Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@Ayhan Dönmez timingleri revize ettim. Yaklaşık 3 saattir Steam PUBG oynuyorum sıfır hata gayet akıcı. Bende 6400 stabil olmadığı için 6200 stabilleştirmeye çalışıyorum.
Vdd vddq 1.52v

Nitro 1-2-0 bu arada. Co -30

-30 fazla iyi, ben oynatamıyorum nıyeyse, moboda mı sıkıntı var, çipte mi, RAM'de mi bilmiyorum. Zaten akıcılığa daha yeni yeni eriştim garip şekilde.

@Ünsal İçmez trrdl-trrds 8-8 altına inme, çok faydası yok hatta zararı olduğu setuplar var, 8-8 yeterli. Tras ve tRC 36 fazlasıyla tehlikeli bir de, tras 40'ın altı çok yapma, T.C.'de 48 50'nin altı her zaman stabıl olmuyor. Bunların instabilitesini zor yakalarsın iyi test et.

Bir de vddio-vddq matchlemen daha mantıklı olabilir. 1.52 vddq etkisiz çünkü, 1.4 fazlasıyla yetıyor. @Ünsal İçmez vddq da bir miktar ısı artırıyor, vdd kadar olmasa da, 1 derece artırmıstı bende 1.5 vddq.

Son düzenleme:
-30 fazla iyi, ben oynatamıyorum nıyeyse, moboda mı sıkıntı var, çipte mi, RAM'de mi bilmiyorum. Zaten akıcılığa daha yeni yeni eriştim garip şekilde.

@Ünsal İçmez trrdl-trrds 8-8 altına inme, çok faydası yok hatta zararı olduğu setuplar var, 8-8 yeterli. Tras ve tRC 36 fazlasıyla tehlikeli bir de, tras 40'ın altı çok yapma, T.C.'de 48 50'nin altı her zaman stabıl olmuyor. Bunların instabilitesini zor yakalarsın iyi test et.

Bir de vddio-vddq matchlemen daha mantıklı olabilir. 1.52 vddq etkisiz çünkü, 1.4 fazlasıyla yetıyor. @Ünsal İçmez vddq da bir miktar ısı artırıyor, vdd kadar olmasa da, 1 derece artırmıstı bende 1.5 vddq.

Açıkçası 6 saat boyunca oyundaydım ve hiç instabilite hissetmedim. Vddio vddq 1.4 bende stabildi onları değiştirebilirim. RAM sıcaklıklarım da biri 53 diğeri 50 dereceyi geçmedi 6 saatte.

Açıkçası 6 saat boyunca oyundaydım ve hiç instabilite hissetmedim. Vddio vddq 1.4 bende stabildi onları değiştirebilirim. RAM sıcaklıklarım da biri 53 diğeri 50 dereceyi geçmedi 6 saatte.
Training yine faillemeye başladı ya. Aynı gün arka arkaya traininglerde sorun yok da sonraki gün aradan 5 10 saat geçtikten sonra tuşa basıyorsun patlıyor :D Bunun mantığını çözemedim @11115 @Ünsal İçmez

1 kere düzgün train ettirip öyle bırakacağız herhalde bu gidişle. Sıfırdan trainle dediğin zaman patlıyor malesef.

M die kit çok zorladı ya 6400 için. Hatta 6200 için bile. Bu vddio olayı M die ile alakalı da olma ihtimali var zaten.

Eki Görüntüle 152219

Böyle iyi gibi, tabii senin dediğin gibi uzun vade stabil kalırsa... Bu stabiliteyi Data Scramble mı artırıyor emin olamıyorum ben. Dün de onu kapattığımda sanki çok akıcıydı, şimdi de böyle oldu. Birden fazla ayarı aynı anda değiştirdiğim için hangisi etken bulamıyorum yani.

Senin 1.42 VDD 6400 CL30 için yeterli değil. 6400'ten vazgeçmem dersen 6400 CL32 yap, 1.42 VDD yap. LN2 mod açtın mı bir de? O limitleri kaldırdı mı, denedin mi? Bir Enable yapıp dene, eğer izin veriyorsa mobo. Herhangi bir limiti kaldırmazsa geri Auto’ya çekersin.
@behramabi
4 slotlu kartlarda GDM Disabled 1-2-1 6400 imkansız, çok zor. Stabil zannedersin. Dediğim OCCT'yi Unlimited Power ile yaparsan dediğimi anlayacaksın. 6400 1-2-0, 24 saat testlerde hata vermedi bende. Keşke OCCT'yi önce kullansaydım, dandik program sanıyordum, halbuki en babasıymış, diğerleri yalan çıktı.

Gen Speed ekran kartın 4000 serisi ise Gen4 yap. Auto bırakmadım ben, o kısmın hiçbirini. Chipset Gen4 yaptım, M.2 slotlarını da Gen3-Gen4 yaptım, bendeki M.2'lere göre ayarladım.

@behramabi
M-Die'de 6400 tRFC 512 altına düşemezsin, zorlama. Ya direkt fail’ler ya da çok iyi soğutmayla mümkün, o da bir tık altı yani. Kitle alakalı tamamen. 512 bile risk, ben 496 yaptım, stabil mi bilmiyorum. 544 yap, 6400 için 170 ns ediyor. 65535 yapınca onu tolere eder. M-Die kitte daha düşemiyoruz, yapacak bir şey yok. Nitro 1-3-1 yap, GDM Enable/Disable ayrıca denersin. Senin sıkıntın 1.42 VDD yetersiz, onu anlaman lazım önce. 6400 CL32-39-39-102-141 yap. Bu bile 1.42'de stabil mi meçhul. tRCD, tRP de VDD isteyebilir 1.42 tam yetmesi için. Kıs onları. LN2 mod bir Enable yap, bir şey değiştirmezse geri Auto’ya çek. Ben denemedim, bir dene. High Voltage mod nasıl olmaz anlam veremedim.

Umarım BIOS göçmez benim yine. Akıcılık dünküyle aynı şu anda, ama dün bu akıcılığın üstüne ilk restart’ta BIOS göçmüştü.

@behramabi
Frekans yükseldikçe M-Die kitlerde tRP, tRCD ve tRTP gibi zamanlar da sıkıntıya giriyor. tRRDL falan özellikle 8 yapamıyorsun mesela bazı kitlerde 6400'te. A-Die çok rahat 6-6-24 falan yapıyor. M-Die her zaman zordur ayarlaması. Bence Dual Rank’tan daha zor. Dual Rank zor diyorlar ama takip ettiğim kadarıyla hepsi Single Rank’la aynı sıkılıkta ayarlıyor RAM’leri ve stabil açıyor. Tabii GDM Enable stabil açıyor, GDM Disable etse o kadar tight kaldırmaz, patlar büyük ihtimal. Boot etmeyebilir.

@behramabi
Denemelik olarak 6400 CL32-39-39-102-141 yap. tRTP 16, tRRD 12, tRRDS 8, tFAW 32, tWTRS 6, tWTRL 16 ya da 24. tRDRDSCL-WRWRSCL bu ikisi 8 kalsın. tWWRD 4, tRDWR 16 yeterli gelir. Bunu çok gevşetmek anlamsız olur, denemelik 6-18 falan yapabilirsin de. Senin sıkıntın genel anlamda 1.42 VDD yetersiz. Bir şekilde o voltaj kilidini açman lazım. Dediğim şeyleri dene. Bir de 1-2-1 Nitro, GDM Disabled ve sıkı zamanlar ekstra SoC ihtiyacını artırır. IMC’ye fazla yük biniyor, aklında olsun. Aynı SoC voltajla açamazsın.
Şimdi bakabildim bu l2 mode muhabbetine, l2 prefetcher ve l2 Stream prefetcher AMD cbs kısmında fotoğrafını attım, ikisini de enable yaptım autodaydi, hala voltaj limiti kalkmadı dediğin ayar şunlar değilmi , bu limit sınırlaması x670 pro rs e mı özel yoksa tüm asrock anakartlarda mı böyle acaba, asrock kullanan herhangi biri görürse bi bakıp bilgilendirirse iyi olur, limit kaldırma cart curt boşuna uğraşmak zorunda kalmayız

IMG20250606092224.webp

Asrock anakartlar 9800x3D işlemcileri öldürüyormuş bu arada https://www.cozumpark.com/asrocktan-sok-itiraf-anakart-bios-ayarlari-ryzen-islemcileri-bozuyor/ , redditte bile tonla şikayet var, kendileri açıklamış. aman diyim iyi ki asrock almamissin, her şeyleri mi falso olur bu adamların.

Ben bu merete vdd 1.42'den fazla veremezken zaten stock kullanmamam hata, en başta sorun var nasıl sonrasında sorun çıkmamasını umuyorum ki , bugüne kadar boşuna denedim overclock yapmayı kim 1.42 vdd kullanır 6400-6200'lerde gdm off 1-2-1'lerde. en yakın zamanda bunu elden çıkarıp adam gibi MSI, Asus alıp geçecem gereksiz macera aramışım, Asrock almayı planlayıp, ram overclocklamak isteyenler umarım bu konuya denk gelir de ne ile cebelleştiğime şahit olurlar ona göre seçimlerini yaparlar 😄

Şimdi bakabildim bu l2 mode muhabbetine, l2 prefetcher ve l2 Stream prefetcher AMD cbs kısmında fotoğrafını attım, ikisini de enable yaptım autodaydi, hala voltaj limiti kalkmadı dediğin ayar şunlar değilmi , bu limit sınırlaması x670 pro rs e mı özel yoksa tüm asrock anakartlarda mı böyle acaba, asrock kullanan herhangi biri görürse bi bakıp bilgilendirirse iyi olur, limit kaldırma cart curt boşuna uğraşmak zorunda kalmayız

Eki Görüntüle 152867

Asrock anakartlar 9800x3D işlemcileri öldürüyormuş bu arada https://www.cozumpark.com/asrocktan-sok-itiraf-anakart-bios-ayarlari-ryzen-islemcileri-bozuyor/ , redditte bile tonla şikayet var, kendileri açıklamış. aman diyim iyi ki asrock almamissin, her şeyleri mi falso olur bu adamların.

Ben bu merete vdd 1.42'den fazla veremezken zaten stock kullanmamam hata, en başta sorun var nasıl sonrasında sorun çıkmamasını umuyorum ki , bugüne kadar boşuna denedim overclock yapmayı kim 1.42 vdd kullanır 6400-6200'lerde gdm off 1-2-1'lerde. en yakın zamanda bunu elden çıkarıp adam gibi MSI, Asus alıp geçecem gereksiz macera aramışım, Asrock almayı planlayıp, ram overclocklamak isteyenler umarım bu konuya denk gelir de ne ile cebelleştiğime şahit olurlar ona göre seçimlerini yaparlar 😄
Ben 1.63 vdd'ye kadar sıkıntısız veriyorum da training patlayıp duruyor, aşırı sinir oldum. Ve şu pyprime niye düşüş gösterdi anlam veremiyorum. 6400 1-2-0'a göre kıyasladığım için mi acaba. Şu anda 6200 c26 1-2-1 1.63 Vdd'deyim 6.85-6.95 arası veriyor Gdm Disabledken, GDM Enabledken 7'yi geçiyor, işlemci +100 -10 falan veremiyorum, RAM patlıyor bu sefer. @11115 6.6 alıyor, ben kışın 6.7 civarındaydım, şu an nolduysa en iyi 6.85 6.9 alıyorum :D Bir şeylerde terslik var yani, gidişat çok da iyi değil.

@behramabi Benim dediğim o kısım değil, LN2 mode var, onu enable yapınca limitleri kaldırıyor diye biliyorum, bir bakarsın. Direkt olarak adı LN2 mode yani, LN2 olarak arat, amd overclocking kısmında olmalı. Tomahawk da çok kötüydü 15 beta bios geçirdi, 6 7 ay sonra adam edebildiler kartı anca.

Yani Windows jet gibi, hızı fark ediyorum ama pyprime neden 6.7 yerine 6.95 abi yani, bozuk bu programlar ciddiyim. 6400 1-2-0'dayken acaba +200 -10 falan mı veriyordum hatırlamıyorum ki, kıştı o vakit, o yüzden bu tarz training fail falan olmuyordu. Şu an patlayıp duruyor training.

Sıcaktan dolayı ya soc yetmiyor, ya timinglerle alakalı problem var. Cpu'nun toleransı azaldı iyice yani, dar bir aralık var.

@behramabi Tomahawk da benim 7800x3d'yi yaktı, arkasında renk değişiklikleri vardı grimsi. Tomahawk ve Asrock alınmaz. Asus Rog Extreme alacaksın 200.000 TL'ye. Asus utanmadan beta Bios çıkarmış benim karta yine, ben de yükledim mecbur. Ama RAM stabilite anlamında sıfır etki. 6400 yine tekliyor abi. Mümkünatı yok 9800x3d'de 6400 stabil hale getirmenin. 2-3-1 de kullanılmaz, çok leş yani, akıcılık gidiyor oyundaki. Sırf 6400 açacağım diye 2-3-1 kullanmak saçma, 1-2-1 olması şart.

Zaten Vddio 1.4 veremiyorum, belki Vddio+Vddq yetmiyor 6400'de, ondan tekliyor, bu da bir sebep. 1.4 Vddio verdiğimde anlık donmalar başlıyor, Fclk kararsızlaşıyor. Ya kitle alakalı bir sıkıntı var, ya da çip 1.35 Vddio üstü kabul etmiyor yüksek Fclk'da.

Vddio+Vddq hatalarını testte göremezsin genelde, en belirgin Vdd hataları çıkar ve Cas Latency, primary timings'ler hata verir genelde. Normal şartlarda 6400 için 1.45 Vddio+Vddq gerekmesi lazım, ama bu çipte olmuyor, hem RAM'de, hem de bu CPU'da mümkünatı yok, Fclk 2067 falan kullanmam lazım yani, o da saçma kaçıyor.

1749217398491.webp

@behramabi Bu kısımda, enabled yapıp denemekten zarar çıkmaz, enabled olduktan sonra upper limit'leri kaldırma şansı var. Kendim denemedim çünkü high voltaj mode var zaten kartta.

Bu ayar normalde extreme subzero overclocking için, tüm limitleri kaldırsın, overlokçu kendi versin her şeyi diye. Sen de elle manuel ver her şeyi, bu ayar eğer limitleri kaldırırsa.

@Ayhan Dönmez timingleri revize ettim. Yaklaşık 3 saattir steam pubg oynuyorum sıfır hata gayet akıcı. Bende 6400 stabil olmadığı için 6200 stabilleştirmeye çalışıyorum.
Vdd Vddq 1.52v

Nitro 1-2-0 bu arada. CO -30
Burada 6-6 yapacaksan tFaw 24 olması lazım, 8-8-32 yeterlidir ama, o kısmı zorlamak anlamsız.

tFaw 32 iken, trddl-trrds 6-6 vermen tam anlamıyla işe yaramıyor yani, bu değer, tFaw/4 oluyor. @Ünsal İçmez

@behramabi @Ünsal İçmez Şöyle bir şey deneyin isterseniz.

1749219455045.webp

Son düzenleme:
Burada 6-6 yapacaksan tFaw 24 olması lazım, 8-8-32 yeterlidir ama, o kısmı zorlamak anlamsız.

tFaw 32 iken, trddl-trrds 6-6 vermen tam anlamıyla işe yaramıyor yani, bu değer, tFaw/4 oluyor. @Ünsal İçmez

@behramabi @Ünsal İçmez Şöyle bir şey deneyin isterseniz.

Eki Görüntüle 152891
Senin bu timinglerle stabilim zaten problem yok. Kendi son paylaştığım timinglerle de dün 6 saat aralıksız oyun oynadım mükemmel akıcılık vardı. Hala da öyle. Bugün extra olarak trfc 496dan 485'e stabil çekebildim. Çok minimal faydası var ama ne kadar sıkıştırırsam artık. Bunun da stabilitesini gece oyunda deneyeceğim. Ben neyi daha da düşürebilirim onu deniyorum. İnstabilite hissettiğim noktada bırakıcam zaten. Nitronun da 1-2-0 ve CO'ın -30 olduğunu tekrar belirteyim. 6 saat oyun sonunda CPU 50 derece Ramler ortalama 50 dereceydi.
tFaw kısmına bakacağım.

Dosya Ekleri

• Zen.webp
    Zen.webp
    37,6 KB · Görüntüleme: 93
Senin bu timinglerle stabilim zaten problem yok. Kendi son paylaştığım timinglerle de dün 6 saat aralıksız oyun oynadım mükemmel akıcılık vardı. Hala da öyle. Bugün extra olarak tRFC 496'dan 485'e stabil çekebildim. Çok minimal faydası var ama ne kadar sıkıştırırsam artık. Bunun da stabilitesini gece oyunda deneyeceğim. Ben neyi daha da düşürebilirim onu deniyorum. İnstabilite hissettiğim noktada bırakacağım zaten. Nitro'nun da 1-2-0 ve Co'ın -30 olduğunu tekrar belirteyim. 6 saat oyun sonunda CPU 50 derece RAM'ler ortalama 50 dereceydi.
Tfaw kısmına bakacağım.

tRDWR 15 ve twtrl 14 bir dene, tek tek dene hangisi boot etmezse geri çek, onları da sıkılaştırabilirsin. tRDWR-twrrd ikilisi 15-1 ya da 16-2 yapılır genelde. Senin tRTP hayli garip 24 olması, 20 bile yapamaması. tRCDRD ve tRP 35-35 deneyebilirsin bir de tek tek ek olarak, o da stabil olma şansı var gdm Enabled'ken. Ben tras 36 falan yaptığımda paso donuyor, takılıyor oyunlar, çok kötü gerçekten.

@Ünsal İçmez trcdwr 16 veremiyor musun bir de denedin mi? Direkt kendi menüsünde olması lazım eğer yoksa AMD overclocking içinden yap, rd ve wr değerlerini orada girme yeri var, active SPD timings enabled yapıp.

@Ünsal İçmez yeni BIOS'u indirdin mi bugün çıkan? Şu stabil kalsa sıcaklarda güzel olacak da fazlasıyla zorluyor. 2200 de çok sınırda, 2167 daha mantıklı.

1749233139015.webp

@behramabi LN2 mode SoC voltaj limiti de kaldırıyor diye biliyorum, Auto bırakmayıp elle girmen daha mantıklı olur. En azından DRAM voltaj kilidi kaldırırsa işine yarar, 1.5-1.55 Vdd'ye kadar zorlarsın soğutman el verdiği ölçüde.

@Ünsal İçmez tRFC, tras ve tRC açısından oldukça şanslısın. Tras performans katkısı olmadığı söyleniyor, o yüzden o çok da önemli değil ama tRC düşürdükçe performans artıyor, bir yerden sonra stabil olsa da performans kısıyor ama, test edersen iyi olur, o yüzden 48'den çok aşağı verme demiştim. Ben 500'de bıraktım TRFC'yi şu anlık.

Bende şu vddio, vddp ve SoC voltaj mevzuları olmasaydı çok rahat olacaktı FCLK için. 6400 de o yüzden patlıyor büyük ihtimal, 1.29 civarında her şeye rağmen 2133 FCLK da stabil değil, bir de vddio 1.35'te bırakmak zorunda olduğum için, vddio ve vddq da tam anlamıyla yetmiyor büyük ihtimal gaming için 6400'de. Kitle mi alakalı bu durum, çiple mi çözemedim, vddio mevzusu çok garip, FCLK'yı direk saptırıyor ve testlerde hata yok, Linpack'te görüyorsun sapmayı arada, sound Cut'lar falan oluyor bir de.

Reddit'te de gördüm bu vddio mevzusunu, 2200 FCLK için 1.4 vddio saptırdığını yazmış, 1.35'e çekince düzeldiğini söylemiş. Sizce kitle mi alakalı yoksa çiple mi bu durum? @Ünsal İçmez @behramabi

Vddp ve Vddg'lerden olumlu etkileniyor, düşük SoC ve düşük Vddio'dan olumlu etkileniyor bende FCLK stabilitesi.

1.285'e çekince SoC'yi 2167 stabilite de gidiyor, ns kısıyor Pyprime'de 0.1 civarında. 1.275'te ns olması gerektiği gibi 6.8'lerde seyrediyor. Ama işlemci stokta, +100 -10 stabil olsaydı 6.7'lere kadar inecekti. Çip soğuk tutarsan mümkün olur +100 PBO.

Kimi çipler bunların hiçbiriden etkilenmiyor, kimisi en ufak gürültüye yaygara koparıyor. Bu işte stabilite yakalamak aşırı zor, 160 ns de stabil değil m-die olduğu için. İnstabil FCLK ve tRFC hem training bozuyor hem de ciddi corrupt'lıyor, erkenden fark edip müdahale etmezsen.

6400 ve 2133-2200 FCLK için risk almadan bu çipte %100 stabilite şu anık mümkün değil. Vmisc 1.15 çekip Vddg'leri 1100 yapmak lazım önce. Vddp'yi de 1.15-1.25 arasında denemek lazım, başka türlü 6400 1-2-1 2133-2200 mümkün değil bu çipte, mobo çok zorluyor. 1 DPC olup da SoC gereksinimini 30 40 mv düşürebilseydi, çok kolay olabilirdi. 1.275'ta 2167 bile 1.15 vddp tutuyor çünkü.

@Ünsal İçmez gdm disabled dene bir de, 0.1 ns civarı azaltıyor, akıcılığı fark edersin stabilse. Bazı Timing'leri gerçek stabil değerlerine gevşetmen gerekebilir, bir zararı olmaz.

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez yeni biostan zaten son attığım zen görüntüsü. Bende 6400 2000fclk bile stabil olmuyor ne yaptıysam. CPu müsade etmiyor diye düşünüyorum benim 7800x3d. Sizdeki durumu bilemiyorum.
tRtp 22 bile olmuyor bende tuhaf bi şekilde. Bi ona müdehale edemiyorum. Soc vddio falan da işe yaramıyor. O yüzden 6400ü saldım ben çoktan. Fclk da 2133 ten yukarı çıkmıyor. 7800x3d ve M die çip kullanıp da 2133 üzeri stabil alan ben görmedim sanki. Çünkü her kombinasyonu denedim. O yüzden 6200 2133'ü sıkılaştırmaya çalışıyorum.
Bu akşam da 3 saat kadar aralıksız oyundaydım ve akıcılık ciddi derecede mükemmel benim. tFaw 24 bu arada.
tRcdwr ana menüye gelmemiş. Betada da yoktu zaten. Amd overclocking içinde var ama her ikisini de manuele alıp şuanki değer olan 36-36 yı girdiğimde boot etmiyor sistem. Yanlışlık mı yapıyorum?

@Ayhan Dönmez yeni biostan zaten son attığım zen görüntüsü. Bende 6400 2000fclk bile stabil olmuyor ne yaptıysam. CPu müsade etmiyor diye düşünüyorum benim 7800x3d. Sizdeki durumu bilemiyorum.
tRtp 22 bile olmuyor bende tuhaf bi şekilde. Bi ona müdehale edemiyorum. Soc vddio falan da işe yaramıyor. O yüzden 6400ü saldım ben çoktan. Fclk da 2133 ten yukarı çıkmıyor. 7800x3d ve M die çip kullanıp da 2133 üzeri stabil alan ben görmedim sanki. Çünkü her kombinasyonu denedim. O yüzden 6200 2133'ü sıkılaştırmaya çalışıyorum.
Bu akşam da 3 saat kadar aralıksız oyundaydım ve akıcılık ciddi derecede mükemmel benim. tFaw 24 bu arada.
tRcdwr ana menüye gelmemiş. Betada da yoktu zaten. Amd overclocking içinde var ama her ikisini de manuele alıp şuanki değer olan 36-36 yı girdiğimde boot etmiyor sistem. Yanlışlık mı yapıyorum?
Beta benim kaderim sanırım, kurtulamıyorum abi beta'lardan. Çok sıkıldım artık beta görmekten. Neden beta yani, kartların yarısına official, yarısına beta yapıştırmışlar, adam gibi çalışmıyorlar, harbi sıktılar artık iyice.
Resim atarsan bakalım, hex değer mi yoksa gerçek değer mi, üstüne tıklayınca aşağıda yazar. Boot etmesi lazım, trcdwr ve rd'yi girip, kalanları auto bırakınca, bende oluyordu. En kötü yine boot etmezse, tüm Ram timing'lerini hex olarak hesaplayıp oraya yaz, eğer hex istiyorsa. Foto atarsan bakalım üstüne tıkladığında hangi değeri istiyor, öyle anlarız.

6400 bende sistem sıcakken stabilse soğukken değil, training fail'liyor. Direk SoC ile mi alakalı yoksa empedans, sinyal, dirençlerde mi bir problem var bilmiyorum ama Vddio 1.35 komik kaçıyor 6400 için. 1.4 iken cold boot issues falan yoktu, düşük Vddio training fail'letiyor sanırım ama Vddio 1.4 iken 2133 bile yapamıyorum, donduruyor oyunları anlık, error correction sokuyor.

6-6-24 ya da 8-8-32 dene o 3'lüyü, performans kaybı yaşıyor olabilirsin, çok tavsiye edilmiyor artık o kısmı sıkılaştırmak.

1749276473455.webp

@Ünsal İçmez Şu şekilde tek tek değerleri hex yazman gerekebilir ama 36'da boot etmediyse başka bir şey var, 36 hex değer olarak düşünürsen ondalık değer daha fazla çıkıyor yani. Tek tek tüm timing'leri yaz o kısımdan, ordan trainlettir olmazsa, sonra kaydet dursun köşede, bu hesap makinesiyle 5 dakikada değerleri yazarsın. Önce hex mi istiyor normal değer mi ona bakmalısın oradan, son Bios update'lerde normal değere döndüler diye biliyorum.

6400 bu mobolarda zor eğer çip sağlam değilse, ortalama çipler için 1 DPC kart lazım. A-Die lazım bir de, M-Die 6400 zorlamak anlamsız, 1.4 Vddio'yu çipten ziyade M-Die kabul etmiyor olabilir.

@Ünsal İçmez Düz mantık olarak sendeki 6400 mevzusu benimkinden hayli farklı. Benim çip 1-2-0 GDM Disabled bile yapıyordu ama voltajlar yüksek ve olması gerektiği gibiydi. Şimdi Vddp ve 1.35 Vddio işin içine girince 6400 ciddi sıkıntı yaratmaya başladı, Vddp ve Vddio da training bozduruyor yani.

@Ünsal İçmez Senin direkt olarak SoC 1.3 bile 6400 için yetmiyordur, 6400 CL 48-48-48 falan denediğinde hata alıyorsan eğer. Ama tabi bu da biraz yanıltır, timing ve nitro sıkılaştıkça çünkü SoC ihtiyacı artıyor.

SoC IO Die beslediği için sadece UCLK 3200 ile alakalı değil, ek olarak GDM Disabled+1-2-0/1-2-1 Nitro+ Tight Timings'ler özellike primary kısmı+toplam kullanılan modül sayısı, örneğin 4x16 ile 6000 bile açamazsın ama 2x16 ile 6400 bile açabiliyorsun, IMC'deki yük artıyor modül sayısı arttıkça, Dual Rank RAM'lerde de bir miktar yük artıyor, onları SR RAM'ler gibi sıkılaştıramazsın, ya kit kabul etmez, ya çip, boot etmez, SoC ihtiyacı da fazladır SR RAM'lere göre.

İntegrated graphics kısmı da o yüzden kapatılıyor bu arada. iGPU açık iken bu ayarların tutmayabilir, denedin mi @Ünsal İçmez

1749278667505.webp

Bakalım stabil kalabilecek mi bu şekilde.

1749283838683.webp

@behramabi @Ünsal İçmez 6400 için böyle bir şey mümkün olur, fazlasını kaldırmaz, zor hayli. 6400 çok tight yemiyor şu anlık.

Son düzenleme:
@11115 hocam selam, siz sanırım kullanıyordunuz ve tecrübeniz mevcut, malum sıcaklar başladı, işlemci sicakliklari arttı nefes vermek lazım işlemcilere 😃 PTM7950, Thermalright kyrosheet ve Thermalright Helios modelleri arasında kaldım. Hangisini almamı önerirsiniz? Naçizane tavsiyeniz nedir?

PTM7950 en iyisi. Thermalright F/P ürünü en iyisi değil ama ucuz, kroyosheet termal macunlara göre az performans veriyor ama uzun ömürlü.

En iyi performans istiyorsanız kesinlikle PTM7950. ben mod diy sitesinden aldım. AliExpress'ya da Temu'dan almayın sahtesi çok. Moddiy sitesi orijinal ürün satan güvenilir bir site ama tuzluya geliyor bilginiz olsun. Yaklaşık 25 dolar ödedim ben yanlış hatırlamıyorsam kargo dahil.

Sıcaktan en çok PBO kısmından verdiğin +200 -20 PBO undervolt etkileniyor bu işlemcilerde ama 7800X3D unlocked değil, eclk destekleyen anakartlarla bus clock artırıp sadece işlemci çarpanını değiştirerek artırabılıyorsun.

Sıcak havada aynı Boost Clock'ta daha fazla voltaj istiyor çipler ya da daha fazla SoC istiyor aynı Memory Config için vesaire. O yüzden bahsettiğim OCCT üçlü test yap, iod 60 dayıyor o direkt @behramabi

PTM aşırı da gerekli değil bence, macun değişmeye üşenmiyorsan ya da en önemlisi kullandığın macun pump out yapmıyorsa yani. Ben Cooler Master Cryfuze CPU+GPU için kullanmıştım, hala verdiği değerler aynı. Çok katı kıvamlı 14 w/mk macunlar oldukları için kolay kolay pump out sorunu yok, PTM'ye kıyasla bu tarz macunların termal değerleri daha iyi ama pump out yapmayan ya da hemen kurumayan bahsettiğim tarzda bir macun kullanman lazım, yılda 1 değişmek yeterli, hala termal değerleri çok benzer 1 yıl geçmesine rağmen. @behramabi

Bir de Custom OS çok gerekli değil bence, düz Windows 11 Pro'ya debloat yapsan o bile iş görür, telemetrilerin hepsini silemezsin tabii. Onu da istersen LTSC sürümleri kurup debloat yapmanız lazım. PC boştayken işlem sayısı 75 80 arasıydı bende çerçöp yüklemezsen eğer debloat sonrası. @Ünsal İçmez Defender var sadece tek eksisi bu ama o bahsettiğin siteden Defender kaldırmayı halledıyorsun zaten. O site çok eski 10-15 yıl belki vardır, 10 yıl öncesine kadar aktif kullanıyordum. Sonrasında tüm crack ve korsanı bıraktım, gereksiz risk. Kimseye güvenemezsin. Gerçi artık herkesin bilgisi her yerde ama yine de gerek yok.

Bu adamlar babasının hayrına yapmıyor yani bu işi. O reklamlı linklere tıklayınca makinenin içinden geçiyor zaten, zombi PC oluyor.

10 yıl önce o reklamlı linke tıklama gafletinde bulunmuştum o siteden, dediğine göre en son eve FBI geliyordu.

@behramabi high voltage mevzusu ne oldu, LN2 denedin mi, sana SS'ini atmıştım AMD overclocking kısmında.

Thermal Grizzly kryanout, Extreme ve duranaut kullandım. Ayrıca ctg kullandım. İçlerinden iyisi PTM 7950. üzerinde yazam w/mk değerleri pazarlamadan başka bir şey değil. Eğer gerçek değerleri görmek istiyorsanız igorslab sitesini inceleyebilirsiniz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.