Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
GDM Disabled C26 hiç denemedim. Şu anki timing, voltaj ve 1-2-0 Nitro ile sorunsuz ve akıcı oyunlarda.
2167 için VDDG'leri 1050 denedim. VDDIO 1.35'te hata almadım ama 2167 için fayda sağlamadı bende. VDDG'ler de aynı şekilde fayda sağlamadı. Sound patlıyor, Error alıyorum.
Bu durumda 2133 değil de 2067 mi yapayım?
Oyun için 2067 daha iyi, latency daha önemli. Oyunda 2133 sadece az latency ekleyip bandwidth ekler, bir işine yaramaz yani. 2167 ve 2067 eşit latency olarak ama 2167 ekstra bandwidth avantajı var.

Ben bu data scramble yapınca akıcı oldu, sadece sebebi nedir acaba, diğer türlü normal yani; hiç akıcı değil, ortalama akıcılık var, sende nasıl etki etti bu ayar @Ünsal İçmez

Nasıl bu kadar fazla etki edebiliyor akıcılığa, onu tam aklım almıyor; tek bir ayar yani. 6400 1-2-1'de denedim, bu ayarı direkt patlattı, crash verdi sistem. 6200'de stabil gibi. Sıkıntılı bir ayar yani, çok masum değil.

2067, 2100, 2133 üçünü tek tek dene; latency, PyPrime ve kullanmayı sevdiğin için AIDA'ya bak. AIDA'da da latency artırır 2133. Senin için 2067, 2167, 2200 uygun FCLK'lar bunlar; stabil olsalardı.

Bir daha tek bir bench bile yapmayacağım zaten. PyPrime 6.6, 6.7'lerden 6.9, 7'lere geriledi, aşırı sinir oldum. Beta BIOS'ta çipi 6400'de çizlata çizlata yaktım, sanırım bu sefer başka açıklaması yok.

Vallahi, Intel'de düz XMP açıp geçiyordum; AMD'den 10 FPS düşük veriyordu, ama yüzde 1'ler bunun 10 katıydı. AMD'de uğraştığımız işlere bak, rezalet ötesi; zaman, para, akıl sağlığı kaybı. Millet boşa ağlamıyor, orada burda akıcı değil; stutter var, paso diye.

Nasıl bir hata düzeltme varsa, şu çipte 95 derece dayayıp test ediyorum; en baba yükte hata yok ama, yok akıcı değil, yok oyunda crash vs. Şu data scramble çağ atlattı ama ucundan stabil isen, bunu kapatamıyorsun; patlatıyor.

Yani, o kadar dar bir aralık var ki 6200'de PBO, C.O. falan açamıyorum; 6400 zaten stokta zor açıyor çip. FCLK için VDDIO, SoC düşürüp VDDP abarman falan gerekiyor. Intel mi, AMD mi şimdi? :D

Oyun için 2067 daha iyi, latency daha önemli oyunda 2133 sadece az latency ekleyıp bandwıth ekler bır isine yaramaz yani. 2167 ve 2067 eşit latency olarak ama 2167 ekstra bandwith avantajı var.
2067, 2133, 2167 hepsini test ettim, latency'ler neredeyse aynı sayılır bende. 2067’de bandwidth düşüyor, 2167’de artıyor haliyle ama latency pek fark etmiyor. 2167 stabil olsa keşke ama 2067 ile 2133 latency aynı sayılır dediğim gibi.

Data scramble’ı dün disabled yaptım, hâlâ da o şekilde. Dün akşam oyunda akıcılığı hissettim gibi ama psikolojik mi yoksa gerçekten etkisi var mı emin değilim :)

Son düzenleyen: Moderatör:
2067, 2133, 2167 hepsini test ettim, latency'ler neredeyse aynı sayılır bende. 2067’de bandwidth düşüyor, 2167’de artıyor haliyle ama latency pek fark etmiyor. 2167 stabil olsa keşke ama 2067 ile 2133 latency aynı sayılır dediğim gibi.

Data scramble’ı dün disabled yaptım, hâlâ da o şekilde. Dün akşam oyunda akıcılığı hissettim gibi ama psikolojik mi yoksa gerçekten etkisi var mı emin değilim :)
Ciddi anlamda var. Masaüstünde mouse hareketi akıcılığa kadar fark etti bende, açık-kapalı deneyince farkı anlıyorsun. Latency AIDA’dan baktığın için aynı görüyorsun da, 2133 kalması zararlı olmaz. Minimal farklar zaten, en ideali 2167 olması, 2200 sıkıntılı.

@behramabi @Ünsal İçmez
Böyle bir şeyi de düşünün ekstra, yaz sıcaklarında ayarlarınız patlamasın. Çok minimal farklar var bununla 6200-6400 arasında, gaming olarak farkı anlamak zor. Bench programlarını da silin, hepsine lanet olsun :D

1749032833929.webp

1749041815662.webp

Bu testi yapma imkânınız varsa bu şekilde yapın. IOD 60’a dayadı, çipi tam kapasite kullanıyor. CPU+RAM+VRAM testi. En iyi hatayı bu buldu bende. Karhu’ya, TestMem5’e kalsa 6400 C28 1-2-0 Nitro GDM disabled aylarca stabildi. Hava çok soğuktu gerçi o aralar ama IOD yine 55-60 arasında tutuyordum ben. Gerçek hatayı bu şekilde anlarsınız.

1749046548044.webp

Şu kombinasyon felaket zorluyor abi çipi ya, canına okuyor. 1-2-1 yapınca direkt rahatlıyor çip, OCCT’de de 20 W en az daha az çekiyor. Aşırı tight bu. Bunun stabil kalması için ya SoC artırman lazım ya da soğuk tutman lazım çipi. 2200 stabilitesi de gidiyor.

Bu profil + data scramble disabled sayesinde mouse hareketleri bile direkt x2 oldu masaüstünde, hızdan dolayı yakalayamıyorum mouse imlecini :D Ama data scramble 6400'te direkt patlatıyor, ekstra test etmen lazım stabilitesini.

1749059803174.webp

Böyle yağ gibi oyunlar, ne diyorsun :D 6000 C26, 6200 C26, 6400 C30 falan hepsini denedim, en akıcısı 6400 1-2-1 GDM disabled'dı ama BIOS'u gümletti. En akıllıcası 6200 C26 GDM disabled. GDM enabled’a göre akıcılık farkı var, dikkatli göz fark ediyor. GDM enabled timing'leri kısıyor, gerçek değerde çalıştırmıyor. GDM enabled 1.25, GDM disabled 1.27-1.28 arası SoC’ta oyunlar akıcı. Testte hata vermemesine bakmamak lazım, oyundaki akıcılık için minimum SoC değeri testte hata vermeyen SoC değerinin 20-30 mV üstü oluyor bende. Çok agresif profil bu ama IOD 60 dayayıp test ettim, teklemedi hiç. Sadece 1-2-1’e göre 1-2-0 fazladan 20-25 W çekiyor, çok zorluyor. 2200'de stabilite bozuluyor, 1.27-1.28 üstü bir de; stabil tutmak zor, VDDP, VDDG falan tutuyor, şu an sınırda büyük ihtimal bende.

@Ünsal İçmez Kendin deneyip bulman lazım, bu "data scramble" çok fark ettirdi bende ciddi anlamda. Mouse imleci x2 hızlandı direkt, RAM'den bağımsız olarak 6000'de de 6200'de de. Ama bu profillerden en akıllıcası şu anda 6200. 6400 1-2-1 bu sıcakta ve bu anakartta imkânsız, 1DPC board olsaydı gene ya da Apex gibi, benim çip sınırda açardı sıcakta 6400 1-2-1. Soğutmam aşırı iyi değil, büyük bir handikap bu, yapacak bir şey yok. IOD 40-45 arası kalsa sürekli, 6400 1-2-1 mümkün olurdu. Kışın açıyordum.

160 ns’ten geri çektim bir de tRFC’yi, 160 çok riskli. Patlatıyor arada, training falan bozuyor. BIOS reset atmadıkça sonraki training'leri de bozuyor, oyunda da anlık donma vs. her şeyi yapar tRFC. Her kitte stabil değil, o yüzden M-die bulaşmamak şart. A-die en azından kafa rahatlığıyla 400 tRFC yapıp kenara çekiliyorsun.

PBO, CO falan filan hiçbirini de veremiyorum, fazla ısı yaratıyor. Onu geç, sıcaklık arttıkça aynı voltajda çip daha yüksek MHz yapamamaya falan başlıyor. Positive CO vermen lazım stabil olsun diye, o da ekstra sıcaklık artışı yaratıyor. Bu tarz ekstrem şeyler peşinde koşacaksan soğutma çok iyi olmak zorunda, yoksa çipi stokta kullanman lazım :D

6400’de mesela positive CO verince çip daha rahatlıyordu, akıcı oluyordu oyunlar; o bile etkiliyor. Hava sıcakken stok hızda bile zorlanıyor 6400'de, 5250 boost’larken. Çip full soğuk kalsa rahatça 5250 boost’lar, daha az SoC gerekir falan... Hepsi bağlantılı, birbirinden bağımsız şeyler değil.

Bu denli tight RAM’lerde PBO, CO stabil açman için, oyunda akıcılık bozmaması için falan çok sağlam soğutman lazım, yoksa mümkün değil. Yazın özellikle, 6400 stokta bile olmuyor şu an akıcı. Positive CO ile kurtarıyor ya da boost clock kısmam lazım. Testte hata vermemesi anlam ifade etmiyor, oyundaki akıcılık önemli. Bu "data scramble disabled" da 6400'ü çok çabuk gümletti. Bu ayar büyük ihtimal stabilite sağlayıp gecikmeyi artırıyor, ondan bu denli akıcılaştı kapatınca.

@AsusAdam Gardaşım, X870E Crosshair Extreme olmayan alt serilere ne zaman çıkıyor official BIOS? Hadi da artık, ağaç olduk burada. Siz de mi grevdesiniz, maaş geç mi yattı ne oldu? Paylaşın artık şu BIOS'u. Sizi yukarı çıkardığımız gibi aşağı indirmesini de bileceğiz yakında böyle devam ederse. Micro-Star International sizi solladı.

AMD benim çipe 2 çok iyi, 4 orta-ileş arası, 2 leş ötesi core koymuş. Genelde de böyle yapar, bunda sıkıntı yok da şu 2 tane çok leş core mahvediyor benim PBO+CO’yu. Onu geç, sıkı RAM zamanlarında ilk failleyen hep bu core’lar. Diğerleri bunu handlelamaya çalışıyor, iş yükü artıyor, sonra onları da patlatıyor. Dengesizlik var yani. 2 iyi koy, 6 orta koy, sıkıntı yaşamayalım. Sonraki partilerde biraz öyle yaptılar da onların da bazılarının IMC’si çöptü. Dengeyi sağlayamıyor adamlar hiçbir şekilde. Hep son kullanıcı sıkıntı yaşıyor.

10 tane çip alacaksın 200K bütçeye, 1-2 tane golden denk gelirse muhafaza edip kalan 8’ini iade edeceksin. Başka çare bırakmıyor adamlar, maalesef tek yöntem bu içeriden tanıdığın yoksa :D

Hele hele garantiye gönderdiğin çip bozuk olmasa bile "bozuk" deyip yerine hemen yeni çip gönderiyorlar müşteri memnuniyeti adına. Ama o gönderdikleri de zaten %99 6000 zor açan çipler oluyor. Garantiden yeni çip alıp da memnun olan görmedim.

+100 / -10 bile veremiyorum ya şu profilde :D Linpack hardware failure veriyor. Kuru buzla soğutmak lazım bu CPU’yu. Erimeden direkt buharlaşıyor biliyorsun, başka türlü PBO açılmıyor bu çipte.

Masaüstü nasıl bir çöplükse ya da corruptlandıysa artık, 0.2 ns ekliyor testlerde, mecbur güvenli modda yapıyorum.

@Ünsal İçmez Sen akıllı adammışsın, CPB kapatarak kökten çözmüşsün mevzuyu. 6600 bile açarsın bu gidişle.

+100’de 3-4 çekirdek patlıyor -10’da. Bunlara -5 verip diğerlerine -15 falan da veremiyorsun, dengesizlik oluşuyor. Bu core’ların aralarında bir ahenk var, biri -40 biri -5 olunca patlıyor. Bu RAM işi olmuyor. Yakın değerler olması lazım negatifliklerin.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Ayhan Dönmez 6400 bile stabil olmuyor bende 6600 nerede :)

@Ünsal İçmez Fan takviyesi yaptım RAM'lere, 6400 1-2-1 zorluyorum yine :D Kışın 6400 1-2-0 GDM Disabled 6.7 gecikme veriyordu PyPrime'da. Şu an 6200 1-2-0 GDM Disabled 2200 bile 6.75-6.85 arasında veriyor o da zar zor. İşlemci stoktan oynattığım an patlıyor her şey, işin içinden çıkamadım :D

@Ünsal İçmez 6400 1-2-1 fena ya, eğer stabil tutarsan. 2200 çok sınırda benim, o yüzden de PyPrime Latency kısıyor, Bandwidth falan Throttle'lıyor çok verimli değil yani stabil çalışsa da. 1.295 SoC istiyor Tight Timing'lerle 6400 1-2-1. 162W sabit çektirtip test ettim 2 saat.

Diğer test programlarının 10 saati OCCT'nin 2 saati ediyor bende garip şekilde :D

GDM Disabled ya da 1-2-0 günümüz şartlarında şu an ya boot etmiyor direkt ya da Fail'liyor, Corrupt'lıyor, bu sıcakta bulaşılmaz kesinlikle.

Son düzenleme:
@Ünsal İçmez fan takviyesi yaptım RAM'lere, 6400 1-2-1 zorluyorum yine :D kışın 6400 1-2-0 gdm disabled 6.7 gecikme veriyordu Pyprime'da. Şu an 6200 1-2-0 gdm disabled 2200 bile 6.75-6.85 arasında veriyor o da zar zor. İşlemci stoktan oynattığım an patlıyor her şey, işin içinden çıkamadım :D

@Ünsal İçmez 6400 1-2-1 fena ya, eğer stabil tutarsan. 2200 çok sınırda benim, o yüzden de pyprime latency kısıyor, bandwidth falan throttle'lıyor çok verimli değil yani stabil çalışsa da. 1.295 SoC istiyor tight Timing'lerle 6400 1-2-1. 162W sabit çektirtip test ettim 2 saat.

Diğer test programlarının 10 saati OCCT'nin 2 saati ediyor bende garip şekilde :D

Gdm disabled ya da 1-2-0 günümüz şartlarında şu an ya boot etmiyor direkt ya da fail'liyor, corrupt'lıyor, bu sıcakta bulaşılmaz kesinlikle.

İzmir şu an 35 derece. Ben 6000'e çekip C30'da kullanacağım hocam. 6000'de 1.15 SoC verip mem Vdd'de 1.40'da tutacağım. Havalar inanılmaz sıcak. Gerek yok zorlamaya.

Size OS corruptlamada bol şans diliyorum :D

Ekleme: Bu gece çekerim ayarları, şu an inanılmaz sıcak. Sıcaklardan trainlerken bile failleyebilir. Gece biraz soğuk olunca ayarları değiştireceğim. Soğuk dediğim 20 derece :D

İzmir şu an 35 derece. Ben 6000'e çekip C30'da kullanacağım hocam. 6000'de 1.15 SoC verip mem Vdd'de 1.40'da tutacağım. Havalar inanılmaz sıcak. Gerek yok zorlamaya.

Size OS corruptlamada bol şans diliyorum :D

Ekleme: Bu gece çekerim ayarları, şu an inanılmaz sıcak. Sıcaklardan trainlerken bile failleyebilir. Gece biraz soğuk olunca ayarları değiştireceğim. Soğuk dediğim 20 derece :D
Evet sıcaklar beni de çok etkiledi, IOD 60'lara vurdu malesef :D 6400 1-2-1 zorladım da bazı oyunlarda tekleme fark ettim, +5 C.O verince düzeliyor bu. Benim 3-4 core sıkıntılı, sizin 6200 profili de denedim, +100 -10 için PBO, 4 tane core hata verdi SMU Debug Tool'dan hata vermeyene kadar uğraştım da çok verimli değil yani. 2200 Fclk da çok sınırda bilmiyorum ne yapacağım. Ben de stoğa çekeceğim sanırım yoksa ya training patlıyor SoC yetmediğinden ya da timing'lerden bilmiyorum ya da corrupt'lıyor işte Bios'u, Windows'u, artık canı hangisini isterse, çok ugraştırıyor.

Yeni Bios hala çıkmadı Tuf için, o daha stabildi, iyi olurdu en azından positive C.O gerek kalmazdı belki, 1-2-1 fazlasıyla zorluyor 6400'de. IOD 60 dayayıp OCCT'de baktım iyice, 6200 de çok zorluyor 1-2-0, 6400 ile eşit hatta zorlaması da, 6400 1.295 istiyor, 6200 1.275 SoC oyun akıcılığı için.

2200 Fclk verimsiz çalışıyor mesela bende dedigim gibi, Vddp Vddg ile zor tutuyorum. Stabil olmasına stabil ama 2000 Fclk ile aynı Gflops veriyor neredeyse, saçmalık yani. Ya da çip çok ısınıyor ondan puan aynı kalıyor, bilemiyorum. Temp limit 92 falan verdim zaten, 95'e fırlıyor yoksa. Amaç tam puanı öğrenmek değil de aynı sıcaklıkta eşitler mi onu anlamak benim açımdan da, çok tatmin olmadım. Pyprime skorları da düşüş gösterdi çünkü işlemci stokta kullanmak zorundayım. Sıcak havada hem boost'layıp hem 6200-6400 agresif profilleri stabil açamıyorum. @11115

@11115 Ama şöyle bir sıkıntı var işte, şimdi ben özellikle Data Scramble Disabled yaptıktan sonra ve 6200 1-2-0, 6400 1-2-1'deki ekstra akıcılığı fark ettikten sonra, bunların altına çok da inesim gelmiyor, mouse cursor hareketlerine kadar x2 oldu yani. Hem bu profillerin etkisi var hem de Data Scramble ciddi etki etti bende, niye bilmiyorum yani.

Siz de bir deneyin isterseniz Data Scramble ayarını Disabled olarak, plasebo mu yoksa benim gibi ciddi fark edecek misiniz, merak ettim. Ek olarak OCCT 3'lü test yaparsanız da iyi olur stabilite için. Aylardır diğer testler bende hata vermiyordu, current limiter enable-disable diğer testlerde fark etmedi, sadece OCCT'de fark ettirdi. @11115 O da sanırım hem boost'luyor hem de IOD 60'a dayadığı için olabilir.

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez timingleri revize ettim. Yaklaşık 3 saattir steam pubg oynuyorum sıfır hata gayet akıcı. Bende 6400 stabil olmadığı için 6200 stabilleştirmeye çalışıyorum.
Vdd Vddq 1.52v

@Ayhan Dönmez timingleri revize ettim. Yaklaşık 3 saattir steam pubg oynuyorum sıfır hata gayet akıcı. Bende 6400 stabil olmadığı için 6200 stabilleştirmeye çalışıyorum.
Vdd Vddq 1.52v
Nitro 1-2-0 bu arada. CO -30

Dosya Ekleri

• Zen.webp
    Zen.webp
    26,8 KB · Görüntüleme: 141
Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.