KayraSct

Çalışkan
Merhaba, 5 aylık sistemimde Micro-stutter sorunları vardı. Oyun yüzündendir deyip sorun etmemiştim ama Witcher 3'te bile aynı sorun olunca yazmak istedim. Forum forum gezdim, birçok ayar denedim ama çözüm bulamadım. Aşağıya sistem bilgilerini ve denediğim çözümleri yazacağım, yardımınız dokunursa çok teşekkür ederim.

Sistem: RTX 4070 Super, Ryzen 7500F, Crucial 6000 MHz 16x2, 1 TB SSD, ASUS B650M-K anakart.

Denediklerim:
BIOS güncellemek
EXPO açmak
Oyun modunu açıp kapatmak
Windows 10-11 denemek
ISLC kullanmak
Grafikleri düşük ayarlarda kullanmak,
İşlemciye OC yapmak
DDU ile driver kaldırmak
SysMain, EnablePrefetch gibi ayarları kapatmak.

Son düzenleyen: Moderatör:
hocam sesi montörden kullanıyodum onu kapattı bu ayar
Bunun dışında kendi denediklerimden yola çıkarak şunları önerebilirim;

1- EXPO kapat ram değerini BIOS'tan manuel gir ramlerin 6000mhz olduğu için direkt onu seçebilirsin. Çünkü araştırdığımda EXPO bazı sistemlerde buna sebep olabiliyor.

2- @Lotr Manyağı'nın dediği gibi Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması bazı sistemlerde stutter sorununa yol açabiliyor. Harici olarak Game Bar da buna sebep olabiliyor. Bu ikisini kapalı deneyebilirsin sırasıyla.

3- @Easley 'nin dediği gibi hızlı başlat da kimilerinde bu soruna yol açmış. Hatta BIOS'tan fast boot kapatmayı bile deneyebilirsin.

4- Temiz bir format sonrası internet bağlantısı olmadan ekran kartı ve chipset drıverini manuel kurup, sonrasında windows güncellemelerine geçmeyi deneyebilirsin. Driverların daha düzgün kurulmasını sağlayabilir bu yöntem.

5- HWinfo indirip +12V&5V&3.3V değerlerini bir benchmark testi yapıp incele, +12 Volt 10'lara düşüyorsa elektriksel bir soruna işaret eder bu.

6- Eğer elektriksel bir sorundan şüphelenirsen farklı bir lokasyonda kasayı test et. Hatta mümkünse farklı bir ram ve ekran kartı ile test et. Bende sorun böyle çözülmüştü inşallah sende gerekmez.

7- Bazen de ince ram ayarı yapmak gerekebiliyormuş. Bunu kendi açtığım konudan öğrenmiştim yorumlardan detaylı bilgi sağlayabilirsin.

Bende benzer sistemle Apex Legends oyununda yaşıyorum çok fazla ve çözemedim. Hikayeli oyunlarda falan sorun yok, Uncharted yağ gibi akıyor 4K'da ama FHD 60hz monitörde Apex oynayayım diyorum çatır çatır takılıyor oyun çözemedim gitti. Her türlü oyun ayarını da denedim. Okuduğuma göre Riva Statics Tuner programından FPS'i ekran 60hz ise 57'ye sabitleme gibi çözümler üretilmiş ama denemedim.

Bende benzer sistemle Apex Legends oyununda yaşıyorum çok fazla ve çözemedim. Hikayeli oyunlarda falan sorun yok, Uncharted yağ gibi akıyor 4K'da ama FHD 60hz monitörde Apex oynayayım diyorum çatır çatır takılıyor oyun çözemedim gitti. Her türlü oyun ayarını da denedim. Okuduğuma göre Riva Statics Tuner programından FPS'i ekran 60hz ise 57'ye sabitleme gibi çözümler üretilmiş ama denemedim.
Bu aslında sorunu görmemenizi sağlıyor. Aynı durumu yaşadım. Monitör 180hz oyunları 175-179 FPS'ye sabitliyordum tekleme azalsın diye. Ama günün sonunda insanlar 250-350 Fps gibi geniş bir aralıkta oyun oynadığı halde bu teklemeyi yaşamıyor. Yani dediğiniz yöntem sorunu minimize eder ama çözüm olmaz.

Bunun dışında kendi denediklerimden yola çıkarak şunları önerebilirim;

1- EXPO kapat RAM değerini BIOS'tan manuel gir RAM'lerin 6000MHz olduğu için direkt onu seçebilirsin. Çünkü araştırdığımda EXPO bazı sistemlerde buna sebep olabiliyor.

2- @Lotr Manyağı'nın dediği gibi donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması bazı sistemlerde stutter sorununa yol açabiliyor. Harici olarak Game bar da buna sebep olabiliyor. Bu ikisini kapalı deneyebilirsin sırasıyla.

3- @Easley'nin dediği gibi hızlı başlat da kimilerinde bu soruna yol açmış. Hatta BIOS'tan Fast boot kapatmayı bile deneyebilirsin.

4- temiz bir format sonrası internet bağlantısı olmadan ekran kartı ve chipset drıverini manuel kurup, sonrasında Windows güncellemelerine geçmeyi deneyebilirsin. Driverların daha düzgün kurulmasını sağlayabilir bu yöntem.

5- HWiNFO indirip +12v&5v&3.3v değerlerini bir benchmark testi yapıp incele, +12 volt 10'lara düşüyorsa elektriksel bir soruna işaret eder bu.

6- eğer elektriksel bir sorundan şüphelenirsen farklı bir lokasyonda kasayı test et. Hatta mümkünse farklı bir RAM ve ekran kartı ile test et. Bende sorun böyle çözülmüştü inşallah sende gerekmez.

7- bazen de ince RAM ayarı yapmak gerekebiliyormuş. Bunu kendi açtığım konudan öğrenmiştim yorumlardan detaylı bilgi sağlayabilirsin.

Hocam dediğiniz gibi tekrar format atacağım, akşama oyunlar yüklenmiş olur test ederim. Temiz format direkt BIOS'tan girip attığım gibi mi? Bir de internet olmadan 10 kurdum ama 11'i nasıl kuracağım?