Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Trrdl4 trrds 6 ve tfaw 20 nedir hocam bu ne :D yaşadığın bütün problemler bundan kaynaklanıyor olabilir. 8 12 32 harici düşük timingler bu üçlüde stutter ve demonisihing return olarak geri dönüyor. Kanıtlanmış bir durum. Anakartı ya da işlemciyi suçlamadan önce bunu düzeltin ve thermal frame i sökün bence.
Yoksa bu ayarlarla Stutter'a devam.

Eki Görüntüle 155325

Sizinkiyle kıyaslayın bir hocam. Bu kadar tight kullanmanız doğru değil. SCL'leriniz 4 de ve bu test programlarında hata vermez.
Trrds trrdl ve tfaw hiç görmediğim kadar tight bu da aynı şekilde hiçbir test programında hata vermez genelde.

Sıcaklardan olası RAM hatasi almamak için C26'dan C28'e düşürdüm. Uclk düşürmedim çünkü 6400'ü zorlamıyorum ve uclk tamamen sıcaklık relaeted bir durum ve sınırda olmadığım için 3100 uclk ile kullanmaya devam.
6400 bulaşmak saçma bu anakartlarda, 2 slotlu olsaydı zorlamak mantıklıydı ya da Hero falan olsaydı. Ben direk anakartı suçluyorum. Ekstra sıkılaştırdım ben şu anda evet, deniyorum çünkü gaming performansını ekstra. Normal halinde 8-8-32 zaten. Scl 4-4 6-6 çok fark ettiğini düşünmüyorum. Bu CS özelinde böyle bir sorun var, imc çok zorlandığında CS oynanmaz hal alıyor şu an için.

Trrdl4 trrds 6 ve tfaw 20 nedir hocam bu ne :D yaşadığın bütün problemler bundan kaynaklanıyor olabilir. 8 12 32 harici düşük timingler bu üçlüde stutter ve demonisihing return olarak geri dönüyor. Kanıtlanmış bir durum. Anakartı ya da işlemciyi suçlamadan önce bunu düzeltin ve thermal frame i sökün bence.
Yoksa bu ayarlarla Stutter'a devam.

Eki Görüntüle 155325

Sizinkiyle kıyaslayın bir hocam. Bu kadar tight kullanmanız doğru değil. SCL'leriniz 4 de ve bu test programlarında hata vermez.
Trrds trrdl ve tfaw hiç görmediğim kadar tight bu da aynı şekilde hiçbir test programında hata vermez genelde.

Sıcaklardan olası RAM hatasi almamak için C26'dan C28'e düşürdüm. Uclk düşürmedim çünkü 6400'ü zorlamıyorum ve uclk tamamen sıcaklık relaeted bir durum ve sınırda olmadığım için 3100 uclk ile kullanmaya devam.
Ben tRAS 80 bile yapamıyorum yalnız, onu da denedim. 80 yapınca random takıldırıyor oyunları :D 38 falan yaptım onu hiç bahsetmiyorum bile, neler yaptığını sen düşün. Tek sorun 4-6-20 yerine şu kitin M die olması ben sana söyleyim. Satamam da bunu alan olmaz, 2-3k'ya anca alırlar, para kaybı olur. Mecbur duracak bu böyle şimdilik çöpe atmayacaksam.

OCCT harici hata almıyorum hiçbir programda o da acınası biraz, bir de Linpack hata veriyor 2200 FCLK vesaire tökezlerse, sadece bu 2 program var elimde. Diğerlerini 1 ay açık bıraksam yine stabil :D

VDDIO 1.4 yapamamak ve VDDP 1.15 dayamak zorunda olmak bana çok koydu @11115 FCLK yapamıyorum yüksek SoC'ta diğer türlü.

Ve bu durumu sadece Reddit'te bir kullanıcı yazmış oradan gördüm. Çok nadir demek ki bu olayı yaşayan, o da yine benim başıma geldi. A die ile denemeden bilemeyeceğiz asla.

TM5 Absolut falan da sağlam ama ona bırakamam. 190W sınırsız çektiriyor :D

Y-cruncher hata vermediği gibi kasayı inletiyor, say say bitmez bu programların yan etkileri.

2233 FCLK denedim, boot etmedi direkt bir de o var :D Training'in son saniyesi patladı. Deadfellow 2267 yapıyor biz 2000 zor yapıyoruz, nerede adalet.

@11115 Senin de zamanlar hayli tight, CS denersen belki sende de usage ve temp spike yapacaktır, bu oyunda bir sıkıntı var. 1-2-0 nitro gibi ciddi zorladığında bende böyle yapıyor, düz EXPO ile de CS saçma olur oynamak.

Bu tRRDS-tRRDL-tFAW 3'lüsü + SCL'ler ekstra VDDQ+VDD istiyor, düz 6000 EXPO'da boot ettiremedim ben bu değerleri çünkü, patlıyor arada. Voltaj istiyor bunlar VDD ekstra, denedim. Özellikle şu 3'lü VDD istiyor az daha.

Biraz deneyim edip eski haline çekeceğim onları da şu anki sıkıntı başka. VDDIO+VDDP mevzusu can sıktı. Limiting factor bunlar.

Şu kite zerre acımıyorum zaten, 6400 eğer stabil açabilseydim sıcak soğuk fark etmeksizin, 1.75 dayayıp 6400 c26 devam edecektim ama ne yaparsam yapayım patlıyor 6400. SoC'den ziyade empedans ve sinyal sıkıntısı da olabilir, 4 dimm'li moboda ekstra zor bunu açmak tight zamanlarla, VDDIO 1.35 de ayrıca komik kaçıyor VDDIO 1.4-1.45 olmak zorunda 6400 için.

1750066479072.webp

Şu an böyle. Dediğin değerleri biraz denedikten sonra değişeceğim. Normalde M-die kitler bu kadar tight açması azınlıktadır, bu açabiliyorken denemek mantıklı. Ama GDM Disabled yemiyor artık 1-2-0 Nitro c26'dayken. IOD 60 dayadığı gibi hata spamlıyor, soğuk kalması lazım ya da 1.285-29 SoC istiyor, o zaman da 2167-2200 açamıyorum ben her şeye rağmen problem çıkıyor.

@11115 Kasayı imha edeceğim zaten, bundan sonra uzay montaj dışında kullanmam. Tornavida değerken kaç kere anakartı deldim, buna da sürttü 3-5 kere. Bu tarz işlerle uğraşıyorsan en iyisi uzay montaj. Her şeyi söküp termal bakım yapıcam, kontak frame de sökerim. 1 mm aralıktan tornavida sürtmekten sıkıldım çünkü. Kasaya para verilmez bu saatten sonra.

Bakalım bu çip de kızarmış mı göreceğiz, bu da 7800x3d gibi uzun süre 1.3 SoC ve 1.15 VDDP maruz kaldı. AMD bir ilerleme kaydetmiş mi bakalım, 7800x3d direk yanıyordu çünkü bu voltajlarda.

@11115 Nebi başkan cl26 videosu atmış ilgini çekerse, biraz izleyip de bilgilenelim. Ne demişler, el elden üstündür.

Son düzenleme:
6400 bulaşmak saçma bu anakartlarda, 2 slotlu olsaydı zorlamak mantıklıydı ya da Hero falan olsaydı. Ben direk anakartı suçluyorum. Ekstra sıkılaştırdım ben şu anda evet, deniyorum çünkü gaming performansını ekstra. Normal halinde 8-8-32 zaten. SCL 4-4 6-6 çok fark ettiğini düşünmüyorum. Bu CS özelinde böyle bir sorun var, imc çok zorlandığında CS oynanmaz hal alıyor şu an için.

Ben tras 80 bile yapamıyorum yalnız, onu da denedim. 80 yapınca random takıldırıyor oyunları :D 38 falan yaptım onu hiç bahsetmiyorum bile, neler yaptığını sen düşün. Tek sorun 4-6-20 yerine şu kitin m die olması ben sana söyleyim. Satamam da bunu alan olmaz, 2-3K'ya anca alırlar, para kaybı olur. Mecbur duracak bu böyle şimdilik çöpe atmayacaksam.

OCCT harici hata almıyorum hiçbir programda o da acınası biraz, bir de linpack hata veriyor 2200 fclk vesaire tökezlerse, sadece bu 2 program var elimde. Diğerlerini 1 ay açık bıraksam yine stabil :D

Vddıo 1.4 yapamamak ve vddp 1.15 dayamak zorunda olmak bana çok koydu @11115 fclk yapamıyorum yüksek SoC'ta diğer türlü.

Ve bu durumu sadece Reddit'te bir kullanıcı yazmış oradan gördüm. Çok nadir demek ki bu olayı yaşayan, o da yine benim başıma geldi. A die ile denemeden bilemeyeceğiz asla.

TM5 absolut falan da sağlam ama ona bırakamam. 190W sınırsız çektiriyor :D

Y-cruncher hata vermediği gibi kasayı inletiyor, say say bitmez bu programların yan etkileri.

2233 fclk denedim, boot etmedi direkt bir de o var :D Training'in son saniyesi patladı. Deadfellow 2267 yapıyor biz 2000 zor yapıyoruz, nerede adalet.

@11115 senin de zamanlar hayli tight, CS denersen belki sende de usage ve temp spike yapacaktır, bu oyunda bir sıkıntı var. 1-2-0 Nitro gibi ciddi zorladığında bende böyle yapıyor, düz EXPO ile de CS saçma olur oynamak.

Bu trrds-trrdl-tfaw 3'lüsü + SCL'ler ekstra vddq+vdd istiyor, düz 6000 EXPO'da boot ettiremedim ben bu değerleri çünkü, patlıyor arada. Voltaj istiyor bunlar vdd ekstra, denedim. Özellikle şu 3'lü vdd istiyor az daha.

Biraz deneyim edip eski haline çekeceğim onları da şu anki sıkıntı başka. Vddıo+vddp mevzusu can sıktı. Limiting factor bunlar.

Şu kite zerre acımıyorum zaten, 6400 eğer stabil açabilseydim sıcak soğuk fark etmeksizin, 1.75 dayayıp 6400 C26 devam edecektim ama ne yaparsam yapayım patlıyor 6400. SoC'den ziyade empedans ve sinyal sıkıntısı da olabilir, 4 DIMM'li moboda ekstra zor bunu açmak tight zamanlarla, vddıo 1.35 de ayrıca komik kaçıyor vddıo 1.4-1.45 olmak zorunda 6400 için.

Eki Görüntüle 155336
Şu an böyle. Dediğin değerleri biraz denedikten sonra değişeceğim. Normalde m-die kitler bu kadar tight açması azınlıktadır, bu açabiliyorken denemek mantıklı. Ama gdm disabled yemiyor artık 1-2-0 Nitro C26'dayken. Iod 60 dayadığı gibi hata spamlıyor, soğuk kalması lazım ya da 1.285-29 SoC istiyor, o zaman da 2167-2200 açamıyorum ben her şeye rağmen problem çıkıyor.

@11115 kasayı imha edeceğim zaten, bundan sonra uzay montaj dışında kullanmam. Tornavida değerken kaç kere anakartı deldim, buna da sürttü 3-5 kere. Bu tarz işlerle uğraşıyorsan en iyisi uzay montaj. Her şeyi söküp termal bakım yapacağım, kontak frame de sökerim. 1 mm aralıktan tornavida sürtmekten sıkıldım çünkü. Kasaya para verilmez bu saatten sonra.

Bakalım bu çip de kızarmış mı göreceğiz, bu da 7800X3D gibi uzun süre 1.3 SoC ve 1.15 vddp maruz kaldı. AMD bir ilerleme kaydetmiş mi bakalım, 7800X3D direk yanıyordu çünkü bu voltajlarda.

@11115 nebi başkan CL26 videosu atmış ilgini çekerse, biraz izleyip de bilgilenelim. Ne demişler, el elden üstündür.

Bakarım bir ama nebi saygı duyduğum bir insan değil. Boomer kendisi o yüzden sevmiyor saygı duymuyorum. Ayrıca teknik bilgisi de aşırı kısıtlı.

Bakarım bir ama nebi saygı duyduğum bir insan değil. Boomer kendisi o yüzden sevmiyor saygı duymuyorum. Ayrıca teknik bilgisi de aşırı kısıtlı.
Bir de CS'de patlamasının sebebi bu ayarların, CS gibi dengesizce single core yüklenen oyun hiç yok piyasada, çoğu multi dengeli halde kullanmaya çalışıyor, CS'yi özellikle izledim, ilk 2 en hızlı core %70-80'de paso, diğer 6 core uyuyor, istirahatte :D Bu RAM configiyle CS oynamak şu an imkansız. Stutter var diye demiyorum, oynanıyor takılmadan akıcı ama paso zıplatıyor %90'lara 70 derece üstüne, sadece 2 core yüklendiği için. Belki arkadaşın dediği gibi fps limitleyip oyun içindeki limiteri kaldırınca düzelebilir. Oyun motoru çok sıkıntılı.

Ek olarak bu RAM configlerinin üstüne +100 -20 falan kesinlikle olmuyor, asıl onda oyun oynanmıyor. Yaz geldi, ekstra c.o olumsuz etkileniyor. Aşırı önemliymiş bu çiplerin soğutması, ben de sonradan farkına vardım. İnsanlar stutter var diye geziyor, büyük çoğunluğu +200 -20 yüzünden oluyor. Bir de MSI anakartlarda bazı ayarlar var onları yapmazsan stutter oluyor bazı oyunlarda, PCIE GEN4-5 kartına göre ayarlaman lazım ve Global C-State enabled yapman lazım. Tomahawk'la çok cebelleştiğim için çoğu şeyin çözümünü biliyorum MSI'da. Hala daha aynı çoğu şey MSI Bios'larda, sadece Agesa güncelleyip bırakıyorlar sanırım.

@11115 Senle birebir aynı RAM kiti olan tanıdığım var fakat anakartı x870e Carbon. Trainingi 20-25 sn sürüyor, 6000 c28 açtım ona basitçe alt zamanları girip. 25 sn trainle nasıl bir stabilite yakalanacak hem de Dual Rank RAM'lerle meçhul. O yüzden sana beceremiyorlar diyorum. Belki de çiplerin suçu yok çoğu zaman.

Burst 8x yapmak da sıfır etki Carbon'da, bende de sıfır etki, autosu 8x onun, ddr5 için auto bu değer zaten. Robust enable yapınca da 1sn artırıyor bende :D Vddp 2-3 sn artırıyor, iyi anlamda mı kötü mü bilmiyorum. MSI'da Runtime Reduction ayarı da yok, gizli ayarlarda falan vardır büyük ihtimal. Asus'un son Bios'u hariç Asus'ta da yok normalde, üstteki arama kısmına yazıp Disabled yapabiliyorsun. AMD CBS Training Options diye bir kısım yok bende. Son Beta Bios'ta getirmişler Dram Timings kısmına nihayet onu. Ama Enabled-Disabled bende farksız, Burst 8x de farksız. Hatırladığım kadarıyla Tomahawk'ta da Training 25-30 sn civarıydı M-die için. Dual Rank 25 sn çok az geldi bana bilmiyorum.

@11115 2200 FCLK'nın 2167'ye kıyasla 2 GFLOPS düşük vermesine aşırı gıcık oldum ya, sen bu ikisini iyice karşılaştırdın mı, aralarındaki fark ne kadardı hatırladığın kadarıyla? 2200 Bandwith artırıyor OCCT'de, Karhu'da falan bakmıştım ama sıcaklıktan daha fazla etkilendiği için mi Gflops kısıyor acaba anlamadım ki. Mesela Nitro 1-2-0 yerine 1-2-1 yapınca da çip çektiği Watt vesaire ciddi düşüyor, sıcaklığı azalıyor bende, sende de öyle mi?

SoC artırdıkça iyice düşüyor zaten Gflops, 470'ten 465 oluyor mesela atıyorum. SoC'nin yarattığı sıcaklıktan etkilenip performans kısıyor olabilir mi yüksek sıcaklıklarda? @11115

En azından Bill Gates devamlı uyarmıyor artık 15 sn trainingli Bios'lardaki gibi, bilgisayarınızdaki bir parça değişti boot edemiyoruz lütfen yeniden başlatınız diyip durdu geçen işte attım fotosunu buraya. Ne değişti acaba PC'deki benim bilgim olmadan. Sonra Linpack direkt hardware failure zaten açar açmaz. 45-50 sn trainingli Bios'larda C.O ucunu kaçırmadıkça failure mevzusu olmadı 2200 FCLK'da.

1750079131905.webp

Nebi baskandan Allah razı olsun, ne kadar mübarek bir insan. O olmasaydı gidip 15k bayılıp boşuna para verecektim cl26 yapmak için. Ha 1.63, ha 1.5v'ta 6200 c26 ne fark edecek ki. Bana kalsa 1.75 yapıcam 6400 açsa. Fan üflüyor paso zaten, 35 derece geçmiyor oyunda, en ağır testlerde 42-43 derece.

@11115 Eğer seni banlamadıysa video altına yazacağın yorumu merakla bekliyorum. Sana destek de çıkarım olmazsa, ikimizi de banlayacak değil ya :D Nebi baskanın da hataları olabilir, artık bunu kabullenmesi gerekli.

Son düzenleme:
Bir de CS'de patlamasının sebebi bu ayarların, CS gibi dengesizce Single Core yüklenen oyun hiç yok piyasada, çoğu multi dengeli halde kullanmaya çalışıyor, CS'yi özellikle izledim, ilk 2 en hızlı Core %70-80'de paso, diğer 6 Core uyuyor, istirahatte :D bu RAM configiyle CS oynamak şu an imkansız. Stutter var diye demiyorum, oynanıyor takılmadan akıcı ama paso zıplatıyor %90'lara 70 derece üstüne, sadece 2 Core yüklendiği için. Belki arkadaşın dediği gibi FPS limitleyip oyun içindeki limiteri kaldırınca düzelebilir. Oyun motoru çok sıkıntılı.

Ek olarak bu RAM configlerinin üstüne +100 -20 falan kesinlikle olmuyor, asıl onda oyun oynanmıyor. Yaz geldi, ekstra C. O olumsuz etkileniyor. Aşırı önemliymiş bu çiplerin soğutması, ben de sonradan farkına vardım. İnsanlar stutter var diye geziyor, büyük çoğunluğu +200 -20 yüzünden oluyor. Bir de MSI anakartlarda bazı ayarlar var onları yapmazsan stutter oluyor bazı oyunlarda, PCI-e GEN4-5 kartına göre ayarlaman lazım ve global C-state enabled yapman lazım. Tomahawk'la çok cebelleştiğim için çoğu şeyin çözümünü biliyorum MSI'da. Hala daha aynı çoğu şey MSI BIOS'larda, sadece AGESA güncelleyip bırakıyorlar sanırım.

@11115 senle birebir aynı RAM kiti olan tanıdığım var fakat anakartı X870e Carbon. Trainingi 20-25 sn sürüyor, 6000 C28 açtım ona basitçe alt zamanları girip. 25 sn trainle nasıl bir stabilite yakalanacak hem de Dual rank RAM'lerle meçhul. O yüzden sana beceremiyorlar diyorum. Belki de çiplerin suçu yok çoğu zaman.

Burst 8X yapmak da sıfır etki Carbon'da, bende de sıfır etki, Auto'su 8X onun, DDR5 için Auto bu değer zaten. Robust enable yapınca da 1sn artırıyor bende :D vddp 2-3 sn artırıyor, iyi anlamda mı kötü mü bilmiyorum. MSI'da runtime reduction ayarı da yok, gizli ayarlarda falan vardır büyük ihtimal. ASUS'un son BIOS'u hariç ASUS'ta da yok normalde, üstteki arama kısmına yazıp disabled yapabiliyorsun. AMD cbs training options diye bir kısım yok bende. Son beta BIOS'ta getirmişler DRAM timings kısmına nihayet onu. Ama enabled-disabled bende farksız, burst 8X de farksız. Hatırladığım kadarıyla Tomahawk'ta da training 25-30 sn civarıydı m-die için. Dual rank 25 sn çok az geldi bana bilmiyorum.

@11115 2200 Fclk'nın 2167'ye kıyasla 2 gflops düşük vermesine aşırı gıcık oldum ya, sen bu ikisini iyice karşılaştırdın mı, aralarındaki fark ne kadardı hatırladığın kadarıyla? 2200 bandwith artırıyor OCCT'de, Karhu'da falan bakmıştım ama sıcaklıktan daha fazla etkilendiği için mi gflops kısıyor acaba anlamadım ki. Mesela Nitro 1-2-0 yerine 1-2-1 yapınca da çip çektiği watt vesaire ciddi düşüyor, sıcaklığı azalıyor bende, sende de öyle mi?

SoC artırdıkça iyice düşüyor zaten gflops, 470'ten 465 oluyor mesela atıyorum. SoC'nin yarattığı sıcaklıktan etkilenip performans kısıyor olabilir mi yüksek sıcaklıklarda? @11115

En azından Bill Gates devamlı uyarmıyor artık 15 sn trainingli BIOS'lardaki gibi, bilgisayarınızdaki bir parça değişti boot edemiyoruz lütfen yeniden başlatınız deyip durdu geçen işte attım fotoğrafını buraya. Ne değişti acaba PC'deki benim bilgim olmadan. Sonra linpack direkt hardware failure zaten açar açmaz. 45-50 sn trainingli BIOS'larda C. O ucunu kaçırmadıkça failure mevzusu olmadı 2200 Fclk'da.

Eki Görüntüle 155359
Nebi baskandan Allah razı olsun, ne kadar mübarek bir insan. O olmasaydı gidip 15k bayılıp boşuna para verecektim CL26 yapmak için. Ha 1.63, ha 1.5V'ta 6200 C26 ne fark edecek ki. Bana kalsa 1.75 yapacağım 6400 açsa. Fan üflüyor paso zaten, 35 derece geçmiyor oyunda, en ağır testlerde 42-43 derece.

@11115 eğer seni banlamadıysa video altına yazacağın yorumu merakla bekliyorum. Sana destek de çıkarım olmazsa, ikimizi de banlayacak değil ya :D nebi baskanın da hataları olabilir, artık bunu kabullenmesi gerekli.

Denk geldi video. İzledim. Bilmediğimiz hiçbişeyden bahsetmiyor. Yeni çıkan RAM'lerin avantajı 2:1 modda çok düşük CAS latency yapabiliyor olması, insanlar o yüzden satın alıyor ve bundan bahsetmemiş. G.Skill'in 6000C26 1.40 modeli 8000C32 yapabiliyor 1.60 vdd ile. Millet 8000C34 yapamıyor o voltajda. Ben şahsen para israfı olarak görmüyorum bu işlerle uğraşan birisi olarak. Ama normal kullanıcı için dediği doğru. Eğer uğraşmayacaksan, EXPO açıp bırakacaksan gerek yok böyle bir kite 2 katı para vermeye.

Denk geldi video. İzledim. Bilmediğimiz hiçbişeyden bahsetmiyor. Yeni çıkan RAM'lerin avantajı 2:1 modda çok düşük CAS latency yapabiliyor olması, insanlar o yüzden satın alıyor ve bundan bahsetmemiş. G.Skill'in 6000C26 1.40 modeli 8000C32 yapabiliyor 1.60 vdd ile. Millet 8000C34 yapamıyor o voltajda. Ben şahsen para israfı olarak görmüyorum bu işlerle uğraşan birisi olarak. Ama normal kullanıcı için dediği doğru. Eğer uğraşmayacaksan, EXPO açıp bırakacaksan gerek yok böyle bir kite 2 katı para vermeye.

Evet, bence de öyle. 8-9k bandında satıldığını gördüm de, aniden tükendi zaten her yerde. 1.45v versiyonları var, onlar not worth olur aynı paraya. 1.4V'ta good bin bence C26.

@11115 çok sıkıntılı çip ya, FCLK 2200 stabilitesi zor şu anda. Vddp 1.05 eski haline dönderdim, crashliyor. 1.15 Vddp'de bile 2167'den düşük skor veriyor zaten 2200 SoC arttıkça. Vddıo 1.4 yapınca da FCLK error correction sokuyor. Neden böyle bir çip var, onu sorguluyorum şu anda. Sende olsa sanırım 6000 C30 FCLK 2000 üstüne çıkmazdın, çünkü bunu çözmek 1 yıl aldı. Daha stabil olsun diye SoC artırıyorsun direkt crashliyor, vddp 1.05 yapıyorsun crashliyor, mevzu direk FCLK. Ama 6400 zorlarken onda ekstra 1-2-1'e falan da SoC yetmeyince o da patlatıyor, kombine mevzu o. 6400'de 1.275 SoC'ta 1.05 Vddp'de 1-3-1 1-2-1 Nitro crashliyor, 1.285 SoC'ta 1-3-1 Nitro stabil, 1-2-1 sallantıda, 1.295 SoC'ta 1.15 Vddp'de yetmiyor yine crash. 1.2 vddp falan lazım, daily için gereksiz olur. Bu çip çok zor. 3 4 farklı etken var etkileyen. Siz direkt 2200 dayayıp geçtiniz rahatça, neden hep beni buluyor böyle çipler onu anlamıyorum ben. Linpack açsan 2200 yapıyor oradan da anlamıyorsun, skor kıyası yapacaksın, ya da 1.4 vddıo iken arada error corection sokuyor o da arada. Vddp 1.15 ile 1.05 Linpack'te fark yok gibi gözüküyor ama reelde öyle değil bir de. Program bazında tespit zor yani.
8-8-32 yaptım bu arada onları, mevzu o değil. FCLK-vddp-vddıo mevzusu var, bir de Nitro.
Bu cip 1-2-1 6400 için 1.295 SoC 1.2 vddp lazım büyük ihtimal, ya da vddg artırmak lazım 1.1'e ama daily için saçma olacak bunlar. 6200 için 2200 kullancaksan 1.15 Vddp'de yetersiz, 1.265 SoC'ta kurtarıyor, o da 2 gflops düşük veriyor 2167'den, verimi düşüyor.
SoC artırdıkca akıcılık artırıyor bir yere kadar, sonra FCLK bozuyor işte. Test programına kalsa 1.2 SoC'ta 6200 1-2-0 stabil ama oyun açıyorsun akıcılık gidiyor, stabil olsa ne yazar.
Şu m-die'leri piyasaya kim sürdüyse, kimin aklına geldiyse bu fikir, yatacak yeri yok. Sr a-die'de tras 28 bile yapsan sıkıntısız oynuyorsun, dr a-die 40 üzeri genelde stabil, m-die 38 yapıyorsun oyun oynanmıyor, 50-60 yapıyorsun yine aynı ful stutter, tras 80 yaptım, o da kendine has screen flickering yapıyor random. Normalde iGPU kullanırken Low tras screen flickering yapar genelde, discrete GPU'da nasıl screen flickering yapıyor merak konusu 80 tras. G.Skill m-die'leri sorunlu, önceki G.Skill m-die de 50-60 tras bile yapamıyordu. Farklı markaların m-die'leri yapıyor genelde düşük tras. Çok işe yaramayan bir zaman olsa da, 126 olması rahatsız ediyor. Sr a-die en sorunsuzu tüm zamanlamalar açısından.

1750163434464.webp

6400 için bu şekilde stabil ve akıcı. 1.295 SoC crashletiyor. 1.275 SoC ve 1.05 vddp de crashletiyor. 6200'de 1.05 vddp 2200 FCLK 1.285 SoC arada crash.

6200 için 1.265 SoC 1-2-0 Nitro 2200 FCLK 1.15 vddp iyi durumda. Üstü bozuyor.

@11115 6200 1-2-0'da -10 C. O crash'liyor, -5 stabil gibi. C. O'da mı yapamayacağız yazın yoksa :D

1750418908907.webp

FCLK'yı uçta ayarlamayı başardım. 1.295'a kadar 1.15 vddp iş görüyordu ama üstünde 1.0 vddp harici hata veriyor OCCT. Fabric stabil tutmak zor 1.3 SoC dolaylarında. 1.3 SoC'ta ne yaparsam yapayım fabric stabil değil. 1-2-1 1.3 SoC'siz açmak hayal bu anakartta. Gene'de 1.27'de kesin açardım ya da Apex'te eminim. 6200'de de FCLK büyük sıkıntı, doğru vddp değeri 1.0 olabilir. İlginç şekilde 528 tRFC hata veriyor, 0.95 vddp de hata veriyor şu anda. tRFC daha fazla vddq mu istiyor acaba, vddq artınca vddıo hata verıyor bu sefer de.

FCLK predictive ayarlayınca mevcut durumu maskeliyor, o da FCLK stabil tutamıyor, crash süresi uzuyor sadece.

Doğru Vddp'siz FCLK açamıyorum, 6200 için de apayrı bu mevzu. Ama 1.05 vddp genel anlamda verimsiz bu Config'lerde bende. Testler yakalayamasa da stabilliği bozuyor.

Imc sağlam ama Core'lar çok kötü, C. O negative bile açamıyorum 6200 1-2-0, 6400 1-3-1, 1-2-1'de. -10 bile kabul etmiyor 3-4 çekirdek en az. AMD neden dengeli dizmiyor ımc+Core'ları anlamıyorum ki, ımc sağlam ama Core'lar çok kötü, ne anlamı kaldı o zaman.

@22801 @AsusAdam 1.45 verin kardeşim, sizi 1.35'te durduran neydi tam olarak?

1750420711119.webp

Son düzenleme:
Zaten kimse bu işlemcilerde gaming için 8000 MHz 2:1 oranını kullanmıyor. Bu sistemler için sweet spot 6000 MHz. Ama şöyle yapabilirsin: 6400 CL26 kitlerden alıp yine 6000 MHz’de kullanırsın, sadece zamanlamaları daha sıkı verirsin. Böylece voltajı artırmaya da gerek kalmaz.

Bizim bu sorunumuz ancak böyle çözülür. Yani iş tek bir noktada düğümleniyor aslında: 'Money is everything'.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kasaya Lian Li Lancool III yap 420 mm destekli. Artics Freezer 420mm de al bu iş tamamdır ne dert kalır ne tasan, kimse gaming için 8000 MHz 2:1 kullanmıyor bu işlemcilerde zaten sweetswop 6000 MHz ama şöyle yaparsın, 6400 CL26' lardan alıp gene 6000 kullanırsın timingleri yüksek vererek voltaj fazlalastirmaya da gerek kalmıyor hem bizim bu sorunu anca böyle çözülür

En basitinden bak M-Die RAM, 6400 C28-TRCD37 için 1.63 istiyor şu an. tRP 37 olmuyor saçma sapan tRCD 37, tRP 38 kaldı. GDM Enable, Disable fark etmiyor. RAM A-Die olmak zorunda, eğer değilse düz BuildZoid 6000 C30 Timing'leri yaz geç, gerçi onlar da boot etmiyor, adam manyakça tRRDL 8- tRRDS 4- tFAW 20 vermiş. Ekstra voltajsız düz EXPO'da bunlar boot etmiyor bende arada. MCR Enabled ise kurtarıyor. :D

En basitinden bak M-Die RAM, 6400 C28-TRCD37 için 1.63 istiyor şu an. tRP 37 olmuyor saçma sapan tRCD 37, tRP 38 kaldı. GDM Enable, Disable fark etmiyor. RAM A-Die olmak zorunda, eğer değilse düz BuildZoid 6000 C30 Timing'leri yaz geç, gerçi onlar da boot etmiyor, adam manyakça tRRDL 8- tRRDS 4- tFAW 20 vermiş. Ekstra voltajsız düz EXPO'da bunlar boot etmiyor bende arada. MCR Enabled ise kurtarıyor. :D

Buildzoid, şu Actually Hardcore Overclocking kanalının sahibi ise -doğru kişiden bahsediyorsam- abi bu adamda ne buluyorlar anlamadım gitti. Reddit'te öneri istiyorsun, herkesin dediği tek şey şu: 'Just use Buildzoid timings.' Videosunu izledim; Hynix M-Die'lar hakkında verdiği orta değerler tutarsız. 8-8-32 vereceğine 8-4-20 veriyor. E ben 6000 CL30 kullanacaksam, neden bu RAM'leri aldım kardeşim?

Yumuşak Overclock'un vücut bulmuş hâli bu Buildzoid denilen eleman. MCR enabled yapıyorsun da PDM ne olacak bu sefer? X670'lerde MCR enabled + PDM disabled durumunda boot sonrası BSoD atıyor zaten. Bu iki ayarın birbiriyle bağlantısı neden var mesela? Teknik bir açıklaması var mı, gerçekten çok merak ediyorum.

Benim de RAM zamanla degrade oldu, çünkü M-Die çipler 1.6V üzerini uzun vadede pek sevmiyor. Genel kanaat bu yönde zaten. A-Die gibi dayanıklı değil. Belki 24 GB 3gbit M-Die'lar farklıdır ama bu elimdeki 16 GB 2gbit olan, eski versiyon.
Belki de TCL + tRCDRD 28-37 kombinasyonu için artık 1.6V VDD yetmiyor. Oysa aylarca bu voltajla 24 saatlik Karhu testlerini geçiyordu. Degradasyon başlamış olabilir. Genelde aynı voltajla artık aynı stabiliteyi verememesiyle kendini belli ediyor. 1.5–1.6V aralığı dışına taşmak günlük kullanım (daily) için ideal değil.

1751072557442.webp

Şu an 6400 MHz sınır olmuş gibi duruyor, ötesi imkânsız hale geldi. TRDRDSCL-WRWRSCL 4-4 verdiğimde direkt mavi ekran aldı. 1.6V VDD'yi tekrar deneyeceğim, olmazsa RAM'de gerçekten degradasyon başlamış diyebilirim.

Bir ara 1.75V bile verdim, 1.8-1.85V denemedi tabii, çünkü o seviyeler riskli — RAM'i uçurma ihtimali var. Belki bu süreçte kalıcı hasar almış da olabilir.

tRFC 500, Karhu testinin 1. saatinde error verdi. SCL'leri 4-4 yapmak mümkün değil. GDM Enable iken error veriyor ama mavi ekran atmıyor, GDM Disabled iken Karhu'ya bastığın an direkt mavi ekran veriyor.

tRP zaten 37 olmuyor, bu kit rezalet. A-Die ile tRP 30 hatta 32 yapmak mümkün, tRFC ise 384 bile olabiliyor. Bu kit 500'de bile hata veriyor. Sonra neden Karhu ya da PyPrime skorları düşük çıkıyor diyorsun.

Yanı benim de RAM'ya degrade oldu aylar içinde 1.6 üzeri basa basa, çünkü M-Die 1.6 üzeri çok sevmiyor genel kanaat bu yönde. A-Die gibi değil. Belki 24 GB 3gbit M-Die'ler farklıdır, bu 16 GB 2gbit M-Die, old version. Ya da TCL+tRCDRD 28-37 kombosu gerçekten de 1.6 VDD yetmiyor ki aylarca yetiyordu bu 24s karhu testleri sonucu. Degredasyon başlamış olabilir, aynı voltajlarda aynı değeri verememe ile kendini belli eder. 1.5-1.6 aralığı dışına taşmak iyi değil daily için. @behramabi

Bende öyle bir dert yok Allah'tan, sabit bir değer var — 1.42V üzerine çıkamıyorum, ASRock sağ olsun. Belki de senin RAM'lerin degrade olma sebebi aşırı test yükü olabilir. Fazla Karhu, OCCT testleri, PyPrime stresleri uzun vadede hasar yaratabiliyor. Ben bu yüzden çok test meraklısı olmadım zaten.

Karhu neyimize yetmiyor ki? Arayüzü sade, tek tıkla gerçek RAM stabilitesini test ediyor. 10 dolar bile az böyle bir uygulama için. OCCT'ye giriyorsun, zibilyon tane ayar var, test sırasında işlemcinin içinden geçiyor, ne gerek var? Çalışan şeyi bozmaya gerek yok.

VDDIO 1.4V FCLK'yi kötü etkiliyor demiştin, bunu da epey sonra fark ettiğini hatırlıyorum. Yanlış voltajın geç fark edilmesinden dolayı degrade olma ihtimali de yüksek haliyle. Şu anlık benzer sorunlara rastlamadım çünkü biliyorsun: ASRock = limit 😅

Karhu'daki "CPU Cache Enabled" ya da "Default" seçeneğinin farkını ben de bulamadım. Ne fark ediyor tam olarak?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.