- Makaleler
- 9
Sonsuz merhametli olmamasının değiştireceği şey nedir? Veya merhametin bir limiti olmalı mı sizce?
Sonsuz merhametli olmamasının değiştireceği şey yaptığı her şeyin mutlak merhameti barındırmaması bence. Yani kötülük problemi ortadan kalkar. Ama bildiğim kadarıyla ibrahimi dinlere göre tanrı sonsuz merhametli yanlış mıyım?Sonsuz merhametli olmamasının değiştireceği şey nedir? Veya merhametin bir limiti olmalı mı sizce?
Sonsuz merhametli olmamasının değiştireceği şey yaptığı her şeyin mutlak merhameti barındırmaması bence. Yani kötülük problemi ortadan kalkar. Ama bildiğim kadarıyla ibrahimi dinlere göre tanrı sonsuz merhametli yanlış mıyım?
Sonsuz iyi olan tanrının sonsuz merhameti de içinde barındırması gerektiğini düşünüyorum ben. Kuranda direk sonsuz merhamet sahibidir diye bir ifade yok diye biliyorum.Onu oturup tartışmak lazım. Ben kitabı 3-4 defa okuyup bitirmiştim zamanında. Merhamet sahibi ancak sonsuzluk ile alakalı aklımda pek bir şey kalmamış.
Üstelik koşuluna göre çok acımasız. Ceza olarak kaynar su tasviri yapılır. Sonsuz merhametli olsa zaten kaynar su şeklinde korkunç görünen bir cezayı vermezdi. Yani özellikle sonsuz merhamet sahibidir diye bir söylemini hatırlamıyorum.
Genel olarak affedilmeyen tek şey kendisine şirk koşulması olarak nitelendiriyor. Onun dışındaki tüm günahlıların eninde sonunda cennetine gireceğinden bahsediyor. Bunu diyorsa zaten sonsuz merhametli olamaz. Sonsuz olması için istisnasız her koşulda affetmesi gerekir.
Benim aklımda kalanlar bunlar yani, yanlışım varsa düzeltebilirsiniz.
Kurana göre cennete girmek için Allaha ve Peygamberine kesin olarak iman etmen lazım.
Olabilir. İlerleyen zamanlarda konusunu açarım.kötülük problemini dinler için değil de genel olarak şöyle bir tartışmak daha verimli olur.
6 yaşında bir çocuğun işkence çektirilerek öldürülmesinin ne cezayla ne de sınavla ilgisi vardır.
başkasını sınamak için birilerine acı çektiren tanrı sonsuz merhamet sahibi olamaz.