Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EfsaneT

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

BIOS ayarlarımda sadece EXPO 1 açık ve Curve Optimizer -20'de stabilite yakaladım, o şekilde kullanıyorum, başka ekstra bir şey yapmadım BIOS'ta.

FPS'lerim vs. yüksek ve normal fakat %1 ve %0.1 low FPS'lerim aniden düşüp aniden çıkıyor ve bu olduğunda stutter dediğimiz drop sorunu ortaya çıkıyor.

Bu sorunu çözebilir miyim, çözersem nasıl çözerim?

Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi bana?

Sistem:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • RAM: 64 GB (4x16) XPG Lancer RGB DDR5 6000 MHz CL30
  • Ekran Kartı: GALAX RTX 4080 Super SG 16GB GDDR6X 256 Bit
  • Anakart: MSI MAG X670E Tomahawk
  • Kasa: HYTE Y70 Touch
  • PSU: MSI MAG A850GL PCIE5 850W 80+ GOLD
  • Soğutucu: BitFenix Cube 360 ARGB 360mm

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam öncelikle AM5'e ilk geçtiğimde böyle bir şey olduğunu bilmiyordum. Ben de 4x16 aldım, 64 GB yapmak için. Bilseydim o şekilde yapmazdım. Eğer sorun bundan kaynaklı ise 2 RAM'i çıkardım, çift kanal 32 yapacağım.
2. olarak BIOS sürümünü bugün 7E12V1K7 (Beta version) olarak son sürüme güncelledim. Dediğiniz uygulamayı indirdim, fotoğraf ekledim dediğiniz şekilde.

1763087845548.webp

@EfsaneT SoC voltajı zaten 1.3'te, o yüzden oto kalsın. VDDP voltajını bulup 1.15 olarak değiştir. Sonrasında VDD-VDDQ-VDDIO olmak üzere 3 tane EXPO voltajını bulup 1.35 yerine 1.4 uygula. Ve en önemlisi, iGPU–Integrated Graphics'i kapatacaksın. Search kısmında F9 kısayol tuşu olmalı, onunla aratıp bunu da kapat. İşlemler bunlar. Bir de Nitro kısmı var; onun da lokasyonunu ve nasıl ayarlaman gerektiğini söyleyeceğim. Sonrasında atacağım program ile 1–1.5 saat test et. HWiNFO adlı yazılımı indir, sensörler kısmından sıcaklıkları takip et. SS gönderirsin.

BIOS içerisinden ek olarak Advanced-AMD Overclock-DDR Options-Nitro Settings-Nitro Enabled deyip

Nitro-Enable Robust-Enable RX-2 Tx-3 Control-1 RX-Tx Burst-8X 8X uygula, save&exit yaptıktan sonra şu program ile teste alacaksın:

1.5 saat hata yoksa problem olmaz. Dediklerimin mantığını anla. SoC ve VDDP ihtiyacı, yuvarlak içine aldıklarımda ciddi artıyor. Ekstra 4x RAM dayarsan o da uçuruyor, bellek kontrolcüye tüm yük biniyor. Bir tane IMC (bellek kontrolcü) var iken, iki tane channel var. Sende şu anda 4x16 olduğu için her channel'da iki tane bellek var. 2x16 olsaydı iki channel var, her channel'da bir bellek olacaktı ve sinyal kalitesi daha iyi A2-B2 slot'larının. O sebepten dolayı IMC (bellek kontrolcü) rahat edecekti, SoC + VDDP ihtiyacı düşecekti. Mantık bu. @EfsaneT
Anlıyorum. Yani o zaman bizim yaptığımızla sorunsuz olursa 4x16'yı rahat kullanabileceğim. Doğru mu anladım?

RAM sıcaklıkları en fazla kaç derece olmalı? Riskli derece nedir?

İod hotspot kısmını da SS gönder ekstradan, 7800X3D CPU kısmında o sensör.

Anlıyorum. Yani o zaman bizim yaptığımızla sorunsuz olursa 4x16'yı rahat kullanabileceğim. Doğru mu anladım?

Aynen doğru ama garanti yok. Testte hata yoksa oyunlarda deneyeceksin.

Düşük bir ihtimal ama senin kit m-die muhtemelen, çünkü tRFC 420 açmadı, 510 açtı. Tras 38 kaynaklı bazı oyunlar drop %1 düşüklüğü sıkıntısı yapar. Eğer öyle bir durum olursa TRAS-48 TRC-58 olarak değiş. Yine problem olursa bu drop olayı, TRAS-80 TRC-80 olarak değiş, tekrar bak oyunlarda. Bu tras düşüklüğünün böyle bir durum yapma potansiyeli var ama her RAM'de ya da her oyunda olacak diye bir şey yok. Stabil olduğu hâlde böyle bir durum oluşursa önce 48-58, sonrasında 80-80 yapacaksın tras-tRC ikilisini. @EfsaneT

Düşük bir ihtimal ama senin kit m-die muhtemelen, çünkü tRFC 420 açmadı, 510 açtı. Tras 38 kaynaklı bazı oyunlar drop %1 düşüklüğü sıkıntısı yapar. Eğer öyle bir durum olursa TRAS-48 TRC-58 olarak değiş. Yine problem olursa bu drop olayı, TRAS-80 TRC-80 olarak değiş, tekrar bak oyunlarda. Bu tras düşüklüğünün böyle bir durum yapma potansiyeli var ama her RAM'de ya da her oyunda olacak diye bir şey yok. Stabil olduğu hâlde böyle bir durum oluşursa önce 48-58, sonrasında 80-80 yapacaksın tras-tRC ikilisini. @EfsaneT

Tamamdır. Umarım bu şekilde bir sorun çıkarmaz, sorun düzelir. Doğru mu attım? Umarım hotspot doğrudur.

Dosya Ekleri

• görsel_2025-11-14_072750265.webp
    görsel_2025-11-14_072750265.webp
    540,6 KB · Görüntüleme: 41
Tamamdır. Umarım bu şekilde bir sorun çıkarmaz, sorun düzelir. Doğru mu attım? Umarım hotspot doğrudur.
Doğru, her şey normal. Şimdi bu eğer 1.5 saat hata vermez ise, ben sana ayrı iki tane profil atacağım: biri 6000 C26, diğeri 6200 C28. Bu profili kaydedeceksin (stabilse). Eğer sana attığım bu iki profil ekstradan boot etmezse, JBAT1'den sıfırlaman gerekecek. Sıfırladığında ama profili kaydettiğin için ayarların silinmeyecek, direkt oradan yükleyebileceksin BIOS içerisinden. Bu sadece başlangıç yani, high voltaj mod açıp 1.5-1.6 VDD ile CAS Latency düşürebiliyorsun. RAM sıcaklığı olarak sorun yok. Bir zararı da yok çünkü Hynix kullanıyorsun.

Anakartın sitesinde tam modeli yazdım. Uyumluluk listesine RAM bu şekilde görünüyor benim.

Dosya Ekleri

• görsel_2025-11-14_073139652.webp
    görsel_2025-11-14_073139652.webp
    275,2 KB · Görüntüleme: 38
Anakartın sitesinde tam modeli yazdım. Uyumluluk listesine RAM bu şekilde görünüyor benim.
M-Die olabilir sendeki. HWiNFO tam mod açtığında, modüllerden birine tıkladığında SK Hynix A mı diyor M mi diyor? Onu SS atar mısın? Test anında program geç açılıp kasabilir, o normal. Bu programdan bak bakalım Hynix A mı gerçekten?

Doğru, her şey normal. Şimdi bu eğer 1.5 saat hata vermez ise, ben sana ayrı iki tane profil atacağım: Biri 6000 C26, diğeri 6200 C28. bu profili kaydedeceksin (stabilse). Eğer sana attığım bu iki profil ekstradan boot etmezse, jbat1'den sıfırlaman gerekecek. Sıfırladığında ama profili kaydettiğin için ayarların silinmeyecek, direkt oradan yükleyebileceksin BIOS içerisinden. Bu sadece başlangıç yani, high voltaj mod açıp 1.5-1.6 vdd ile CAS latency düşürebiliyorsun. RAM sıcaklığı olarak sorun yok. Bir zararı da yok çünkü Hynix kullanıyorsun.

Tamamdır reis, nasıl diyorsan. Sıkıntı yok.

Dosya Ekleri

• görsel_2025-11-14_073726099.webp
    görsel_2025-11-14_073726099.webp
    114,2 KB · Görüntüleme: 38
1763094884902.webp

1763095060338.webp

1763095236610.webp

Vallahi kral, anlamadım. Sana şöyle atayım. Doğru yere mi bakıyorum, onu da anlamadım gerçi ama sen bir bak.

1 saat eğer hata yoksa testi durdur, 6000 CL26 için böyle dene tekrar teste al, sistem açılmazsa diye mevcut ayarları kaydedeceksin BIOS içine unutma kaydetme yeri var orada bulursun profil 1 olarak. Sistem 5 dk içinde açmazsa JBAT1'den sıfırlayıp şu anki profili geri yüklersin 6000 CL30 olan.

Vallahi kral, anlamadım. Sana şöyle atayım. Doğru yere mi bakıyorum, onu da anlamadım gerçi ama sen bir bak.

1763095318019.webp

N/A yazıyor M-Die muhtemelen bu, A-Die yazdığına bakma sitede.

@LH44 Hani A-Die'ydi koş gel :D

@EfsaneT Hatta şu anda kaç dk oldu, SS gönder 30 dk hata yoksa testi durdur, BIOS girip ayarları profile kaydet, sonrasında CL26 için verdiğim timing+voltajları gir, geri kalan her şey aynı kalacak. Sistem açarsa Zen SS gönder ve tekrar testi başlat aynı şekilde, bekliyorum.