Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@11115 Tamam da bendeki sıkıntı ne peki, dün aynı şekilde attım sapıtmıştı, size de göstermiştim hatta. Anlam veremiyorum yani ben artık sorunun ne olduğunu. Zaten o testi trcd trp 38 38 iken yaptım ve 1.23ten 1.28'e kadar denemiştim hatırlarsanız soc'ları ve hepsinde sapmıştı, 1.235 harici yani. O zaman timinglerden birkaçı mı sıkıntılı buna sebep oluyor? Nitro 1-3-1'deydi dün bu arada?

Gerçekten anlam veremedim şu an. Günaşırı linpack yapıp tekrar sonucu atarım olmazsa. Trcd trp 38 38 den dolayı da olabilir, alt timing ve nitro yüzünden de 470 gflopstan 300'e düşmüştür değil mi dün tek tek deneyip paylaşmıştım ya? 1.23 üstü hep sıkıntılıydı. Belki nitro'ya soc yetmiyor olabilir mi?

@11115 Bu arada daha tight timingler, gdm off ve 1-2-0 nitro vesaire de soc ihtiyacını artırıyor büyük ihtimal o yüzden stabil açamıyorum. Bunun ötesine geçmem zor gibi duruyor. 6200 için de 38 38 trcp trp altı tehlikeli zon, programlarda da hata yok pyprime de benzer, anlayamıyorum o yüzden işte.

M die için trcd trp çok tight olmuyor, programda hata almasan da sınırda çalışıyor o da problem yarattı hep bence. Şu an böyle stabil mi bir deneyeceğim. Sen ne düşünüyorsun dünkü attığım tabloya kıyasla? 470'ten 300 gflopsa düşüyordu ya devamlı error corectiona sokuyordu. 6400 cl30 38 38'de 1.235 vsoc ve yukarısı error corrrectiondu. Mantığı tam anlayamadım. Daha tight zamanlar ve nitro daha yüksek vsoc gerektiriyor desek, o zaman neden vsoc artıkdıkça error corectiona soktu? Şu an normal görünüyor 55 run çünkü. @11115

Yani sonuçlar tutmuyor, işlemci bir gün öyle bir gün böyle mi, anakart mı traınleyemıyor işin içinden çıkamadım.

Kontak frameyi söküp deniyicem ben de senin gibi, o bozuyor belki de trainingi :D Aklıma hiçbir şey gelmiyor çünkü, bir gün öyle bir gün böyle saçmalık yani, böyle olmamalı. @11115

Son düzenleme:
Olabilir, zaten en kısa zamanda o contact frameden kurtulmamanız hata. Birazcık searchlerseniz; contact frame kullananların training sorunları yaşadığını, boot edemediklerini hatta bazılarının direkt CPU'yu öldürdüğünü görebilirsiniz.
Zaten contact frame Intel için tavsiye ediliyor ve bayağı derece düşüşü yapıyor ancak AMD'de sıcaklık namına hiçbir fark yapmaması ve üzerine fazla baskı oluşturmasından dolayı training sorunları gibi sorunlara neden oluyor.

@11115 1 yıldır şu işle uğraşıyorum en az ve çok ilginç şeyler fark ettim. Şu 9800x3d stutter mevzusu universal bir şey artık, buna sebep olarak ya windows sebep oluyor ciddi anlamda, linux falan denenmesi lazım ya da 2 dpc boardlar iyi trainleyemediğinden ya da signal voltajlar vddio vddq yetersiz geldiğinden arada bazı oyunları tekletiyor sebep bu. Ben bundan sonra kesinlikle 2 dpc board almam, x870 apex çıksın onu alacağım müsait zamanda, ve en önemlisi m die ram bedava verseler almam. Hep m die ramlerde sıkıntı yaşadım düz expo profilde bile, royal neo a die ram alınca x870 toma'daki stutter bile düzelmişti.

Sonuç olarak kontak frame, windows, m die ram ve 2dpc board özelinde ram training, 9800x3d için ciddi sıkıntı. Bunlar tek tek elimine edilmesi lazım. İnteldeyken böyle sıkıntılar hiç yok ya da intel alıp geçeceksin o yüzden pişmanım ben zaten. 5 tane işlemci 5 tane ram bir sürü parça değişti, stutter değişmiyor arada giriyor. Amd ram trainleyemiyor kısaca, stabil diye kendini kandırıyorsun. Undervolttan falan bağımsız bu arada bu dediklerim. İleride ekstra boş vaktim olursa bu dediğim parçalarla deneyeceğim ama bu iş maliyetli ve aşırı zaman istiyor, agressive error correction nedeniyle sorunu debuglamak çok zor. 2 dpc ve m die alınmaz ama, bedava verseler almam bu saatten sonra. M die ram iyi çalışmıyor 3d ile iyi deneyim ettim bunu.

Son düzenleme:
1746793847689.webp

İzmir bugün 30 derece. Triple a oyun oynuyorum stutter yaşamadım hocam. EXPO kullansam muhtemelen yaşardım ama. Ya da manuel olarak her ayarı Tune edip stabilitesini kontrol etmesem yaşardım.
Intel'de bu tarz sorunlar pek yok. Ancak 2027'ye kadar Intel'e geçmeyi düşünmüyorum. 2026'da şu anki Ultra serisinin overclocklu versyonu gelecekmiş. Yeni platform ancak 2027'de çıkacak deniliyor. Bakalım Intel'in yeni çıkacak olan Platform'u ve 2027'de ki yeni 3nm işlemcileri piyasaya çıksın o zaman belki düşünülebilir.

Eki Görüntüle 146876

İzmir bugün 30 derece. Triple a oyun oynuyorum stutter yaşamadım hocam. EXPO kullansam muhtemelen yaşardım ama. Ya da manuel olarak her ayarı Tune edip stabilitesini kontrol etmesem yaşardım.
Intel'de bu tarz sorunlar pek yok. Ancak 2027'ye kadar Intel'e geçmeyi düşünmüyorum. 2026'da şu anki Ultra serisinin overclocklu versyonu gelecekmiş. Yeni platform ancak 2027'de çıkacak deniliyor. Bakalım Intel'in yeni çıkacak olan Platform'u ve 2027'de ki yeni 3nm işlemcileri piyasaya çıksın o zaman belki düşünülebilir.
Sen de şey oldu mu acaba merak ettim de, ram trainingden hemen sonra mb logosu görünüyor fakat windows gelince dp no signal diyor, 2 farklı kabloyla da denedim, arada böyle yapıyor. Windows 10'da hiç denk gelmedim buna, hep 11'de olmuştu. Tomahawkta'da bu sorun vardı, hiç başına geldi mi acaba? Driveri mi initiateleyemiyor acaba anlamadım ki. Monitör kapatıp açınca düzeliyor, ekran kartı rgb'si de kırmızı oluyor zaten windows içine boot ediyor sadece bu dp no signal can sıkıyor arada. Bu da mı ramle alakalı acaba, akabinde oyunları denediğimde zaten stutter vardı, tekrar elle trainledim. Artık bu anakartın nitrosu mu buglı bilmiyorum :D

Eki Görüntüle 146876

Ben de amd daha bulaşmam gibi duruyor, bulaşırsam 1 dpc board ve hynix a alırım kesinlikle. Monitor vg27aq1a. Acaba firmwaresinden mi kaynaklı yapıyor bunu bilemedim. Geçen nvidia driveri yeni sürümünü okumuştum bazı monitörlerde black screen sorunu giderildi falan yazıyordu da benim monitör onlar arasında yoktu. Hatta bu monitör o.c modeli, 170 hz ocleyince biosa girince bazen 720p yapıyordu biosu :D Firmware kaynaklı mıdır kablo ya da ekran kartı dp portları mı gidik bilemedim. Yeni dp ve hdmi alıp deniyicem olmazsa. 2 dp kabloyla denedim de onlar eski. Biri zaten sistemi uçurmuştu kısa devreden artık naptıysa çıt çıt. 2 tane sağlam kablo var onlarla zaman içinde yapıyordu bu dp no signalı sadece ilk boot ederken windowsa. Tomahawkta da vardı bu sorun.

@11115 Sizin soc voltaj şu anda tam olarak kaç? Hwinfo tam 1.2 raporluyor vrmdeki ve cpudaki soc'u. Benim vrm'deki anakarttan ölcülen soc 1.25'ken mesela 1.28 29'lara dayanırken soket rezistansından sonraki ölçülen miktar 1.24 oluyor hwinfoda, vddcr soc voltaj yani.

Ben İzmir'den İstanbul'a göçtüm de noldu ki durum aynı :D Burayla İzmir benziyor hava durumu olarak zaten de amd bezdirdi beni bir tık bakalım. Benim soc voltaj da dediğim gibi 1.25 verdiğimde 1.29 vrm'den ölçülen 1.24 soket rezistansından sonra ölçülen oluyor, sizin ikisi de 1.2 sabit gibi. Benim anakart mı tırt acaba :D

Son düzenleme:
Sen de şey oldu mu acaba merak ettim de, RAM trainingden hemen sonra MB logosu görünüyor fakat Windows gelince DP no signal diyor, 2 farklı kabloyla da denedim, arada böyle yapıyor. Windows 10'da hiç denk gelmedim buna, hep 11'de olmuştu. Tomahawkta'da bu sorun vardı, hiç başına geldi mi acaba? Driveri mi initiateleyemiyor acaba anlamadım ki. Monitör kapatıp açınca düzeliyor, ekran kartı RGB'si de kırmızı oluyor zaten Windows içine boot ediyor sadece bu DP no signal can sıkıyor arada. Bu da mı RAM'le alakalı acaba, akabinde oyunları denediğimde zaten stutter vardı, tekrar elle trainledim. Artık bu anakartın Nitro'su mu buglı bilmiyorum :D

Ben de AMD daha bulaşmam gibi duruyor, bulaşırsam 1 DPC board ve Hynix'a alırım kesinlikle. Monitor VG27AQ1A. Acaba Firmware'sinden mi kaynaklı yapıyor bunu bilemedim. Geçen NVIDIA driveri yeni sürümünü okumuştum bazı monitörlerde Black screen sorunu giderildi falan yazıyordu da benim monitör onlar arasında yoktu. Hatta bu monitör o.c modeli, 170 Hz ocleyince BIOS'a girince bazen 720p yapıyordu BIOS'u :D Firmware kaynaklı mıdır kablo ya da ekran kartı DP portları mı gidik bilemedim. Yeni DP ve HDMI alıp deneyeceğim olmazsa. 2 DP kabloyla denedim de onlar eski. Biri zaten sistemi uçurmuştu kısa devreden artık naptıysa çıt çıt. 2 tane sağlam kablo var onlarla zaman içinde yapıyordu bu DP no Signal'ı sadece ilk boot ederken Windows'a. Tomahawk'ta da vardı bu sorun.

@11115 sizin SoC voltaj şu anda tam olarak kaç? HWiNFO tam 1.2 raporluyor VRM'deki ve CPU'daki SoC'u. Benim VRM'deki anakarttan ölcülen SoC 1.25'ken mesela 1.28 29'lara dayanırken soket rezistansından sonraki ölçülen miktar 1.24 oluyor HWiNFO'da, vddcr SoC voltaj yani.

Ben İzmir'den İstanbul'a göçtüm de ne oldu ki durum aynı :D burayla İzmir benziyor hava durumu olarak zaten de AMD bezdirdi beni bir tık bakalım. Benim SoC voltaj da dediğim gibi 1.25 verdiğimde 1.29 VRM'den ölçülen 1.24 soket rezistansından sonra ölçülen oluyor, sizin ikisi de 1.2 sabit gibi. Benim anakart mı tırt acaba :D

Ben şimdiye kadar hiç yaşamadım DP no signal sorununu. 2 monitor bağlı hem de. Biri display diğeri HDMI ile bağlı. Power tuşuna bastığım anda görüntü geliyor ve hiç gitmiyor dediğiniz gibi.

Vsoc 1.2150 şu anda HWiNFO'da üstte attığım şekilde okuyor 1.205.

@11115 Bu soc voltajdaki aşağı yukarı dalgalanmalar da ciddi sıkıntı bu arada. Asus anakartta offset mode ya da msi anakartta override mod önerilmiyor, msida da amd overclocking öneriliyordu, asusta manuel mod zaten de, bende dediğim mevzu var, sizde ikisi de sabit gibi ilginç. Böyle olması çok daha iyi, minimal oynuyor anlamına geliyor sanırım. Benim baya sağlam oynuyor :D

Ben şimdiye kadar hiç yaşamadım DP no signal sorununu. 2 monitor bağlı hem de. Biri display diğeri HDMI ile bağlı. Power tuşuna bastığım anda görüntü geliyor ve hiç gitmiyor dediğiniz gibi.

Vsoc 1.2150 şu anda HWiNFO'da üstte attığım şekilde okuyor 1.205.
İşte dediğim gibi vddcr soc voltaj soket rezistansından sonra cpudan ölçülen voltaj, her zaman vrm'dekinden düşük olmak zorunda ama sizde kayıp o kadar minimal ki demek ki ikisini de eşit raporluyor. Bir de bios üzerinden bakmak lazım belki hwinfo yanılıyordur. Ben örnek vermem gerekirse tekrardan, 1.25soc manuel verdiğimde hwinfodan soc voltaj 1.28 29 raporlanırken, vddcr soc voltaj 1.24 raporlanıyor. @11115

Bu tabloya göre benim anakartta uçurum var gibi duruyor :D Sizin çok iyi dalgalanma yok denecek kadar az yani vrm ve cpudan ölçülen. @11115

@11115 bu SoC voltajdaki aşağı yukarı dalgalanmalar da ciddi sıkıntı bu arada. ASUS anakartta offset mode ya da MSI anakartta override mod önerilmiyor, MSI'da da AMD overclocking öneriliyordu, ASUS'ta manuel mod zaten de, bende dediğim mevzu var, sizde ikisi de sabit gibi ilginç. Böyle olması çok daha iyi, minimal oynuyor anlamına geliyor sanırım. Benim bayağı sağlam oynuyor :D

Bende sabit hocam. Min Max'ı da paylaştım zaten. Hem anakart tarafından okunan değer hem de CPU tarafından okunan değer aynı hemen hemen. Vemin Max sabitler neredeyse.

İşte dediğim gibi vddcr SoC voltaj soket rezistansından sonra CPU'dan ölçülen voltaj, her zaman VRM'dekinden düşük olmak zorunda ama sizde kayıp o kadar minimal ki demek ki ikisini de eşit raporluyor. Bir de BIOS üzerinden bakmak lazım belki HWiNFO yanılıyordur. Ben örnek vermem gerekirse tekrardan, 1.25SoC manuel verdiğimde HWiNFO'dan SoC voltaj 1.28 29 raporlanırken, vddcr SoC voltaj 1.24 raporlanıyor. @11115

Bu tabloya göre benim anakartta uçurum var gibi duruyor :D sizin çok iyi dalgalanma yok denecek kadar az yani VRM ve CPU'dan ölçülen. @11115

BIOS'ta 1.208 okuyor bakmıştım.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.