Amaç kısaca Infinity Fabric'in Latency'sini diplemek çok gecikme yaratıyor çünkü :)

Hocam bu gecikme yüzünden neler yaptım bir bilseniz, değişmediğim bir tek ben kaldım. Sinir stres sahibi oldum, elimde yüzümde yaralar oluştu. Artık başka seviyeye geçtim takıntı yaptım. PC kablolarını nere takıcağımı bile bilmiyordum. Artık ne yanacak ve bozulcaksa bozulsun dedim her şeyi kendim yaptım.

Hocam bu gecikme yüzünden neler yaptım bir bilseniz, değişmediğim bir tek ben kaldım. Sinir stres sahibi oldum, elimde yüzümde yaralar oluştu. Artık başka seviyeye geçtim takıntı yaptım. PC kablolarını nere takıcağımı bile bilmiyordum. Artık ne yanacak ve bozulcaksa bozulsun dedim her şeyi kendim yaptım.

Şu anda diptesin zaten, ötesi olmaz sende. Ryzen 9000 limiti bu. 8000-8400 aralığı ya da 6200-6400 C26 olması aynı muameleyi görüyor. 9950X3D olsaydı yüksek frekans ve 2:1 mod önceliği vardı. 9800X3D 1:1 mod ile 2:1 mod aynı neredeyse.

Sakin hocam X3D'ler şu an onun sayesinde var 😁

Eki Görüntüle 219838

@ggbye bu şekilde dikeceksin GPU üzerine, 2 fanlı ya da 3 fanlı model olması fark etmez. Kasayı sen sallamadıkça, sarsmadıkça fan kanatlanıp da yerinden uçmaz. Aksi takdirde aparat alman gerekecek, pek de gerek yok açıkçası ona.

Artık emekli oldum ve forum ortamının tam olarak bana hitap etmediğini düşünüyorum. Arada uğrayacağım yine, sonrasında dahil olurum. Herkesin bir müddet istirahate ihtiyacı var.

Hocam benim sıvı soğutmam, boşta fanlarını sökeceğim. 3 adet bir şekilde uyduracağım.

Sakin hocam X3D'ler şu an onun sayesinde var 😁

R7 7800X3D değiştirdim. R7 9800X3D aldım. Gördüğünüz gibi hala uğraşıyorum.

Şu anda diptesin zaten, ötesi olmaz sende. Ryzen 9000 limiti bu. 8000-8400 aralığı ya da 6200-6400 C26 olması aynı muameleyi görüyor. 9950X3D olsaydı yüksek frekans ve 2:1 mod önceliği vardı. 9800X3D 1:1 mod ile 2:1 mod aynı neredeyse.

Şu RAM'lar düşerse G.Skill CL26 alacağım. Umarım sr olur.

Hocam benim sıvı soğutmam, boşta fanlarını sökeceğim. 3 adet bir şekilde uyduracağım.

R7 7800X3D değiştirdim. R7 9800X3D aldım. Gördüğünüz gibi hala uğraşıyorum.

Şu RAM'lar düşerse G.Skill CL26 alacağım. Umarım sr olur.

CL26 SR almadığım için pişmanım, fiyatı 9K idi ilk çıktığında. @Bandırmalı1965 hocanın LN2'si ile birlikte 6800 C24 açabilirdik onu. Normalde oda sıcaklığında 1.75-1.85 VDD'ye 6600 CL24-36-30 açabiliyor Primary kısmını ve daily drive kullanmakta sakınca yok. Watercool kullanıyor çoğu kişi bu kiti zaten heatsink'ten ayırıp.

@ggbye Şu anda bu kit EXPO dahi açmayıp 4800 MT/s CL40 JEDEC kullananların elinde ne yazık ki. CL26 oluşuna aldanıp hem de 1.4v sürümünü satın alıp tüketti bizim millet. EXPO açıp da stabil edemiyor çoğu ya da EXPO açmaya korkuyor. 6600 CL24 kullanacakları kit boş yere 4800 CL40 olarak yatıyor yani.

CL26 sr almadığım için pişmanım, fiyatı 9K idi ilk çıktığında. @Bandırmalı1965 hocanın LN2'si ile birlikte 6800 C24 açabilirdik onu. Normalde oda sıcaklığında 1.75-1.85 Vdd'ye 6600 CL24-36-30 açabiliyor primary kısmını ve daily Drive kullanmakta sakınca yok. Watercool kullanıyor çoğu kişi bu kiti zaten Heatsink'ten ayırıp.

@ggbye şu anda bu kit EXPO dahi açmayıp 4800 MT/s CL40 JEDEC kullananların elinde ne yazık ki. CL26 oluşuna aldanıp hem de 1.4v sürümünü satın alıp tüketti bizim millet. EXPO açıp da stabil edemiyor çoğu ya da EXPO açmaya korkuyor. 6600 CL24 kullanacakları kit boş yere 4800 CL40 olarak yatıyor yani.

Bunun farkındayım. Çok karşılaştım böyle kullanan kişilerle.

Hocam sonuçlar böyle.

Hocam dediğiniz değerleri geçirdim. Sistem açıldı, değerlerde bir hata var mı bakar mısınız?

@Ayhan Dönmez hocam test baslattım, PC kapandı iyi niyetimden elektrik gittti diye düşüneceğim bir daha başlatacağım.

Hocam sonuçlar böyle.

Hocam dediğiniz değerleri geçirdim. Sistem açıldı, değerlerde bir hata var mı bakar mısınız?

@Ayhan Dönmez hocam test baslattım, PC kapandı iyi niyetimden elektrik gittti diye düşüneceğim bir daha başlatacağım.

Kesinlikle teste patlıyor. Öneriniz var mı?

@LH44 hocam PC 4-5 dakikadır açılmadı. Traing bu kadar uzun olması normal mi?

@Ayhan Dönmez Hocam deneyimledim oyunda, fakar görsele eklediğim gibi keskin hissetirmiyor. Bunun farkı nedir ki? Bu ayarlar çok iyi hisettiriyordu. Keskin atışlar yapabiliyordum. 1.3 Soc olabilir mi?

@LH44 @Bandırmalı1965 @Ayhan Dönmez 1.3 SoC 1.4 vddıo yapsam sorun yaratır mı? Olmadı FCLK 2067'ye düşüreyim.

Dosya Ekleri

• image.webp
    image.webp
    3,1 MB · Görüntüleme: 68
  • 11.webp
    11.webp
    24,3 KB · Görüntüleme: 52
  • IMG_6785.webp
    IMG_6785.webp
    706,1 KB · Görüntüleme: 40
Son düzenleme:

Hocam sonuçlar böyle.

Kesinlikle teste patlıyor. Öneriniz var mı?

@LH44 hocam PC 4-5 dakikadır açılmadı. Traing bu kadar uzun olması normal mi?

@Ayhan Dönmez Hocam deneyimledim oyunda, fakar görsele eklediğim gibi keskin hissetirmiyor. Bunun farkı nedir ki? Bu ayarlar çok iyi hisettiriyordu. Keskin atışlar yapabiliyordum. 1.3 Soc olabilir mi?

@LH44 @Bandırmalı1965 @Ayhan Dönmez 1.3 SoC 1.4 vddıo yapsam sorun yaratır mı? Olmadı FCLK 2067'ye düşüreyim.
1769043865763.webp

@ggbye Gaming için böyle bir dene, test için RTP yerine Testmem5 Ryzen3D Profile seçip ayarlarsın Config kısmından. Program ilk açışta AWE hatası veriyor, PC kapatıp açtıktan sonra düzelecek. O haliyle test etme, Restart sonrası teste başla. 3 saat test et bu programda. Ayarlar kısmından hepsini ayarlarsın.

Eğer Ryzen3D Profile hata vermiyorsa bu attığımda, oyunların kötü etkilenme şansı yok. Biraz marjin vermiş olursun Timing'lere. Özellikle DR'de gaming için çok sıkmak iyi değil dediğim gibi.

1769044420327.webp

@ggbye VDD IO 1.4 bırak, diğer ikisi aynı kalacak.

1769045319439.webp

@ggbye Testmem'den başarıyla geçerse sonraki etapta M_ORDERING ayarını NORM alıp bu şekilde dene tRFC kısmını. Aktif soğutma yapmazsan tRFC %1 Lows düşürür yani akıcılığı hissedemezsin, bir diğer sebebi o olabilir sendeki. 120 ns A-Die limiti normal koşullarda.

Şu an sende RELAXED ilgili kısım, NORM ve RELAXED olarak oyunlarda bakarsın. tRFC kısmını dediğim gibi yapmazsan Boot etmez NORM denerken. NORM için tRFC1 değeri 372 olacak 6200 MT/s'de. Sıcaklık kaynaklı hata varsa 403 çekersin, 130 ns eder.

Arka planı boşaltıp, çerçöpten arındırıp CapFrameX yazılımıyla kayıt alıp %1 ve %0.1 kıyaslarsın bu iki profili NORM ve RELAXED olmak üzere. Auto şu anda RELAXED sende zaten. Diğer türlü hissiyata göre anlayabilmek çok mümkün değil, yanıltıyor.

1769069121361.webp

@ggbye Son karar M_ORDERING=NORM olarak bu şekilde teste al, Testmem5 Ryzen3D Profil 2.5-3 saat yeterli. İlk açışta AWE hatasından sonra PC'yi resetle, sonrasında ayarlar kısmından test süresi 2.5-3 saat ayarla dakika cinsinden RTP'deki gibi. Bir de profili Ryzen3D seçeceksin.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 220045

@ggbye gaming için böyle bir dene, test için rtp yerine TestMem5 Ryzen3D profile seçip ayarlarsın Config kısmından. Program ilk açışta awe hatası veriyor, PC kapatıp açtıktan sonra düzelecek. O haliyle test etme, restart sonrası teste başla. 3 saat test et bu programda. Ayarlar kısmından hepsini ayarlarsın.

Eğer Ryzen3D profile hata vermiyorsa bu attığımda, oyunların kötü etkilenme şansı yok. Biraz marjin vermiş olursun Timing'lere. Özellikle Dr'de gaming için çok sıkmak iyi değil dediğim gibi.

Eki Görüntüle 220047

@ggbye vdd IO 1.4 bırak, diğer ikisi aynı kalacak.

Eki Görüntüle 220048

@ggbye TestMem'den başarıyla geçerse sonraki etapta m_orderıng ayarını norm alıp bu şekilde dene tRFC kısmını. Aktif soğutma yapmazsan tRFC %1 lows düşürür yani akıcılığı hissedemezsin, bir diğer sebebi o olabilir sendeki. 120 ns a-die limiti normal koşullarda.

Şu an sende relaxed ilgili kısım, norm ve relaxed olarak oyunlarda bakarsın. tRFC kısmını dediğim gibi yapmazsan boot etmez norm denerken. Norm için tRFC1 değeri 372 olacak 6200 MT/s'de. sıcaklık kaynaklı hata varsa 403 çekersin, 130 ns eder.

Arka planı boşaltıp, çerçöpten arındırıp capframex yazılımıyla kayıt alıp %1 ve %0.1 kıyaslarsın bu iki profili norm ve relaxed olmak üzere. Auto şu anda relaxed sende zaten. Diğer türlü hissiyata göre anlayabilmek çok mümkün değil, yanıltıyor.

Eki Görüntüle 220074

@ggbye son karar m_orderıng = norm olarak bu şekilde teste al, TestMem5 Ryzen3D profil 2.5-3 saat yeterli. İlk açışta awe hatasından sonra PC'yi resetle, sonrasında ayarlar kısmından test süresi 2.5-3 saat ayarla dakika cinsinden Rtp'deki gibi. Bir de profili Ryzen3D seçeceksin.

Hocam yeni uyandım kafam basmıyor şu an. O attıgım ayar keskindi, sebebini anlamadım. Çok yaz mısınız karısmıs. Yazdıklarımızın hepsini uygulayım mı?

Eki Görüntüle 220045

@ggbye gaming için böyle bir dene, test için rtp yerine TestMem5 Ryzen3D profile seçip ayarlarsın Config kısmından. Program ilk açışta awe hatası veriyor, PC kapatıp açtıktan sonra düzelecek. O haliyle test etme, restart sonrası teste başla. 3 saat test et bu programda. Ayarlar kısmından hepsini ayarlarsın.

Eğer Ryzen3D profile hata vermiyorsa bu attığımda, oyunların kötü etkilenme şansı yok. Biraz marjin vermiş olursun Timing'lere. Özellikle Dr'de gaming için çok sıkmak iyi değil dediğim gibi.

Eki Görüntüle 220047

@ggbye vdd IO 1.4 bırak, diğer ikisi aynı kalacak.

Eki Görüntüle 220048

@ggbye TestMem'den başarıyla geçerse sonraki etapta m_orderıng ayarını norm alıp bu şekilde dene tRFC kısmını. Aktif soğutma yapmazsan tRFC %1 lows düşürür yani akıcılığı hissedemezsin, bir diğer sebebi o olabilir sendeki. 120 ns a-die limiti normal koşullarda.

Şu an sende relaxed ilgili kısım, norm ve relaxed olarak oyunlarda bakarsın. tRFC kısmını dediğim gibi yapmazsan boot etmez norm denerken. Norm için tRFC1 değeri 372 olacak 6200 MT/s'de. sıcaklık kaynaklı hata varsa 403 çekersin, 130 ns eder.

Arka planı boşaltıp, çerçöpten arındırıp capframex yazılımıyla kayıt alıp %1 ve %0.1 kıyaslarsın bu iki profili norm ve relaxed olmak üzere. Auto şu anda relaxed sende zaten. Diğer türlü hissiyata göre anlayabilmek çok mümkün değil, yanıltıyor.

Eki Görüntüle 220074

@ggbye son karar m_orderıng = norm olarak bu şekilde teste al, TestMem5 Ryzen3D profil 2.5-3 saat yeterli. İlk açışta awe hatasından sonra PC'yi resetle, sonrasında ayarlar kısmından test süresi 2.5-3 saat ayarla dakika cinsinden Rtp'deki gibi. Bir de profili Ryzen3D seçeceksin.

Hocam oyun oynarken HWiNFO açıktı, RAM ısınma söz konusu değildi. 41-43 arası değerlerim vardı. Sürekli açıktı değerlere bakıyordum. Isınma söz konusu değildi. Soğutma olarak, kasanın fanlarını aktif ettim zaten.

Hocam yeni uyandım kafam basmıyor şu an. O attıgım ayar keskindi, sebebini anlamadım. Çok yaz mısınız karısmıs. Yazdıklarımızın hepsini uygulayım mı?

Hocam oyun oynarken HWiNFO açıktı, RAM ısınma söz konusu değildi. 41-43 arası değerlerim vardı. Sürekli açıktı değerlere bakıyordum. Isınma söz konusu değildi. Soğutma olarak, kasanın fanlarını aktif ettim zaten.

Hocam çoğu ayar ilk attıgınız ile aynı idi. 2 tming değiştim, 1 voltaj bakayım böyle.

Dediklerimi değiştirdim. Görsel bırakıyorum sizin için. SoC voltajı olabilir mi? Eminim o keskinlik yoktu. Saatlerce oynadım ve sıcaklıklara saatlerce baktım.

Hocam çoğu ayar ilk attıgınız ile aynı idi. 2 tming değiştim, 1 voltaj bakayım böyle.

Dediklerimi değiştirdim. Görsel bırakıyorum sizin için. SoC voltajı olabilir mi? Eminim o keskinlik yoktu. Saatlerce oynadım ve sıcaklıklara saatlerce baktım.
VDDP ayarı, 1.1 ayarlı bios içersinde.

@Ayhan Dönmez bahsettiniz uygulamayı indirdim. Reset attım, ayarlar bu şekilde başlatıyım mı?

@LH44 @Ayhan Dönmez hocam bu test daha mı ağır? Soğutamıyorum neredeyse.

Dosya Ekleri

• image.webp
    image.webp
    3,3 MB · Görüntüleme: 24
  • 1.webp
    1.webp
    24,4 KB · Görüntüleme: 40
  • saa.webp
    saa.webp
    46 KB · Görüntüleme: 43
  • image.webp
    image.webp
    3,6 MB · Görüntüleme: 30
Son düzenleme:

VDDP ayarı, 1.1 ayarlı bios içersinde.

@Ayhan Dönmez bahsettiniz uygulamayı indirdim. Reset attım, ayarlar bu şekilde başlatıyım mı?

@LH44 @Ayhan Dönmez hocam bu test daha mı ağır? Soğutamıyorum neredeyse.

Bu testi 2.5-3 saat yap Ryzen3D TestMem olanı. Eğer testi geçerse öyle dene. NORM alıp son attığım görseli uyguladıysan sorun yok. @ggbye