım ki. Vddg'ler biraz anlamsız geldi bana, vddp 0.95-1.05 farksız.

Bazıları vddio falan düşürmüş 1.35 1.4 arasına i.f stabilitesi için, işe yaradığını söyleyenler var. Vddg iod daha önemli sanırım ccd'den. 950'yken sanki daha kötü olmuştu. Karhuda 230-235 görmüştüm 10 dakikada. Bank swap apu da yapılıydı o ara hangisinden dolayı bilmiyorum. Herkes swap apu çok iyi diyor bende neden kötü ozaman anlamadım ki. Siz yapmadıysanız deneme şansınız var mı swap apu ya da denediniz mi daha önce?

@11115 6200 içinse 1.18soc'ta 2167 stabil olma şansı var ama 1.18'de 6200 çok sınırda o yüzden stabilite bozuyor. 1.2 yapınca da 2167 elden gidiyor, bu çipe 8000 fclk 2000 lazım normal şartlarda ama elde ram yok, 2 dpc boardla da 8000 synclemek zor olur tuf bunu başarır mı meçhul denemek lazım. Vddq ve vddio doğru değerler vermek lazım ama 1.45 vddio uzun vade kullanmak hoşuma gitmiyor. 8000 için belki de vddp 1.15 falan gerekecek extrem bir şey yani basit değil tak diye yapmak, şans işi o da.

Ben bu işi burada şimdilik noktalayacağım. Bir müddet sonra ekran kartı monitör vs. değişince tekrar bakacağım, yeni bios updateleriyle birlikte. 6200 c28-26 fclk 2067 vsoc 1.2 ideal olacaktır bu işlemciye ama büyük ihtimal. Ya da daha iyisi 1.05-1.1 soc'ta 2200 fclk eğer açabilirse 8000 en ideal olacaktır. 6200'de 2167 adamakıllı olmadı çünkü o da sınırda stabilite açısından, 6400 zaten aşırı sınırda fclk ve soc için. Yardımlarınız için tekrardan teşekkür ediyorum.

x870 apex çıktığında aklınızda olsun anakartınızı satıp belki ona geçersiniz @11115. Ciddi performans alacağınızı düşünüyorum ram hususunda, 8000 ve üstü de denersiniz. Dual rankta yapmışlar çünkü apexte attığım resimde öyle görünüyor, ben öyle anladım. Ama tabi 6200 c26 2200 fclk da çok iyi bir değer 9800x3d için, zaten tek ccd çip, 8000'in çok da üstünlüğü hissetmek mümkün olmayabilir performans açısından.

Son düzenleme:
Aylarca değil yıllarca uğraşsam da bu CPU adam olmaz gibi. Bir şeylere elledikçe daha da kötüleşiyor, şu swap APU tavsiye edip duruyorlar onu yaptım karhu 245'ten 230'a düştü niye bilmiyorum. Vddgler fayda etmedi gibi bana da, 950 iod 1050 ccd daha kötü oldu gibi 1050 1050'ye göre, karhuya göre karşılaştırdım. Linpack stabil gibi gözüküyordu 2133 en başından beri zaten. Steel nomad ve P95 large if stabilitesi için önermişler de RAM'ın tamamını aldığı vakte denk geldim büyük ihtimal sound cut yaptı, fclkdan da olabilir RAM'i ful çektiğinden de olabilir o an bilmiyorum, sistem cızlayıp 1 sn dondu sonra devam etti arkada müzik açıkken. Nitro 1-3-1 aldım, belki Nitro yapıyor instabilite bilmiyorum.

Bu bahsettiğim anlık sound cut olmuştu vsoc arttırdıkça işte, o yüzden şimdi 1.26 SoC'ta Steel nomad P95'te olunca mantıklı geldi, mantıksız değil yani. RAM'i ful kullanmasa aslında daha mantıklı tabii. Fclk trafiği fullemek adına GPU'yu da kullandırtıyorlar arkada ya da VRAM'ı fulleyecek bir program da oluyor OCCT VRAM gibi.

Yanlış anlamadıysam X870 Apex'te Dual rank 8400 açmışlar, demek ki mümkün ama extrem bir şey tabii ki, 1:1 daha mantıklı.

Cold bootda tam olarak voltajları tekrar girmenin nasıl bir faydası var, bu konuda bilgim yok. Cold boot hataya her zaman daha meyilli oluyor bu yüzden mi?

@11115 6400'de 1-2-0 1-2-1 Nitro facia, 1-3-1'de imc nefes almaya başlıyor. 6200'de 1-2-0 Nitro facia, 1-2-1 iyi gibi. Madem böyle bir durum var, neden testlerde sıfır hata onu anlamıyorum ben. Niye hep error correctiona gidiyor her şey. Bu dediğim sound cut out, anlık sistemin gitmesi de Nitro'dan kesin, artık vsoc mu yetmiyor o anlık bilmiyorum ama hata falan yok yani, fclk mevzusuna da çok benziyor anlattığım konu o yüzden karışıyor. Linpack zaten yapmıştım en başlarda da dahi, stabil gösteriyor 2133 ama 1.25SoC'ta. 1.26 ve üstü o da facia. Anlık yavaşlama bile gördüm oyun oynarken zaman geriye gitti gibi oldu. Hepsini yapıyor bu fclk maalesef. Nitro ile fclknın nasıl bir bağlantısı olabilir ama anlamış değilim, Nitro gevşetince sistem nefes alıyor çünkü. 6200'de de 1-2-0 aynı problem var. Mevzu SoC çok sınırda ve artırınca da fclk mevzusu başlıyor. Nitro'nun kendisi direk instabilite ama bilsem 2-3-1'de bırakırdım. Boot etmesi bir şey ifade etmiyor çünkü. Hata niye vermiyor acaba bu çok ilginç.

Her şeyin sınırda olduğu bir CPU yani. Hata vermemesi anlam ifade etmiyor. Anca çok deneyimli birisi bu işin altından kalkar o da ben değilim. Çok ince ayar lazım her şeyin denenmesi lazım ki stabil profil yakalansın. Dümdüz ayarlanacak işlemci kesinlikle değil. Sizinki ama 1.22'de bile 2200 yapıyor 1.25'te de yapacağına eminim. Deadfellow 1.35'te 2200 yapıyor. İmc'niz çok kuvvetli bana göre büyük ihtimal. Benimki tırt. Ama hata vermeyerek tırtlığını gizliyor çok iyi gerçekten.

Yani 6400 1-2-0 stabil açan bir işlemci nasıl 1.3SoC'ta 2200 fclk yapamıyor, 2233 yapması lazım bunun ama yok 2100 yapıyor adamakıllı 1.3SoC veririm dersen. Bildiğin üretim hatası dümdüz.

@11115 6400'deyken PBO +100 -10 da stabil değil... Dün 4. saatin sonunda GPU ve RAM testi kombinasyonunda crashleyecek gibi olmasının sebebi o da olabilir. Ama hangi Core'lar sıkıntılı bulamıyorum çünkü en az 3 4 tanesi -10 kabul etmiyor 6400 açarken.-5'te bile fark etmiştim. RAM için işlemciyi stoka çekmek mecburiyetindeyim sanırım. Memory Controller stabilitesini çok etkiliyor cünkü co ayarları.

6000'deyken bile adamakıllı co açamıyorum ben niye bilmiyorum, hep stutter atıyor bir süre sonra. AI tweakerdekinin offseti fazla artık ondan mı bilmiyorum, çünkü -10 girmeme rağmen sıcaklıklar düşük yani hep.

@11115 Slow Motion fark ediyorum arada umarım Infinity fabricden değildir :D vallahi yazık şu işlemciye. SoC 1.25'ten aşağı yukarı oynatamıyorum bu arada onu da denedim çok sınırda kalıyor. 1.24 yaparsam 6400 için sıkıntı, 1.26 yaparsam i. F tekliyor. Benim yapacağım 6200 C26'i. F 2067 mi olacak yani aylarca uğraştan sonra? Bu fclk stabilleştirmek için hiç mi bir yol yok vsoc azaltmak dışında anlamadım ki. Vddg'ler biraz anlamsız geldi bana, vddp 0.95-1.05 farksız.

Bazıları vddio falan düşürmüş 1.35 1.4 arasına i. F stabilitesi için, işe yaradığını söyleyenler var. Vddg iod daha önemli sanırım Ccd'den. 950'yken sanki daha kötü olmuştu. Karhuda 230-235 görmüştüm 10 dakikada. Bank swap APU da yapılıydı o ara hangisinden dolayı bilmiyorum. Herkes swap APU çok iyi diyor bende neden kötü o zaman anlamadım ki. Siz yapmadıysanız deneme şansınız var mı swap APU'ya da denediniz mi daha önce?

@11115 6200 içinse 1.18SoC'ta 2167 stabil olma şansı var ama 1.18'de 6200 çok sınırda o yüzden stabilite bozuyor. 1.2 yapınca da 2167 elden gidiyor, bu çipe 8000 fclk 2000 lazım normal şartlarda ama elde RAM yok, 2 DPC boardla da 8000 synclemek zor olur TUF bunu başarır mı meçhul denemek lazım. Vddq ve vddio doğru değerler vermek lazım ama 1.45 vddio uzun vade kullanmak hoşuma gitmiyor. 8000 için belki de vddp 1.15 falan gerekecek extrem bir şey yani basit değil tak diye yapmak, şans işi o da.

Ben bu işi burada şimdilik noktalayacağım. Bir müddet sonra ekran kartı monitör vs. değişince tekrar bakacağım, yeni BIOS updateleriyle birlikte. 6200 C28-26 fclk 2067 vsoc 1.2 ideal olacaktır bu işlemciye ama büyük ihtimal. Ya da daha iyisi 1.05-1.1 SoC'ta 2200 fclk eğer açabilirse 8000 en ideal olacaktır. 6200'de 2167 adamakıllı olmadı çünkü o da sınırda stabilite açısından, 6400 zaten aşırı sınırda fclk ve SoC için. Yardımlarınız için tekrardan teşekkür ediyorum.

X870 Apex çıktığında aklınızda olsun anakartınızı satıp belki ona geçersiniz @11115. Ciddi performans alacağınızı düşünüyorum RAM hususunda, 8000 ve üstü de denersiniz. Dual rankta yapmışlar çünkü Apex'te attığım resimde öyle görünüyor, ben öyle anladım. Ama tabii 6200 C26 2200 fclk da çok iyi bir değer 9800X3D için, zaten tek ccd çip, 8000'in çok da üstünlüğü hissetmek mümkün olmayabilir performans açısından.

Hocam ben zaten şu an swap APU kullanıyorum. Karhu Speed düşürdüğünü ilk defa sizden duydum swap APU'nun.

Bence siz yok parasına satın RAM'leri, yeni çıkacak olan 8000'lik G.Skill kitten alın. Belli ki sizin işlemci 1:1 işlemcisi değil, 2:1 işlemcisi. Vsoc voltajı da 1.1 civarında oluyor 2:1 modda. İster 2000 fclk Sync kullanın ister 2200 fclk de Sync kullanın.

Vallahi hocam isterse X870 Apex Legend Pro Master çıksın eğer siyahsa ben almam o anakartı. Beyaz üst seviye bir anakart cikarirlarsa geçebilirim. Zaten öyle bir şey olursa da hedefim 8400 ya da 8600 kullanmak olur. Eğer yapabilirsem.
Ama şimdilik ben memnunum şu anki setupdan.

Hocam ben zaten şu an swap APU kullanıyorum. Karhu Speed düşürdüğünü ilk defa sizden duydum swap APU'nun.

Bence siz yok parasına satın RAM'leri, yeni çıkacak olan 8000'lik G.Skill kitten alın. Belli ki sizin işlemci 1:1 işlemcisi değil, 2:1 işlemcisi. Vsoc voltajı da 1.1 civarında oluyor 2:1 modda. İster 2000 fclk Sync kullanın ister 2200 fclk de Sync kullanın.

Vallahi hocam isterse X870 Apex Legend Pro Master çıksın eğer siyahsa ben almam o anakartı. Beyaz üst seviye bir anakart cikarirlarsa geçebilirim. Zaten öyle bir şey olursa da hedefim 8400 ya da 8600 kullanmak olur. Eğer yapabilirsem.
Ama şimdilik ben memnunum şu anki setupdan.
Bence de hiç bozmayın şu anlık, iyi günlerde kullanın. Gayet güzel sizinki, emeğinizin karşılığını almışsınız. Benim bu setupla almam mümkün değil, toptan dağıtmam lazım sistemi. Online ups, gpu, psu, monitör, dp kablo bile değişmesi lazım, klavye mouseye kadar değiştiricem müsait olunca tam anlamıyla. Şu anlık dona dona oynarım oyunları problem yok :D Zaten çok oyun oynamıyorum bu aralar.

Swap apu ne zaman yapsam kötü etkilendi bilmiyorum, benim sistem müzelik, sergilenmesi lazım zaten. 6400 1-2-0 açıyor, fclk da batırıyor falan, saçma sapan bir işlemci. Swap apu yapmadan önce 245mb'tı, yaptıktan sonra 235 gördüm 10 dakikada. O yüzden demiştim. Aidadaki writeyi de düşürüyor ayrıca 95k'dan 90k'ya. Sebebini gerçekten çözemedim, benim işlemci mi gidik artık yoksa m die ram bandwith mi artırmıyor hiçbir şekilde. Doktora, tez falan yapan varsa bu konularda ona sormak lazım, düz o.c yapanlar bence bilmiyordur. Hep A die kullanıyorlar çünkü. M die kullanıp o.c yapan görmedim, expo açıp geçiyorlar genelde. Biinçli kişi m die almaz, 24 gb m die başka ama onu alıp 8000 yapıyorlar.

@11115 Bu arada bir ara aida cpu fpu cache önermiştiniz, tekrar yapayım dedim, +200 -20 denedim hatta, 1 saat crash yemedi. Fakat sizin bahsettiğiniz gibi 90 95lere çıkmadı işlemci hiç neden olabilir? Şu anda unlimited her şey bu arada, pbo limit falan hiçbir şey yok. Direk ai tweakerden pbo enabled ve +200 -20 ayarlı, max derece 75-80 arası oldu hep, çok ilginç. Bu da mı benim işlemciye özel acaba.

Son düzenleme:
Bence de hiç bozmayın şu anlık, iyi günlerde kullanın. Gayet güzel sizinki, emeğinizin karşılığını almışsınız. Benim bu setupla almam mümkün değil, toptan dağıtmam lazım sistemi. Online UPS, GPU, PSU, monitör, DP kablo bile değişmesi lazım, klavye fareye kadar değiştireceğim müsait olunca tam anlamıyla. Şu anlık dona dona oynarım oyunları problem yok :D zaten çok oyun oynamıyorum bu aralar.

Swap APU ne zaman yapsam kötü etkilendi bilmiyorum, benim sistem müzelik, sergilenmesi lazım zaten. 6400 1-2-0 açıyor, fclk da batırıyor falan, saçma sapan bir işlemci. Swap APU yapmadan önce 245MB'Ti, yaptıktan sonra 235 gördüm 10 dakikada. O yüzden demiştim. AIDA'daki writeyi de düşürüyor ayrıca 95K'den 90K'ya. Sebebini gerçekten çözemedim, benim işlemci mi gidik artık yoksa m die RAM bandwith mi artırmıyor hiçbir şekilde. Doktora, tez falan yapan varsa bu konularda ona sormak lazım, düz o.c yapanlar bence bilmiyordur. Hep a die kullanıyorlar çünkü. M die kullanıp o.c yapan görmedim, EXPO açıp geçiyorlar genelde. Biinçli kişi m die almaz, 24 GB m die başka ama onu alıp 8000 yapıyorlar.

@11115 bu arada bir ara AIDA CPU fpu cache önermiştiniz, tekrar yapayım dedim, +200 -20 denedim hatta, 1 saat crash yemedi. Fakat sizin bahsettiğiniz gibi 90 95'lere çıkmadı işlemci hiç neden olabilir? Şu anda unlimited her şey bu arada, PBO limit falan hiçbir şey yok. Direk AI tweakerden PBO enabled ve +200 -20 ayarlı, Max derece 75-80 arası oldu hep, çok ilginç. Bu da mı benim işlemciye özel acaba.

Bende PBO buglı hocam. Limitleri açsamda Full potansiyel çalışmıyordu halende öyle. Disable current limiter açmam gerekiyor PBO'nun limitlerinin kalkması için. Sizde o şekilde deneyin. Ama elle 140-150 verin ppt yi. 200 watta dayanmasın birden.

Selam. İlk yapman gereken elle SoC voltajı 1.3 verin 6400 CL32 yapın 1.45 vdd verin mesela, bu şekilde hata alıyorsanız TestMem5'te örneğin, 1.3 SoC voltajda 6400 açamıyor işlemci anlamına geliyor, bu işlemi yaparken diğer her şeyi stoka alın sadece RAM ile uğraşın. Önce bu şekilde deneyin. 1.45vdd 1.4vddq 1.4vddio verin 6400 C32 yapın. Alt zamanlara hiç dokunmayın. tRCD ve tRP de garanti olsun diye 39 39 girin tras ve tRC 60'ın üzerinde değerler girin. Bu şekilde deneyip sonucu bildirirseniz yardımcı olurum.

Ek olarak SoC voltajla fclk ters orantılı, her çip 1.3 SoC'ta 2133 ve üstünü açamıyor, benimki de bunlardan. Linpack Extreme'den 10GB stres test kısmından test edersen 10 15 defa, gflops değeri saçmalamasından anlıyorsun SoC yükseltince fclk dengesizleştiğini zaten. Her çip farklı, kendin çözmen lazım yapısını.

Her çipte bu ters orantı yok yani, 1.3SoC'ta 2200 açan da var, sizin mesela 1.3 SoC'ta 6400 stabilleştirdiniz diyelim fclk 2133 stabil açamama şansınız var, böyle bir durum da söz konusu. Ben 1.25 SoC üstüne 2133 açamıyorum stabil, saçmalıyor.

@Ünsal İçmez eğer dediğim şeyleri adım adım ve eksiksiz yaparsan, ve buna rağmen 6400 1.3SoC'ta hata alıyorsan, 1.6-1.65 vdd arasına 6200 C26, 1.45-1.55 arasına ise 6200 C28 yaparsın, kitten kite değişir kendin bulman lazım Vdd'yi. Test programı olarak TestMem5 Ryzen 3D profile var o iyi olur, anta Extreme var, 1usmus var, GitHub'dan indiriliyordu sanırım TestMem5 son sürümü onun içinde var tüm Config'ler. Prime95 large da iyidir. Verebileceğim bilgiler bu şekilde. Fclk ise ayrı bir mevzu, her çip yapamıyor dediğim gibi şans işi. 6200 için 2200 yapılamıyorsa 2167 iyi bir fclk değeri, o da olmuyorsa 2067-2100 vesaire denersin, linpack Extreme 10GB testten gflops karşılaştırarak stabiliteyi anlıyorsun.

@Ünsal İçmez 6400 için önce voltajları yüksek vererek başlamalısın yoksa sorunu çözmek çok zor. Ama %90 ihtimalle senin imc 1.35 civarı SoC istiyor 6400'e, 1.3 limitli olduğundan açamazsın gibi duruyor. Yine de şu anda vereceğim şeyleri harfi harfine uygulayıp tekrar dene. 1.5vdd 1.5vddq 1.45 vddio ver öncelikle, sonrasında 6400 CL32-39-39-102 şeklinde ayarla, ve diğer tüm timingleri Auto bırak kesinlikle elleme. Sonrasında SoC voltaj 1.3 daya ve bu şekilde teste al. Ek olarak anakartın vddp voltaj ne veriyor, bazı çipler 1.05 isteyebilir 6400 için. ZenTimings'ten vddp kaç veriyor ona bakabilirsin, Auto olarak 0.95 veriyorsa ekstra olarak onu 1.05 çek. 6400 için 1.05 vddp üstüne gerek olmaması lazım, yine de deneme amaçlı 1.1, 1.15 ver ekstradan. 1.15 stabiliteyi de bozabilir 6400'de, genelde 8000 için kullanılıyor 1.15, sen yine de dene bir zararı yok, sonradan düşüreceksin voltajları. 1.05 ver vddp yi yani 0.95 ise, bir nebze fayda edebilir. Fclkya şimdi hiç bulaşma, Ryzen Master'den anakartın vddg iod ve ccd kaç veriyor ona bak, 950mv veriyorsa ikisini 1050mv ayarla, bu da bir nebze 2133 ve üstü fclk için katkı sağlar. Ama başta da dediğim gibi her işlemci 1.3SoC'ta 2133 ve üstünü stabil açamaz, linpack 10GB stres test deneyeceksin işlemci stoktayken, sadece RAM o.c aktiften yap bunu, PBO'dan kaynaklı sıkıntı yaşama. 2133 stabil olabilir 1.3SoC'ta ama benim değil. 950 950 ise vddgler onu 1050 1050 çek dene 1.3SoC'tayken.

1.3 SoC ve 1.5 vdd vddq 1.45 vddio rağmen açamazsan senin imc 1.35 civarında açacak dediğim gibi, 6400'den vazgeçmen gerekiyor. 1.2-1.3 SoC arasına 6200 hedefle. 1.6-1.7vdd arasına 6200 C26 açmaya çalış. 6200 için ideal fclk 2067-2167 olur, 2200 açamayabilir stabil. 2167 fclk tutturmaya çalış, eğer stabil açamıyorsa, fclk SoC bağımlıysa senin işlemcide de, o vakit 2067 kullanacaksın fclkyı. SoC 1.2 altına her işlemci açamaz çünkü 6200. imc kuvvetli olması lazım onun için. Diyeceklerim bu kadar, deneyip sonuç bildirirsen sevinirim. ZenTimings ve sonuçları atarsan yardımcı olacağım. 1.3 ve yukarıda ekstra verdiğim ayarlara rağmen açamazsan SoC 1.3 limitli olduğundan 6400'den vazgeçmen gerekiyor, işlemci stoktayken dene bu dediklerimin hepsini.

@Ünsal İçmez vddp eğer 0.95'SE Auto'da EXPO'da, tphyrdl mismatch yapabilir 36 38 ya da 34 36 trainleyebilir A2 B2 dimmlerini. ZenTimings'ten A2-B2 şeklinde tek tek bakarsan görürsün. Bunları eşitlersen latency katkısı olur. 2 DPC boardlarda anakart Auto ardprintval değeri 3 veriyor, eşitleyemiyor bu ikisini genelde 6000'in üstünde. DRAM training kısmından pmu trainingden ardprintval manuel deyip 2 dene, Gear down enabledken, ASUS'ta addr CMD mode Auto olarak unbuf gelir, gdm enabled oluyor bu, gdm enabledken yani genelde 2'de eşitlersin. Vddp 1.05 verir anakartlar bazen, onda da hiç bu ayara ellemeden gdm enabled iken 36 36'da eşitler, latency katkısı olur, onu da ekstra denersin. Her şeyi denediğinde 6400 1.3 SoC'ta olmayıp imc limitine takılıyorsan 1.22-1.25 civarına 6200 tutturmaya çalış, sonrasında fclk 2167 tutturmaya çalış vddg iod ve ccd 1050mv ver ikisini de, vddp 0,95 ya da 1,05 kalabilir 6200'de, ZenTimings'ten phyler 36 36'da matchlenmiş mi karşılaştırırsın, matchleyemezse ardprintval 2, 1, 0 deneyip kendin matchle. Auto'su 3 gelir, 3 matchlemez genelde.

Hocam çocuğa birden yükleme yapmışsın :D. @ünsal içmez hocam sizin sorun muhtemelen kitle alakalı değil. Soket voltajı 6400 için yetersiz geliyor muhtemelen, diğer bir ifadeyle şanssınız :) benim gibi.

1746485151492.webp

Bu arada bizim BIOS'u yazan eleman bu hafta fixli yeni BIOS yayınlayacakmış.

Son düzenleme:
Bende PBO buglı hocam. Limitleri açsamda Full potansiyel çalışmıyordu halende öyle. Disable current limiter açmam gerekiyor PBO'nun limitlerinin kalkması için. Sizde o şekilde deneyin. Ama elle 140-150 verin ppt yi. 200 watta dayanmasın birden.

Hocam çocuğa birden yükleme yapmışsın :D. @ünsal içmez hocam sizin sorun muhtemelen kitle alakalı değil. Soket voltajı 6400 için yetersiz geliyor muhtemelen, diğer bir ifadeyle şanssınız :) benim gibi.

Eki Görüntüle 146082

@11115 Ben o BIOS'a yazan elemana başka hiçbir şey demiyorum, EXPO açmayınca oyunlar donuyor, açınca donuyor, elle subtiming vs. girince düzeliyor ne alaka ki yani? X870 Hero'yu da batırdı bu son BIOS, eski BIOS'a dönderdim Hero'yu. TUF'ta sıkıntı yapmadı, sadece EXPO açık kapalıyken sıkıntı var, elle timingleri girince düzeliyor. Başta MSI'ye kızıyordum, şu an MSI düzeldi ASUS batırdı. Gigabyte, ASRock falan mı almalıydık ne yapmalıydık anlamadım gitti, yok mu adam gibi stabil BIOS yazan bir şirket? Ek olarak tek tek linpack Xtreme 10 GB denedim, 1.24-1.25-1.26-1.27-1.28 SoC'ta, hepsinde sapıttı. Sadece ve sadece 1.2350 SoC'ta 467 Gflops'da stabilite yakaladım, 50 kere yaptım hatta 10 GB. Neden böyle sence ne düşünüyorsun? 1.23 ve altı SoC'ta da 6400 gidiyor zaten, benim çip 1.2'de 6400 yapamıyor denedim.

@11115 2133 için Max 1.2350 SoC kullanabiliyorum yani sonuç olarak, bu BIOS'la mı alakalı emin değilim, çok büyük saçmalık var bu işte ama çözemedim asla. Önceki DRAM training 5 saniye olan bioslarda baktığımda 1.25SoC'ta da aynı linpack testi stabil gflops veriyordu 2 3 saparak. Bu sefer ya 100 150 saptı, ya da böyle arada çaktırmadan 10 15 saptı sonra kendini topladı ama ben anladım tabii. 1.2350 üstüne ciddi düştüm orada sabitledi gflopsu, ne düşünüyorsun bu konuda? Vddglere ellemek bir şey değiştirmedi, direk SoC'tan etkileniyor benimki. BIOS'la mı alakalı bilmiyorum, saçma sapan bir BIOS ama önceki bioslarda benim RAM training 8X Burst'e rağmen 10 saniye. Bunda 45 50 saniye.

Eki Görüntüle 146082

PBO limitli olduğunu tam nereden anladınız bir de, Ryzen Master'den tdc edc vesaire baktınız mı, 3 değer de 1000 1000 1000 yazıyor mu sizde? Ben AMD Advanced kısmından da denedim sonrasında Cinebench R23 test ettim, ikisinde de eşit 155 160 arası watt çekti. Sizin dediğiniz AIDA testi 100 110 watt cıvarı çekip 80 derece yaptı Max işlemciyi onu da anlamadım, eskiden bu testi yaptığımda nasıldı durum hatırlamıyorum.

@11115 Yani PBO limitli olsa, Prime95'te 95 derece sabit çalışmazdı öyle söyleyeyim, ful+ful watt çekiyor Prime95 Small'da. AIDA CPU fpu cache 100 110 Watt'ta 80 derece yaptı, çözemedim.

1746516931201.webp

Aylar sonra geldiğimiz noktaya bak, güler misin ağlar mısın? CL28'i de saldım, Nitro'yu da saldım, SoC fclk ile uğraşıp duruyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
@11115 ben o BIOS'a yazan elemana başka hiçbir şey demiyorum, EXPO açmayınca oyunlar donuyor, açınca donuyor, elle subtiming vs. girince düzeliyor ne alaka ki yani? X870 Hero'yu da batırdı bu son BIOS, eski BIOS'a dönderdim Hero'yu. TUF'ta sıkıntı yapmadı, sadece EXPO açık kapalıyken sıkıntı var, elle timingleri girince düzeliyor. Başta MSI'ye kızıyordum, şu an MSI düzeldi ASUS batırdı. Gigabyte, ASRock falan mı almalıydık ne yapmalıydık anlamadım gitti, yok mu adam gibi stabil BIOS yazan bir şirket? Ek olarak tek tek linpack Xtreme 10 GB denedim, 1.24-1.25-1.26-1.27-1.28 SoC'ta, hepsinde sapıttı. Sadece ve sadece 1.2350 SoC'ta 467 Gflops'da stabilite yakaladım, 50 kere yaptım hatta 10 GB. Neden böyle sence ne düşünüyorsun? 1.23 ve altı SoC'ta da 6400 gidiyor zaten, benim çip 1.2'de 6400 yapamıyor denedim.

@11115 2133 için Max 1.2350 SoC kullanabiliyorum yani sonuç olarak, bu BIOS'la mı alakalı emin değilim, çok büyük saçmalık var bu işte ama çözemedim asla. Önceki DRAM training 5 saniye olan bioslarda baktığımda 1.25SoC'ta da aynı linpack testi stabil gflops veriyordu 2 3 saparak. Bu sefer ya 100 150 saptı, ya da böyle arada çaktırmadan 10 15 saptı sonra kendini topladı ama ben anladım tabii. 1.2350 üstüne ciddi düştüm orada sabitledi gflopsu, ne düşünüyorsun bu konuda? Vddglere ellemek bir şey değiştirmedi, direk SoC'tan etkileniyor benimki. BIOS'la mı alakalı bilmiyorum, saçma sapan bir BIOS ama önceki bioslarda benim RAM training 8X Burst'e rağmen 10 saniye. Bunda 45 50 saniye.

PBO limitli olduğunu tam nereden anladınız bir de, Ryzen Master'den tdc edc vesaire baktınız mı, 3 değer de 1000 1000 1000 yazıyor mu sizde? Ben AMD Advanced kısmından da denedim sonrasında Cinebench R23 test ettim, ikisinde de eşit 155 160 arası watt çekti. Sizin dediğiniz AIDA testi 100 110 watt cıvarı çekip 80 derece yaptı Max işlemciyi onu da anlamadım, eskiden bu testi yaptığımda nasıldı durum hatırlamıyorum.

@11115 yani PBO limitli olsa, Prime95'te 95 derece sabit çalışmazdı öyle söyleyeyim, ful+ful watt çekiyor Prime95 Small'da. AIDA CPU fpu cache 100 110 Watt'ta 80 derece yaptı, çözemedim.

@Ünsal İçmez kendisine lazım olan tüm bilgileri tek seferde vermeye çalıştım, bazı çipler gerçekten de 0.95 Vddp'de vesaire stabil açamıyor 6400'ü, 8000 için 1.15 vddp falan gerekiyor, tek tek deneyecek, zararı yok bu işin, RAM'leri sogutacak sadece ve iod hotspot sıcaklık çok artırmamaya özen gösterecek. Başta da söylediğim gibi, SoC 1.35 civarı istiyordur 1.3'te açamıyorsa, benim eski 7800X3D'de öyleydi ama Hynix m çipler 6400'de tRCD ve tRP 38 38 açamama şansı var, birinden biri yüzünden hata yemiş olabilir, garanti olsun diye 39 39 denemesi lazım, onu da yapmamıştır, 6400 açamıyor sanar çipi, bu da ince bir detay.

Millet 2200 fclk stabilitesi için gıdım gıdım 0.005 oynatıyor SoC voltajı. Ben 2133 için bunu yapmak zorundayım, rezillik diz boyu. Benim çipin imc kuvvetli ama fclk yüksek voltajda leş. O sebepten ötürü 2:1 işlemcisi bu, 1.0-1.1 arasına 8000 fclk 2200 açar rahat. Baştan beri öyle olmalıydı bu kadar ince ayarla uğraşılmaz 1:1'e. Yüksek vsoc sevmiyor çip.

@11115 Hynix m o kadar leş ki, arkadaşın 6000 CL30 kitleri anca 1.75 vdd ile 6200 C26 stabil yapabildim, 1.72'de error verdi. Şu piyasadan toplasınlar Hynix mleri artık. Samsung b die daha iyi bunlardan. 6400 C26'ya 2V istiyor demek ki 6200 C26'ya 1.75 istediğine göre.

6200 C28'e de 1.52-55 arası vdd istedi, benim elimi sürdüğüm RAM'ler böyle oluyor. Ben bu işten de istifa ediyorum o yüzden, 3200 MHz mt/s artık her neyse, o şekilde kullanmak en mantıklısı. 6000'i de 2:1 modda kullanmak mantıklı, 1.3SoC'ta. Niye başımı ağrıtayım ki, 3dvcache için RAM'e gerek yok zaten, kendi görüyor işini çok güzel.

Eki Görüntüle 146096
Aylar sonra geldiğimiz noktaya bak, güler misin ağlar mısın? CL28'i de saldım, Nitro'yu da saldım, SoC fclk ile uğraşıp duruyorum.

Yak kardeşim o RAM'leri, çöpe at. M die alınmaz bu saatten sonra, bak 6 ay oldu elde var sıfır. Dediklerimi denedikten sonra tabii :D

Benim işlemcideki keçi inadı seninkinde yoksa en azından fclk kanadında bir şeyler başarırsın.

Konuya gelip fikir alan kişiler, EXPO'yu kapatıp geri gidiyor anlaşılan :D herkes doğru yolu buldu.

Benim ister AI tweaker menüsünden ister AMD ovcerclocker menüsünden PBO 130 watta limitli. Nereden ayarlarsam hangi ayarı yaparsam yapayım 130W geçmiyor ppt. Ben bu sorunu disable current limiter ayarını enabled yaparak çözmüştüm. Belki yeni bioslarda düzelmiştir ama denemedim. Dediğim ayarı enabled yapıp geçiyorum. AIDA'da CPU, fpu, cache seçip testi başlattığınızda effective clock 4.7GHz civarı kalıyorsa sizin de buglıdır hocam. Çünkü bende eskiden öyleydi. Disable current limiter: Enabled yapınca AIDA'da 95 dereceye çıktı ve effective clocklar 5.3-54.4GHz'e çıktı. Ayrıca -20co stabil sandığım ayar stabil değilmiş onu da görmüştüm.

Bir bakın sizde effective clocklar kaçta çalışıyor AIDA'da.
1.65 mem vdd üzeri daily kullanmayın bence. Bz'de dahil overclockerlar genelde 1.65 üzerini daily kullanımda önermiyorlar. Çok fazla volt gidiyor. Ve SPD sıcaklıklık haricinde imc çok ısınıyormuş.

Benim ister AI tweaker menüsünden ister AMD ovcerclocker menüsünden PBO 130 watta limitli. Nereden ayarlarsam hangi ayarı yaparsam yapayım 130W geçmiyor ppt. Ben bu sorunu disable current limiter ayarını enabled yaparak çözmüştüm. Belki yeni bioslarda düzelmiştir ama denemedim. Dediğim ayarı enabled yapıp geçiyorum. AIDA'da CPU, fpu, cache seçip testi başlattığınızda effective clock 4.7GHz civarı kalıyorsa sizin de buglıdır hocam. Çünkü bende eskiden öyleydi. Disable current limiter: Enabled yapınca AIDA'da 95 dereceye çıktı ve effective clocklar 5.3-54.4GHz'e çıktı. Ayrıca -20co stabil sandığım ayar stabil değilmiş onu da görmüştüm.

Bir bakın sizde effective clocklar kaçta çalışıyor AIDA'da.
1.65 mem vdd üzeri daily kullanmayın bence. Bz'de dahil overclockerlar genelde 1.65 üzerini daily kullanımda önermiyorlar. Çok fazla volt gidiyor. Ve SPD sıcaklıklık haricinde imc çok ısınıyormuş.
Anladım teşekkür ederim, bakarım. İmc fazla ısınmasını iod sıcaklık takip ederek anlıyoruz diye biliyorum, o sıcaklıkta pek bir değişiklik yok. Çok sıkıntı olcağını sanmıyorum, işlemci genel olarak oyunlarda 50-55 arası, iod max 50 52 oluyor zaten.

Yani dediğim gibi, prime95 small'da 180w lara dayanıp 95 derece sabitliyorsa limit olma şansı var mı ?

Anladım teşekkür ederim, bakarım. İmc fazla ısınmasını iod sıcaklık takip ederek anlıyoruz diye biliyorum, o sıcaklıkta pek bir değişiklik yok. Çok sıkıntı olacağını sanmıyorum, işlemci genel olarak oyunlarda 50-55 arası, iod Max 50 52 oluyor zaten.

Yani dediğim gibi, Prime95 Small'da 180W lara dayanıp 95 derece sabitliyorsa limit olma şansı var mı?

Hayır hocam işlemciden bahsetmiyordum. Kitler için 1.65 volt üzeri biraz sıkıntı.
Vallahi hocam dediğim gibi, AIDA açin, CPU fpu ve cache seçin. HWiNFO açıp Core effective clocklara bakın. Eğer 95 dereceye çıkıp 5.3 5.4GHz
Civarı olmuyorsa limitlidir. Çünkü siz 80 derece demiştiniz eğer effective clock 4GHz civarı kalıyorsanız 80 derecede, zaten yaptığınız undervoltun stabil olup olmadığnı anlayamazsınız. Çünkü Max freq çıkmıyordur işlemci. Bir deneyip SS atın inceleyelim.

Hayır hocam işlemciden bahsetmiyordum. Kitler için 1.65 volt üzeri biraz sıkıntı.
Vallahi hocam dediğim gibi, AIDA açin, CPU fpu ve cache seçin. HWiNFO açıp Core effective clocklara bakın. Eğer 95 dereceye çıkıp 5.3 5.4GHz
Civarı olmuyorsa limitlidir. Çünkü siz 80 derece demiştiniz eğer effective clock 4GHz civarı kalıyorsanız 80 derecede, zaten yaptığınız undervoltun stabil olup olmadığnı anlayamazsınız. Çünkü Max freq çıkmıyordur işlemci. Bir deneyip SS atın inceleyelim.
Anladım tamam, yaptığımda atacağım bakarız. Şu an 1.2350 socta stabil fclk yakaladığımı düşünüp, üstüne gdm disabled ve 1-2-0 nitro linpack denemesi yapıyorum da, ciddi sapma olmazsa stabil niyetine kullanıcam bakalım bilmiyorum. Mevzu fclk ve soc muhabbeti sanırım benim işlemcide. 2:1 işlemcisi benimki işte klasik. 1:1de çok zorladık, çok ince bir çizgi var onu yakalamak lazım.

Kitler dediğim gibi 1.75'te imcye ekstra yük bindirmiyor, kit sıcaklığı da oyunda hala 40 42 arası 1.6-1.65'e göre. Spd sıcaklık doğru okumuyor anlamında mı diyorsunuz? IC'lere çok volt gittiğinden IC'ler 65'se mesela spd 42 mi okuyor anlamında, tam dediğinizi anlamadım.

Şu anki pbo ayarlarında prime95 small fft 95'e fırlayıp tam watt çekiyor, keza cinebench r23'te öyle. -20 undervoltlu iken denemiştim aida cpu fpu cacheyi, sebep o olabilir mi ? Şu an işlemci stokta çünkü, ramle uğraşıyorum.

@11115 Yanlış hatırlamıyorsam aida64 testinde 4,8 4,9lardaydı -20 +200, belki core streching yapıyor olabilir böyle bir yükte bilmiyorum -20 benim işlemci için ciddi bir değer çünkü, her ne kadar 12 saat prime95 blend yapmama rağmen hata vermese de... -20 muhabbeti yüzünden 110w çekip belki kendini limitledi bilemedim, diğer testleri de yaptım onlar normaldi, cinebenchte 155 160w, prime95 175 185w 95 derece sabitti.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.