Eki Görüntüle 152219
Böyle iyi gibi, tabii senin dediğin gibi uzun vade stabil kalırsa... Bu stabiliteyi Data Scramble mı artırıyor emin olamıyorum ben. Dün de onu kapattığımda sanki çok akıcıydı, şimdi de böyle oldu. Birden fazla ayarı aynı anda değiştirdiğim için hangisi etken bulamıyorum yani.
Senin 1.42 VDD 6400 CL30 için yeterli değil. 6400'ten vazgeçmem dersen 6400 CL32 yap, 1.42 VDD yap. LN2 mod açtın mı bir de? O limitleri kaldırdı mı, denedin mi? Bir Enable yapıp dene, eğer izin veriyorsa mobo. Herhangi bir limiti kaldırmazsa geri Auto’ya çekersin.
@behramabi
4 slotlu kartlarda GDM Disabled 1-2-1 6400 imkansız, çok zor. Stabil zannedersin. Dediğim OCCT'yi Unlimited Power ile yaparsan dediğimi anlayacaksın. 6400 1-2-0, 24 saat testlerde hata vermedi bende. Keşke OCCT'yi önce kullansaydım, dandik program sanıyordum, halbuki en babasıymış, diğerleri yalan çıktı.
Gen Speed ekran kartın 4000 serisi ise Gen4 yap. Auto bırakmadım ben, o kısmın hiçbirini. Chipset Gen4 yaptım, M.2 slotlarını da Gen3-Gen4 yaptım, bendeki M.2'lere göre ayarladım.
@behramabi
M-Die'de 6400 tRFC 512 altına düşemezsin, zorlama. Ya direkt fail’ler ya da çok iyi soğutmayla mümkün, o da bir tık altı yani. Kitle alakalı tamamen. 512 bile risk, ben 496 yaptım, stabil mi bilmiyorum. 544 yap, 6400 için 170 ns ediyor. 65535 yapınca onu tolere eder. M-Die kitte daha düşemiyoruz, yapacak bir şey yok. Nitro 1-3-1 yap, GDM Enable/Disable ayrıca denersin. Senin sıkıntın 1.42 VDD yetersiz, onu anlaman lazım önce. 6400 CL32-39-39-102-141 yap. Bu bile 1.42'de stabil mi meçhul. tRCD, tRP de VDD isteyebilir 1.42 tam yetmesi için. Kıs onları. LN2 mod bir Enable yap, bir şey değiştirmezse geri Auto’ya çek. Ben denemedim, bir dene. High Voltage mod nasıl olmaz anlam veremedim.
Umarım BIOS göçmez benim yine. Akıcılık dünküyle aynı şu anda, ama dün bu akıcılığın üstüne ilk restart’ta BIOS göçmüştü.
@behramabi
Frekans yükseldikçe M-Die kitlerde tRP, tRCD ve tRTP gibi zamanlar da sıkıntıya giriyor. tRRDL falan özellikle 8 yapamıyorsun mesela bazı kitlerde 6400'te. A-Die çok rahat 6-6-24 falan yapıyor. M-Die her zaman zordur ayarlaması. Bence Dual Rank’tan daha zor. Dual Rank zor diyorlar ama takip ettiğim kadarıyla hepsi Single Rank’la aynı sıkılıkta ayarlıyor RAM’leri ve stabil açıyor. Tabii GDM Enable stabil açıyor, GDM Disable etse o kadar tight kaldırmaz, patlar büyük ihtimal. Boot etmeyebilir.
@behramabi
Denemelik olarak 6400 CL32-39-39-102-141 yap. tRTP 16, tRRD 12, tRRDS 8, tFAW 32, tWTRS 6, tWTRL 16 ya da 24. tRDRDSCL-WRWRSCL bu ikisi 8 kalsın. tWWRD 4, tRDWR 16 yeterli gelir. Bunu çok gevşetmek anlamsız olur, denemelik 6-18 falan yapabilirsin de. Senin sıkıntın genel anlamda 1.42 VDD yetersiz. Bir şekilde o voltaj kilidini açman lazım. Dediğim şeyleri dene. Bir de 1-2-1 Nitro, GDM Disabled ve sıkı zamanlar ekstra SoC ihtiyacını artırır. IMC’ye fazla yük biniyor, aklında olsun. Aynı SoC voltajla açamazsın.