@Ayhan Dönmez 6000MHz profil mi 6200MHz profil mi X2?
Böyle yağ gibi oyunlar, ne diyorsun

6000 C26, 6200 C26, 6400 C30 falan hepsini denedim, en akıcısı 6400 1-2-1 GDM disabled'dı ama BIOS'u gümletti. En akıllıcası 6200 C26 GDM disabled. GDM enabled’a göre akıcılık farkı var, dikkatli göz fark ediyor. GDM enabled timing'leri kısıyor, gerçek değerde çalıştırmıyor. GDM enabled 1.25, GDM disabled 1.27-1.28 arası SoC’ta oyunlar akıcı. Testte hata vermemesine bakmamak lazım, oyundaki akıcılık için minimum SoC değeri testte hata vermeyen SoC değerinin 20-30 mV üstü oluyor bende. Çok agresif profil bu ama IOD 60 dayayıp test ettim, teklemedi hiç. Sadece 1-2-1’e göre 1-2-0 fazladan 20-25 W çekiyor, çok zorluyor. 2200'de stabilite bozuluyor, 1.27-1.28 üstü bir de; stabil tutmak zor, VDDP, VDDG falan tutuyor, şu an sınırda büyük ihtimal bende.
@Ünsal İçmez Kendin deneyip bulman lazım, bu "data scramble" çok fark ettirdi bende ciddi anlamda. Mouse imleci x2 hızlandı direkt, RAM'den bağımsız olarak 6000'de de 6200'de de. Ama bu profillerden en akıllıcası şu anda 6200. 6400 1-2-1 bu sıcakta ve bu anakartta imkânsız, 1DPC board olsaydı gene ya da Apex gibi, benim çip sınırda açardı sıcakta 6400 1-2-1. Soğutmam aşırı iyi değil, büyük bir handikap bu, yapacak bir şey yok. IOD 40-45 arası kalsa sürekli, 6400 1-2-1 mümkün olurdu. Kışın açıyordum.
160 ns’ten geri çektim bir de tRFC’yi, 160 çok riskli. Patlatıyor arada, training falan bozuyor. BIOS reset atmadıkça sonraki training'leri de bozuyor, oyunda da anlık donma vs. her şeyi yapar tRFC. Her kitte stabil değil, o yüzden M-die bulaşmamak şart. A-die en azından kafa rahatlığıyla 400 tRFC yapıp kenara çekiliyorsun.
PBO, CO falan filan hiçbirini de veremiyorum, fazla ısı yaratıyor. Onu geç, sıcaklık arttıkça aynı voltajda çip daha yüksek MHz yapamamaya falan başlıyor. Positive CO vermen lazım stabil olsun diye, o da ekstra sıcaklık artışı yaratıyor. Bu tarz ekstrem şeyler peşinde koşacaksan soğutma çok iyi olmak zorunda, yoksa çipi stokta kullanman lazım
6400’de mesela positive CO verince çip daha rahatlıyordu, akıcı oluyordu oyunlar; o bile etkiliyor. Hava sıcakken stok hızda bile zorlanıyor 6400'de, 5250 boost’larken. Çip full soğuk kalsa rahatça 5250 boost’lar, daha az SoC gerekir falan... Hepsi bağlantılı, birbirinden bağımsız şeyler değil.
Bu denli tight RAM’lerde PBO, CO stabil açman için, oyunda akıcılık bozmaması için falan çok sağlam soğutman lazım, yoksa mümkün değil. Yazın özellikle, 6400 stokta bile olmuyor şu an akıcı. Positive CO ile kurtarıyor ya da boost clock kısmam lazım. Testte hata vermemesi anlam ifade etmiyor, oyundaki akıcılık önemli. Bu "data scramble disabled" da 6400'ü çok çabuk gümletti. Bu ayar büyük ihtimal stabilite sağlayıp gecikmeyi artırıyor, ondan bu denli akıcılaştı kapatınca.
@AsusAdam Gardaşım, X870E Crosshair Extreme olmayan alt serilere ne zaman çıkıyor official BIOS? Hadi da artık, ağaç olduk burada. Siz de mi grevdesiniz, maaş geç mi yattı ne oldu? Paylaşın artık şu BIOS'u. Sizi yukarı çıkardığımız gibi aşağı indirmesini de bileceğiz yakında böyle devam ederse. Micro-Star International sizi solladı.
AMD benim çipe 2 çok iyi, 4 orta-ileş arası, 2 leş ötesi core koymuş. Genelde de böyle yapar, bunda sıkıntı yok da şu 2 tane çok leş core mahvediyor benim PBO+CO’yu. Onu geç, sıkı RAM zamanlarında ilk failleyen hep bu core’lar. Diğerleri bunu handlelamaya çalışıyor, iş yükü artıyor, sonra onları da patlatıyor. Dengesizlik var yani. 2 iyi koy, 6 orta koy, sıkıntı yaşamayalım. Sonraki partilerde biraz öyle yaptılar da onların da bazılarının IMC’si çöptü. Dengeyi sağlayamıyor adamlar hiçbir şekilde. Hep son kullanıcı sıkıntı yaşıyor.
10 tane çip alacaksın 200K bütçeye, 1-2 tane golden denk gelirse muhafaza edip kalan 8’ini iade edeceksin. Başka çare bırakmıyor adamlar, maalesef tek yöntem bu içeriden tanıdığın yoksa
Hele hele garantiye gönderdiğin çip bozuk olmasa bile "bozuk" deyip yerine hemen yeni çip gönderiyorlar müşteri memnuniyeti adına. Ama o gönderdikleri de zaten %99 6000 zor açan çipler oluyor. Garantiden yeni çip alıp da memnun olan görmedim.
+100 / -10 bile veremiyorum ya şu profilde

Linpack hardware failure veriyor. Kuru buzla soğutmak lazım bu CPU’yu. Erimeden direkt buharlaşıyor biliyorsun, başka türlü PBO açılmıyor bu çipte.
Masaüstü nasıl bir çöplükse ya da corruptlandıysa artık, 0.2 ns ekliyor testlerde, mecbur güvenli modda yapıyorum.
@Ünsal İçmez Sen akıllı adammışsın, CPB kapatarak kökten çözmüşsün mevzuyu. 6600 bile açarsın bu gidişle.
+100’de 3-4 çekirdek patlıyor -10’da. Bunlara -5 verip diğerlerine -15 falan da veremiyorsun, dengesizlik oluşuyor. Bu core’ların aralarında bir ahenk var, biri -40 biri -5 olunca patlıyor. Bu RAM işi olmuyor. Yakın değerler olması lazım negatifliklerin.