İş dönüşü bakıp döneceğim hocam, sağ olasın.
Voltajlar doğru mu hocam?
Eki Görüntüle 210970
@veridiasquo AI Tweaker ve DRAM Timings baştan aşağı gönder bakalım. Bir de Nitro kısmı olsun. 6000 CL28 aç en azından optimize olarak, faydasını görürsün.
@LH44 @Bandırmalı1965 @veridiasquo @prime @Haluk Albayrak @Picky @TechMad
1.2.8.0 AGESA sürümünden sonra FGR mod geçildiğini söylemiştim İntel'deki gibi. Asıl mevzu DRAM Timings içinde alt kısımda bulunan M-Ordering ayarında. Bu ayar Auto olarak eski AGESA'larda NORM olarak geliyor. Şu ana kadar hep böyle kullandınız. Sonrasında Auto'su RELAXED olacak. Uzun teste bırakmanız gerekecek. 3 saat hata almadığım profil oyunda 5 kere crash verdirmişti.
O sebepten M-Ordering ayarını bulup direkt olarak NORM ayarlayıp eski stabil profillerinizi kullanmaya devam edin. Ya da Auto=RELAXED olarak geleceği için bundan sonrasında ona göre stabilite testi yaparsınız. Detayları alta bırakıyorum, IMC davranışı değişiyor bu sebepten dolayı. Hangi tRFC değerlerini okuyup okumadığını belirttim.
1.2.8.0 AGESA'da RELAXED için sınırlar:
H16M: tRFC2= 90-100 ns tRFCsb= 50-70 ns
H16A: tRFC2= 110-120 ns tRFCsb= 80-100 ns
H24M: tRFC2= 150-160 ns tRFCsb= 130-140 ns
M-ORDERING:
NORM: TRFC1 okuyor, TRFC2+SB okumuyor.
STRICT: TRFC2 okuyor, TRFC1+SB okumuyor.
RELAXED: TRFC2+SB okuyor, TRFC1 okumuyor.
@elninolaz MSI 1.2.8.0 BIOS'u geri çekmişti en son, orada Auto belki RELAXED gelmiyordu. Tek tek deneyerek bulabilirsin, bellek kontrolcü okuduğu değerler değişiyor tamamen ve stabiliteyi bozma şansı var. Okumadığı değerleri 1 girebiliyorsun mesela. Konu sahibi 1.2.8.0 güncelse bu dediklerim geçerli, 1.2.7.0'daysan eğer NORM kullanıyorsun şu anda. Sadece tRFC1 değeri geçerli sende.
@veridiasquo
H16A için aktif soğutma mevcutsa bu da bir opsiyon. M_Ordering ayarı NORM burada. RELAXED, AIDA'yı iyileştiriyor grafikte görüldüğü gibi. Deneyip geri dönüş yapabilirsin.
@elninolaz
@veridiasquo Aktif soğutma mevcutsa H16M için 6000 CL26-28 uygun olacaktır senin için ekstra. Aktif soğutma bu şekilde uygundur: