MediaMarkt internet sitesi üzerinden SteelSeries bir mouse aldım. Ürün garantisinin bitimine 6 ay kadar kala sensör arıza verdi. İmleç hareket etmiyordu. MediaMarkt'ı arayarak durumu ilettim. Bana "Yaşadığınız şehirde MediaMarkt mağazası yok, size vereceğimiz adresteki MediaMarkt mağazasına ürünü gönderin, biz servisle ilgileneceğiz" dediler. Ürünü belirttikleri MediaMarkt mağazasına gönderdim.

Servis, ürünün onarılamayacağını, fatura bedeli üzerinden iadesi yapacaklarını söylediler, kabul etmedim. Çünkü emsal kararla enflasyon ve haksız zenginleşme göz önünde bulundurularak ürünün güncel bedeli üzerinden iade yapmak zorundalar. Ürünün birebir değişimini veya üst modelini talep ettim, kabul etmediler; gidin hakkınızı arayın deyip olayı kapatmaya çalıştılar. Ben de ürünümü geri gönderin, tüketici hakem heyetine başvuracağımı söyledim. Müşteri hizmetleri "Mağazaya yazdık, aradık, cevap vermiyor" diye komik tavırlar içine girdiler; gidin hakkınızı arayın deyip konuyu kapattılar. (Hiçbir MediaMarkt mağazasının iletişim bilgisi yok, sadece müşteri hizmetleri ulaşabiliyor.)

Tüketici hakem heyetine durumu anlatan dilekçe yazdım. Yaklaşık 3-4 ay sonra olaya atanan bilirkişi beni aradı. Benden ürünün görselini istedi. Bana ürünü servisten sonra göndermediklerini, zaten bunu şikayet dilekçesinde belirttiğimi söyledim. Bilirkişi, ürünün incelenmesi gerektiğini ve görüntüsünün sisteme eklenmesi gerektiğini söyleyip, ürünü teslim almamı söyledi. Yani sanki ürünün garanti ve servisinde ben sorumluymuşum gibi bana ürünü şu şehirdeymiş, git al diyor. :) Hayır, bu mouse değil de bir çamaşır makinesi, buzdolabı vs. olsa sırtlayıp alıp gelecek miyiz? Servis, kargo zaten bunları bizim yerimize halletmesi için var. Tüketici niye sorumlu olsun bu durumdan diyerek durumu anlattım. Kem küm edip durumu bildireceğini söyledi.

Aradan 1-2 ay sonra karar çıktı. Kararda; tüketici şikayet konusu ürünü teslim etmediğinden, inceleme yapılamamış ve tüketici talebinin reddi mütalaa edilmiştir. :D
Yani servis ürünü kaybettik, göndermeyi istemiyoruz derse haklı çıkıyor. :) Sizin elinizde servis fişi, telefon kayıtları vs. olması hiçbir anlam ifade etmiyor. 6 ay bu saçmalık için beklemişim. :)

Emsal karar hakkında: https://www.aa.com.tr/tr/gundem/boz...klifi-tuketici-hakem-heyetinden-dondu/3139207

Zaten bu ülkede haklıysan da haksızsın!
@Recep Baltaş

fatura.webp

Dosya Ekleri

Keşke kendiniz direkt SteelSeries'a gönderseydiniz. Ben önceki mouse'umu direkt kendilerine gönderip 2 kere değiştirmiştim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Konuda bir şey dikkatimi çekti, neden "BEDEL İADESİNİ İÇEREN SÖZLEŞMEDEN DÖNME" olarak başvurunu yaptın? Ve başvuru formunda "Servis raporu" yok. Servis sana bir rapor vermedi mi?

Böyle şerefsizlikler gördükçe ürünü servise yollamak yerine aynısının sıfırı varsa alıp kutuya bendeki bozuğu koyup yollayasım geliyor...

Tüketici Hakem Heyeti böyle demiş olsa da tüketici mahkemesi yolu açık. Fatura bedelinin üzerinde bir para iadesi kanunda yok diye biliyorum. Ücretsiz onarım veya misliyle değişim seçsen iyiymiş.

Servis, ürünün onarılamayacağını, fatura bedeli üzerinden iadesi yapacaklarını söylediler, kabul etmedim. Çünkü emsal kararla enflasyon ve haksız zenginleşme göz önünde bulundurularak ürünün güncel bedeli üzerinden iade yapmak zorundalar.
Hocam, burası Türkiye. Kağıt üzerinde zorunlular ama sadece kağıt üzerinde. Kendilerini bin türlü bahane ile haklı çıkartmayı başarırlar. Keşke direkt SteelSeries'e gönderseydiniz.

Seçmesi gereken "Malın Yenisi ile Değiştirilmesi/Hizmetin Yeniden Görülmesi" olmalıydı. Yanlış başvuru yapmış.

Ben olsam hakem heyetine valilik binası içinde direkt ziyaret yaparak durumu anlatırdım. Yüz yüze olunca daha iyi yol gösteriyorlar.

Konuda bir şey dikkatimi çekti, neden "BEDEL İADESİNİ İÇEREN SÖZLEŞMEDEN DÖNME" olarak başvurunu yaptın? Ve başvuru formunda "Servis raporu" yok. Servis sana bir rapor vermedi mi?
Ürünün servis raporunu bana ilettiler sadecei göndermediler. "BEDEL İADESİNİ İÇEREN SÖZLEŞMEDEN DÖNME" konusu aslında çok fark etmiyormuş. Sözüne güvenilirmi bilinmez bilirkişi öyle dedi. :D

Ben olsam hakem heyetine valilik binası içinde direkt ziyaret yaparak durumu anlatırdım. Yüz yüze olunca daha iyi yol gösteriyorlar.
İl Tüketici Hakem Heyetine bizzat itiraz edebiliyorsun ama çok birşey değişeceğini sanmıyorum.

Ayrıca ben sadece emsal kararı göstererek Hepsiburada ve Amazon gibi sitelerden defalarca iade aldım. Hatta kendileri bana haklarımı söylediler ve kendi seçimimi kendim yaptım.

Merhaba,

Öncelikle geçmiş olsun.

Yanlış verilen bir bilginin de üzerini çizdim. Herhangi bir hukuki işlemde başvuru ile ilgili sistemi üzerinden seçilen durumların önemi yoktur. Önemli olan dilekçede yazan şeylerdir. Bu yüzden bir sorun yok. (@Emir 😘)

Sırayla gideyim ve önce bir şeyi düzelteyim. Bedel iadesi fatura bedeli üzerinden olur. Güncel fiyat üzerinden olmaz. Sebepsiz zenginleşme kavramı da farklı bir kavramdır ve sizin olayınızda ileri sürülmez. Yapay zeka mı kullandınız bilmiyorum ama eğer yapay zeka kullandıysanız hukuki işlemlerde yapay zekaya fazla güvenmemeye çalışın. Başvurunuzun ekinde kullandığınız Tüketici Hakem Heyeti kararı varmış sanırım ve onu emsal göstermeye çalışmışsınız. Ancak Tüketici Hakem Heyeti kararları hukuk tekniği bakımından "emsal" nitelik taşımaz. Çünkü Tüketici Hakem Heyeti bir mahkeme değildir. "Emsal" diyeceğimiz kararlar yüksek mahkeme kararlarıdır, mesela istinaf mahkemeleri, Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi gibi. Tüketici Hakem Heyeti kararları mahkeme kararı olmamasının yanında bu kararlara karşı itiraz edilme ve kararları iptal ettirme yolu bulunmakta. Mesela sizin emsal diye kullandığınız o Tüketici Hakem Heyeti kararına belki de itiraz edilmiş ve iptal edilmiştir, kim bilir. Bu sebeple aklınızda olsun, hiçbir Tüketici Hakem Heyeti kararına "emsal" olarak bakmayın.

Kararı değerlendirelim. Esasen bilirkişi incelemesi elbette gerekiyor. Sonuç olarak bir iddiada bulunuyorsunuz ve bu iddiaya yönelik tespitlerin yapılması gerekiyor. Yani ürün gerçekten ayıplı mı değil mi bunun tespiti için bilirkişi incelemesi elbette gerekli. Ancak bu konuda siz de haklısınız ve karşı taraf ürünü size iade etmemiş. Yine bunun yanında karşı tarafın savunmasına baktığımda aslında ürünün ayıplı olduğunu ve THH öncesinde sizin bu konudaki başvurunuzu da aslında ikrar ediyor. THH'nin burada yapması gereken şey gerek servis raporu gerekse de savunmanın aslında bir ikrar içermesi sebebiyle sizin lehinize karar vermekti. Dolayısıyla verilen karar aslında bu yönüyle hatalı.

Motivasyonunuz varsa karara karşı itiraz edip tüketici mahkemesinde dava açabilirsiniz. Davada mahkeme ilgili servise müzekkere yazarak servis raporunu talep eder zaten.