Enver Paşa

Uzman
Merhaba, İstanbul Fatih'te genellikle trafik vakitlerinde ve bol dur kalklı vakitlerde kullandığım aracımı aldığımdan beri 12 ile 13 litre arasında gidip geliyor. Bu tüketim normal mi? Bu civarlarda süren ya da aynı arabaya sahip arkadaşların yorumlarını merak ediyorum.

Yakın zamanda Megane 4 1.2 motora geçeceğim. Onda da değerler hemen hemen aynı mı olur?
Durk kalk trafikte yakıt ölçümü yapamazsınız, hiçbir şekilde doğru veri vermez, yakıt yakıyorsunuz, yol yapamıyorsunuz.
Normal. 1400-2000cc aralığındaki atmosferik bir motor yoğun trafikte yani ortalama 20-30 km/h hızda 10 litre ve üzeri yakar.

Yakın zamanda Megane 4 1.2 motora geçeceğim. Onda da değerler hemen hemen aynı mı olur?
1.2 TCe turbolu bir motor. 1.6 motora göre daha atik ama daha arızaya meyilli olacaktır. Küçük hacimde yüksek sıkıştırma daima problem yaratır. Üstüne turbo sisteminin kendi bakım maliyeti var. Ben gaza bastım mı iyi gitsin istiyorum diyorsan buna katlanacaksın. Yakıt açısından düşük hızlarda daha az yakar turboyu daha az kullanacağı için. Ama yüksek devirli kullanırsan o da iyi yakar 10-15 litreyi çok rahat görürsün.
Eğer hem az yaksın hem de arızası az olsun diyorsan turbosuz 1.2 1.4 motorlara yönelmek gerekiyor. Tabi Egea gibi yağ yakan modeller dışında 200 bin km anahtar değmeyen Japon motorlar tercih edilmeli bu noktada. Kore motorları da olabilir 1.4 MPI gibi.

Normal. Hatta küçük hacimliller genelde daha fazla yakar. Küçük hacimden yüksek beygir çıkarıldığı için, bunu da fazla yakıt yakarak elde ederler. İnsanlar küçük hacim olunca, az yakar düşüncesi var yanıldıklarını kullanınca anlıyorlar. 1.2 TCe diyorsunuz siz, onları sakin kullanırsanız 7 litre altına dahi düşebilir. Performanslı kullanımda, yoğun trafikte 10 litreleri ve üstüne de görebilirsiniz. 1.2 TCe'ler de yağ yakma, piston kırma gibi kronik sorunlar var. 1.3 TCe tavsiye ederim. Devirdaim değiştiyse, bujiler sağlamsa alınır. Şimdi atmosferik önerenler var, sağlam evet. Lakin ne tadı, ne tuzu var bu motorlarında. Yakıtları da az değil. Atmosferikte 2.0 ve üstü idealdir. Ayrıca TCe motorlar alüminyumdur, tamir olmaz. Sandık motor attırmanız gerekir arıza yaparsa.

Son düzenleme:
Normal. Hatta küçük hacimliller genelde daha fazla yakar. Küçük hacimden yüksek beygir çıkarıldığı için, bunu da fazla yakıt yakarak elde ederler. İnsanlar küçük hacim olunca, az yakar düşüncesi var yanıldıklarını kullanınca anlıyorlar. 1.2 TCe diyorsunuz siz, onları sakin kullanırsanız 7 litre altına dahi düşebilir. Performanslı kullanımda, yoğun trafikte 10 litreleri ve üstüne de görebilirsiniz. 1.2 TCe'ler de yağ yakma, piston kırma gibi kronik sorunlar var. 1.3 TCe tavsiye ederim. Devirdaim değiştiyse, bujiler sağlamsa alınır. Şimdi atmosferik önerenler var, sağlam evet. Lakin ne tadı, ne tuzu var bu motorlarında. Yakıtları da az değil. Atmosferikte 2.0 ve üstü idealdir. Ayrıca TCe motorlar alüminyumdur, tamir olmaz. Sandık motor attırmanız gerekir arıza yaparsa.
Sağ olun hocam, bunları bildiğim iyi oldu.

Rica ederim hocam, en sorunsuzu bana göre 1.5 dCi motorlar Megane'da. Parça bol, ustası çok, ikinci el piyasası hareketli, yakıt çok iyi, makul performans, uzun ömürlü vs vs. 1.5 dCi güncel modellerinde AdBlue var, sıkıntı çıkarırsa sadece o. AdBlue gidip basınçla doldurulmazsa benzin alır gibi yine çok sorun olmaz. Huni ile bidonla doldurmak, basıncı azaltıp şamandırasına zarar vermez. Ömrü de uzar. Kalitesiz ve bilinçiz AdBlue kullanılmadığı sürece oda kolay kolay, sizi sorun çıkarmaz.

Tabii şimdi zevkler ve renkler tartışılmaz. Dizel arabalara herkes sıcak bakmıyor artık. Son karar yine sizin tabii. Ama dizel homurtusu da ayrı bir keyifli gelir bana.

13 litre çok ama tabii ki sadece dur-kalk trafikte olmayacak şey gibi de gelmedi. Net bir şey diyebilmek için kullanım şeklini ve türünü görmek lazım.

1.2 Megane turbolu olduğu için genel kullanımda daha az yakması muhtemel.

Motorun az yakmasının motorun hacmiyle alakası yok. Olay basit, verim yüksekse yakıt az yanar. Küçük motor az yakar diyemeyeceğimiz gibi büyük motor az yakar da diyemeyiz.