Rehber Nasıl sağlıklı beslenilir?

@nisaa, bu arada konuda karabuğday tahılına değindiğinizi gördüm, bu gıdayı hiç tükettiniz mi, tadı nasıl?
Okuduğum bir kitapta nöroloji uzmanı olan bir şahıs karabuğday tüketilmesini şeker ve glikoz duyarlılığı olanlar için öneriyordu.

Sağlıklı beslenmek ≠ sağlıklı beslenmek
Shortcut;
Sağlıklı beslenmek zordur ama sağlıksız beslenmek çok kolay. Tek yapılması gereken cips + kola + maksimus + 2X Doritos'lu çiğ köfte yememek. Sadece abur cuburu azaltıp kafayı makarna, pilava basamak bile fark yaratır.
(!) Ne öyle brokoli, antrikot falan hep ecnebi icadı ne para, ne de zaman yeter o tarz tariflere.
Bunun bir adım ötesi kahvaltıyı es geçmek. Abur cuburu ve kahvaltıyı çıkarıp, normal rutine devam etmek en sürdürülebilir yöntem. Yürüyüş veya spor varsa kendiliğinden geliyor devamı. İnsan vücudu, kendisini olduk olmadık şeylere adapte ediyor zaten.
Bunları yap, yemek olarak tost, döner ekmek falan ye (lise beslenme rutini) vücut artık bunu normalleştirir. Eğer bu sağlıklı beslenme olayını zbam diye yapmaya kalkışırsan geri tepebilir. O da sürdürülebilir olmaz.
Sosyal Medya'da kendini MR.Olmpia antrenörü sanan elemanlar, sağlıklı beslenme olayını fazla abartıyor veya kendi vücutlarını referans alıyor.

Kapanışı, videosunu bulamadığım şu soru/cevap ile yapayım;
+ Abi paramız yok, sakatat veya ucuza bulduğumuz kötü etlerle bu spor olur mu?
- İnsan ağzına almayacağı şeyleri bu çocuklara protein diye, et diye satıyorlar. Yazık günah bu gençlere...

Evet hocam dolabımda duruyor hatta, Akdeniz diyetine de çok yakışıyor. Tadı biraz fındığımsı ve topraksı gibi, böyle buğday ama yoğun lifli, tok bir buğday tadı veriyor. Birkaç baharat ile süsleyerek tüketmek harika olur, hem baharatlar bazal metabolizmayı arttırır.

Doğru demiş. Çünkü karabuğday glisemik indeksi düşük bir karbonhidrattır bu şeker ve glikoz duyarlılığı olanlar için daha avantaj, kan şekerini çok daha yavaş çıkartıyor bir de içindeki "fagopyritol" adlı bileşen var. İnsülin direncini kırmaya yardımcı oluyor. Kan şekerini dengeliyor. Magnezyumdan çok zengin bir besin. Sağlıklı

Üşenmezsem diyet yaparken alıp tüketirim, teşekkürler.
Beslenme ile ilgili 3 tane kitap almıştım dâhâ hepsini bitirmedim, en azından yağ ve karbonhidratların beyin üzerindeki etkisi hakkında bilgileri okumak bile şaşırtıcı, yine de yazar alttan alttan diyet kakalıyor.

Omega-6 konusunda ben de eklemede bulunayim.

Aslinda omega-6 vucut icin olmazsa olmaz yag asitlerinden. Kendisi omega-3 gibi esansiyel bir yagdir, yani disaridan almaniz gerekir. Vucut sentezleyemez. Kendisi fosfolipitlerin yapisinda bulunur. Bu da hucre zarinda kritik rol oynamasini saglar. Lise biyolojisinden hucre zari porlarindaki onemini hatirlarsiniz zaten.

Ama genelde dikkat edilmesi gereken sey omega-6/omega-3 oranini korumaktir. Omega-3 tuketimi genelde halkta dusuk oldugu ve omega-6 ise fazla oldugu icin bu dengesizlik yasanir. Hucreye yarardan cok zarar vermeye baslarsiniz. Yolaklarda kullanilan delta-desaturaz enzimleri hem omega-3 hem de omega-6 icin kullanilir. Buyuk oranda omega-6 tukettiginizde denge kayar ve 3'e de zarar verir. Bunun ucu da kardiyovaskuler tarafta rahatsiz eder.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…