Evet düşük hacimden güç üretmek parçaların daha stresli çalışmasına sebep oluyor doğru ama her bakımda, tahminen ortalama en geç 1 sene ya da 20.000 Km'de değiştirmek çok gereksiz. Bu araba tüm yolu gidip de pistte mi yaptı neden bakım başı buji değişiyoruz? Çok bakımlı ya da titiz kullanıldığı konusuna da kanıt olarak bakmaya da katılmıyorum. Bakımı nerede yapıldı, nasıl yapıldı, kim yaptı, hangi yağı kullandı, filtreleri vs zamanında değişti mi, kullandığı parçalar orijinal ya da o derecede kaliteli mi bilmeden net bir şey söylemek bence doğru değil.

Önceki sahibi belki çok sıkıştırarak kullandı, bunu bilebilir miyiz? Satan adam sana arabayı zorladığını söyler mi? Belki adam tüp taktırdı, aşırı yıprattı arabayı? Bujinin en büyük düşmanı tüptür. 1.6 puratech motorlara tüp taktıranlarda var. Bunlar uç örnekler değil. Turbo arabaya tüp takılmaz, Turbo tüp sevmez. Çok hata yapıyorlar. Belki de adam gerçekten temiz kullandı, titizlikten boş yere değiştirtti. Bunları bilemeyiz. Şimdi yanlış anlama tecrübelerimi aktarmaya çalışıyorum. Fikirlerine saygı duyarım. 13 yaşımdan belli araba kullanırım, 35 oldum bu sene. İşim gereği de araç filosu yönetiyorum, elimden her marka model araç geçti neredeyse. Kendi hususi aracımda var yıllardır. Öyle şeyler gördü ki bu gözler, anlatsam deneyimlerimi dehşete kapılırsın ikinci el araba alırken.

Satıcı kaza resimleri, servis değişim ve işlem faturalarının hepsinin olduğunu söyledi.
Eğer böyleyse mantıklı duruyor ama ileride satılacağı zaman da ufak bir zahmet çektirir.
Aklımda ikinci sırada ise 3 numaraya yazdığım araç var. Km si 73 olmasına rağmen devam eden garantisi bu tarafa yönlendiriyor bir tık.
Tek sorun araç antep de ve ben çok uzağım.
Olası bir sorunda antepe kadar boşuna git gel yapmış olacağım diye düşünüyorum.

Passat da 1.5 olan DQ200 yani eski tip sorunlu kavramaydı. 2.0 olanlara hiç bakmadım muhtemelen yeni tip ıslak kavrama vardır.

Yani Antep'e kadar gidilmez, sende haklısın. Mümkün mertebe yakınlardan bakmak lazım. Tampon değişimi birçok Expertiz'de plastik parça yazılır. Tampon değişiminde arka şase darba almadıysa, bagaj havuzu temiz ise alınır. Arkadan darbe alıp, akordiyon gibi olmaması önemli. Değer kaybı bile değil normalde. Tarcanlar oraya plastik parça yazmaz ama. Boya ise boya, değişen ise değişen yazarlar. Sene de ortalama 10-15k km yapan araba normal, yürüyen bir arabadır. 10k altı yapan araca, yatan araba deni ortalama. Üstünü fazla bulurum her zaman.

DQ200'e insan gibi davranınca gayet sağlam bir şanzıman aslında. Sadece ilgi istiyor biraz. Tabii ki DQ381 olsa daha hoş olur ama yine de yenileri, eski DQ200'ler kadar sıkıntılı değil.

Çift kavramayı kullanmayı bilmeyen insanda çok hocam. Sakin kullanım, ısınmadan basmamak, aşırı eğimli yollara dikkat, sıkışık trafik, yağ ısısına dikkat gibi. Hem kuru kavrama, hem de ıslak kavrama çok kullandım. Ama yine de 1. tercih her zaman yeni nesil tork konvertörlü şanzımanlar olmalı diye düşünüyorum. Gerçekten de Türkiye yollarına en uygun tip şanzıman türü. Birçok ülkede DSG'lere 10 yıla varan garantiler sunuyorlar. Türkiye'de böyle bir garanti olsa, insanlar daha olumlu düşünür.

Çift kavramayı kullanmayı bilmeyen insanda çok hocam. Sakin kullanım, ısınmadan basmamak, aşırı eğimli yollara dikkat, sıkışık trafik, yağ ısısına dikkat gibi. Hem kuru kavrama, hem de ıslak kavrama çok kullandım. Ama yine de 1. tercih her zaman yeni nesil tork konvertörlü şanzımanlar olmalı diye düşünüyorum. Gerçekten de Türkiye yollarına en uygun tip şanzıman türü. Birçok ülkede DSG'lere 10 yıla varan garantiler sunuyorlar. Türkiye'de böyle bir garanti olsa, insanlar daha olumlu düşünür.
Doğuş Oto, saçma sapan opsiyonlu dünya paralara araçları getirip otoparkta tozlanmaya bırakacağına Avrupa'daki gibi araçların arkasında dursa hiç böyle şeyler olmazdı. E-TSI'ın alternatörleri Avrupa'da garanti kapsamında veya değil her türlü ücretsiz değişiyor. Bizde garanti var mı diye bakıyorlar. Forumlarda çok ufak hamlelerle çözülebilecek şeyler için dünyanın işçilik ücretini alıyorlar. 2014 Tiguan'ın servis ücreti nasıl 15K olabiliyor? Aracı bayiden 80K'ya aldık zaten.😄

Doğuş oto, saçma sapan opsiyonlu dünya paralara araçları getirip otoparkta tozlanmaya bırakacağına Avrupa'daki gibi araçların arkasında dursa hiç böyle şeyler olmazdı. E-TSI'ın alternatörleri Avrupa'da garanti kapsamında veya değil her türlü ücretsiz değişiyor. Bizde garanti var mı diye bakıyorlar. Forumlarda çok ufak hamlelerle çözülebilecek şeyler için dünyanın işçilik ücretini alıyorlar. 2014 Tiguan'ın servis ücreti nasıl 15k olabiliyor? Aracı bayiden 80K'ya aldık zaten.😄

Hocam geçen gün @Akif arkadaşımız konu açtı bununla ilgili. Özellikle kendisini uyardım. Alternatör sorunu hakkında, nasıl bir yol izler bilmiyorum. Son karar tabii ki kendisinin, ben sadece kimsenin mağdur olmasını istemem. Arkadaşın focus aracını 2023 model bakıma götürdüm, 15k verdik ona da. Yani 2014 Tiguan'a çok para çekmişler. :D sizi de tebrik ediyorum, satarken daha rahat satarsınız. Servis bakımlı olması, tercih sebebi her zaman.

Hocam geçen gün @Akif arkadaşımız konu açtı bununla ilgili. Özellikle kendisini uyardım. Alternatör sorunu hakkında, nasıl bir yol izler bilmiyorum. Son karar tabii ki kendisinin, ben sadece kimsenin mağdur olmasını istemem. Arkadaşın focus aracını 2023 model bakıma götürdüm, 15k verdik ona da. Yani 2014 Tiguan'a çok para çekmişler. :D sizi de tebrik ediyorum, satarken daha rahat satarsınız. Servis bakımlı olması, tercih sebebi her zaman.
Şahsen ben Fransızlardan hot hatch vari araçlar olmadığı sürece uzak durmaya çalışıyorum. Çevreme de önermiyorum. Peugeot'ların direksiyonları da çok ufak geliyor. 308 GTI olmadığı sürece bence alınmamalı. Bu arada 2M'ye 508'den farklı çok seçenek var.

Özellikle Accord tercihim olur bu listede. Japon, sağlam motor ve şanzıman. Tek eksi yönü, şanzıman CVT olduğu için performanslı kullanımda gücü yere tam aktaramıyor. CVT'ler biraz törpülüyor performansı. Biraz da tutulsa, insanlar değerini bilmiyor o arabanın.

SUV'lar maalesef ( üst düzey olanlar hariç ) C-D-e segmenti sedanlar kadar konforlu ve yol tutuşları iyi olamıyor. Oda yapılarından dolayı, bağımsız süspansiyon bile konulsa sertler hala. Yine yüksek oldukları için viraj kabiliyetleri, yeterli seviyede diyebilirim.

Sonuç olarak beyler kendinizi benim yerime koyun.
3-5 sene arası bu aracı kullanacağınızı ve performans istediğinizi farz edin.
Siz olsanız bu dört araçtan hangisini alırdınız ?

Bunlar haricinde araçlar da var 508 olarak ancak ya fiyatlar fahiş ya da değişenleri boyaları çok.
Ben en makul olanlardan dört tanesini yazdım sadece..

Her bakımda buji değiştirmenin amacını da çözemedim ayrıca. :D
Her bakımda buji değişmez ama önerilir. İridyum buji yoksa her 15-20 bakımında bujileri değiştirmek mantıklıdır. Bujiler aracın kritik noktasıdır, bozuk bujiler ateşlemeyi etkiler, bobinleri bile bozabilir. Bu da tekleme ve silindir hatalarına sebep verir. Araç limp moda girer, zorlarsanız hararet yapar ve iş contaya kadar gider. Bujiyi bu kadar basit görmemek lazım.

Her bakımda buji değişmez ama önerilir. İridyum buji yoksa her 15-20 bakımında bujileri değiştirmek mantıklıdır. Bujiler aracın kritik noktasıdır, bozuk bujiler ateşlemeyi etkiler, bobinleri bile bozabilir. Bu da tekleme ve silindir hatalarına sebep verir. Araç limp moda girer, zorlarsanız hararet yapar ve iş contaya kadar gider. Bujiyi bu kadar basit görmemek lazım.
Bu kadar teknik detaylardan anlamıyorum ilk aracım olacak nasipse 😂
Şuan aralarından seçim yapıp sonrasında araçla ilgili gerekli koşturmacaya başlamam lazım.
Eksper, ustaya götürme, şehirlerarası git gel falan derken epey işim var.

Sonuç olarak beyler kendinizi benim yerime koyun.
3-5 sene arası bu aracı kullanacağınızı ve performans istediğinizi farz edin.
Siz olsanız bu dört araçtan hangisini alırdınız ?

Bunlar haricinde araçlar da var 508 olarak ancak ya fiyatlar fahiş ya da değişenleri boyaları çok.
Ben en makul olanlardan dört tanesini yazdım sadece..

508. Superb'nin 508'e gore tek artisi konfor ve genis ic hacim. Ne sorunsuzluk ne ic mekan kalitesi ne de performansta 508 seviyesi bir arac degil. Tarraco cok sevdigim bir aractir ama neticede SUV'dur ve piyasasi DS 7'den bile kotudur. Accord ile 508 cok farkli profilde araclar. Accord konfor, ic hacim ve bagaj hacminde daha onde. Bir nevi Superb ikamesi. Bunlardaki CVT eskilerine benzemiyor vites atimini taklit ediyor tak tak geciyor o yuzden cok kotu diyemem ama EAT8 hem performans hem de hissiyat olarak daha iyi bir sanziman. 3-5 sene kullanacaksin, performansli ve sorunsuz bir arac ariyorsun ustelik cok genis bir bagaja ve arka tarafa ihtiyacin yok gibi bence sen aracini bulmussun zaten. Degisenler serviste yapildiysa, belgeleri varsa, kaza fotograflari mevcutsa ilk ilana yonelilebilir. 50.000 km altinda bir arac almak daha iyi olur servis kayitli olmak kaydiyla degiseni olsa da.

508. Superb'nin 508'e gore tek artisi konfor ve genis ic hacim. Ne sorunsuzluk ne ic mekan kalitesi ne de performansta 508 seviyesi bir arac degil. Tarraco cok sevdigim bir aractir ama neticede SUV'dur ve piyasasi DS 7'den bile kotudur. Accord ile 508 cok farkli profilde araclar. Accord konfor, ic hacim ve bagaj hacminde daha onde. Bir nevi Superb ikamesi. Bunlardaki CVT eskilerine benzemiyor vites atimini taklit ediyor tak tak geciyor o yuzden cok kotu diyemem ama EAT8 hem performans hem de hissiyat olarak daha iyi bir sanziman. 3-5 sene kullanacaksin, performansli ve sorunsuz bir arac ariyorsun ustelik cok genis bir bagaja ve arka tarafa ihtiyacin yok gibi bence sen aracini bulmussun zaten.
Yok hocam araç 508 olacak o konuda netim zaten.
Sıraladığım 4 araç arasından hangisi mantıklı onu sormuştum ben.