Nietzsche

Çalışkan
Makaleler
1
6 yaşında bir çocuğun işkence çektirilerek öldürülmesinin ne cezayla ne de sınavla ilgisi vardır. Çünkü çocuk sınanmayacak kadar bilinçsiz, cezalandırılmayacak kadar küçüktür.

Ailesi sınanıyor önermesi de bana göre saçmadır. Her koyun kendi bacağından asılır dedikten sonra başkasını sınamak için birilerine acı çektiren tanrı sonsuz merhamet sahibi olamaz. Özellikle de bu bir çocuksa.

Son düzenleme:
Şimdi şöyle bir durum var,

Ben uzun zamandır 6 yaşında veya o yaşlarda bir çocuğun işkence çektirilerek öldürüldüğünün haberini görmüyorum. Onun dışında, bu tarz yaptırımları uygulayan şahıs, yoldan geçen rasgele biri mi? Yoksa devlet mi?

Eğer cevap devletse, bu medeniyetsizliğin en büyük örneğidir çünkü dediğiniz gibi çocuk sınanmayacak kadar bilinçsiz, cezalandırılmayacak kadar küçüktür.

Eğer cevap rasgele biriyse, zaten bunu yapan adam ülkenin yönetimine bağlı olarak adalete teslim edilir ve ağır yaptırımlara çaptırılır. Tabii, küçük bir çocuğu öldürmenin cezası ne kadar büyük olabilir, orası bilinmez.

Zaten çoğu ahiret inancı olan dinde, küçük yaştaki çocuklar vefat ederse cennete gidiyor. Dediğiniz gibi bilinci yok sonuçta.

Şimdi şöyle bir durum var,

Ben uzun zamandır 6 yaşında veya o yaşlarda bir çocuğun işkence çektirilerek öldürüldüğünün haberini görmüyorum. Onun dışında, bu tarz yaptırımları uygulayan şahıs, yoldan geçen rasgele biri mi? Yoksa devlet mi?

Eğer cevap devletse, bu medeniyetsizliğin en büyük örneğidir çünkü dediğiniz gibi çocuk sınanmayacak kadar bilinçsiz, cezalandırılmayacak kadar küçüktür.

Eğer cevap rasgele biriyse, zaten bunu yapan adam ülkenin yönetimine bağlı olarak adalete teslim edilir ve ağır yaptırımlara çaptırılır. Tabii, küçük bir çocuğu öldürmenin cezası ne kadar büyük olabilir, orası bilinmez.

Zaten çoğu ahiret inancı olan dinde, küçük yaştaki çocuklar vefat ederse cennete gidiyor. Dediğiniz gibi bilinci yok sonuçta.
Şimdi ilk olarak. Basit bir google aratmasıyla bile birçok çocuk cinayeti olduğu bulunabilir. Ki ülkemizde de cinayet kadar kötü bir olay yaşandı geçenlerde. Haber yapılmayan şeyleri saymıyorum bile.

Çocuğun direkt cennette gitmesi ise apayrı bir mevzu ama cevap olarak şunu derim. Çocuk direkt cennete gidecekse neden yarattı. Sınama yaptı mı? Hayır yapmadı. Direkt yaratmasaydı ya da cennette yaratsaydı daha mantıklı olmaz mıydı? Ya da ölümünü basit yapsaydı. Bunlar sonsuz merhametli bir tanrının yapacağı şeyler değiller.

Ayrıca burada bir özgür iradede söz konusu değil. İstediği kadar cennete koyulsun bunu o mu seçti? Hayır.

Öncelikle Tanrı'ya nefret kusma konusu açmamışsınız, bu bağlamda yorum yapın.

Zaten varsa dinlerde Tanrı belirlemiyor mu insanların kaderini? Ben öyle biliyorum. Tanrı çocuğun kaderini bu olarak belirlemiş, bu olmuş. Evet, çok acımasızca ama Tanrı'ya nefret kusma konusunda olsaydık bu yorumunuza katılırdım.

Hem çocuğun ileride olan yaşamını da bilmiyoruz, bu durum onun için ya iyi oldu, ya kötü oldu.

Öncelikle Tanrı'ya nefret kusma konusu açmamışsınız, bu bağlamda yorum yapın.

Zaten varsa dinlerde Tanrı belirlemiyor mu insanların kaderini? Ben öyle biliyorum. Tanrı çocuğun kaderini bu olarak belirlemiş, bu olmuş. Evet, çok acımasızca ama Tanrı'ya nefret kusma konusunda olsaydık bu yorumunuza katılırdım.

Hem çocuğun ileride olan yaşamını da bilmiyoruz, bu durum onun için ya iyi oldu, ya kötü oldu.
Yaptığım hangi yorumda nefret kusmuşum merak ettim.

Sınama yaptı mı? Hayır yapmadı. Direkt yaratmasaydı ya da cennette yaratsaydı daha mantıklı olmaz mıydı? Ya da ölümünü basit yapsaydı. Bunlar sonsuz merhametli bir tanrının yapacağı şeyler değiller.

Ayrıca burada bir özgür iradede söz konusu değil. İstediği kadar cennete koyulsun bunu o mu seçti? Hayır.

Öncelikle tanrı'ya nefret kusma konusu açmamışsınız, bu bağlamda yorum yapın.

Zaten varsa dinlerde tanrı belirlemiyor mu insanların kaderini? Ben öyle biliyorum. Tanrı çocuğun kaderini bu olarak belirlemiş, bu olmuş. Evet, çok acımasızca ama tanrı'ya nefret kusma konusunda olsaydık bu yorumunuza katılırdım.

Tanrı'ya nefret kusmak? Bu mantığa göre "tanrı yok" demekte size göre tanrı'ya sövmek falan oluyor galiba.

Tanrı'ya nefret kusmak? Bu mantığa göre "tanrı yok" demekte size göre tanrı'ya sövmek falan oluyor galiba.

Yoo, ne alaka? Benim gözüme bir tık nefret kusma gibi geldi o yüzden öyle yazdım. Felsefe kategorisindeyiz, düşüncelerimiz konuşuyor sonuçta.

Bunlar sonsuz merhametli bir tanrının yapacağı şeyler değiller.

Şu kısım özellikle bana bir tık nefret kusma gibi gözüktü. Ondan öyle yazdım.

Yoo, ne alaka? Benim gözüme bir tık nefret kusma gibi geldi o yüzden öyle yazdım. Felsefe kategorisindeyiz, düşüncelerimiz konuşuyor sonuçta.

Şu kısım özellikle bana bir tık nefret kusma gibi gözüktü. Ondan öyle yazdım.
Sonda ki dediğim şeyde eleştiridir. Bence gayet açık

Sonsuz merhametli bir tanrı bunları yapmaz. Yapmışsa sonsuz merhametli değildir. Eleştirinin mantığı bu.