240 dakika ayarlı. O test biter bence sorun çıkmaz.

@Ayhan Dönmez 4 saat test bitti diyelim. Sorun çıkmadı bu ayar en iyisi olabilir mi sistemim için?
Diğer ayar boot etmez veya teste patlar ise, en iyi yapılacak ayar olarak kabul edilir mi?

Ötesi senin için yok. tRCD 36 senin kitte olamıyor ya da VDD istiyor. Gear kapalıyken ve CL26 iken onu da zorlamak imkansız. tRCD kit sıcaklığıyla da scale oluyor Hynix'te. RAM 50-60 üzerini gördüğü an BSOD yedirtebilir sana mesela. Birincil zamanlama kısmı o yüzden tehlikeli. Devamlı vantilatör tutamazsın. Senin kasanın hava akışı RAM soğutmaya müsait değil. Direkt olarak fan dikip üfletmen lazım ya da aparat vesaire alıp monte etmen lazım.

Zaten işi değerli hocalarım halletmiş @LH44 @Ayhan Dönmez dün ZenTimings'i atın yazdıktan sonra yazım hatasından ban yemişim yazamadım.

Artık timing aşaması bitti sayılır daha da sıkmak daha da uğraşmak demek etkisi az olur artık stabiliteye dikkat edin hocam bir de sıcaklığa tabii JEDEC limiti 95°c ama 80'i geçmesin bu kıtlıkta RAM aramayın eğer stabillik sorunu olursa yine yazın bu sefer ban yemezsem şahsi ilgilenmeye çalışacağım ❤️

Teşekkür ederim, ban bende çok yiyorum.

@Ayhan Dönmez hocam bir konu açsam RAM soğutma için yardımcı olur musunuz? 1 gün ban attılar geçenlerde, tekrar yemek istemiyorum. Başka kişilere bildiklerimi aktarıyorum, cevap yazamıyorum sinir oluyorum. 😀

Ara değerler ise tercih edilmiyor getirisi az diye ya da bir alt kademeye inmek daha karlı diye. Mesela 2-3-0, 1-3-0, 2-2-1 neredeyse hiç kullanan yok. 1-2-1, 1-2-0 dip değerler. En mantıklı olan bu ikisi. 2:1 modda da Ryzen 9000 limiti 2-3-1 ve 1-3-1 Nitro. TX kısmı 2'ye inemiyor. @Bandırmalı1965

@Ayhan Dönmez hocam bir konu açsam RAM soğutma için? 1 gün ban attılar geçenlerde, tekrar yemek istemiyorum. Başka kişilere bildiklerimi aktarıyorum, cevap yazamıyorum sinir oluyorum. 😀

Aynı süreçlerden geçtim, merak etme. Ben uzunca bir süre olmayacağım zaten, @Bandırmalı1965 ve @LH44 gibi değerli hocalarımız var. Bu kadar ileri düzey ve detay bilmeye aslında gerek yok. Bench kovalamıyorsun. Alman gerekenin %95'ini zaten alıyorsun. Benim sana yaptırmak istediğim %99.99'a giriyor. 3D işlemcilerde çok önem arz etmiyor. FPS'ten ziyade %1 ve 0.1 değerleri artırmada önemli tüm bu RAM+PBO ayarları. Yoksa Benchmark harici bir esprisi yok.

Latency'nin dip değeri görmesi o kadar önemli değil, demeye çalışıyorum yani. 3D V-Cache zaten tolere ediyor, öncelik onda her zaman. 9700X kullansaydın RAM+PBO çok daha önemliydi. @ggbye

Ara değerler ise tercih edilmiyor getirisi az diye ya da bir alt kademeye inmek daha karlı diye. Mesela 2-3-0, 1-3-0, 2-2-1 neredeyse hiç kullanan yok. 1-2-1, 1-2-0 dip değerler. En mantıklı olan bu ikisi. 2:1 modda da Ryzen 9000 limiti 2-3-1 ve 1-3-1 Nitro. Tx kısmı 2'ye inemiyor. @Bandırmalı1965

Aynı süreçlerden geçtim, merak etme. Ben uzunca bir süre olmayacağım zaten, @Bandırmalı1965 ve @LH44 gibi değerli hocalarımız var. Bu kadar ileri düzey ve detay bilmeye aslında gerek yok. Bench kovalamıyorsun. Alman gerekenin %95'ini zaten alıyorsun. Benim sana yaptırmak istediğim %99.99'a giriyor. 3D işlemcilerde çok önem arz etmiyor. FPS'ten ziyade %1 ve 0.1 değerleri artırmada önemli tüm bu RAM+PBO ayarları. Yoksa benchmark harici bir esprisi yok.

Latency'nin dip değeri görmesi o kadar önemli değil, demeye çalışıyorum yani. 3D v-cache zaten tolere ediyor, öncelik onda her zaman. 9700X kullansaydın RAM+PBO çok daha önemliydi. @ggbye

Hocam özel değilse neden aramızda olmayacaksınız?

Ara değerler ise tercih edilmiyor getirisi az diye ya da bir alt kademeye inmek daha karlı diye. Mesela 2-3-0, 1-3-0, 2-2-1 neredeyse hiç kullanan yok. 1-2-1, 1-2-0 dip değerler. En mantıklı olan bu ikisi. 2:1 modda da Ryzen 9000 limiti 2-3-1 ve 1-3-1 Nitro. Tx kısmı 2'ye inemiyor. @Bandırmalı1965

Aynı süreçlerden geçtim, merak etme. Ben uzunca bir süre olmayacağım zaten, @Bandırmalı1965 ve @LH44 gibi değerli hocalarımız var. Bu kadar ileri düzey ve detay bilmeye aslında gerek yok. Bench kovalamıyorsun. Alman gerekenin %95'ini zaten alıyorsun. Benim sana yaptırmak istediğim %99.99'a giriyor. 3D işlemcilerde çok önem arz etmiyor. FPS'ten ziyade %1 ve 0.1 değerleri artırmada önemli tüm bu RAM+PBO ayarları. Yoksa benchmark harici bir esprisi yok.

Latency'nin dip değeri görmesi o kadar önemli değil, demeye çalışıyorum yani. 3D v-cache zaten tolere ediyor, öncelik onda her zaman. 9700X kullansaydın RAM+PBO çok daha önemliydi. @ggbye

Amaç kısaca Infinity Fabric'in Latency'sini diplemek çok gecikme yaratıyor çünkü :)

1769000250561.webp

@ggbye Bu şekilde dikeceksin GPU üzerine, 2 fanlı ya da 3 fanlı model olması fark etmez. Kasayı sen sallamadıkça, sarsmadıkça fan kanatlanıp da yerinden uçmaz. Aksi taktirde aparat alman gerekecek, pek de gerek yok açıkçası ona.

Artık emekli oldum ve forum ortamının tam olarak bana hitap etmediğini düşünüyorum. Arada uğrayacağım yine, sonrasında dahil olurum. Herkesin bir müddet istirahate ihtiyacı var.